Trať 238

Hlavně ať si páni geodeti dávají pozor na libely, v tomhle počasí se nohy stativu lehce proboří o pár cm níž a to (jak jistě ví) dokáže udělat pěkné zrady v celé projektu :D
Jen tak dál, ať se daří! ;) :)

skautik napsal:
Hlavně ať si páni geodeti dávají pozor na libely, v tomhle počasí se nohy stativu lehce proboří o pár cm níž a to (jak jistě ví) dokáže udělat pěkné zrady v celé projektu :D
Jen tak dál, ať se daří! ;) :)

Díky, bylo to potřeba. Po statečné bitvě s terénem kdy četa geodetů naběhala snad 300 km a přeměřovala namnohokrát úsek od Holic až do Borohrádku se nakonec podařilo skloubit veškerá měření se stavební dokumentací a terénem a jen díky tomu stavebníci dnes v pozdních večerních hodinách slavnostně položili první výhybku v Borohrádku a pracovní kolej pro nájezd mechanizačních prostředků. Na terénu a nádraží sice ještě zbývá hromada práce, ale důvod k malé oslavě to zcela jistě je

Naposled editoval moderátor:
Všichni dva fanoušci..pěkně řečeno..Ne tak tohle jsou prostě moje milované tratě o které ale jen tak někdo nezavadí..takže nadšení ze stavby je patřičně na místě... :D

brejlobára napsal:
Všichni dva fanoušci..pěkně řečeno..

:D:D:D Prostě mi přišlo vtipný jak se tu o trati bavíme více než měsíc prakticky jenom my dva ;)

brejlobára napsal:
Ne tak tohle jsou prostě moje milované tratě o které ale jen tak někdo nezavadí..takže nadšení ze stavby je patřičně na místě... :D

Jj, moje taky, i když dráha obecně je taková moje srdeční "úchylka". Bohužel fachu na dráze jsem kdysi propachtoval a vyměnil za výpočetní techniku, takže dneska už mi zbejvá jenom občas se projet coby cestující a pak si užít aspoň virtuálně. No a co se staveniště týká... hlavně mi držte (to je plurál, ne vykání) pěsti, ať to nadšení vydrží i mně...

Po jistém přemýšlení zda už je co jsem přeci jenom nakonec sesmolil
------------------------------------------------------------------------------
REPORT Č. 3
------------------------------------------------------------------------------
- položena trať v úseku Vejvanovice - Hrochův Týnec - Moravany - Holice - Borohrádek
- kolejově kompletní nádraží Moravany a Holice
- v Borohrádku položena první výhybka (od Holic) a kolej přes nádraží
- v Hr. Týnci položena část vlečky cukrovaru (vedoucí podél trati)
- silnice položeny v okolí Bylan a částečně v Chrudimi
- v Chrudimi zkušebně osazena část veřejného osvětlení
- osazeny mosty: Chrudim Pod Kopcem přes Chrudimku a v Hrochově Týnci přes Novohradku
- různé valné i nevalné úpravy terénu (a mnozí jiní efektové...)
- kromě toho nemálo modelování, osazen "nový" kamenný mostek v Chrudimi a výtopna na městě, v rozpracování viadukt na Čáslavské, podchod u hl.n. a několik dalších drobných objektů (komín Transporty, zeleň.....)

Obrazová příloha z inspekční cesty na trati Chrudim město - Borohrádek + něco málo bonusů na známé adrese i s komentáři (opravdu malinkými písmenky pod obrázky):

http://stingray238.rajce.idnes.cz/238-00003/

Musím pochválit, krásně se to rýsuje. Přeji mnoho elánu do další tvorby, a pokud ten vydrží, tak za sebe předem děkuji za další krásný kus našich železnic.

U tvorby do MSTS, pokud něco dotáhneš do finále "zpychnout" právem můžeš. Respektive pak můžeš být na svou práci hrdý. Co dokážeš, to už Ti nikdo nevezme. To není pýcha jako taková, ale emoce a radost, že se Ti něco podařilo.
Také chválím tuto činnost. Není to tak dlouho, co mně někdo přemlouval, abych propojil Borohrádek a Moravany. Jenomže tyto lokální tratě, odkud nejezdí žádné přímé vlaky, když už, tak se hodí jako samostatný projekt, jako je tento. Držím palce ke zdárnému dokončení.

To byla samozřejmě nadsázka :D i když osobně jsem si před lety vyzkoušel jak ošidná a návyková je "sláva a přízeň davu". Proto raději to "nepřechválit...". Však zatím ještě není skoro co. Kilometry placky, akorát ty koleje jsou položeny, mezitím sem tam ostrůvek domečků či zeleně.... ještě vééééélkáááááá fůra práce přede mnou. Jo jo, ty lokálky jsou docela záběr, samý oblouk, samá záludnost. Dá to fušku trefit se do správných úhlů a stoupání. Ale jde to...

P.S.: Jinak stále nepřestávám obdivovat (a tiše závidět :D ) jak jde práce vám od ruky.

Tak pokládka kolejí pokračuje, neboť na ministerstvu se nějak nemůžou dohodnout, zda vyhlásit nový tendr na výstavbu budov a nebo na zemní práce. Aby se nemrhalo časem a finančními prostředky před koncem roku, investuje se do vyměřování a stavby tratě. Aktuálně byl nově dokončen úsek od Medlešic až do Rosic n. L., kde už se rýsuje základ nádraží, geodeti se jen trochu pohádali na nadjezdu u Parama, takže tam se ještě uskuteční překládka kolejí, aby budoucí výstavba silničního nadjezdu korespondovala s dokumentací. Naopak pochvalu dostali za vytrasování vleček pardubického letiště, kteréžto zvládli i s nedostatkem dokumentace. Po odstranění závad a nedodělků se pak stavební čety odeberou dál, patrně na rozestavěný úsek do Prachovic (bo tam je už vytrasováno).

P.S.: už se mi podařilo dopátrat ten přejezd v Chrudimi u hřbitova, má paměť mě neklamala, opravdu tam byly na přelomu 70. a 80. let ještě mechanické závory, následně v 80. letech nahrazené automatikou...

Zdravím.
Celou tuto diskuzi jsem si pročetl a hodně držím palce. Ačkoliv v Chrudimi nebydlím dlouze (přímo na nádraží), tak mě velmi těší, že někdo kdo to umí, tak tuto stanici a hlavně tratě v okolí staví. Těším se, až se budu moci i virtuálně projet až do práce na St1 do Hradce Králové Slezské Předměstí, samozřejmě s přechodem na jinou trať. :P:D

Ono to hned tak nebude ;), traťové úseky sice přibývají rychle (aktuálně stavba dosáhla Pardubic hl. n.), ale chybí komlet okolí. Po vesnicích to není takový problém, největší mazec jsou města, kde je mnohdy spousta místních "dominant", které modelově chybí. Totéž platí o nádražních budovách, některých podjezdech, mostech atd. Takže než bude zástavba, tak to ještě chvíli potrvá. Modeláři nazbyt bohužel nejsou a když si budu modelovat sám, bude to na dlouhej čouhej... Takže nezbyde než trpělivost...

P.S.: tak až uvidíš někde kolem dráhy v okolí Chrudimi cvoka ověšeného fotografickou technikou, se svinovacím nebo ultrazvukovým metrem a poznámkovým blokem v ruce tak to su patrně já :D ;)

Tak takové sem tam i vidím, ale spíše pouze s foťákem, nebo kamerou na stativu. Buď v Rosicích, nebo v Chrudimi ;):) Určitě budu trpělivý :oops:

Tak sem hodím malé průběžné info.

I když jsem si odskočil na malé linuxové dobrodružství, stavba zatím dospěla až do Pardubic hl. n., zatím položením kousku rosické odbočky a hlavních koridorových kolejí kvůli vytyčení směru. Nadjezd u Parama už je v pořádku. Zároveň je podnáspováno jak do Borohrádku tak do Pardubic s vyjímkou Hr. Týnce, kde ještě bude probíhat ve čtverci pokládka vleček cukrovaru (to až na to budu mít náladu a nervy, bez dokumentace to bude chuťovka). Čety stavařů se aktuálně přesunuly do Kostelce u H.M., kde už je položeno městecké zhlaví a chystá se pokládka prachovického, prozatím taky bez vleček. Jakmile dokončím přesuny dat a úpravy pomocných prográmků (kompilace nativně pro linux), rozjede se stavba dál (pokud mě tedy rodina neutluče za to že u toho furt sedím :eek: ).

A jedeme dál...

Staveniště se posunulo na trať 015, kde stavební čety zdárně dokončily nádraží v Kostelci u H. Městce, část trati pod Tasovice a vlečky skladu paliv. Tam jsem ale v koncích s průběhem vleček terénem, bo nikde ve veřejně dostupných zdrojích nejde jejich výškové trasování vyčíst. Je znát že ještě před pár lety to byl vojenský objekt. Dál se probíjím terénem jen zvolna, protože tady už trať stoupá k Prachovicím a tak je každý kilometr poctivě vydřený. Další náročná věc bude překročení Habřinky a upravení terénu v trase bývalé odbočky do Vápenného Podolu. A pak už tradá do Prachovic.....

P.S.: nemáte někdo k zapůjčení theodolit? Vážně začínám uvažovat že bych si vlečky skladu paliv zaměřil v terénu z dostupných triangulačních bodů...

P.P.S.: To by byla úžasná prvorepublikovka, Přelouč - Vápenný Podol s odbočkou do Prachovic s vápenkami, v Cholticích a Chrudimi cukrovar, v Úhřeticích cihelna...

No... napadlo mě to už před delší dobou, ale tohle opravdu není na "one man show", ale na tým stavitelů. Jenom sehnat podklady (třeba na zrušené tratě Tasovice - Vápenný Podol a Chrast - Hrochův Týnec), pak namodelovat aspoň pár nádražních budov do jejich historické podoby a nějaký ten průmysl, dohodnout kde a jaké návěštění mohlo být, osadit domečky, zeleň, výbavu dráhy... UFF, mraky času. Fakt nemůžu stavět na dvou frontách i když ta představa prvorepublikovky a ještě na reálných podkladech je děsivě lákavá.

Když by se našli další stavitelé, dá se o tom licitovat... Podklady na trať do Podola bych snad sehnat moh'...

P.S.: fakt nikdo nemáte na zapůjčení theodolit?

Ahoj, zkus kontaktovat někoho z Pardubického spolku historie železniční dopravy (PSHŽD) - http://www.pshzd.cz/podol.html . V roce 2012 prováděli fotodokumentaci trati (drážní těleso je stále vidět). Jistě mají fotografií více, než je uvedeno na webu. Díval jsem se na Seznam mapy a bývalá stanice v Podole je pod číslem 34. Z fotomapy Seznamu není až tak patrné (i když od odbočky Tasovice je vidět táhlý oblouk tělesa), ale trať by šla zaměřit pomocí slušné GPS, která zaznamenává nejen polohu bodu na mapě (já vím, je tam nějaká tolerance), ale i nadmořskou výšku. Výsledek se pak nechá porovnat s uvedenou mapkou http://www.pshzd.cz/podol-mapa.htm. Realisti asi budou prskat, ale lepší zaniklá trať (likvidace v roce 1980) s drobnými nepřesnostmi, než trať žádná. Na uvedeném vebu autor uvádí i řady lokomotiv, které se po tratích proháněly. Prý se tam objevily i sergeje, ale někde se jeden z nich pokusil podvozky narovnat oblouk kolejí a tím i éra šestinápravových strojů skončila dříve, ne vůbec začala. :D

Back
Nahoře