Otázka pro fíru

1:Ahoj,prosím Vás jak jezdil rychlík "Hron" ze Zvolena? Myslím tím loko:ve dvojičce brejlí nebo solo?

2:Ještě bych chtěl vědět jestli rychlík "Dukla" nebo "VltavaKměla nějake přednosti v tunelech,když měla v řazení vozy profilu tzv. panciřák. A jest-li mohla jet odklonem přes Ostravu?

bastard napsal:
1:Ahoj,prosím Vás jak jezdil rychlík "Hron" ze Zvolena? Myslím tím loko:ve dvojičce brejlí nebo solo?

2:Ještě bych chtěl vědět jestli rychlík "Dukla" nebo "VltavaKměla nějake přednosti v tunelech,když měla v řazení vozy profilu tzv. panciřák. A jest-li mohla jet odklonem přes Ostravu?

1. nevím
2. Dukla měla přednost pouze v krasíkovském tunelu, kde bylo návěstidlo doplněno indikátorm "jednokolejný provoz", přes Ostravu jezdit nemohla, co vím, tak v případě odklonu jela přes Bratislavu

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaké má uplatnění obor slaboproud či silnoproud v trakci. Hlavně u strojvůdců.

Díky, Tom.

E499_2002 napsal:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaké má uplatnění obor slaboproud či silnoproud v trakci. Hlavně u strojvůdců.

Díky, Tom.

No to by aj mna zaujimalo, ja som silnoprudar a mam 22-ku paragraf.

Hezký den,
dnes jsem jel vlakem z Ova střed do Frýdlantu n. O (842 005 + 3x 010). Při rozjezdu ze zastávky Baška mi připadalo, že vlak není zcela odbržděn. Jakoby pomyslný odpor jízdy a zvuk tření brzd. Zanedlouho nesnesitený smrad. Je možné, že se špalky zcela nevrátily do odbržděné polohy? Nejsem si zcela jist, jak to u řady 842 je. Pro brždění využívá kotouče a špalky jen pro čištění obručí nebo špalky byly vybaveny jen prototypy? Připadalo mi, že problém nastal na předních nápravách na pravé straně vozu (fíra obhlížel zmiňované místo). Po zastavení v Pržnu a jízdě do Frýdlantu se již problém neopakoval, i když šel potom fíra do stanice něco řešit tuto závadu.

Motoráky 842 mají kotoučové brzdy a zařízení k čištění jízdní plochy kol všechny včetně prototypů. To co líčíš bych typnul na ne zcela povolené brzdové jednotky, ale to se moc nestává. Těžko špelulovat ale mnohem častěji se přehřívá olej v měniči, to by ale neskřípalo. Nebo obložení spojky, nevím, těžko říct:cool:

Ahojte,
chcel by som sa opýtať že som počul že BS2 v reále zatiahne rušňovodič o 2-3 zuby a to je iba naozaj trochu.Keď chcem toto zrealizovať v MSTS tak mi vlak hrozne pomaly brzdí.Tak sa chcem opýtať že či aj v reále zastavuje takto pomaly a len mne sa zdá z vagónu že brzdí rýchlo alebo sú naozaj v MSTS nastavené zle brzdy.

Prepáčte ak som to napísal do zlého vlákna.

Ďakujem za odpoveď.

Somatko: V reále je to tak ako píšeš. V MSTS to tak zrejme nie je, už len z dôvodu, že často sú animácie brzdiča len tak od oka priradené nejakým percentám brzdenia. Nehovoriac o to, že nie je animovaný každý zúbok ( česť výnimkám ). Ja som to svojho času chcel dať niekomu zodpopvednému na posúdenie, ale takúto drobnosť nikto neriešil... A keď som v reále na nákladnom vlaku zatiahol BS2 o 3 zuby, tak sa mi tiež zdalo že sa dlhoóó nič nedeje....Tak som ešte pribrzdil, ale vo finále som to prebrzdil o 10km/h.

Záleží aj od súpravy. Pokiaľ mám čisto kotúčovú súpravu tak sa nezúbkujem a poriadne mu utnem jeden bar dole. Takto zúbkovať sa môžeš zo špálkami.

Nemýliš. Tam je daný len čas naplnenia brzdových valcov a sila brzdenia. (brzdiaca hmotnosť.) Msts dokáže s ladením rozlíšiť či ide o R P G rozvádzač a to práve časom plnenia. TO sa dá nastaviť tuším. ALe nedokáže rozlíšiť kotúče a špálky.

Však Zbyňek ma opraví ak sa mýlim.

nebulus napsal:
.Tak som ešte pribrzdil, ale vo finále som to prebrzdil o 10km/h.

Tos dopad ještě dobře, ale zkus se trefit se 450 metrů dlouhým vlakem ze 70 na 10.To je potom šou, když to nemáš v ruce...

A ještě přidám jednu historku. Tenkrát, když na Hradecku jezdili v osobní dopravě stroje řady 130 a 3 Bdmtee +/- autobus někteří fírové jezdili stylem nabrzdit si před zastávkou, na začátku peronu 80, potom BS2ku na poslední zoubek, při 40 povolit a vyšlo to na konec peronu a ani to nijak zvlášť nedrblo.

No neviem neviem. Kotúče strašne rýchlo povoľujú. A keď sú len tri tak by som takýto štýl brzdenia určite nevolil.

Čouda napsal:
... na začátku peronu 80, potom BS2ku na poslední zoubek, při 40 povolit a vyšlo to na konec peronu a ani to nijak zvlášť nedrblo.
A co když bude peron dlouhý jen 80m :D
Tohle platilo kdysi na trati Praha - Pardubice, kde jsou dodnes dochované perony 250 až 300m. Ale u koridorů se budují běžně perony dlouhé mírně přes 150m. Ale dnes mají ešusy magnetické brzdy, tak to možná funguje. Kdosi mi říkal že s ešusem v Pečkách na vexlích 120 a musí to vyjít.

Zbyněk Šemora napsal:
Čouda napsal:
... na začátku peronu 80, potom BS2ku na poslední zoubek, při 40 povolit a vyšlo to na konec peronu a ani to nijak zvlášť nedrblo.
A co když bude peron dlouhý jen 80m :D
Tohle platilo kdysi na trati Praha - Pardubice, kde jsou dodnes dochované perony 250 až 300m. Ale u koridorů se budují běžně perony dlouhé mírně přes 150m. Ale dnes mají ešusy magnetické brzdy, tak to možná funguje. Kdosi mi říkal že s ešusem v Pečkách na vexlích 120 a musí to vyjít.
V Pečkách ze 120 km/hod. na vexlích v pohodě zastavíš i se Sp 1901/1903 - 163 + A + 4-5 Bdmtee

Back
Nahoře