Debata o verziách a ladení

Čouda

Pomocník strojvedoucího
A došli jsme opět k závažnému problému. Nikdo neví kolik je verzí a jaká je správná. Možná byto chtělo více informovat v patřičnm vláknu, jak je to s laděním. jestli se to blíží do finiše a jaká je která verze. také bych stanovil, že jako základní eng se bude používat z TBp a pokud tam patřičný model neexistuje, tak engu modelu na autorově stránce

A není chyba trochu někde jinde? Ppoollll naladil eng Ondrovy 753 na Jackovy zvuky. Jenomže Ondra používá common.snd, tak to co vydal na webu, Ppoollll tenkrát vítězoslavně prohlásil, že takto to správně fungovat nemůže. Bylo to v době, kdy chtěl protlačit do značení složku zvuky místo common. Díky tomuto triku mohl laické veřejnosti dokázat, že složka Zvuky hraje lépe. Nechci oprašovat dávné spory, ale jen poukázat na příčinu rozhádanosti jednotlivých variant engů.
Takže přestaňme si konečně hrát na schovávanou a každý autor zvuků, kabin, atd by měl mít povinnost napsat do readme která nastavení v engu je nutné přizpůsobit. Tímto si jak autoři lokomotiv, tak ladiči, tak zodpovědná osoba za TBP vše a všude opraví, dle toho, jaké zvuky se použijí. Až teprve potom by výsledek mohl jít ke zveřejnění. Zvukař i kabinář by měl ručit za to, že nastavení je podle technické dokumentace.
Jedině tak se vyhneme podobným nekonečným diskuzím a mašiny budou jezdit a vrčet jak mají a bude úplně jedno, jestli autor použije eng A nebo B nebo jiný.
Ó jak by to chtělo odbornou slezinu, jak jste se většina z vás z ní Šalamounsky vykroutila. Tam by se vše ujasnilo a sjednotilo.
Ono by to šlo i zde. Ale tady se spíš řeší, že modelář je víc než některý ladič nebo skinař a ti by měli držet ústa a krok. Kam jsme se to s tou naší komunitou dopracovali. :x
Ono totiž souvisí jedno z druhým a my jeden druhého potřebujeme a dá se říct, že všechny funkce, ikdyž se to nezdá, jsou si rovny.
Modelář, skinař, ladič, stavitel tratě, aktivitáři, návěstní mistři, stavitelé objektů, fotografové, techničtí pracovníci drah, atd. Jeden bez druhého se neobejdeme. (pokud si modely neskládáme jen do vitriny, ale chceme i jezdit)

Zbyněk ŠemoraA není chyba trochu někde jinde? Ppoollll naladil eng Ondrovy 753 na Jackovy zvuky.....[/quote]
Ale o značení a směrování tu opravdu nejde. Pokud jde o common/Zvuky, napsal jsem už o tom ve fóru celý román, tak to nebudu rozvádět. Jen nevím, v čem by slezina něco změnila. Dnes je celý problém v jiné rovině a to v aktualizacích, viz můj balík zvuků pro páry u Pikka a stejný u mě, ale 10x aktualizovaný. Tak je to ve složce Zvuky a hotovo, nemusím trávit volný čas pátráním proč někomu něco nejde a ve které mé verzi a od koho stažené.
A pokud jde o ladění - podle hotového engu se naladí sms a cvf. Naopak až na nějaké drobnosti ne :!:
Zbyněk Šemora napsal:
..Zvukař i kabinář by měl ručit za to, že nastavení je podle technické dokumentace.
A jak mám ručit za to, co ladiči nastavili v engu - příklad, vozidlo má na 1. stupni podle dokumentace 6% výkonu. Ladič tam kvůli výpočtu tr. charakteristiky dal 4%. Já akorát přizpůsobím hodnoty v sms. Pokud bych měl všude nastavit hodnoty dle fabriky, musel bych nutně nejdřív udělat svůj eng :?

Zbyněk Šemora napsal:
Takže přestaňme si konečně hrát na schovávanou a každý autor zvuků, kabin, atd by měl mít povinnost napsat do readme která nastavení v engu je nutné přizpůsobit.
Zbynku, nevidim jediny duvod, proc toto delat. To jenom nahrava tomu, ze se zvednou mraky dalsich "takyladicu" - navic ani cab, ani zvuky nejsou to, co ovlivnuje chovani engu, nybrz jsou pouze visualni a akusticka prezentace toho, co je v engu nastaveno - a musi to byt ve vzajemnem souladu - uprimne receno - toto si hodne "ladicu" neuvědomuje....

navic ten, kdo ladi engy se dokaze orientovat jAk ve zvucich, tak i v cvf - nevi třeba seice všechno, ale dokáže se orientovat ve všech třech oblastech. proto neni duvod přidělávat si zbytečnou práci nějakými nesmyslnými dokumenty - a ten, kdo se to chce naučit, tak nemá jediný důvod, proč neoslovi daného autora

je to to same, jako chtit po staviteli trati aby se svou trati veřejně dodával i podrobný popis, kde, co a jak postavil. kdyby si do to chtel nekdo neco dostavet.delal bys tu dokumentaci?asi ne, že?

Proč to dělat? Protože vznikl v tomto vláknu tento balast. Pokud ne veřejně, tak alespoň soukromě. Rád bych porovnal nastavení v TBP a eventuelně doladil. Důvod? Původně se používaly zvuky od Dejva. Jacek to má nastaveno trochu jinak.
Lidi mějte soudnost. Pro své tajnůstkáření se mám ještě já zabývat zvuky? Ale jestli bude spolupráce na bodu mrazu, tak mi nic jiného nezbude.
Jen tak mimochodem. Jestli to ještě někdo neví, tak asi tři roky jsem dával do současné kompatibility stejně starý trainset. Samozřejmě s finální pomocí ladičů.
Anebo, když je to tak tajné, tak si stáhněte 4. update Trainsetu a můžete mi to zkontrolovat sami a eventuelně poslat opravu. Děkuji za spolupráci.

Jen tak an okraj bude do cabu na 140tku přidána i kontrolka jízdy na odporových stupníchjako je tomu i u cabu na 141 u Pika? myslím, že je to hodně podstatná vc, co chybí u všech odporových lokomotiv

Zbyněk Šemora napsal:
Anebo, když je to tak tajné, tak si stáhněte 4. update Trainsetu a můžete mi to zkontrolovat sami a eventuelně poslat opravu. Děkuji za spolupráci.
Tak tuhle odezvu jsem čekal - nejde o žádné tajnůstkaření, kdo se mne na něco zeptal ohledně kabin, dostal odpověď, předal jsem i své fígle - jde o to dělat nesmyslnou dokumentaci - a ještě jednou speciálně pro Zbyňka opakuji - uvědom si, prosím, že ti, co ladí engy, caby nebo zvuky, tak mají alespoň základní přehled ve všech třech oblastech a co změnit tak, aby to fungovalo, by měly patřit mezi elementární znalosti i začínajícího ladiče ..... A pokud tomu nerozumí a hodlá to ladit jenom slepým papouškováním - pak by se měl dotyčný věnovat raději jiné činnosti.

Mám Ti přeposlat mailovou komunikaci s lidmi, kteří začínají stavět kabiny a ptali se na něco? Než zase plácneš něco o tajnůstkaření?

Abychom si rozuměli - pokud bys napsal obecně popsat vazby mezi cvf, eng a sms, pak nemám problém, ale psát to u každého cabu, co a kde je potřeba změnit - proč?

Další efekt je výchovný - nikdy nikoho nenaučíš nic tím, že mu řekneš, aby napsal čísla ta, ta a ta do toho, toho a toho řádku. On to udělá a nebude se nad tím ani zbla namáhat s přemýšlením. A až bude chtít zase něco "vyladit", tak mu zase budeš muset napsat, která čísla má kde změnit. Jenom tím, že jej donutíš k přemýšlení, proč tam taková čísla jsou (na takovéto otázky jsem nikdy nikomu odpověď neodmítnul), pak teprve tak pochopí souvislosti a nepůjde o zbytečnost. A jenom tak se dotyčného stane ladič.

Martensi a máš vůbec zájem, aby trainset byl vyladěn? Nebo budeme jeden z druhého dělat blbce, že nemám elementární znalosti a ještě neumím analyzovat sms, jak to tam má ten Jacek vymyšleno.
Opravdu se stydím, že tohle ještě neznám, ale polepším se.

Zbyněk Šemora napsal:
Martensi a máš vůbec zájem, aby trainset byl vyladěn? Nebo budeme jeden z druhého dělat blbce, že nemám elementární znalosti a ještě neumím analyzovat sms, jak to tam má ten Jacek vymyšleno.
Opravdu se stydím, že tohle ještě neznám, ale polepším se.
Ale to víš, že mám zájem a taky kabiny, které dělám nově, tak jsou co vyladěné s verzí engu a sms, jako balík.

Blbce ze sebe neděláme - tedy pokud si opravdu uvědomuješ souvislosti mezi eng, sms a cvf. Do jaké míry, to nechám na Tobě. Jinak ta poznámka s elementární znalostí vazeb mezi sms, eng a cvf byla myšlena na úplně někoho jiného.

Nicméně platí stále to, co jsem psal před tím - prostým a bezduchým papouškováním se nikdy nikdo nic nenaučil a nikdy se tak nikdo nic nenaučí. Proto jsem proti tomu, aby autoři zvuků a kabin ještě k tomu psali manuály, kde, co se musí změnit, když se něco změní jinde - a sám osobně to ani náhodou nehodlám takto praktikovat z výše uvedeného důvodu.

Jsou to tuším Tvoje slova :
Zbyněk Šemora napsal:
Takže přestaňme si konečně hrát na schovávanou a každý autor zvuků, kabin, atd by měl mít povinnost napsat do readme která nastavení v engu je nutné přizpůsobit.

Jinak, jak to má Jacek vymyšleno ( tedy jak to píšeš) mne ani trochu nezajímá (maximálně ze zvědavosti, touhy po poznání a snahy něco pochytit a posunout se někam dál) - pro mou potřebu mi stačí vědět, že když šáhnu někde do engu, tak vím, že musím upravit i něco v cvf a taky v sms ..... elementární věci si pro svou potřebu měl dokázat upravit jak v cvf, tak v sms každý ladič a navíc máme všichni maily, takže není problém toto konzultovat s daným autorem. Ale i tak by o každé (byť i elementární) úpravě měl vědět autor daného add-onu a zakomponovat ji u sebe, pokud se s ní ztotožní.

Takže ještě jednou - obecně vysvětlit vazby ano, a klidně to udělám bez nejmenších problémů - ale slepě psát nějaká čísla do readme tak, jak to chceš dát autorům kabin a zvuků za povinnost - ani náhodou.

Už konečně chápeš, o co mi a možná i ostatním jde?

Back
Nahoře