Mapa trati do MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna IL62
  • Datum začátku Datum začátku
:D S humorem :D

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img5.rajce.idnes.cz/d0511/3/3211/3211062_92ea942a87b58f40ad4800f99b3cf65a/images/mapa340.jpg

chlapi nehádejte se!!! Práce na sedm minut a vy to tu řešíte 2 dny
byl to návrh a někomu se líbí a někomu né, ale aby to nevypadalo jako omalovánky :D.

Ustanovte pravidla a IL62 se do toho může pustit. Hotové plnou čárou rozpracované tečkovaně. Ala Zbyněk Šemora. Kdo to nepostaví má smůlu ta mapa se dá aktualizovat né ??? A kontakt na autory jsou tak se dá zjistit pravý stav věci. Ale to se to už řešilo. Snad se tou urovná. a povede se aspoň něco dát dohromady.

S pozdravem Mira Mik.

[Zbyněk Šemora a Mikulda]
Oba máte pravdu, ale zapomínáte, že se dá kupříkladu nápad Zbyňka zakomponovat ne barevně, ale šířkou čáry, čímž bych dělil krajinu nedodělanou a krajinu dodělanou. Legenda bude ale asi hodně obsáhlá. :p)

... a celé tohle téma je ukázkově o tom, jak udělat z komára velblouda ... kdyby se IL62 neptal a udělal, to by byl klid ...

....tak i tak, kdyby to udělal snesla by se kritika a tomu by se to nelíbilo a pod. Dle mého názoru: příště se neptat a jednat. Ono to nějak dopadne a připomínky se dají opravit :D.
Tak tu aspoň máme další vlákno : C: príspevky zbytočné s nulovou informatívnou hodnotou. Ale pokecaly jsme si :)
Snad jsme IL62 neodradily od další tvorby a brzo se dočkáme a nebo jsme vytvořily dalšího člena co se bude děsit tu cokoliv psát a přispívat.

P.S. Když už, tak anketa by to spravila. Chcete mapu nebo ne, chcete rozestavěné tratě nebo ne. Je nás tu 2103 a máme demokracii :D . Ať se lid Československý vyjádří.

Mira

No popravdě řečeno, skoro bych souhlasil s Regeditem77. Ale pokračovat budu. (Teď mám dvě noční, tak to pokročí:-) )
Z té diskuse mi vyplynuly dvě věci: 1. Tratě pouze hotové a provozuschopné. Na rozestavěné můžeme mít třeba mapu č.2
2. Chtělo by to asi taky barevně odlišit tratě podle kolejiva, co?

Zatím jste mě neodradili!

Pokud máš na mysli typ kolejiva v MSTS, tak barevné odlišení trati podle kolejiva je zbytečný nesmysl - stačí, když to uvedeš v legendě v rámci projektu. Jakákoliv další barvička či síla čáry v mapě bude mít za následek jen další znepřehlednění. Tam opravdu stačí barevně jen odlišit o jaký projekt jde, všechny další podružné info přesunout do legendy.

regedit77 napsal:
:D S humorem :D
...
chlapi nehádejte se!!! Práce na sedm minut a vy to tu řešíte 2 dny
....
Asi tak nějak. Dokud se sem neplácne návrh mapy, tak se tady bavíme o ničem. Nebo se na tom už pracuje a bude to ve 3D jako na Google, kdy se dá procházet ulicemi ? :D To by pak opravdu nebylo na pár desítek minut. :D
V každém případě takový náhled mapy bude vypadat zajímavě. Ale jakmile se tam dají i plánované úseky, připravte se na pravidelný interval dotazů, kdy už to tam bude zprovozněné :D

Upřímě je to na IL62. :D
Tou mapou jsem chtěl naznačit, že se tu řeší neřešitelné a nebylo to ta 7 minut :D. Ale k věci. Jen návrh:
Hotové tratě:___ plnou čárou.
Rozestavěné tratě:--- čárkovaně.
Rozpracované tratě:... tečkovaně.

Rozpracovanými je na mysli, že je vydáno něco, co dokazuje, že autor neplácá já stavím a roky plynou a plynou. (viz projekt ČR nebo Morava). Pokud autor nic nevydal, nemělo by to tam co dělat. Navíc kdo bude určovat ten či onen je důvěrydodný. Někteří staví tak, aby to vypadalo solidně, ale nemají kolem sebe tým lidí a pracují samy. Proto to trvá.
Za chvilku by vylezla spousta tratí jenom s kolejema, aby se neřeklo, že nic nedělá a byl na mapě. Oblíbenost se dá řešit na jednotlivých tratích. Či jejich vláknech, na základě ohlasů. A typ kolejiva??? BP - starý, nový: Xtrack - klasika, uniglobal a některé svůj global. Taky bych neřešil. Záležitost vláken k tratím.

Mira.

TO je tak keď sa diskutuje o niečom čo neexistuje. (cháp ako mlátenie prázdnej slamy.) Ale to je tu bežné. Najskôr ukáž výsledok a potom sa o ňom môže diskutovať.

dem napsal:
To je tak keď sa diskutuje o niečom čo neexistuje. (cháp ako mlátenie prázdnej slamy.) Ale to je tu bežné. Najskôr ukáž výsledok a potom sa o ňom môže diskutovať.

:D:D:D
Jednoduchá pomoc: Udělat mapu, vystavit mapu, smazat obsah vlákna a zamknout. Mapa nebude smazat celé. Akorád jsme přidělaly práci moderátorům fora. Což je mrzuté. A smutné :( .

Ahoj, Tohle téma mě jako (snad;)) budoucího kartografa docela zaujalo, tak jsem zkusil vytvořit návrh jednoduché mapy. Po pročtení vašich požadavků, z nichž některé byly užitečné, jiné neproveditelné jsem došel k tomuto závěru:
*V mapě bych barevně zvýraznil pouze postavené trati na základě trakce.
*Barvou šrafy v okolí tratě jsem vyznačil projekt, v kterém se nachází.
*Sklon šrafy schématicky znázorňuje použité kolejivo (45° = BP, 135° = XTracks).
*Důležitá města na tratích jsem zvýraznil pomocí bodů.
*Každé město a trať mají svůj popis
-------------------------------------

Je zbytečné v mapě zobrazovat tratě "v plánu" jakýmikoliv (třeba i přerušovanými) čarami - tratě prostě zatím nejsou, tak není potřeba nic značit do mapy, od toho jsou aktualizace.

náhled (nikoliv mapu) můžete stahovat zde a přidat svůj názor, rád případné nedostatky napravím.

No takto sa to robí. Tu sa dva dni kecá o ničom a Jirko to spravil možno za pol hodinku, hodinku :)

jirka_89 napsal:
Ahoj, Tohle téma mě jako (snad;)) budoucího kartografa docela zaujalo, tak jsem zkusil vytvořit návrh jednoduché mapy. Po pročtení vašich požadavků, z nichž některé byly užitečné, jiné neproveditelné jsem došel k tomuto závěru.................
Zdravím, něchtěl jsem psát do vlákna pokud nebue něco hmatatelného a toto je paráda. Děkuji velice, takováto mapa je přehledná a není co řešit.:D
S pozdravem Dan

Naposled editoval moderátor:
Mapa vypadá zajímavě. Tady je vidět, že nejhustější síť je na Moravě, ale prázdno je Severní Čechy, Západní Čechy a Jižní Čechy. Ještě bude zajímavé Slovensko.
Ale barevně bych spíš vyznačil podle projektů. Každý stavitel by měl svou barvu. Tohle určitě bude uživatele zajímat, pokud jej nějaký úsek zaujme, aby věděl u koho hledat.
Možná když už, aby to bylo přehledné, tak udělat map víc. Jedna by byla podle tratí druhá podle autorů, atd. Vše vyznačit na jednu plochu, to by mohlo být hodně přeplácané a tím nepřehledné.

Pokud mi zde ostatními nebude ustřelena hlava, měl bych tyto připomínky:
1) barevně odlišit projetky ... tam, kde jsou dva a více, udělat dvoubarevnou čáru;
2) typ Globalu pro jednotlivé projekty uvést v legendě (rozlišení BP a XT je málo) a uvést u tratí pod XT jak základní Global (XT nebo individuální), tak i funkčnost pod UniGlobalem
3) elektrifikaci označit třeba tím šrafováním nebo ve stylu map ČD.
Je to o tom, která informace je pro uživatele důležitější. Podle mne je to o tom, který projekt co obsahuje a na jakém Globalu je budován, než elektrifikované a neelektrifikované úseky tratí. Když se na Tvou mapu, jinak hezkou, podívám, musím podle mne uživatelsky důležité informace hledat, zatímco méně nedůležité mne hned praští do očí. Takže kartograficky dobré, ale chtělo by to radu grafika ;o)))

dem napsal:
No takto sa to robí. Tu sa dva dni kecá o ničom a Jirko to spravil možno za pol hodinku, hodinku :)
O ničom? To jsi Milan totálně mimo - jestli jsi to četlo pozorně, tak bys zjistilo, že se tam měly původně dělat docela solidní somariny - což by byla ztráta času dělat něco, co by někdo okamžitě setřel.
Takhle ta mapa vypadá docela přehledně, připomínky, co napsal Honza by to určitě ještě vylepšily.

Naposled editoval moderátor:
Honza napsal:
1) barevně odlišit projetky ... tam, kde jsou dva a více, udělat dvoubarevnou čáru;
2) typ Globalu pro jednotlivé projekty uvést v legendě (rozlišení BP a XT je málo) a uvést u tratí pod XT jak základní Global (XT nebo individuální), tak i funkčnost pod UniGlobalem
3) elektrifikaci označit třeba tím šrafováním nebo ve stylu map ČD.

Moje řeč. Nezapomeňme, že třeba úsek Ústí nad Labem - Děčín bude (možná jednou :-) ve čtyřech projektech.
Ad 3 - pokud bude elektrifikace odlišná od současnosti, jinak stačí mapy na webu SŽDC

4) Tratě ve stavbě, u kterých je naděje na vydání, bych vyznačil jiným odstínem šedivé.

jirka_89: Velice pěkné. V čem to kreslíš?

Protože do map taky trochu dělám, je mi toto téma blízké a musím bezezbytku podepsat připomínky, které zde již napsali Honza a Zbyněk. Tj. jednoduché čáry tratí s barvou podle autora, info o kolejivu pouze v legendě a informace o trakci v této mapě neuvádět vůbec. Na to může být samostatně upravena jiná mapa s kompletní žel. sítí (vycházejme z toho, že autoři trakce staví podle skutečnosti).
Ono když je těch informací u sebe hodně, ztrácí se přehlednost... Pak by stačilo i menší měřítko - prostě mít to na běžném monitoru na jedné obrazovce (ideální 1024x768).
No a možná by stálo za úvahu přidat k tomu i Slovensko...
V každém případě chválím autora za dobrý počin !

No vida! Jirka me predbehl. Ja jsem zacal troch vic z gruntu a ted zjistuju, ze to takhle asi staci. No alespon jsem jako Cimrmann - inspirujici!

Back
Nahoře