Rychlost vlaků na koridoru

Bury99

Začátečník
Dorbý den. Můžu mít jeden dotaz ohledně rychlostí vlaků v realu a srovnání s MSTS ???
Je to pouze dotaz tak prosím jen odpovědi ne nějaké poučování.

Jezdí ve skutečnosti vlaky EC a popř. Pendolino po koridoru v úsecích kde je 160 povolena touto rychlostí nebo jezdí míň a tato rychlost je jako maximální ???
Ze školy vím že každy vlak má určenou max. rychlost vlaku - ne traťovou. Např. Nakl 80, OS 100, a Rychlíky měli 120 a EC myslím taky nebo měli 140 když to tahli odpovídající lokomotivy.
Ale už nevím jak je to u těch vlaků. (Už je to 12 let co jsem vyšel školu a podotýkám že kvůli úrazu jsem na dráze nemohl pracovat takže mám jen zbytky znalostí ze školy) takže třeba se ty rychlosti nějak změnily.

Jde o to že včera jsem jel Pendolino PHA - Břeclav a z Kolína do PCE jsem přijel o 3 min dřív což by ještě šlo, ale do Brna dokonce o 8 minut než je realný JŘ. Opravdu jsem dodržoval traťovou rychlost. A mezi třebovou a brnem jsem počítal že jelikož pendo. má naklápěcí skříně tak pro něj platí rychlostníky hranaté s číslama pod sebou (vždy o pár km větší než pro ostatní vlaky. Z BNA do BV jsem jel 160 a vlak mi tam taky dojel o 4 min dřív.

Dnes jsem jel klasiku EC v opačném směru, a do Brna jsem dojel přesně podle real. ale jen proto že jsem jel 2x po nespravne koleji - tudíž jsem se zpomalil. A do pardubic jsem dojel dokonce o 9 min dříve než podle realného JŘ.

Takže otáka zní - Jezdí vlaky EC a Pendolino v realu na koridorech pomaleji než ta 160 (v danných úsecích) nebo jde o odchylku v Simulátoru - tudíž je o něco rychlejší než realná jízda. Děkuji za odpovědi.

MSTS obecně jezdí trochu rychleji než se tváří. Tohle je jedna z jeho mnoha nectností. Pokud pohledáš, tady na fóru se tohle taky před časem diskutovalo.

Miran napsal:
MSTS obecně jezdí trochu rychleji než se tváří. Tohle je jedna z jeho mnoha nectností. Pokud pohledáš, tady na fóru se tohle taky před časem diskutovalo.

Ok díky já jen abych veděl jak to je. I tak je MSTS a Tratě ČD super. Protože sednu v určitý čas k PC vyjedu z BV do PHA a dojedu tam tak, jak opravdove EC. Akorat že fíra sedí na mašině a ja u PC :-)

Ono ale tak nutno říct, že i ve skutečnosti se často příjíždí s náskokem. Se mrkni třeba na Babitron a tam uvidíš, jak vlaky jezdí.
Třeba teď namátkou:
EC 70 Gustav Mahler Wiener Neustadt Hbf – Praha hl.n. Břeclav st. hr. 13:47/13:44 (odj.) 3 min. náskok
R 639 Praha hl.n. – České Budějovice Č.Budějovice 13:55/13:49 (příj.) 6 min. náskok
R 662 Vajgar Brno hl.n. – Plzeň hl.n. Č.Budějovice 13:48/13:44 (příj.) 4 min. náskok
R 676 Brno hl.n. – Praha hl.n. Praha hl.n. 13:56/13:51 (příj.) 5 min. náskok

Nebo když se podíváš na stejné stránce do historie jízd některých EC vlaků, obzvláště Vídeň - Praha, tak zjistíš, že přijet do Prahy i s 10min náskokem není až takový problém, ale víc Ti asi řekne Tom Kanka.

edit: Jak si vede nová 380.
Carl Maria von Weber Brno i 11min náskok.
Josef Václav Myslbek Taky 11min náskok.
Brněnský drak 11min náskok :D

Ano, pokud pojedu na plný knedlík mezi Brnem a Prahou a budu využívat 160 km/h, tak zkrátím opravdu hodně. Jízdní řád je počítaný na max 120 mezi Prahou a Pardubicemi a dál stačí max 140.
Ale například mezi Břeclaví a Štúrovem se musí jet na plný výkon a nezkrátí se ani minuta. Břeclav - Bohumín to samé. Ale zase jak u čeho. Bavíme se o EC.

Zbyněk Šemora napsal:
Ano, pokud pojedu na plný knedlík mezi Brnem a Prahou a budu využívat 160 km/h, tak zkrátím opravdu hodně. Jízdní řád je počítaný na max 120 mezi Prahou a Pardubicemi a dál stačí max 140.
Ale například mezi Břeclaví a Štúrovem se musí jet na plný výkon a nezkrátí se ani minuta. Břeclav - Bohumín to samé. Ale zase jak u čeho. Bavíme se o EC.

Ne celou cestu na plný kotlík nejedem. Dodržujem limity.
Apropo. Můžete někdo zkusit jet z velkého oseka na hradec ale spodem tedy jako by se jelo od Nymburka. Projet osek a vracet se tou otočkou. Teď sem tam jel rychlíka a hned za zhlavím jak se jede do toho oblouku jsem vyjel do pole aniž by tam byla výhybka, ale trať se chová jako by tam byla (Podotýkám že jsem tama jel pomalu a není to tím že bych jel rychle. Teď sem to zkoušel znovu a přehodil jsem vyhybku (která tam není), vyznačila se cesta dál a mohl jsem pokračovat. Je to chyba nebo to tak má být ????
Ještě dodávám že je to po nainstalování té aktualizace ze dne 30.12.2010 kde byl pravován tento úsek resp. aktivita na tomto úseku.

Tam je skrytá výhybka, aby se trať nezacyklila do kruhu a dalo se jezdit!! A tohle tam je dávno, jen jsi na to nepřišel dřív!

Miran napsal:
Tam je skrytá výhybka, aby se trať nezacyklila do kruhu a dalo se jezdit!! A tohle tam je dávno, jen jsi na to nepřišel dřív!

JJ jel sem to teď poprvé tímto směrem. A docela mě to vykolejilo :-).
Díky někde si zapíšu ze musím přehodit výhybku. MSTS Jezdím měsíc tak právě objevuju co a jak. Tak ještě jednou díky.
Kuba napsal:
Ono ale tak nutno říct, že i ve skutečnosti se často příjíždí s náskokem. Se mrkni třeba na Babitron a tam uvidíš, jak vlaky jezdí.
Třeba teď namátkou:
EC 70 Gustav Mahler Wiener Neustadt Hbf – Praha hl.n. Břeclav st. hr. 13:47/13:44 (odj.) 3 min. náskok
R 639 Praha hl.n. – České Budějovice Č.Budějovice 13:55/13:49 (příj.) 6 min. náskok
R 662 Vajgar Brno hl.n. – Plzeň hl.n. Č.Budějovice 13:48/13:44 (příj.) 4 min. náskok
R 676 Brno hl.n. – Praha hl.n. Praha hl.n. 13:56/13:51 (příj.) 5 min. náskok

Nebo když se podíváš na stejné stránce do historie jízd některých EC vlaků, obzvláště Vídeň - Praha, tak zjistíš, že přijet do Prahy i s 10min náskokem není až takový problém, ale víc Ti asi řekne Tom Kanka.

edit: Jak si vede nová 380.
Carl Maria von Weber Brno i 11min náskok.
Josef Václav Myslbek Taky 11min náskok.
Brněnský drak 11min náskok :D

:-o tak to čuhám abych řekl pravdu tak většinou když jedu s mojou do prahy vlakem tak mame sekeru :-). Ale pro cestující kteří mají to štěstí tak je to příjemné překvapení. Díky.

Naposled editoval moderátor:
Bury99 napsal:
... Ale pro cestující kteří mají to štěstí tak je to příjemné překvapení. Díky.

Ještě příjemnější překvapení je, když si kolikrát ten vlak náskok na hlavním odstojí u vjezdu, protože není kolej. :D

Bury99 napsal:
Jezdí ve skutečnosti vlaky EC a popř. Pendolino po koridoru v úsecích kde je 160 povolena touto rychlostí nebo jezdí míň a tato rychlost je jako maximální ???
Ze školy vím že každy vlak má určenou max. rychlost vlaku - ne traťovou. Např. Nakl 80, OS 100, a Rychlíky měli 120 a EC myslím taky nebo měli 140 když to tahli odpovídající lokomotivy.
Ale už nevím jak je to u těch vlaků. (Už je to 12 let co jsem vyšel školu a podotýkám že kvůli úrazu jsem na dráze nemohl pracovat takže mám jen zbytky znalostí ze školy) takže třeba se ty rychlosti nějak změnily.

Jde o to že včera jsem jel Pendolino PHA - Břeclav a z Kolína do PCE jsem přijel o 3 min dřív což by ještě šlo, ale do Brna dokonce o 8 minut než je realný JŘ. Opravdu jsem dodržoval traťovou rychlost. A mezi třebovou a brnem jsem počítal že jelikož pendo. má naklápěcí skříně tak pro něj platí rychlostníky hranaté s číslama pod sebou (vždy o pár km větší než pro ostatní vlaky. Z BNA do BV jsem jel 160 a vlak mi tam taky dojel o 4 min dřív.

Dnes jsem jel klasiku EC v opačném směru, a do Brna jsem dojel přesně podle real. ale jen proto že jsem jel 2x po nespravne koleji - tudíž jsem se zpomalil. A do pardubic jsem dojel dokonce o 9 min dříve než podle realného JŘ.

Takže otáka zní - Jezdí vlaky EC a Pendolino v realu na koridorech pomaleji než ta 160 (v danných úsecích) nebo jde o odchylku v Simulátoru - tudíž je o něco rychlejší než realná jízda. Děkuji za odpovědi.

V kostce.
rychlost, máš pravdu, je to kombinace traťové, konstrukční a SJŘ. EC, SC 160, zbytek podle běžně řazených vozů ( IC až 155), tady je trochu problém s brzd. procenty. Např. EC273 pro 160 km.h-1 má 197/ 146 br.%. Konkrétní rychlosti pro dané kategorie, koukni na to do předpisu, na spisovatele se moc necítím.
Rychlostník NS - pro naklápěcí skříně není ten druhý hranatý nahoře, ale nudle na výšku.
Mělo by být pravidlem, že pokud není v daném období počítáno s dlouhodobýma výlukama, tak se dává malá vata pro případné krácení spoždění. Ale je to na úkor ekonomické jízdy soupravy.

Kuba napsal:
Nebo když se podíváš na stejné stránce do historie jízd některých EC vlaků, obzvláště Vídeň - Praha, tak zjistíš, že přijet do Prahy i s 10min náskokem není až takový problém
Tam to dělal až úsek Libeň - hlavní. Odjíždělo se například ve 40 a příjezd na hlavní byl v 55, tedy jízdní doba 15 minut, ale vlak tam normálně dorazil za 5 minut, pokud nezůstal stát v tunelu.

Tom Kanka napsal:
Ještě příjemnější překvapení je, když si kolikrát ten vlak náskok na hlavním odstojí u vjezdu, protože není kolej. :D
Tak nějak.

Včera se u mě zastavil na pokec spolužák s průmky a řeč zase padla na dráhu. Tak říkal, že od nového to už není z Prahy do Brna tak volné. Měl nějaké EC, které hůř brzdilo a měl omezenou rychlost na 149km/h. Říkal, že tak tak stíhal jízdní doby. Ale že zase zvedli na 140 úsek z Blanska do Doubravic a ze Svitav do Březové, tak se dá krátit zase zde. Moje BP už je v tomhle pravěk :D
Také popsal první zážitky z 380 a hned si postěžoval, jak je tam hrozně málo místa. Když chce jít do strojovny, musí nejprve odšoupnout sedačku, tašku s věcmi musí mít ve strojovně a papíry vůbec není kde psát. Zlaté Taurusy.
Prozradil mi také novinku. Nějaký úředník škrtnul perem a všechny Taurusy už ze dne na den smí jezdit na horní rychlostníky. Doposud směly mezi Brnem a Prahou jen v oblouku ve Zboňku.

Krátit to určitě bude ale pořád. Jsou a stále budou firi, kteří to neustále ženou na plnej kotel a pak když stojí před Brnem u vjezdu a do vysílačky se neustále upozorňují, že stojí v vjezdu a kdy pojede dál, že je ecak. Diví se že ho nechce nikdo pustit dál, když je 15 minut dřív.

Pošuci ala plný kotel jsou jen mezi námi v MSTS. Reální fírové jsou inteligentní a jezdí podle jízdního řádu.
Když jet musí, tak jedou plný knedlík a když je volnější jízdní doba, tak se jede volněji. Dokonce už mají vyzkoušené, že někde od Svitav se dá dojet jen na EDB až do Brna, aniž by se sáhlo na výkon.

Ja tiež chodím na doraz. Cestujúci chce z vlaku vystúpiť čo najskôr. Ak stojím na vchode, tak hold smola.

Zbyněk Šemora napsal:
Pošuci ala plný kotel jsou jen mezi námi v MSTS. Reální fírové jsou inteligentní a jezdí podle jízdního řádu.
Když jet musí, tak jedou plný knedlík a když je volnější jízdní doba, tak se jede volněji. Dokonce už mají vyzkoušené, že někde od Svitav se dá dojet jen na EDB až do Brna, aniž by se sáhlo na výkon.

Toho jsem si taky všiml v MSTS že když jedu na brno tak výkon 0 a jen dobržďuju. Tomu se říká EKO jízda :-)

Bury99 napsal:
Zbyněk Šemora napsal:

Toho jsem si taky všiml v MSTS že když jedu na brno tak výkon 0 a jen dobržďuju. Tomu se říká EKO jízda :-)

Taky tak jezdím.Řeším to tak,že pokud je max. rychlost třeba 120 Km/h tak až dosahnu 110 Km/h.Výkon dám na 0.Do doby,než zpomalím na 80 km/h,pak znovu přidám na těch 110 Km/h pokud se rychlost nemění.Ale ona s většinou mění,třeba kvuli stanici,atd.. někde na 60 Km/h a někde na 40 Km/h a někde i na 0 Km/h.Takže pak nemusím tak úrputně brzdit.
Konkrétně pokud je rychlost 100 a víc tak z max. rychlosti odečtu cca 10 a o to jedu pomaleji.Pokud je rychlost 90 a méně pak jedu zpravidla o 5 Km/h pomaleji než je ta max. předepsaná.Jelikož se mě X krát stalo že pokud sem to vytáhnul na max rychlost,tak než sem dal výkon na 0 a začal zpomalovat rychlost se ještě o 2 až 5 zvýšila a aktivovalo mě to záchranou brzdu.A než se zase člověk rozjede,což chvilku trvá,tak ztratí daleko více času,než když jede o 5 až 10 Km/h pomaleji.Na daném úseku trati.A real grafikon stíhám někdy s 1 min spožď. a někdy přijedu akorát.

tak ale nikto nemožete povedať že nemáte radi cestu na plný knedlík ;) hlvane medzi brnom a breclavi tu cestu si užívam s pendolinom a vetrom vo vlasoch v 200Km/h :D a čo? veť to je simuláátor niekedy sa treba vyšantiť :D Na slovesnku ŽSR 120(Bratislava-Žilina) modernizácia na koridor zatial po nové mesto a je tam 160 ale tak čo je to prd platné ked nemáme na to mašiny a ani vozne každý jeden rýchlik musí mať radený vozen ktorý má maximálku 120 km/h. Myslím že okrem testovacích jázd na 160 km/h tade ešte ani jeden vlak tolko nešiel :(

Zbyněk Šemora napsal:
Ale například mezi Břeclaví a Štúrovem se musí jet na plný výkon a nezkrátí se ani minuta. čeho. Bavíme se o EC.

Medzi Bratislavou a Štúrovom obvykle (ak si 350 ka nepostavý hlavu) skrátim 3 minuty.....A to je podla mňa ešte moja neskúsenosť. Dobrý majster bez problémov aj 5 minút.

Back
Nahoře