Déšť v trati

E499_2002

Pomocník strojvedoucího
Chci se zeptat, jestli lze pozměnit déšť v msts aby se dala vytvořit třeba bouřka. Zvýšit hustotu kapek, nevím, na co se to v msts počítá, jestli na 1 m3, nebo i texury oblohy, třeba blesky nebo i zvuky blesků smíchat se zvukem deště co je v hlavním adresáři SOUND. Asi toho chci trochu moc. :D
pokud je tu někdo z vás z Ostravy, tak myslím tu přeháňku, která byla včera něco málo před 20:00. :D

Naposled editoval moderátor:
E499_2002 napsal:
Džordž napsal:
Existuje nástavba k MSTS "Kosmos"
Zkus hledat na:
http://www.train-sim.com/login.htm
na
http://www.webdottrainsim.com/msts566.htm nebo uktrainsim.com je ke stažení řada už hotových počasí, které se dají použít i bez programu Kosmos, tím, že přepíšeš soubory ppočasí novými.
Pro download z uvedených vebů se ale musíš zaregistrovat

Z té registrace nemám zrovna radost, ale když to pude...
na thetrainu nic není?

Hledej, šmudlo....

Toto téma mne dost zajímá.Vzhledem k tomu že ne všechny varianty zatím přizpůsobivého počasí se dají použít pro běžné varianty hry.Bohužel co se týče cizího jazyka jsem totálně nezběhlý,a pokud má někdo nové možnosti jak to upravit bych to přidal i do varianty aktivity.
Takže otázka pro všechny kteří tomu rozumí:dá se někde sehnat normálně logicky nastavitelné počasí? ( nepočítám první český pokus )

Miran napsal:
E499_2002 napsal:
Džordž napsal:
Existuje nástavba k MSTS "Kosmos"
Zkus hledat na:
http://www.train-sim.com/login.htm
na
http://www.webdottrainsim.com/msts566.htm nebo uktrainsim.com je ke stažení řada už hotových počasí, které se dají použít i bez programu Kosmos, tím, že přepíšeš soubory ppočasí novými.
Pro download z uvedených vebů se ale musíš zaregistrovat

Z té registrace nemám zrovna radost, ale když to pude...
na thetrainu nic není?

Hledej, šmudlo....

Žádný šmudla, nýbrž E499_2002.
Zatím sem jen našel oranžovou oblohu, chtělo by to, aby se v tom povrtal někdo od našich ne? [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.pc-help.cz/images/smiles/PDT_thk.gif

já to věděl, že to vlákno nebude na škodu... :)

mě zase chybí mlha, kdy je vidět sotva 20 metrů před mašinu a nebo pořádná sněhová vánice :lol:

Čouda napsal:
mě zase chybí mlha, kdy je vidět sotva 20 metrů před mašinu a nebo pořádná sněhová vánice :lol:

Jo ty ranní mlhy, někdy ji taky potřebuju, ale musím místo ní dát déšť...

Zdravím.

Sleduji pozorně vaší debatu a přemýšlím nad projektem, že bych postupem času vytvořil několik různých variant počasí (mlha, sněhová vánice, apod) které bych umístil ke stažení na své stránky. Všechny počasí budou vycházet z jednoho velkého základního balíku textur, který je už u mě ke stažení.

Blackwolf napsal:
Zdravím.

Sleduji pozorně vaší debatu a přemýšlím nad projektem, že bych postupem času vytvořil několik různých variant počasí (mlha, sněhová vánice, apod) které bych umístil ke stažení na své stránky. Všechny počasí budou vycházet z jednoho velkého základního balíku textur, který je už u mě ke stažení.
No jo, ale to co tam máš by jsi měl aktualizovat. Omylem jsem chtěl být aktuální a vrátila se mi svítící voda v noci :lol: Hrozně jsem se vyděsil a hledal novější verzi, kterou jsi mi kdysi posílal.

Zbyněk Šemora napsal:
Blackwolf napsal:
Zdravím.

No jo, ale to co tam máš by jsi měl aktualizovat. Omylem jsem chtěl být aktuální a vrátila se mi svítící voda v noci :lol: Hrozně jsem se vyděsil a hledal novější verzi, kterou jsi mi kdysi posílal.
Díky za upozornění. Já myslel, že už jsem to tam taky předělal. Bohužel už nemám tolik volného času jako jsem měl na jaře, kdy jsem se počasí do MSTS věnoval intenzivně. Každopádně chystám update svých stránek, kde bych chtěl už začít vydávat nové (upravené) počasí.

Nové počasí

Na jaře 2007 jsme dali dohromady s Blackwolfem počasí pro mé tratě situované do nížin. Já, kterého počasí živí, jsem stanovil s ohledem na vegetaci jeho základní vlastnosti. To znamená především, že v našich podmínkách nezamrzají řeky a na jaře a na podzim při plné vegetaci nesněží tak silně, ža by země nebo vegetace byla pokryta sněhovou pokrývkou. Stanovil jsem doby východu a západu slunce a výšku hladin vody v jednotlivých ročních obdobích a Blackwolf to vše implementoval do tratě. Dodatečně jsem některé parametry upravil a rozhodl jsem se některé varianty počasí zcela vynechat a jiné nahradit novými.
Proč to? Defaultní počasí sice není vůbec špatné, ale pro naše středoevropské klima se nehodí. V mnohých našich tratích není počasí také nic moc. A tak jsem se rozhodl jsem se nabídnout stavitelům nových tratí něco o chloupek lepšího.

Najdete je i s komentáří a návodem k instalaci zde http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/pocasi/msts_pocasi.rar

anebo v "Objektech" na mých stránkách

Dostal jsem několik dotazů a připomínek k počasí a ty nejzajímavější dávám i sem.
Co myslím tím, že v některých tratích je počasí nic moc.
Myslím tím hlavně na oblačnost. Když pominu takové věci, jako že při počasí léto+jasno je v trati skoro zataženo, tak jde především o to, že by nemělo pršet či sněžit z mraků charakteristických pro hezké počasí a že by stav počasí měl v rámci možností korespondovat s viditelností a tak.
Nešlo by vyrobit počasí i do vyšších poloh? Po chvilkách si hraju s tratí .... , která je situovaná oproti DVK o něco výš. Myslím, že by se hodilo i jinam.
U počasí je tu jeden zádrhel. A to, že se musí odvíjet od vegetace. Jestliže mám na jaře většinu stromů zelených, tak jsem na konci května, kdy není plně zelený tak akorát akát. Pokud mám na podzim většinu stromů ještě zelených, tak jsem nějde na přelomu září a října. A to jsou měsíce, kdy ani v Krkonoších běžně nesněží a už vůbec neleží na zemi sníh. To je důvod, proč jsem zrušil kombinace jaro+sníh a podzim+sníh.
Aby bylo reálnější zimní počasí pro vyšší polohy, bude potřeba do dané trati pro zimu doplnit všechny sněhové textury a zimní texturu kolejí tak, aby nebyly vůbec vidět pražce. Tím vznikne dojem spousty sněhu. V nížině si mohu dovolit na rozdíl od hor mít v zimě viditelné pražce a třeba červené střechy - to odpovídá tak 1 - 2 cm sněhu. Dalším krokem ke zreálnění zimního počasí vy mohl být model hromad sněhu vytvořených kolem silnic prohrnováním. Alfakanál by nám umožnil, aby byly viditelné pouze v zimě.
Nastavení počasí jako takového je druhá věc, tady lze ovlivnit intenzitu sněžení, viditelnost atd. Toto je můj pohled meteorologa, ale i tak nemám patent na rozum ....

JiříkTK napsal:
...Dalším krokem ke zreálnění zimního počasí vy mohl být model hromad sněhu vytvořených kolem silnic prohrnováním. Alfakanál by nám umožnil, aby byly viditelné pouze v zimě...
Přesně tak je to vyřešeno u addonu Donner Pass - v zimě jedete po kolejích, obklopených závějemi prohrnutého sněhu a vypadá to velice pěkně. Pomocí alfakanálu se v zimě schovají i kombajny použité v addonech Protrainu ;)

Tak to by mě zajímalo jak to vypadá.Pro 183 na Šumavě by ten sníh byl lahůdka pro oči.

Zdravim vsetkych, skusam trocha experimentovat s pocasim a chcel som sa opytat ci sa da sms subor napr. pre dazd nastavit tak aby napr. na jar v dazdi bol iny zvuk pre dazd ako v lete.
V sms subore mam nadefinovane oba zvuky dazda, ale ked si pustim trat na jar v dazdi alebo v lete tak tam pocujem oba zvuky, samozrejme najpr jeden a potom druhy.
Mohli by ste mi niekto poradit ak sa to da spravit tak ako?

Pokud má déšť ve všech ročních obdobích stejné zobrazení, měl by mít i stejný zvuk. Jinak mohu za sebe říct, že mám v tratích stále tolik nedokonalostí, na kterých je možno pracovat, že takovéto vychytávky jsou až na posledním místě. Myslím si, že tímto zbytečně ztrácíš čas, který by se dal věnovat třeba krajině. Jiná situace by byla, kdyby trať byla už hotova a Ty ses nudil. A pokud by se Ti to i podařilo vyřešit, téměř nikdo si toho nevšimne a už vůbec nikdo to neocení.

Back
Nahoře