Trať 238

Tak asi nepotěším všechny, kteří se těšili na analytický program - zatím nebude :( . Důvod je jednoduchý, chybu TDB se mi nakonec v průběhu zkoumání struktury databáze podařilo odstranit. Tímto se všem omlouvám za "navnadění", ale jak už jsem psal v případě Podbíječky, mým hlavním cílem je nyní stavba tratě a nikoliv vývoj doplňkových programů pro RE. Nevylučuju že v budoucnu něco nevznikne, ale v tuhle chvíli hodlám raději stavět.

Ale aby tahle epizoda nevyšla naprázdno, přidám co jsem zjistil:
- databáze nemá příliš složitou strukturu, detaily si najděte v dokumentu "OR Design Overview"
- vyplatí se při stavbě často ukládat - v TDB pak nevznikají tak často nevzhledné bloky o desítkách položek v TrVectorSections
- doporučuji ukládat velmi často při pokládce výhybek, ulehčí to případnou ruční opravu
- na hranách modrých čtverců se opravdu vyplatí chovat se obezřetně. Ideální postup je uložit práci před hranou čtverce, položit kolej(e) přes hranu čtverce bez pohybu kamerou a opět uložit, posunout kameru do dalšího čtverce a teprve znovu pokládat koleje. RE totiž pracuje záhadně se souřadnicemi a pokud položíte další kolej ve vedlejším čtverci, její souřadnice se vám zobrazí v cifrách nad 1024 (pod -1024) čili v hodnotách mimo rozsah souřadnic čtverce. Při uložení pak RE tohle přepočítává a občas se pak dějí věci......
- chybnou část nejdříve zkuste "odřezat" od okolní tratě (odmazat v RE koleje vedoucí k chybnému uzlu kam až nejblíž to jde)
- v mém případě před odpojením od ostatních kolejí nešlo na nic "šáhnout". Jakýkoliv pokus označit některou z kolejí či výhybek v dotčeném bloku znamenal okamžite pád RE. Po odpojení od zbytku kolejí už bylo možno označit a smazat většinu výhybek a kolejí až zbyla jen jedna výhybka a přilehlá DK.
- na konce okolních kolejí i odpojeného zbytku (výhybka + DK) jsem přidal 1m koleje. Hlavní problém byl totiž s nějakým TrEndNodem který vždy po uložení chyběl. Po osazení 1m kolejí na konce okolních kolejí a uložení naopak jeden TrEndNode v TDB přebýval! RE prostě bez problémů uložil TDB s nepřipojeným TrEndNodem (jehož TrPin měl hodnoty 0 0).
- pak už stačilo definici tohoto chybného TrEndNode nahradit jedním z okolních (konce těch 1m kusů) a přečíslovat reference na tento TrEndNode a nakonec snížit hodnotu TrackNodes v hlavičce TDB o ten jeden smazaný TrEndNode
- Nahrazení TrEndNodu bylo nutné, protože MSTS vyžaduje TDB kontinuálně očíslovanou (na rozdíl od World souborů) a navíc hodnota TrackNodes musí souhlasit se skutečným počtem záznamů typu TrackNode. Takže pokud potřebujete odmazat jeden TrackNode např. s číslem 130, musíte ho buďto nahradit jiným (nejlépe posledním vloženým, čili když je poslední TrackNode s číslem 1050, nakopírujete ho místo č. 130 a položku 1050 smažete) a nebo musíte všechny následující TrackNody přečíslovat včetně referencí. Nakonec musíte správně opravit hodnotu TrackNodes (pokud jste odebrali jeden TrackNode snižte hodnotu o 1 apod.)
- zkoušel jsem na ručně upravovanou TDB použít Route Riter (přímo tlačítko Modify RDB/TDB které slibuje opravu ručně promazané databáze) nicméně výsledek byl snad ještě horší než obnova databáze. Nejen že někdy dokonce neopravil to co měl, nejen že se mi rozsypaly všechny vazby návěstidel a kilometrovníky ležely stovky metrů od původních pozic, ale občas dokonce traťové vektory v opravované oblasti promíchal jako v mixéru a pospojoval nespojitelné. Takže osobně nedoporučuji používat.

Pokud by to někdo chtěl detailně popsat včetně ukázek a příkladů, sepsal bych to do nějakého PDF a vystavil.

Naposled editoval moderátor:
Tak ještě dodatek, už jsem vypátral i příčinu toho uzlu. Problém vznikl na křižování mezi 4-mi výhybkami. Pokud sesadíte 4 výhybky proti sobě, na odbočných větvích vám vznikne krásné křižování. Nemusíte použít kříž a máte bezva křižování na malém prostoru, které se na českých tratích mnohde vyskytuje. A teď příjde to ALE... V okamžiku kdy se vám potkají TrPiny (konce kolejí, modré čáry) odbočných větví uprostřed křížení a překryjí se, končíte. RE totiž nehlídá ODKUD ta trasa do onoho bodu vede ani KAM má pokračovat, prostě jen podle souřadnic propojí to co se v daném bodě setkalo. Ono se sice všechno navenek tváří v pořádku, vozidlem to projedete, ALE... neosadíte návěstidla, neoznačíte ani jednu ze zůčastněných kolejí, nerozeberete to. Konec. Řešením je posunout jednu protilehlou dvojici výhybek aspoň o půl metru tak, aby se její TrPiny v křížení nepotkaly s TrPiny druhé dvojice. Je možné, že stejná příčina je i u toho ukázkového zmatlance (viz. příspěvek #93), bohužel neznám jeho strukturu a historii vzniku, takže je to jen odhad.

k obrazku mohu napsat toto: obrazek je z moji Ztracene_2006 a slo tam o to ze zmizel objekt kolejového křížení (a2tFrog7_5dDbl.s) a 4 vyhybky ale linky i na nalinkovani navestidel vsechno fungovalo. podobny pripad se mi jeste stal v nedne stanici kde mi opet zmizel objekt koleje ale linie v dazabazi zustala.
Momentalne ale řešíme jiny poblém, postavil jsem jednu upravu pri ktere jsem zjistil chybu databaze a zmizelo cele ohraničení koleje 25m na ni byla navazana vyhybka kterou potrebuju o kousek posunout, ale nepohnu s tim. Ted se ale nedostanu ani k onomu mistu problemu.

mmouka napsal:
...zmizelo cele ohraničení koleje 25m na ni byla navazana vyhybka...

Jestli se jedná o "Navazující část tratě není nahrána" a zmizel model koleje avšak linky zůstaly, dá se to řešit ručním doplněním objektů do .W souboru ze zálohy (ze stavu před chybou). Často mi tohle RE udělal s DK, které zmizely a jejich UiD ve .W souboru byly nahrazeny jinými objekty (náspy). Řešením bylo nakopírovat ručně zmizelé koleje zpět a náspům přiřadit jiná UiD. Ovšem tohle lze jen za předpokladu, že v TDB zůstaly původní UiD kolejí a nestalo se s ní něco horšího. Bohužel se některé chyby TDB špatně dohledávají. Docela mi pomohl program Mosaic, primárně sice určený k texturování terénu, ale umí celkem "nadstandardně" zobrazovat linky traťových cest a jejich konců. Někdy je v něm vidět i to co v RE není zjevné. A krom jiného občas načte i částečně rozsypanou TDB (pokud chyba není vážně fatální).

Jinak každá chyba je individuální a těžko se asi dá řešit takhle v obecné rovině. Mám za to že ještě zdaleka nebyly vyčerpány všechny chyby RE. Čím déle s ním pracuju, tím víc si o něm myslím svoje (z pohledu programátora je to pěkná fušeřina). Ale takový machr nejsem abych na něj psal záplaty ve stylu Binu...

Hezkéééé..... Člověk žasne co všechno dokáže RE se svými daty spáchat :D :D :D

Inu, jak jsem ale psal, v obecné rovině nad tím můžeme licitovat dlouho. Musel bych vidět do dat, aby se k tomu dalo říct něco bližšího...

Naposled editoval moderátor:
Stingray napsal:
Pokud sesadíte 4 výhybky proti sobě, na odbočných větvích vám vznikne krásné křižování. Nemusíte použít kříž a máte bezva křižování na malém prostoru, které se na českých tratích mnohde vyskytuje.

Ano, to je začátečnická chyba, tím jsem si taky prošel. Osadil jsem čtyři výhybky A1tScissorPnt, v přímém směru to fungovalo, ovšem směry do odbočky se propojily blbě, po přehození to na křížení šlo "za roh", tedy zpátky.

Dvojitou kolejovou spojku jedině z A1tPnt3dBRgt(Lft), A2t15mStrt a A1tXover6d.

Stingray napsal:
Pokud sesadíte 4 výhybky proti sobě, na odbočných větvích vám vznikne krásné křižování. Nemusíte použít kříž a máte bezva křižování na malém prostoru, které se na českých tratích mnohde vyskytuje.

Jedinej problém bude,pokud pojedou do kříže dva vlaky.
Nebudou se bez použití kříže blokovat a srazí se!
Mirek

Tak pokud mi nebude vynadáno trošku odbočím k reálnému pohledu na lokálku 017..Byl jsem dneska s kamarádkou na kolech se projet kolem Pardubic a nějak sme dojely až k souběhu silnice s tratí pod Transportou, tak jsem ten kousíček tratě zdokumentoval alespoň na mobil..musím říct, že na trati je bohužel vidět, že naposled se tu jelo tak před rokem..kolejnice úplně zrezivělé,roste v nich tráva..úplně jsem si jen představoval jak se tam ladně pohupuje ta 810ka..škoda, že už se tu asi nikdy neprojede.. :(
Bohužel procházku trati jsem ještě neuskutečnil, protože v těchhle vedrech bych někde u Bylan už asi chcípal :D Jen co se alespoň trochu ochladí, tak vyrazím

Tak po odmlce dodám nějaké informace k RE a poškozené TDB. Vypomáhal jsem jistému kolegovi s takovými pěkně vypečenými "zauzlenci" v TDB, takže přibyly nějaké zkušenosti. Docela jsem si našel postup který se ukázal zatím jako použitelný a celkem funkční, byť poněkud zdlouhavý (až "časožerný"). Nezastírám že jsem se občas dostal do uličky která se zdála slepou, nakonec se ale vše podařilo vyřešit. A teď můj postup:

- jak už jsem uváděl, nejlepším začátkem se ukázalo odřezání chybného kusu trati (kolej, výhybky, křižování, je celkem jedno co se rozbilo) od zbytku trati. Odmazat všechny koleje vedoucí k poškozenému úseku tak nejblíž co to jde - třeba i systémem pokus-omyl při označování kolejí, i přes několikerý pád RE dopátrat koleje co nejblíž poškozeným a odmazat je. Důvod je prostý: v TDB se oddělí poškozená část od ostatních TrVectorNodes (úseků dráhy) aby bylo možné ruční odmazání. Dokud je poškozený úsek napojený na okolní trať není možné efektivně dohledat v TDB poškozené části a vymazat je. Navíc byste museli po odmazání ručně doplňovat TrEndNody (konce kolejí), čož jde dost špatně a s nejistým výsledkem. Takhle RE TrEndNody doplní sám.

- poškozenou část trati podle souřadnic dohledat v TDB. Dobrým pomocníkem se zde ukázal Track Viewer, který umí zobrazit jak TrEndNody, jednotlivé díly (koleje) tak i např. TrJunctionNody (výhybkové body - body rozdělení dráhy), CrossoverItems (body křížení) apod. V TDB stačí najít jeden bod (lhostejno zda TrEndNode, TrVectorNode nebo TrJuctionNode) a následně od něj postupovat po jednotlivých navazujících částech odkazovaných v položkách TrPin ( #NUM ). TrPin odkazuje na navazující část dráhy v TDB, tzn. že např. TrEndNode má jen jeden TrPin (čili dráhu která vede k onomu konci koleje), TrVectorNode má 2 TrPiny (nevětvící se dráha má dva "konce") a TrJunctionNode má tři TrPiny (tři "konce" výhybky). Když nejdříve odpojíte poškozenou část trati od zbytku, zůstane vám jen nemnoho částí v TDB na dohledání.

- dohledané části v TDB smazat. Doporučuji si vše zaznamenávat (čísla částí TDB, odkazované části na TrPins) a odmazávané části si nejdřív okopírovat do textového editoru (Poznámkový blok, Notepad2 nebo jakýkoli jiný oblíbený editor). Nezapomeňte hlídat si závorky ohraničující sekce (Nody), jak se někde netrefíte a zůstane vám závorka navíc, nevyhnete se zdlouhavému a problematickému prohledávání TDB.

- hlídejte si, aby vám v odmazávaných částech nezůstaly položky typu TrItemRef - zkomplikujete si práci. TDB totiž sestává ze dvou částí, v té první jsou elementy pojížděné dráhy (trať, výhybky, konce kolejí) a v druhé jsou ostatní prvky: návěstidla, rychlostníky, přejezdy, nástupiště a další "aktivní" prvky dráhy. Než začnete cokoliv "kuchat" je NUTNÉ odlinkovat návěstidla, smazat přestavníky výhybek, smazat rychlostníky umístěné v okolí požkozeného úseku atd. jinak si připravíte horké chvilky a pokus o opravu může dopadnout špatně. Jedinou vyjímkou je CrossoverItem, který udává místo křížení drah a je pevně slinkován s křížením.

- po odmazání všech vadných částí z TDB je nutné ji uvést do konzistentního stavu. Na rozdíl od World souborů má TDB prvky číslované kontinuálně (od 1 do n), žádné číslo NESMÍ chybět. Počet položek je uveden hned na začátku souboru v položce s názvem TrackNodes. Ten se odmazáním změní, ale jeho úpravu si nechte na konec. Mě osobně se osvědčil následující postup. Vezmu poslední TrackNode (pro příklad číslo 1641), zkopíruju ho na pozici některého z odmazaných TrackNodů (např. č. 395), změním jeho číslo na číslo toho odmazaného TrackNodu (tzn. z 1641 na 395) a potom prohledám celou databázi Nodů a změním odkazující čísla u navazujících TrPinů (opět z 1641 na 395). Takhle pokračuji dokud není číslování všech TrackNodů kontinuální. Nakonec upravím hodnotu TrackNodes, která se rovná číslu posledního TrackNodu. Jediná výjimka je u křížení, které obsahuje navíc CrossoverItem. V tomto případě je nutné odmazat z druhé části databáze i příslušný CrossoverItem a přečíslovat obdobně i tuto druhou část databáze (TrItemTable).

- jako poslední zbývá smazat modely kolejí z příslušného World souboru. Někdy to kupodivu není nezbytné, zjistil jsem ke svému údivu že pokud necháte modely ve World souboru a po promazání TDB otevřete RE, koleje na chybném místě zůstanou ale chybí jim elementy dráhy (takové ty šedivé linky na kolejemi) a konce kolejí (modré svislé linky na konci kolejí). Pokud takovou kolej označíte a opět odoznačíte, RE si sám znovu k dané koleji doplní elementy dráhy. Pro jistotu jsem ale vždycky raději modely promazal.

- pokud je databáze konzistentní, v tuto chvíli ji už je bez problémů možné načíst v RE. Nakonec stačí jen znovu položit smazané koleje a je hotovo.

Je fakt že na přečíslování TDB by se hodil nějaký program, ale přiznám na rovinu že teď se mi do jeho programování opravdu nechce.

Toliko takový zhuštěný "výcuc" prozatím zjištěných informací, pokud byste měli zájem, mohl bych dát dokupy takový nějaký obrázko-popisko-návod, kde by byly jednotlivé kroky detailně popsány. Zároveň opět odkážu na dokument "OR Design Overview", kde je detailně a názorně popsána struktura TDB, kdyby si někdo nepotykal s angličtinou, můžu na přání vypomoct. Předesílám ale že vše po předchozí domluvě, času opravdu nemám nazbyt. Zájemci o "manuál" k ruční opravě, hlaste se mi SZ ať tu nespamujeme vlákno.

Adminy případně poprosím aby zvážili zda by se nevyplatilo hodit tohle do samostatného vlákna.

Tak po tvůrčí pauze už se konečně dostanu k následujícímu:

Odložený report č. 2
- podnáspovány některé další úseky směr Hrochův Týnec
- pokusně experimentováno s terénem od Chrudimi směrem na Hrochův Týnec, zatím bez výrazného úspěchu
- položena většina přejezdů na trati Chrudim - Heřm. Městec
- osazeny rychlostníky, pískáčky, označníky, většina přestavníků výhybek a námezníků v úseku Chrudim hl. n. - Chrudim město - Heřm. Městec
- osazena většina nástupišť (zatím mi chybí v Chrudimi)
- kompletní přestavba prachovického zhlaví v H.M. - viz příspěvek #91 a dál v tomto vlákně. Po opravě TDB a pokusech s výhybkami jsem nakonec přistoupil na jiné řešení křižování v H.M. Dal jsem zapravdu jisté radě (ad. #109 Mikulda, #111 Miky945) a přestavěl křižování s Xoverem, teď už se vše chová jak má
- úprava kolejí k výtopně v Chr.m.
- konverze DK pomocí Dynatraxu - tím by tato část tratě měla být finální a už by se s ní nemělo hýbat
- dosazeny některé statické objekty (ploty, domky, zeleň) nicméně spíše chaoticky a zkušebně, aby se některá místa začala trochu podobat sama sobě
- světelná návěstidla dosazena i na slatiňanské zhlaví v Chr. hl. n. a na prachovickém zhlaví v H.M., tam mi ale nějak zlobí linkování na odjezdech, takže zatím jsou tam návěstidla spíš pro efekt

Možná jsem na něco zapomněl, ale to už asi není fatálně důležité. Teď si hodlám trochu odfrknout na dovolené a pak se uvidí kolik bude času během podzimku.

:O :O úúžasné! Nu já se ted vrátil z desetidení dovči na Balkáně a koukám že se nám v česku počasí trošku umoudřilo a už tolik nesvítí takže už jen vybrat den kdy orpavdu svítit nebude a hurá na trať(na tu reálnou samozřejmě) a nafotit a oměřit ty budníky v Klešicích a Rozhovicích ;) :D Ať to tam máš i s tím budkismem když už seš tak daleko ;)

brejlobára napsal:
:O :O úúžasné! .....

No, ty budky budou asi ten nejmenší problém. Začal jsem osazovat budovy okolo nádraží Chr. město a jde mi z toho hlava kolem. Z dostupných budov je to celkem masakr. Sladovnu a ZZN už jakžtakž mám, ale třeba lihovar zatím nemám kloudně z čeho poskládat. Prostě zatím tam bude buďto to co tam bude a nebo tam nebude nic. A to jsem si myslel, že průmyslových budov mám dostatek.

Prozatím alespoň náhled na staveniště:

http://stingray238.rajce.idnes.cz/238-00001/

Ahoj
Moc ti držím palce, aby ti to vyšlo, jen se chci zeptat, jestli jsem to správně pochopil, budeš stavět i Chrudim - Moravany, tak bych se tě rád zeptal, jestli neplánuješ i Moravany - Borohrádek? Díky Dominik.

Sfer napsal:
...budeš stavět i Chrudim - Moravany, tak bych se tě rád zeptal, jestli neplánuješ i Moravany - Borohrádek?

Ahoj, rád bych, ale všechno popořadě. Nejdřív chci dokončit Chrudim - H. Městec, potom patrně H. Městec - Prachovice (možná i H.M. - Přelouč). Následně nebo zároveň Chrudim - Moravany a potom můžu navázat na Borohrádek. Zároveň je ve hře spojení Chrudim - Rosice n. L. - Pardubice, aby taky už stál aspoň kousek 238-ky. Ta je páteří chrudimských lokálek, tak bychom na ni neměli zapomínat.

Jinak položit koleje není zas takový problém, víc času pohltí krajina, aktivní objekty, stavby a zeleň. Čili jinak řečeno, koleje klidně položím za měsíc, ale jezdilo by se po holé pláni bez návěštění, přejezdů, zastávek atd...

Ale borohrádecká větev je určitě v plánu. Dokonce ve styčných bodech chci navázat na stávající stav trati BP, aby šlo řetězit aktivity a fíra neutrpěl šok ze změny nádraží (týká se to stanic Přelouč, Pardubice - Rosice n. L., Moravany, Borohrádek a možná někdy v budoucnu i Havl. Brod).

Tak perfekto uno, hodně míst jsem opravdu poznal, ale je vidět že výběr budov hodně hodně skomírá..Já bych byl opravdu rád nápomocen, ale myslím si že je pitomost slibovat něco víc, než zatím ty jednoduchý plechovky v rozhovicích a klešicích, ty jsou relativně jednoduchý :-) Pak se kdyžtak můžu podle potřeby pokusit o něco dalšího, napadá mně třeba onen strážní domek u přejezdu v Chrudimi, ikdyž on je dost radikálně modernizovan a zprasen, tak nevím jestli budeš chtít, aby to bylo v téhle aktuální podobě...No jen tak dál at se stavba daří!

brejlobára napsal:
... je vidět že výběr budov hodně hodně skomírá...

Njn, lepím to z toho co mám k dispozici. Buďto tam bude to co slepím dokupy a nebo tam zatím nebude nic.

brejlobára napsal:
...jednoduchý plechovky v rozhovicích a klešicích...

Já myslím že ty budou na začátek úplně stačit. Koneckonců je to to první co je kolem trati vidět, ten průmysl je většinou v pozadí. Krom toho nečekám žádné zázraky, i když představa že by se přihlásil nějaký ochotný modelář a vymodeloval všechno potřebné je krásná (i když sci-fi - je mi jasné že modeláři jsou vytíženi na 130%, takže aspoň ta představa)...

brejlobára napsal:
...strážní domek u přejezdu v Chrudimi, ikdyž on je dost radikálně modernizovan a zprasen...

Ten by se mi líbil v původním stavu (cca 1990 - 95) ale pochybuju že někdo bude mít fotky a pokud náhodou, tak asi nebudou dost použitelné na textury. Takže je tam zatím aspoň tenhle, který jsem osadil, aspoň tolik netluče do očí a velikostně odpovídá. Jo kupodivu před tím domkem jsou v reálu ještě zbytky mechanických rozvodů v kanálech (nebo aspoň ty kanály).

Back
Nahoře