Jak zvětšit hotový model?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna jarx
  • Datum začátku Datum začátku

jarx

Cestující
Ahoj všem modelářům! Vytvořil jsem model budovy, ale v trati vypadá malý a bylo by potřeba jej zvětšit. Je možné nějakým "snadným" způsobem v gmaxu zvětšit hotový model, např. procentuálně o x procent? Děkuji.

jarx napsal:
Ahoj všem modelářům! Vytvořil jsem model budovy, ale v trati vypadá malý a bylo by potřeba jej zvětšit. Je možné nějakým "snadným" způsobem v gmaxu zvětšit hotový model, např. procentuálně o x procent? Děkuji.

Celkom iste to ide aj v gmaxe, ale jednoduchú budovu skôr urobíš znova v správnej mierke, než sa piplať so zväčšovaním. V 3ds max-e na to slúži ikonka Select a Uniform Scale, v gmaxe by to mohlo byť podobné.

Skôr než začneš robiť nový model, musíš si pripraviť prostredie, to jest nastaviť správne veličiny ( metrickú sústavu, metre atď. ... )

Díky za radu, zkusím to. Prostředí gmaxu mám nastavené správně a na určování rozměrů objektů používám fajnový prográmek Pravítko, který mi pomůže např. podle známé výšky dveří dopočítat zbylé rozměry. Ale někdy se může stát, že ty rozměry ulítnou.

jarx napsal:
na určování rozměrů objektů používám fajnový prográmek Pravítko, který mi pomůže např. podle známé výšky dveří dopočítat zbylé rozměry.
To jsou dneska vynálezy, mně stačilo reálné pravítko připlácnuté na monitor, tužka, papír a trojčlenka ... :)

To máš jedno jestli pravítko připlácnutý na monitor nebo softwarový. Rozměry mi to nevypočítá, takže si stejně tužkou udělám náčrtek a na kalkulačce musim jednotlivé rozměry vypočítat. Takže postup stejný jako ty.

To pravítko vyzerá by šikovný program, ale objavil som ho iba pred chíľkou na základe toho príspevku. Doteraz som používal klasické pravítko na monitor a kalkulačku...

Je to šikovnej prográmek, dá se mu nastavit průhlednost a je možné ho zkalibrovat na 10 cm, což kalibruju jako že na 1 m.

nebulus napsal:
To pravítko vyzerá by šikovný program, ale objavil som ho iba pred chíľkou na základe toho príspevku. Doteraz som používal klasické pravítko na monitor a kalkulačku...

Hm ... ja zadávam priamo rozmery objektov metroch, teda ak ich poznám. Trebárs Box 2,6 x 16 x 3,5 m a hotovo. Výkresy poväčšine nepustia. S budovami je to trocha horšie, ale nie neriešiteľné, pritom práve u budov presnosť 5 - 10 cm hore alebo dole vôbec nie je kritická.

Tak si taky přidám :) ,já pravítka a výpočty ignoruji ač je znám,ale pohraju si s texturou,stejně ji pak budu potřebovat a obrázek upravený do rozměru monitoru (poměr stran abych to nedeformoval) v 3DSMaxu podložím pod model pomocí ViewportBackground,takže stačí si stanovit např.výšku budovy a ostatní rozměry rovnám podle fotky a vím,že mi pak bude pasovat i textura bez problémů.

Mates napsal:
Tak si taky přidám ... takže stačí si stanovit např.výšku budovy a ostatní rozměry rovnám podle fotky a vím,že mi pak bude pasovat i textura bez problémů.

Presne takto som robil mostecký kostol. Jediný známy rozmer bola výška veže a dĺžka kostola, ostatné sa musí podriadiť textúram. U takto velikého objektu odchýlku 0,5 - 1 m si vôbec nevšimneš :D

Tax napsal:
Jediný známy rozmer bola výška veže a dĺžka kostola, ostatné sa musí podriadiť textúram.

Ještě výška lodi, výška střechy, výška ochozu. Když už jsi to nakousl, chtěl jsem se zeptat ... ;)

Mates napsal:
Tak si taky přidám :) ,já pravítka a výpočty ignoruji ač je znám,ale pohraju si s texturou,stejně ji pak budu potřebovat a obrázek upravený do rozměru monitoru (poměr stran abych to nedeformoval) v 3DSMaxu podložím pod model pomocí ViewportBackground,takže stačí si stanovit např.výšku budovy a ostatní rozměry rovnám podle fotky a vím,že mi pak bude pasovat i textura bez problémů.
Taky kladu velký důraz na texturu. Aby nedošlo k jejímu zdeformování, je důležitý, aby byl správný poměr stran. Ten poměr je tedy dle mého názoru důležitější než přesné rozměry. Je možné v gmaxu si pod model "podsunout" fotku nebo náčrtek, tak jak to píše Mates o 3Ds maxu?

mikulda napsal:
...
Ještě výška lodi, výška střechy, výška ochozu. Když už jsi to nakousl, chtěl jsem se zeptat ... ;)

Tie som vôbec neriešil, ide o celkový vzhľad - musím vychádzať z fotiek, ktoré mám k dispozícii. Snáď to cez víkend dokončím, teraz budem mať nejaký ten týždeň trocha viac času. V podstate je hotový, ostáva len dokončiť finálne textúry. Textúry budov ma zabíjajú, radšej 5 motorákov alebo vagónov, než jednu budovu :)

Tak jsem si to změřil pravítkem na monitoru. Vrata 8 mm, prostor nad vraty 12 mm. takže rovných 5 m.

Tak mám to v gmaxu 5 metrů vysoký, možná i 5,5 m a stejně at postavím cokoliv, tak pak mam hlášení, že je to malý vůči modelům loko apod. Přitom jediný nastavení v gmaxu je pokud vím Customize - preferences a záložka system unit scale (1 unit = 1 metr). Je to tak?

Back
Nahoře