Otázka pro fíru

A kde je v tom problém Dráčik? Keď je tam predzvestný štít a potom Z a K tak je to ako zlé ?

co třeba první úsek pomalá při rychlosti dejme tomu při rychlosti 30 a od K hned Z dejme tomu s 5O km/h, je to jen úvaha.

No tak je. Úmysel bol, že po tento stĺp mala byť 30-tka a od toho stĺpa ďalej ešte 50-tka. No označením to pojali podľa svojho predpisu.

Stavitelxx napsal:
. . . Ale zajímavé je, že například mezi Olomoucí a Zábřehem žádné pendolinové rychlostníky nejsou a v oblouku u Mohelnice, kde je klasická rychlost 145/135, jezdí pendolina 160.
Tak nevím teda, mají prostě svoje zákony, které normální smrtelník nechápe :D

No pochybuji o tom, že by fíra jel 160 v úseku kde má jen 145.

Když 145 může jet bez naklápění, tak s naklápěním těch 160 je v pohodě. A pokud je v dodatku a SJŘ, že může jet 160, tak může jet 160. Rychlostníky směrodatné nejsou. A to platí i dnes. Například nedávno se zvýšila traťová rychlost myslím na 140 u Opatova, ale EC stále musely jezdit jen 120, protože to ještě nebylo v dodatku ani v SJŘ.
Jednou za mých časů byl omyl od traťovky na benešovské trati. Od Svojšovic, kde začíná 80tkový oblouk zrušili rychlostník a dali jej až na konec stanice Strančice. Ve směru do Prahy to bylo beze změny. Tenkrát jsme na to koukali, jestli někomu nehráblo. Předvěstník na 80 byl na zhlaví stanice Strančice. Fíra byl akční typ, ale předpisový. proto kouknul ještě do dodatku a tam to také bylo opraveno, že stovka platí až na konec stanice Strančice. Tak to ze Světic pěkně polechtal na poctivých 100 a dělo se divadlo. Ten oblouk na 100 v žádném případě nebyl. Já si v tom oblouku vylil kafe a fíra na zadní jednotce nám do telefonu nadával, že mu z vařiče uletěl kastról s obědem. A spící cestující s opřenou hlavou o okno ve vlaku asi dělali berany berany duc. A tak to tam fungovalo asi půl roku, než někomu došlo, že je něco špatně. Ale nikdo tam nevykolejil. Každý si to po aktualizaci může vyzkoušet, takto jsem to udělal i do BP. (poloměr oblouku mám přesně) :D

Luky napsal:
je možné využít naklápění skříně z důvodu správného tvaru hlav kolejnic,...

V tom bych souvislosti určitě nehledal.:D
Naklápění se dá využít tam, kde to umožní stabilita koleje v příčném směru - aby se nevyvrátily kolejnice z upevňovadel nebo neodcestovala celá kolej do boku.

Stavitelxx napsal:
Myslím že fírové pendolina mají určitě nějaký rozpis úseků, kde se mají jakými značkami řídit.
Ale zajímavé je, že například mezi Olomoucí a Zábřehem žádné pendolinové rychlostníky nejsou a v oblouku u Mohelnice, kde je klasická rychlost 145/135, jezdí pendolina 160.
Tak nevím teda, mají prostě svoje zákony, které normální smrtelník nechápe :D
Zrovna kolem Mohelnice je traťová rychlost pro vozidla s naklápěcími skříněmi 160 km/h. Rozpis úseků, kde platí rychlostníky NS jsou v TTP (detailní včetně umístění NS rychlostníků) a SJŘ.

Pánové zdravím.
Sice to není přímo otázka o řízení lokomotivy, avšak s jízdou vlaku to souvisí. Dělám aktivitu z roku 1990 za velmi nepříznivého počasí (zimní kalamita), kdy sněží a viditelnost je prakticjy nulová. Jde mi o to, jestli mohlo (může i v současnosti) být vydáno nařízení o omezení traťové rychlosti, konkrétně trať mezi Č. Třebovou a Pardubicemi, kde v té době byla maximálka 120 km/h. například rozkazem na snížení rychlosti na 60 - 80 kmy/h. a pokud ano, kdo by tebto rozkaz vydal. Předem díky za odpověď. Dan

Dle mně může, ale musí k tomu být nějaký důvod- nevím jestli může být z důvodů snížené viditelnosti. Nižší rychlost je normálně zapsána v V rozkazu. Ale opravdu nevím s tou viditelností. Lukáš

Kvôli viditelnosti ani nie, ale skrz poveternostné podmienky, ako je silný vietor napr. sa to robí. Rýchlosť sa obmedzuje zväčša na 50kmh.

Už se mi to stalo mnohokrát u prvních ranních vlaků hlavně na lokálkách po nějaké vychřici a podobně, jízda podle rozhledových poměrů. Někteří fírové si i sebou vozí pilu.

Dobrý den,
dnes mne napadla taková hříšná myšlenka. Kam volat, kdybych např. při focení našel na trati uřezané koleje nebo vlivem zimy lom na kolejnici? Vědel bych sice, že je v daném úseku například pravostranný provoz. Čili bych běžel proti vlaku a snažil se mu dát Stůj, zastav vlak všemi prostředky. Jenže by vzniklo nebezpečí, že mu postaví vlakovou cestu na druhou kolej. Kam v takovém přápadě volat? 112?

Jednoznačně 112 (příp. některé z národních tísňových čísel - 150 nebo 158) a neztrácet čas hledáním telefonních čísel stanic přilehlých k tomuto úseku .... ale dělej tak, abys pak nebyl popotahován SŽDC nebo státní správou za to, že se nacházíš v místě, kde máš ze zákona vstup zakázán :D

Nevím kam s tím, jde ale o skutečný provoz, tak se zeptám zde. Prosím vás kolikati souprav Pendolíno má na kolejích ČD?
Předem díky. Dan

Dan J. napsal:
Nevím kam s tím, jde ale o skutečný provoz, tak se zeptám zde. Prosím vás kolikati souprav Pendolíno má na kolejích ČD?
Předem díky. Dan

Ahoj Dane,
co jsem dočetl zde http://www.atlaslokomotiv.net/loko-680.html , tak jsem tak pochopil že u ČD jezdí 7 jednotek.

Mělo jich být původně více, ale ano je jich 7 prý z důvodů výroby italské firmy, více nevím... Ale když si vzpomenete na ty problémy než začaly jezdit...

Back
Nahoře