Fiktivní Dvoukolejka ČSD

Re: Re:

Aktivita "Poslední den páry" je již na webu.
Dan J. napsal:
u aktivity R 141 od SSmetáka hned po vyjetí, kousek před další stanicí následuje pád do Windows bez jakéhokoliv varování.
U mne to jede bez problémů, ale pokud se to stane ještě někomu, dejte prosím vědět (sem nebo do SZ) a mrkneme na to.

Doplněno 11.1. --- Mrkli jsme na to. Problém je s největší pravděpodobností způsoben použitým BINem. Komu to padá, zkuste jiný BIN anebo počkejte do příští aktualizace a projedete se s Kyklopem po definitivně dokončeném dvoukolejném úseku tratě spojující dva menší železniční uzly. Celková délka bude cca 100 km - trať pro Kyklopa jakoby dělaná.

Re: Fiktivní "Dvoukolejka ČSD"

Chvályhodný počin, je to pekná, zaujímavá trať. Neuvažujete aj o verzii pre parnú prevádzku?

V současné době se testuje aktualizace 1.4., ve které je dokončena hlavní trať. Dvoukolejný úsek má 95 km a je spojkou dvou tratí "vyšší kategorie". Pokud půjde vše podle plánu, bude do 10 dnů na webu. Nějaký screen je tam již dnes.
Pak přijde na řadu aktualizace 1.5 = protažení lokálky za Pastviny o cca 12 km a nová vlečka do elektrárny v Kamenném Újezdu.
Potom budeme nějaký čas vychytávat chyby. Až to bude hotové, zmizí z webu Dvoukolejka 1.0 a všechny její aktualizace a bude nahrazena Dvoukolejkou 2.0. Toto vše by se mohlo podařit během jara.
A potom se pokusím posunout Dvoukolejku do období konce parního provozu, cca do roku 1975. Kdy to bude nevím. Možná jako vánoční dárek. Závisí to ani ne tak na mém čase, ale spíše na tom, zda se mi podaří najít vhodné modely, kterými by šlo nahradit stavby a vozidla, která se do roku 1975 už nehodí.

Fiktivní "Dvoukolejka ČSD"

S několikadenním předstihem oproti plánu jsem připravil aktualizaci Dvoukolejky na verzi 1.4. Co je v ní nového již víte částečně z předchozího příspěvku. Budete-li hledat, najdete i něco navíc. Takže můžete stahovat na http://jirik-msts.wz.cz Přeji příjemné poježdění.

PS: Kdyby jste se někdo chtěl podílet na testování nových úseků verze 1.5., ozvěte se mi na mail či v SZ.

Ahoj, zdravím všechny, hlavně Jiříka!
Fiktivní dvoukolejka je podle mého názoru nejlepší trať, která byla u nás postavena!
Příjemná krajina, spousta zajímavých objektů, stále je na co koukat a hráč má možnost vybrat si z hlavní dvoukolejky, či lokálek různého řádu dle nálady. Jako patriot ČSD, jsem nadšen.
Přesto je podle mého názoru škoda, že se zde vyskytuje docela dost nelogičností. Pominu uspořádání odbočných stanic, které by si možná zasloužily trochu víc rozmanitosti (téměř shodný způsob zaústění lokálek, sklad na opačné straně, atd. - prostě na mě působí jedna jako druhá). Zvláštní jsou kolejová rozvětvení nákladišť Strejčkov a Vary odbočka, kdy při obsluze vlečkovým vlakem jsou blokovány obě traťové koleje, což by na trati tohoho významu asi nebylo vhodné. V prvním případě není ani možnost obsluhy Mn vlakem, neboť výměny jsou otočeny hrotem proti jízdě po správné koleji - což by navíc bylo pravděpodobně ošetřeno sníženou rychlostí přes tyto výměny. Další rozpaky ve mě vzbudilo zapojení vlečky do sila obsazenou odbočkou Bukov ale hlavně zaústění dvou dvoukolejných tratí na Zadovském zhlaví v Aramově. Pokud by se jednalo o dvě lokálky budiž, ale na tratích tohoto formátu? Nehledě na umístění označníku. Návěstidla jsou další samostatnou kapitolou. Mechanická návěstidla v dolech? Dobrá, dejme tomu, že nádraží v dole je obsazeno výpravčím. (Mimochodem, možná by si některá stanice zasloužila i světelná návěstidla, ale o tom psát nechci)
Je toho víc ale to nejdůležitější: Nechápu mlhovky před vjezdovými návěstidly. Jiříku, sice v úvodu zdůvodňuješ jejich umístění ale myslím že každý fíra by si měl umístění návěstidel hlídat i tak - má přece na trati seznání! Nejde ani o to, že jsou před mechanickými návěstidly (možná že se tento případ někde v síti i vyskytuje, to nevím) ale o to, že pokud je trať zasazena do roku 1987, nejsem si zcela jist, že tento typ se již používal. V předpise D1, který v té době platil, není uveden dokonce ani starší typ (černá čtvercová deska s bílými trojúhelníky, jeden nahoře a dva dole, dva vedle sebe nebo jeden) i když zcela jistě vím, že se používal, pravděpodobně na základě nějakého Zaváděcího listu. Naprostý nesmysl je ale použití návěsti "Místo zastavení". Tu "geniální" gestor nové D1 ing. Sedlář vynalezl až v devadesátých letech.
Ale to je jen pár maličkostí, které naprosto nemůžou zvrátit kvalitu této trati. Nechci tady rozhodně kritizovat a ani na to nemám právo, neboť stavba trati určitě není maličkost a pokud již někdo tomu ten čas a energii věnuje a vytvoří takovéto dílo, žádný kritik či recenzent mu nesahá ani po paty. Chtěl jsem jen upozornit na pár detailů, jejichž oprava by rozhodně přispěla k věrnosti této fiktivní trati. Pokud jsem se zde snad autora či kohokoli dotkl, hluboce se omluvám, opravdu to není myšleno zle.
Pracuji na pomůckách GVD pro tuto trať (a hlavně verzi 1973! -na tu se moc těším), jakmile budou hotové, budou následovat i aktivity. Narazil jsem ale na jeden problém. V Netomicích jsem zapracoval u všech osobních vlaků pobyt na dobírání vody, ať již jsou vedené párou nebo "Zamráčou" (v tomto případě pouze dobírání fiktivní pro vytápění osobních souprav) a zjistil jsem, že jediný funkční vodní jeřáb je v depu. Bylo by možné zprovoznit i jeřáby ve stanici, ať již této nebo případně i ostatních?
Dvoukolejku jsem při měření jízdních dob projel snad stokrát tam i zpátky ale, obávám se, aby třeba takový "Bulík" vydržel z konečné na konečnou.

Tomik napsal:
Naprostý nesmysl je ale použití návěsti "Místo zastavení". Tu "geniální" gestor nové D1 ing. Sedlář vynalezl až v devadesátých letech.
Blbost, v předpisech z roku 1971 je ta samá značka se jménem "Konec nástupiště".
A význam: "Návěst 144, Konec nástupiště, označuje v zastávce místo , před nímž má zastavit první vůz s cestujícími vlaku osobní přepravy, který má v zastávce předepsný pobyt.
Návěst 144 se za tmy neosvětluje."

Vrbam napsal:
Tomik napsal:
Naprostý nesmysl je ale použití návěsti "Místo zastavení". Tu "geniální" gestor nové D1 ing. Sedlář vynalezl až v devadesátých letech.
Blbost, v předpisech z roku 1971 je ta samá značka se jménem "Konec nástupiště".
A význam: "Návěst 144, Konec nástupiště, označuje v zastávce místo , před nímž má zastavit první vůz s cestujícími vlaku osobní přepravy, který má v zastávce předepsný pobyt.
Návěst 144 se za tmy neosvětluje."
Ne, ne. Konec nástupiště je něco jiného, ale i u této návěsti provedl gestor geniální změnu vypuštěním slova "až nejdále"- pak i sólo 810 musela zastavit u konce peronu (třeba 200 metrů daleko) a ne u "boudy", kde stáli cestující.
Návěst "Místo zastavení" (bílá obdélníková deska, postavená na delší straně, s červeným okrajem) přikazuje strojvedoucímu zastavit před touto návěstí čelo zastavujícího vlaku nebo PMD, vjíždějícího do dopravny s kolejovým rozvětvením. Přkazuje strojvedoucímu zastavit čelo vlaku nebo PMD co nejblíže před touto návěstí.
Na širé trati přikazuje tato návěst strojvedoucímu nezavěšeného postrku, ukončujícího v tomto místě jízdu nebo strojvedoucímu vlaku a PMD (zastavujícího v tomto místě) zastavení před touto návěstí
Jinak návěst má platnost pro obě koleje mezi kterými je dávána. V dopravnách D3 platí jen při křižování a platit začala až s novým předpisem z roku 1997

Tomíku, naopak, díky za názor. I v mém zájmu je, abyste byli s tratí spokojeni. Jenže ne vždy se dá vyhovět všem, názory jsou často protichůdné. Některé probereme skrze SZ či maily, takže zde zatím uvedu jen něco málo obecně.

V současnosti jsou v trati již funkční vodní jeřáby v Netomicích a v Kamenném Újezdu. Pokud některý z aktivitářů napíše, že chce ještě jiné, budou funkční též. A vůbec se nebudu zabývat tím, zda je to pro rok 1987 real či unreal. Ve fiktivní trati (tak jak tomu slovu rozumím já) mohou být funkční zbrojní místa pro páry klidně i v roce 2008.

Obsazená odbočka do sila: Tam se snadno přehlídne, že se odbočka rozvětvuje, protože ta druhá větev jde zatím do houští. Ale kousek dál je elektrárna, do které bude pokračovat, a dokončením té vlečky nabyde ta odbočka na významu.

Naskýtá se otázka, jak se u nás říká, do pranice: Jsme ve FIKTIVNÍ trati, opravdu tam musí být za všech okolností všechno podle reality? Je to pro mne někdy úsměvné, vždyť mnohdy jste nespokojeni s věcmi, které jsem dost věrně okopíroval z reality. Např. zastávky Strejčkov a Vary odbočka či stanice Pastviny. Ale na druhé straně ten unreal spočívající v tom, že na hlavní trati nejsou padesátky a na lokálkách dvacítky kupodivu ještě nikomu nevadil. Změnit něco, to není žádný problém, ale vždy si kladu i otázku, zda ta změna učiní trať ne reálnější, ale uživatelsky příjemnější.

Když jste tu nakousli tu návěst Konec nástupiště - jak je to dneska? Když jedu třeba s jedním vozem 810, musím zastavit až u té cedule, byť třeba cestující za mnou poklušou nějakých 200 m nebo mohu zastavit upostřed nástupiště, dejme tomu u čekárny či nádražní budovy?

A k trati ještě jedna drobnost, které jsem si všiml v misi Mn 8420 Křižany - Nová lhota. Když připojím první z vozů, v pracovním sešitě mám "hotovo" u připojení vozů v Křižanech na pile. V Matějově se tuším píše, že mám připojit vůz na koleji 2 (silo), ale správný vůz je na koleji 1 (nebo obráceně, teď přesně nevím, je to už 10 dní, co jsem to jel). Když pak připojím vozy v Křížanech na pile, objeví se mi "hotovo" u Nové lhoty.

Ale to jsou detaily, trať je super, už se těším až pojedu další aktivity které jsem si stáhl pro verzi 1.4.

Naposled editoval moderátor:

Robert Schindler napsal:
A k trati ještě jedna drobnost, které jsem si všiml v misi Mn 8420 Křižany - Nová lhota. Když připojím první z vozů, v pracovním sešitě mám "hotovo" u připojení vozů v Křižanech na pile. V Matějově se tuším píše, že mám připojit vůz na koleji 2 (silo), ale správný vůz je na koleji 1 (nebo obráceně, teď přesně nevím, je to už 10 dní, co jsem to jel). Když pak připojím vozy v Křížanech na pile, objeví se mi "hotovo" u Nové lhoty.
Nejsem kovaný aktivitář, první věc je moje přehlédnutí čísla koleje, to druhé nevím. Viz. SZ.

Re: Jiřík TK

Za vodní jeřáby díky, o vlečce do elektrárny vím a pokud tato bude funční, samozřejmě to mění situaci.
A teď k otázce fikce a reality. Samozřejmě, že každý autor má právo postavit si svoji trať dle své chuti a tam si vymyslet cokoli. Třeba horskou dráhu ve vojenském prostoru (Zajel jsem tam jednou při testování MUVky a bavil jsem se) Ale to podle mě není na škodu! V reálu by se vozy pro vojáky předávaly v Moždicích a tak by se tam stejně civilista nedostal. Nebo se dá udělat pro zvlášť prověřené soudruhy aktivita jako přímý expres Moskva - Moždice - voj. prostor, který tam poveze kurvy ze SSSR :P . Ale zase vážně. Podle mého názoru je úplně jedno jestli někde nejsou použity stejné budovy, jestli architektura v okolních vesnicích odpovídá zmíněné oblasti a době, jestli u závor nestojí auto vyrobené v roce 2006, atd. To jsou jenom kulisy. Ale vlastní provoz a zařízení, které je k tomu potřeba by mělo pokud možno odpovídat předpisům a zvyklostem. Myslím si že v případě Train Simulátoru lze právě vhodnou hranicí mezi obojím vytvořit dokonalou simulaci. Fikce ať zůstává v okolí tratě, realita v provozu. Zrovna tak je otázka, co je uživatelsky příjemnější. Zda to tam při rozjezdu "nasypat" a jet do další stanice nebo právě bržděním a následnými rozjezdy třeba s párou a nákladním vlakem dodržovat ty "dvacítky"! Toť můj názor na který si samozřejmě nedělám patent a jsem schopen uznat i názor jiný.
Každopádně ještě jednou klobouk dolů před Tvým dílem a držím Ti palce v další práci.

Re: Vrbam

Dostáváme se do jiného tématu, proto bych to ukončil.
Předpokládal jsem že na tomto fóru je základní znalost návěstí samozřejmost. A pokud to tak není, tak by měl člověk snad alespoň umět rozeznávat barvy. Potom by bylo jasné, že pokud má jedna deska černý okraj a druhá červený, nebude zřejmě význam návěsti stejný. Tvá formulace návěsti Konec nástupiště je přesná. Pouze mi není jasný termín "předpisy z roku 1971! - koncem osmdesátých let (1987?) jsme na dráze dělali přezkoušky z nové D1 (Návěstní předpisy) a ta nahrazovala starou z roku 1964.
Tak a tím se omlouvám za jedovatost, mám celkem dost jiné práce než se s někým hádat na fóru.
Jedná se o dvě různé návěsti a rozdíl snad už jasný - před Místem zastavení musí vlak zastavit čelem a před KOncem nástupiště v sedmdesátých letech musel vlak zastavit prvním vozem obsazeným cestujícími (mašina a třeba hitlák mohla stát za). Takže Místo zastavení v Modravě by svůj význam mělo pokud by bylo umístěno před staniční budovou aby kratší osobní vlaky nechali před sebou volný perón a přechody pro nástup a výstup do vlaku opačného směru. Jacek to popsal přesně ale nejsem si celkem jist, jak je to s tím zastavením u KOnce nástupiště dnes. Nemám u sebe předpis a nepamatuji si přesně znění. Mám pocit, že na školení se kdysi hovořilo o tom, že strojvedoucí má zastavit u cestujícího stojícího nejblíže k této návěsti. Gestor Sedlář, který je autorem této hovadiny, si tenkrát na kterési zastavce na sázavské lokálce stoupl přímo k ní a na strojvedoucího, který zastavil asi padesát metrů před ním (ale u skupiny asi dvaceti lidí před čekárnou), ihned psal "mangl" za porušení předpisu. Ale to už je zcela mimo toto téma.

Tomik napsal:
Je toho víc ale to nejdůležitější: Nechápu mlhovky před vjezdovými návěstidly. (...) Nejde ani o to, že jsou před mechanickými návěstidly (možná že se tento případ někde v síti i vyskytuje, to nevím) ale o to, že pokud je trať zasazena do roku 1987, nejsem si zcela jist, že tento typ se již používal. V předpise D1, který v té době platil, není uveden dokonce ani starší typ (černá čtvercová deska s bílými trojúhelníky, jeden nahoře a dva dole, dva vedle sebe nebo jeden) i když zcela jistě vím, že se používal, pravděpodobně na základě nějakého Zaváděcího listu.
Návěst "Vlak se blíží k hlavnímu návěstidlu" je v předpise právě od roku 1987. Do té doby se návěstidla dávala tak, aby byla vidět :-D (A proto asi nikde nejsou před mechanikami, aspoň o tom nevím.)

Ještě jednou k mlhovkám,
napsal jsem kravinu, D1 z roku 1987 je již zná a byly v té době a v tomto provedení již zaváděny. Tímto se všem a hlavně Jiříkovi TK omlouvám za dezinformaci a obvinění! :eek: :eek: :eek:

Naposled editoval moderátor:

mikulda napsal:
Návěst "Vlak se blíží k hlavnímu návěstidlu" je v předpise právě od roku 1987. Do té doby se návěstidla dávala tak, aby byla vidět :-D (A proto asi nikde nejsou před mechanikami, aspoň o tom nevím.)
A to je jeden z důvodů, proč je Dvoukolejka situována do roku 1987. Za to, zda jsou "mlžníky" na mé inspirační trati 340 tu a tam i před mechanikama ruku do ohně nedám, ale řekl bych, že by se našly.

Robert Schindler napsal:
Když jste tu nakousli tu návěst Konec nástupiště - jak je to dneska? Když jedu třeba s jedním vozem 810, musím zastavit až u té cedule, byť třeba cestující za mnou poklušou nějakých 200 m nebo mohu zastavit upostřed nástupiště, dejme tomu u čekárny či nádražní budovy?
Z praxe se to má tak, že záleží na strojvedoucím kde zastaví a jaká to bude potvora a nechá dobíhat lidi.

Vrbam napsal:
Robert Schindler napsal:
Z praxe se to má tak, že záleží na strojvedoucím kde zastaví a jaká to bude potvora a nechá dobíhat lidi.

Škoda, myslel jsem, že bych někdy to postavení se před "ceduli" vyzkoušel :D. Ale jsem na druhou stranu rád, že v MSTS zastavuji správně.

Vrbam napsal:
Robert Schindler napsal:
Podle předpisů by fíra měl zastavit až u návěstidla "Konec nástupiště", to že se tak neděje je pouze na ochotě strojvedoucího.

Kuba napsal:
Vrbam napsal:
Robert Schindler napsal:
Podle předpisů by fíra měl zastavit až u návěstidla "Konec nástupiště", to že se tak neděje je pouze na ochotě strojvedoucího.

Fakt je, že ve stanici na jednokolejce, kde je ono návěstidlo někde 150 m za čekárnou, asi cestující moc nepotěší když tam zastaví jeden vůz 810 (zvlášť když je třeba ještě přístup na peron z opačného konce). Ale zase chápu, že některý fíra nechce riskovat případný průšvih.

Back
Nahoře