Trať 238

Hoši,ať je Vaše diskuze sebeodbornější,tak až dojde ke stavbě,tak to bude vše úplně jinak! :eek:
Mirek

Naposled editoval moderátor:
prolam napsal:
No, přeji hodně štěstí!

Děkuji :D , podbíječka už nahrubo podbíjí. :cool: :cool: :cool:

Radost mi kazí jenom náspy, "každej pes jiná ves". Ale co je pár korektur proti kilometrům podbité trati, že?......

Stingray napsal:
Radost mi kazí jenom náspy, "každej pes jiná ves". Ale co je pár korektur proti kilometrům podbité trati, že?......
Pokud vím,tak jsou vymodelovány celé sestavy náspů ke každému typu jedno i dvoukolejným dílům. Dokonce více typů.
Mirek

Miky945 napsal:
Pokud vím,tak jsou vymodelovány celé sestavy náspů...

Jj, něco mám (možná ne všechno), nicméně ono to není ani tak o nedostatku náspů jako o nedostatcích náspů... Ale to by bylo na samostatné vlákno...

Pepa z Nuslí napsal:
Tahle diskuze je o ničem. Až bude někdo mít aspoň kousek, tak to bude o hodně lepší.

Je a není...

Chápu, že tu asi spamujeme nevhodné vlákno... nechám na adminovi, jestli nám nějaké vhodné vytvoří...

Ono podkládat kilometry trati náspy je fuška (a neříkám to sám). A když je četa lopatostřelců líná jako vandrák v červenci, tak hledá způsob, jak si pomoct s co nejmenší námahou. A ejhle, začne pomýšlet na "mechanizaci". Co takhle položit na 5-ti km 80% náspů za 15 minut? To zní jako výzva. A vzhledem k času velice lákavá................... :twisted:

Vám by se nelíbila taková automatická podbíječka? Mě jo, proto ji "stavím".

A když bude podbíječka, tak se bude stavět. Ostatní podklady už mám, za což ještě jednou děkuji nejmenovanému dobrodinci.

Stingray napsal:
Jj, něco mám (možná ne všechno), nicméně ono to není ani tak o nedostatku náspů jako o nedostatcích náspů... Ale to by bylo na samostatné vlákno...

No když už to řešíš :D jaké nedostatky máš na mysli ???

regedit77 napsal:
No když už to řešíš :D jaké nedostatky máš na mysli ???

V podstatě jsou to drobnosti (nic proti autorům - naopak, je super že náspy jsou), při ručním pokládání se to nepozná, ale automatika si s tím neporadí - např. obloukové náspy délek 120m mají "nestandardně" názvy souborů, obloukové náspy délek 60m nemají "střed" uprostřed, některé rovné náspy se pokládají na terén základnou a jiné zas vrcholem apod. Drobná komplikace je, že obloukové náspy nemají stejnou "délku" jako příslušné koleje (kolej je třeba r=500m d=20°, násep je r=500m délka 100m atd.). Ale ve finále to není nic, s čím by se člověk nepopasoval. Jen je to o něco komplikovanější to rozchodit, než by to mohlo být. ;) Zbytky oblouků se podloží krátkým rovným náspem a kde násep nesedí, dorovná se ručně. Pořád je to míň práce, než všechno růčo-piko.

P.S.: ještě jsem nepátral, ale nevíte někdo zda existují náspy 150r, 190r, 375r (a možná ještě některé méně běžné, z hlavy si to nepamatuju) popř. nejsou někde ke stažení?

Stingray napsal:
...obloukové náspy délek 60m nemají "střed" uprostřed...

U náspů je idealní mít pivot na začátku,protože si potom vezmeš souřadnice koleje a přepíšeš do náspu.
Každýmu začínajícímu modeláři radím - dobře si promysli s čím a jak budeš stavět a pořádně si to připrav!!! Potom nebudou stížnosti to a to je na nic. Je jasný že Zbyněk Šemora nebude předělávat svá dílo,ale novým modelářům se to vyplatí.A vyplatí se číst tohle forum,protože se tyto novinky tady objevují.
Mirek

regedit77 napsal:
Nejlepší co jsem poznal. Zatím

Uššáááásnýýýýý!!! :D To jsem hledal, díky!
Tak, a mám zase měsíc co dělat..... :cry:

Miky945 napsal:
U náspů je idealní mít pivot na začátku...

To mě tolik netrápí, souřadnice a kvaterniony stejně přepočítávám. Když vím že násep má pivot uprostřed, posunu pozici o půl délky a je to. Ale pivot "asi uprostřed" už fakt PC zpracovat neumí. Tedy stručně shrnuto - problém není několik standardů nýbrž mix nestandardů.

No vidíte a mě zase pokládání náspů baví. Je to taková oddechovka. :) Tohle zautomatizovat stejně nejde, protože každou chvíli je nějaký podjezd, či propustek a pokaždé jiný.
Stavění tratí je velmi náročné a zdlouhavé. Kdo nemá trpělivost, tak nemá smysl, aby se tímto zabýval. Ale proti gustu, žádný dišputát. Kro chce tam pomozme mu tam.

Zbyněk Šemora napsal:
No vidíte a mě zase pokládání náspů baví. Je to taková oddechovka. :) Tohle zautomatizovat stejně nejde, protože každou chvíli je nějaký podjezd, či propustek a pokaždé jiný.
Máte pravdu, proti gustu... však to taky nikomu nenutím.
"Zpoloautomatizovat" by to šlo (už jsem nad tím uvažoval), ale mostů a propustků je spousta a řešit u každého kusu pivot a výšku..... to fakt ne. Koneckonců to není mojí prioritou. Tou je stavba tratě. Kdybych chtěl řešit jenom aplikaci na umísťování statických objektů, věnoval bych jí n-krát víc času a psal bych ji jinak. A opravdu, výpočty jsou to poslední, v čem je problém. Prvotní příčina proč se tímhle zabývám je nedostatek času (a ne trpělivosti). A podnáspování je jedna z časově dost náročných činností. Stačí že mě čekají další stavební záludnosti ;)

Tak měsíc práce nebyl třeba, šlo to jako po másle. Hotovo. Podbíječka podbíjí co potřebuji, tedy všechny statické koleje A1t a A2t, pochopitelně bez výhybek, dynamické koleje, šturců a jiných doplňků. S novými náspy je to luxus.

Zamražuji vývoj na verzi 0.2alpha a jde se konečně zase stavět.

Tak po nějaké době průběžné info. Pokusím se občas poinformovat o stavu stavby, časem přibude i nějaký obrázek.

Nejříve souhrnné info:
Započal jsem stavbu trochu "netradičně" mimo trať 238 a to konkrétně na kriticky ohrožené trati ex 017 neboli Heřmanův Městec - Chrudim město. Důvody jsou jednoduché:
- trať je akutně ohrožena likvidací, SŽDC ji "odsoudila" k prodeji. Letos už na trať nebyl vpuštěn ani každoroční historický motoráček, odmontována byla návěstidla, elm. přestavníky výhybek atd.
- trať spolu s ostatními přináleží k chrudimskému železničnímu uzlu a k 238ce prostě patří, stejně jako k Pardubicím patří Rosice n. L.
- navazuje na trať Přelouč - Heřm. Městec - Prachovice (styčný bod s 010)
- pokračuje z Chrudimi do Moravan (a Borohrádku) - další styčné body s 010 (a 020)
- jedná se o lokálku se spoustou oblouků, změn sklonů a jiných záludností, tudíž jsem si ji vybral jako "trenažér". Inu na něčem se stavbu naučit musím a proč nezačít tím složitějším. Možná proto jsem ji pokládal celkem 3x (do finální podoby)

A nyní vlastní report č. 1
- finální stav položených kolejí: Chrudim hl. n. - Chrudim zastávka a cca 2 km směrem Medlešice (238); Chrudim hl. n. - Chrudim město (016); Chrudim město - Heřmanův Městec (ex 017) - Kostelec u H. M. Písník (015); Chrudim město - Vejvanovice (016) včetně chrudimských vleček (bez Transporty - nemám podklady a soustava vleček bývalé Transporty je dost složitá) a vlečky v Úhřeticích
- Chrudim město - Heřm. Městec + Chrudim podnáspováno, položeny mosty a propustky (většina), osazeny kilometrovníky. Chrudim - H.M. osazena světelná návěstidla.
- provedeny lokální úpravy terénu

Aktuální plán prací:
- plné dokončení úseku Chrudim hl. n. - Chrudim město - Heřm. Městec včetně přilehlých traťových úseků. Sice trať zatím nebude navazovat na již postavené jiné tratě, ale chtěl bych dokončit aspoň první úsek, aby bylo co vydat. Bylo by samozřejmě asi lepší vydat až větší úsek, ale to byste se načekali.....

Vivaat!! Že by se přeci jen někdo chytil?! To je úžasný že by si chtěl stavět 017ku, moje srdeční záležitost. A zroovna dneska sem koukal na video z kabiny motoráku a říkal si "jojo, kdyby tak byla do msts" no, pokud bys chtěl, není problém zkontaktovat a můžu ti nafotit nějaké objekty (Klešice, Rozhovice..Bylany dokonce i mám jakš takš nafocené)! Přeju strašně moc ti přeju hodně sil ať ty lokálk dokončíš a opravdu jsem ti ochoten s tím pomoci aspon nějaké fotky nebo tak, protože toto je opravdu moje "srdcovka"!

brejlobára napsal:
...pokud bys chtěl, není problém zkontaktovat a můžu ti nafotit nějaké objekty...

To by bylo super, něco už mám (Chr.m., H.M.), ale po zastávkách jsem se ještě nedostal. A konati bude nutno sobě hbitě, neb v rámci prodeje tratě mizí výbava od kolejí takovou rychlostí, až mi to před 3-mi týdny doslova vyrazilo dech.

Pak by se spíš hodil ochotný modelář, který by nám vytvořil originál modely. Zatím osazuju "univerzály", ale např. taková hrázděná remíza v Chrudimi město není čím "hodnotně" nahradit. Nicméně tohle hold až časem. A je fakt že bez fotodokumentace to nepůjde.

Back
Nahoře