Otázka pro fíru

Arian napsal:
....
1. Kdy budou nasazeny do osobní dopravy?
2. Kolik kusů bude vyrobeno popř. jaká je strategie ČD ohledně nákupu těchto lokomotiv
3. Počítá se s nasazením postupně i na jiné vlaky než EC/IC?
4. Uvažuje o jejím nákupu i jiná železniční společnost? (mimo ČR)

To je asi zatím vše, ale určitě mě ještě něco napadne:)

Tak to je dobré, tohle neví ani tací, co na nich mají jezdit :D
Jen bod 3 je jasný. To by bylo sypání perel sviním. Nebo jste někdo viděl 350 na pravidelném osobním vlaku ?
Jinak 380, ví se o tom, že dvě koupí Slováci.

Arian napsal:
Ahoj, pokud již tady podobný topic je, prosím o nasměrování.

Mohl by mi někdo znalý poskytnout pár informací ohledně lokomotivy řady 380? Pár základních údajů jsem našel na wikipedii, ale navíc by mě zajímalo:

1. Kdy budou nasazeny do osobní dopravy?
2. Kolik kusů bude vyrobeno popř. jaká je strategie ČD ohledně nákupu těchto lokomotiv
3. Počítá se s nasazením postupně i na jiné vlaky než EC/IC?
4. Uvažuje o jejím nákupu i jiná železniční společnost? (mimo ČR)

To je asi zatím vše, ale určitě mě ještě něco napadne:)
1) Počítá se s nima, že by měly začít jezdit od nového GVD, což je v půli prosince. Počítá se s turnusovou potřebou 8ks.
2) V první várce jich má být tuším 20, další pak asi zřejmě podle toho, jestli budou peníze a jestli bude ČD vůbec další chtít.
3) Ano, mají jezdit na všech druzích vlaků, od prosince mají jezdit počínaje vlaky EC a konče Os.
4) Prý o tom uvažuje ŽSSK s menšími úpravami. Bude mít Vmax jenom 160km/h a mělo by to jezdit na soupravách push/pull, které se momentálně výrábí ve Vítkovicích. Je to takový klon naších elefantů (EJ 471).

To by mne zajímalo, co by to bylo za luxusní osobní vlak, kde by se nasazovaly tyto lokomotivy. Budeme pronajímat 350 a Taurusy, abychom si mohli dovolit dát 380 na nějaký osobák ? Zkušební provoz jsou náklady a osobní vlaky. Tomu rozumím. Ale rychlíky, které by mohly jezdit 140 jezdí 120, protože na to není dostatek lokomotiv, tak stovkové osobáky budou mít lokomotivy pro 200 ? :D. Tomu nevěřím.
Jinak jsem slyšel od kamaráda, který má s tímto co dočinění, že to stanoviště navrhoval někdo, kdo provozu moc nerozumí. Fíra sedí uprostřed obklopen pultem, ale aby měl nějaké místo se stolečkem, kde by si psal papíry, nebo se najedl, na tohle se pozapomnělo. A lehátko na odpočinek jako na Taurusovi tam také asi nebude.
Asi zlatý Taurus. Kdyby nakoupily dráhy tyto, vyšlo by to mnohem levněji. Jenomže Taurusy mohou jezdit jen na dolní rychlostníky kromě úseku Skalice n Svitavou - Letovice. (jediný oblouk s horním rychlostníkem v celé ČD, kde smí Taurus jet na horní rychlostník) Jak to bude s 380 a horními rychlostníky, to ještě nebylo známo.

Taurusy jsme mohli koupit, můžeme dovážet i mléko, chleba a rohlíky. Otázka je, za co tady budeme potom žít a co budeme umět, když nevyprodukujeme žádnou přidanou hodnotu, kšeftařením se žít nedá. Levněji? To jsou jen řeči, reálnou cenu nikdo nezná a hlavně neví, co je v ní započítané (homologace, servis, zacvičení personálu).
Ovšem, že stanoviště navrhoval debil a FS to odkývala, to je bez debat. A že Taurus je dobrá lokomotiva, to také.

Zbyněk Šemora napsal:
To by mne zajímalo, co by to bylo za luxusní osobní vlak, kde by se nasazovaly tyto lokomotivy.
Tak se můžete jít podívat, od prosince bude v X jezdit na Os 4273 Břeclav - Hodonín a v 5 na Os 4648 Břeclav - Brno.

Pawlík: Když jsme se o tom s jedním mým známým bavili, tak to je jediné plus 380. Že Škodovka po mnoha letech bude mít zase nový produkt a lidi budou mít práci. Jen proč to vše tak dlouho trvalo a proč je to tak drahé (asi jako porovnání s cenou stavění dálnic v Německu a u nás)
A nejhorší na všem je, že po takových letech ještě nikoho nenapadlo udělat na mašině hajzlík, aby fíra nemusel poníženě na dálkových tratích dělat do kýblu a močit ze dveří. Pokud častěji zastavuje, tak může na kola lokomotivy, fírové na EC chodí do prvního vozu za lokomotivou, kde už jsou novější WC. Já kvůli tomu byl rád, že jezdím na panťákách, kde je hajzlík ve voze a neuměl jsem si představit jezdit takto například z Prahy do Žiliny. Každý to na povel, kdy na to má 30 sekund pustit neumí.
Pamatuji si na červenou do stanice před Čelákovicemi. Koukám na návěstidlo snažíc se před mašinou odvodnit, najednou tam skočilo volno a bylo po snažení. Musel jsem vydržet až do Prahy. To bylo na Bobině. :D

Je to aj celkom logické. AK zostane ležať na osobáku je to menej zlé ,ako keď zostane ležať EC. Až sa vychytajú pôrodné bolesti potom môže do ostrého.

Až sa vychytajú pôrodné bolesti potom môže do ostrého.

...tak tak,u nás v kolbence teď pracuje pán,kterej tendle poporodní kolotoč zažil coby mladík na gorilách,nejdřív náklady a pak osobáky,tenkrát jezdil v Čiernej nad Tisou... gorily tenkrát měly přezdívku "digitron"

Čoveče z několika zdrojů (především pochybných jako K-report apod.) ovšem od solidních přispěvatelů jsem se dozvěděl, že řada 380 je poměrně spolehlivá a to i přestože se u ní daly čekat "porodní bolesti" jak píšeš. Vypadá to, že konečně budeme mít nějaké nové solidní vozidlo. Poslední dobou to byly rekonstrukce alá hypersračka 8/9/054 atd., kde se o kvalitě nedá mluvit.

Ještě ke stolečkům a posteli. Na co? Papíry si napíšu "mezi rajčákama" a dále je nutné si uvědomit, že jsem v práci a ne doma v posteli. Když sem unavenej, tak kopyta na pult, nebo madrace a na zem. Já vím, je to věc názoru, ale u osobky kolikrát není čas ani na sraní, natož na spaní.

Už sem to někde psal. Čas ukáže...

Ten pult určitě dobře řešený není, podobnost pultu x6y s německým unifikovaným pultem není čistě náhodná, je to řešení, které se nezávisle osvědčilo u několika provozovatelů KV. Zbyňku, drahé jak dálnice? Jak jsem psal výše, nikde, opakuji nikde jsem se nedočetl, kolik stojí Taurus a kolik 380 (a hlavně, co je v ceně), výrobce by byl blázen, kdyby toto zveřejnil. Cena je vždy otázkou dohody. Další věc je, komu vlastně patří Škodovka a kdo kde tahá za nitky. Jinak můžu uklidnit, že v rámci zachování průmyslového umu byl takto "drahý" a státem podpořený vývoj i u Taurusu, i u Primy od Alstomu. Nejde jen o to, že 1500 lidí bude mít v Plzni práci, ale o to, že do budoucna budeme konkurenceschopní. Uměli jsme vyrábět např. spalovací turbíny v Královopolské. Kde je jí dneska konec? Ne že bych byl zastáncem starých časů. Jde ale o to, že ten vývoj se piplal a vědomosti předávaly po generace a jak se tohle jednou přeruší, je konec. Poslední přerušení se konalo, co se výrobních kapacit týká, nedávno - při zavření Siemensu. Není 19. století, abych si mohl bez zkušeností otevřít ocelárnu a začít od nuly.

Pawlíku, jasně, ber to s rezervou. Já mám informace JPP i když od lidí, kteří na těchto strojích budou jezdit. Je to dva roky, co jsem se tohoto kamaráda ptal, jestli 380 bude, nebo projekt je zrušen. Tehdy mi právě říkal, nevím odkud měl zdroje, ale že Taurusy by vyšly mnohem levněji. A jako perličku mi vyprávěl, že škodovka má problém, že celá výstroj je tak veliká, že se nevejde do karoserie. Ale opravdu, nebrát vše vážně, většina je opravdu JPP a pravda někde, jak napsal Miran.
Ale jakou mají lokomotivy ze Škodovky pozici ve světě, to jsem nesledoval. Pokud 380 nepoloží zavedené Tauruse, obávám se, že to Škodovce moc nepomůže. Proč si je například neobjednal Jančura pro své žluté vlaky ? S těmi italskými 163 moc pendolinům konkurovat v rychlosti nebude.
Čouda:
To lehátko je vymoženost jen Taurusů, ale jinak když má fíra nějaké přerušení, kolikrát je výhodnější spát místo tří hodin čtyři, když nemusím na nocležnu a ustelu si na mašině.

Ono Škodovku to určite nepoloží ak 380 netromfne taurusa. Má aj iné zaujímavejšie odvetvia pre svet ako je lokomotívka. V oblasti VN transformátorov, generátorov a iných elektrických zariadení je na tom Škoda na svetovej úrovni stále. Akurát toto odvetvie lokomotívky ako keby uťali po 1989 om a ťažko sa doháňa potom ten niekoľko ročný výpadok.

Pár rokov dozadu (asi 15) chodili na osobáku tuším 2411 z BA do Nových Zámkov, odtial poprázdno do Štúrova a Balt Orient do Čiech. Námet na aktivitu.

Dráčik napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Nebo jste někdo viděl 350 na pravidelném osobním vlaku ?

Samozrejme a nie nedávno podla turnusu, dokonca aj teraz pár mesiacov chodili na osobáku 3008.
A to je právě ten Kocourkov. Jednak nás učili, že ES499.0 jsou vhodné jen pro rychlíky a ne pro vlaky, které často zastavují, z důvodů odporové regulace a zpřevodování na 160. A jednak se ČD chlubili že rychlíky z Hodonína do Brna přes Břeclav jsou rychlejší než přímý autobus. Ale co je tahá ? Lokomotivy na 120 max. Takže pro osobáky nasadíme lokomotivy pro vysoké rychlosti a rychlíky, které by mohly jezdit rychleji tahají lokomotivy max na 120. Je sice pravda, že než aby mašina od EC někde stála se využije na jeden pendl osobního vlaku, ale ze svého uhlu pohledu to nevidím jako praktické řešení, protože nic není ideální, osobák se může opozdit, loko pro EC nebude včas a nebude mašina pro vlak vyšší kategorie. Ale můžeme o tom polemizovat, můžeme se rozčilovat, ale to je asi vše, co můžeme dělat :D

Mne kvôli tomu do topánok nezateká. Keby aj všetky gorily zhoreli aj tak je dobre. Aspoň by konečne museli kúpiť niečo normálne a nie stále tie ŽOSkové preinvestované sračky.

Zbyněk: S gorilami máš pravdu, že sú na osobáky vhodné neni, ale čo už, niečo ich viezlo. Druhá vec je ale tá, že tie už neporovnávaj s 380, ktorá je univerzálna s pulznou reguláciou a nemá nijaký technický problém viezť osobák, či EC, alebo náklad. Proste je to rušeň.

No jo, ale od toho jsou tací, kteří malují oběhy lokomotiv. Až bude dostatek lokomotiv, aby byly v čele rychlíků, které by neměli sníženou rychlost kvůli skutečnosti, že není tak rychlá lokomotiva, potom ať si klidně 380 jezdí na lokálce Hustopeče - Šakvice, kde po 100 letech provozu alespoň na pár kilometrech zvýšili rychlost ze 40 na 60km/h. (existovala studie, že to mají elektrifikovat, ale i černá listina, že lokálku zruší úplně :D)

Veď preto to ČD objednali Zbynek. Ale nemysli si že pôjdu hneď do čela IC/EC. Najskôr musia dokázať v praxi že nato majú. (spoľahlivosť )

Back
Nahoře