Projekt Open Rails

Pánové, nehádejte se. XNA Framework je potřebný jen v případě, že vás zajímá kód. Tu je důkaz:

System Requirements
Operating System - Windows XP, Vista or Windows 7 (32bit or 64bit)
Processor - 2.0 GHz or faster
Memory - 512 MB system RAM; Recommended 1GB+
Graphics - 128MB video RAM with Pixel Shader 2.0;
Recommended 256MB dedicated video RAM with Pixel Shader 3.0
DirectX® - version 9.0c
Hard Drive - 40MB in addition to your MSTS installation
Sound - DirectX® 9.0c compatible

Naposled editoval moderátor:
skoro: to sa neištaluje je to len spúšťacia zložka otvoriš a cestu k MSTS si to sa mi zdá samo ponúkne ti čo chceš robiť a ideš bez inštalacií jedine čo treba je posťahovať programi ktore su uvedene vyžšie.

Skúšal som trať 321, tá mi nejde, čo sa týka trate BP, funguje ale sú tam len holé tyčky bez návesti. Čiže si ešte počkáme.

bobor napsal:
Ty to sleduješ jak sokol, počúvaj :D
Ještě abych to nesledoval, když je to z části i moje práce...

A k těm návěstidlům - ukazuje se, že některé tratě byly budovány pomocí různých "nekalých praktik", vůči kterým je MSTS imuní. Bohužel, ORTS zatím tyto chyby registruje (stačí se podívat do souboru OpenRailsLog.txt na ploše) a nedokáže je "přeskočit" tak jako MSTS. Vzhledem k tomu, že je na světě poměrně velké množství tratí, jejichž modeláři použili různé techniky obcházení pravidel stavby tratí, na trať BP se dostane vzápětí. Každopádně si můžete užít hned několik vylepšení, nejlépe na původních tratích MSTS.

paashi: Keď už si pri tom, nože prezraď kedy môžeme čakať ako tak použiteľnú verziou pre Č-S trate. Prípadne aj nejaké informácie z kuchyne OR by nás zaujímali.

Verze pro ČS tratě je problematická. Jedná se totiž o ladění programu pro tratě, které (až na výjimky) nejsou dostupné zdarma. A jak čtu, např. trať 321 se chová jinak než BP, tzn. team zabývající se 3D grafikou a zabezpečovacími systémy by potřeboval buď "pracovní" verzi zmíněných tratí, nebo utratit poměrně slušné peníze (ačkoliv se jedná o freeware projekt). Já se této problematice věnovat prozatím nemohu, ačkoliv např. trať BP vlastním, protože se zabývám fyzikou a "přeučit" se na grafický engine je pro mě momentálně nemyslitelné. Každopádně může kdokoliv nahlédnout pod pokličku stažením zdrojového kódu a dohledáním chyb. Případný zásah do kódu pak může poslat vývojovému teamu a v tomto směru funkční verze může být na světě.
No a pohled "do kuchyně" není až tak zajímavý, jako ochutnávka hotového jídla. Koneckonců na stránkách openrails.org jsou uvedeny všechny novinky poslední verze, i jakýsi náhled do budoucna. Momentálně se stále jedná o dosažení srovnatelné funkčnosti s MSTS, ale s mnohem lepším vzhledem (díky DirectX 9) a s některými novými funkcemi (mnohem realističtější systém brzd, intuitivnější sestavování a rozpojování souprav, lepší fyzika pohybu vozidel, dynamický model adheze, aj.). Některé nové vlastnosti je ale potřebné doladit s konfiguračními soubory modelů (ENG, WAG), což asi jistě v tuto chvíli mnohé odradí.

Tak to je výzva pre staviteľov tratí, aby poskytli svoje dielo na testovanie. A aj BIN spôsobil svojho času úplnú revolúciu v ladení, dokonca sa to muselo ladiť na 2x.

Zdravím, tak jsem to dneska zkusil a vypadá to zajímavě.

Co se mi hodně líbí, je světelný kužel, to je fakt paráda. Další úžasná věc je kamera 8.
Co se mi ale nelíbí, je brždění, to by chtělo si s tím ještě pohrát. Taky prokluz je divný. Je úžasné, že oproti MSTS je viděl jak jsou kola ve skluzu, to se mi moc líbí. Jenže, abych ten skluz zastavil, tak musím zastavit i celou soupravu. Nestačí jen sjet z výkonu.

Co by možná nebylo špatný je hlídání stahovaček. Pro stavitele tratí by existovali spouštěče a ukončovače, které by vkládali ke stahovačkám. Ty by vraceli do kódu nějakou hodnotu (třeba spouštěč 1, ukončovač 0) a spouštěč by zároveň spustil proceduru se smyčkou, kterou by ukončila 0 tudíž ukončovač. Pokud by fíra zvedl smeták pod stahovačkou, tak by se to v té smyčce vyhodnotilo jako chyba a něco by se stalo.
Já vím, že takhle se mi to lehce píše, ale jako nápad, si myslím, že to nemusí být špatný.
Autorům při další tvorbě přeji hodně štěstí.

K tomu skluzu (vzhledem k tomu, že jsem autor): model adheze (tj. přenosu síly mezi kolem a kolejnicí) byl vytvořen podle principů uveřejněných v literatuře (pěkně shrnuto v J. Danzer: Elektrická trakce VII, ZČU Plzeň), tj. jedná se o zjednodušený, ale dynamický a dobře fungující model. Horší je, že mnoho českých modelů pro MSTS má jakoby chybně nastavenou lokomotivní brzdu a nelze tedy proti prokluzu tímto způsobem zakročit. Kromě toho, jemnější dělení ovladače brzdy u většiny i originálních lokomotiv způsobuje delší odezvu na akci uživatele, tj. než se nastaví adekvátní brzdící účinek, prokluz se rozvine. Naštěstí mě napadlo resetovat prokluz při úplném zastavení vlaku, takže zastavení vlaku funguje.
Vám, hráčům, nezbývá nic jiného, než být trpěliví stejně tak, jako je trpělivý strojvedoucí skutečného vlaku. Stačí jen přidávat výkon postupně a sledovat "Wheelslip Warning", který se objevuje při dosažení 70% maximální využitelné tažné síly (která se mění - klesá - s rychlostí a také podle "počasí", s drobným přídavkem náhodně generovaného šumu). V případě nedostatečné tažné síly je možné použít pískování. Pokud se ani tak nedaří vlak rozpohybovat, potom je to zřejmě přeceněním adhezních možností lokomotivy. Každopádně je zde (snad poprvé ve veřejných železničních simulátorech) zachován princip přenosu síly z kola na kolejnici, tj. k přenosu síly musí existovat prokluz - bez prokluzu není síly.
Uvědomte si prosím, že tažná síla na mezi adheze pro 85 t čtyřnápravovou lokomotivu je na úrovni 250 kN a při "nevhodném zacházení" a rozkmitání soupravy může ve skutečnosti lehce dojít k roztržení soupravy (což se v ORTS prozatím nestane).
Ani v případě diesel-elektrických lokomotiv strojvedoucí nenastavují výkon z 0 na 100% skokově. I kdyby chtěli, nejde to, protože každý z komponentů lokomotivy má svoji setrvačnost a "osmý stupeň na kontroléru" až za určitou dobu způsobí maximální tažnou sílu lokomotivy. Za tu dobu se ale vlak rozjede na určitou rychlost, kde tažná síla klesá po křivce maximálního výkonu trakční charakteristiky a tedy i mimo adhezní omezení. Ale nemusíte se bát, pracuje se na propracovanějších modelech trakční výzbroje, kde si budete moci vyzkoušet její reálnější chování. Momentálně nás čekají právě diesel-elektrické lokomotivy, po nich lokomotivy s odporovou regulací. Pokud to dobře půjde, budou modely obsahovat i tzv. klopné momenty, tj. naklápění skříně a podvozků a tedy i rozdílné adhezní podmínky na jednotlivých nápravách.

Ono v reále často skĺzne iba jedna os a niekedy sa z toho mašina dostane aj sama.

Ano, momentálně (kvůli jednoduchosti) počítá model pouze jednu "velkou" nápravu a animuje všechny nápravy. Přesnější model vyžaduje systematičtější přístup a koordinaci s více lidmi v teamu.
A se skluzem jedné nápravy to více záleží na stavu kolejnic, pozici nápravy na kolejnici, klopných momentech, systému kompenzace klopných momentů... Je to spousta práce a uvažování spousty možných systémů, přičemž neočekávám, že by se dosáhlo všeobecné spokojenosti. Prozatím je to ale krok dopředu, snad se bude líbit.

Mně tam zase docela chybí ten klasický Track Monitor.

paashi napsal:
Horší je, že mnoho českých modelů pro MSTS má jakoby chybně nastavenou lokomotivní brzdu a nelze tedy proti prokluzu tímto způsobem zakročit.
Mohu se zeptat, jakou má souvislost lokomotivní brzda s nemožností zakročení proti prokluzu? Jak už napsal Edie, když shodím mašinu z výkonu, tak není důvod, aby setrvávala v prokluzu. Nehledě na to, že zakročení proti prokluzu lokomotivní brzdou je snad oficiálně zakázané (čímž ovšem nevylučuji, že se to v reálu neděje).

Michal napsal:
Mohu se zeptat, jakou má souvislost lokomotivní brzda s nemožností zakročení proti prokluzu? Jak už napsal Edie, když shodím mašinu z výkonu, tak není důvod, aby setrvávala v prokluzu. Nehledě na to, že zakročení proti prokluzu lokomotivní brzdou je snad oficiálně zakázané (čímž ovšem nevylučuji, že se to v reálu neděje).
Důvod tam je - setrvačnost rotující hmoty nápravy a trakčního motoru. I já jsem se divil, co udělá setrvačnost s nápravou při prokluzu na reálné lokomotivě. Moment setrvačnosti se odvozuje trochu nešikovně od výkonu lokomotivy a počtu náprav, ale aspoň reflektuje velikost trakčního motoru (tento parametr dosud v ENG souborech není).

Také MSTS neumí nasimulovat, že když se mašina dostane do skluzu, často se sama chytí i bez sjetí z výkonu nebo pískování. Jinak na starých lokomotivách i pantografových jednotkách byla přídavná brzda při skluzu nepostradatelný pomocník.

Ono videl som že BP brzdič pomôže aj na X6X, kde je síce automatika, ale mašina sa netrápi na medzi adhézie.

Přímočinná brzda působí přímo na nápravu a poměrně rychle dokáže snížit výslednou tažnou sílu na obvodu kola.
Jinak momentálně už mám přichystanou další verzi adheze, kde zkusím alespoň pro typizované pojezdy započítat i klopné momenty. Samozřejmostí bude i výpočet adheze pro vozy kvůli případnému smyku při brzdění. Ale na to si budete muset počkat do příštího vydání.

Back
Nahoře