Trať 238

bob57_cz napsal:
Martens napsal:
ad odkazy - nerad bych aby si někdo myslel, že moderátoři zodpovídají za aktuálnost odkazů a to i historických - . .
To bych si tvrdit nedovolil a doufám, že to tak ani nevyznělo !
Nebylo to myšleno konkrétně, spíš to berte jako výzvu i ostatní -pokud někde ve starších příspěvcích bude neaktuální link od kohokoliv, budu rád, když se o něm dozvím a třeba se podaří zaktualizovat.

Já sice 238 stavím v úseku Hlinsko Žďárec, ale v normální klasice. Spustím editor, zaškrtnu si čtverce, vygeneruju a pak už valím stavět. Já bych se jen chtěl naučit něco nového.
A ten program DEMEX a 3DEMEX neboj jak se to píše mi s tím terénem udělá co?

Matthisi aky experimentuju s RE a zjistil jsem, že na daných zjištěných souřadnicích požadovaná tra´t neexistuje, proto nemá smysl používat demmex, který by v této oblasti vygeneroval úplně něco jiného. Nevím, kde soudruzi z mrkvosoftu udělali chybu, fakt je že tu železniční síť mají nepřesnou. Maximálně jsem tam našel něco, co by mohlo vzdáleně připomínat ZŽO, ale jinak ČR vůbec nepoznávám.

Co jsem tu tak četl rozdíl bude prý celkem patrný. Demmex umí lépe a plynuleji vygenerovat terén, ale zase místo jako je železniční násep musíte už upravit a nebo použát model náspu. Zároveň je to také v podstatě bez práce, ale jak jsem psal nemůžu nalíst svoji trať vna mapě světa, i když by tam podle souřadnic měla být

Tak už to vypadá, že by se konečně stavba mohla pořádně rozjet. Nejprve udělám úsek Hlinsko - Žďárec, dále se pak stavební práce budou následovat směrem na UŽST. Havlíčkův Brod.

Hafec dlouho jsem se neozval co se týče stavby trati č. 238.

Mno nemám tolik materiálu, kolik bych si představoval a času taky moc nemám. Když jsou prázniny, tak jezdím na 238-čku fotit, což jsou akce na celý den, a ve všední dny sedím hodně času ve škole...

A další a zároveň ten největší problém, který tu je je můj PC. Nebo spíš rodinný PC.
Jeho "výkon" by jste všichni asi nazvaly, že je to už pěknej dědeček, a máte pravdu. HDD 20GB (půlku mi zabírá pouze MSTS), RAM 32 MB, no a o grafárně a procesoru se raději zmiňovat ani nebudu, jelikož by jste se asi všichni po....čůrali smíchem.
Takže dokud nebude nová základní deka včetně všeho vybavení tak stavět nebudu.

Shrnu vám to:

Stavba je zatím "zakonzervována" na jednom DVD. Nová základní deska se vším všudy bude, až dostaneme peníze za byt (jelikož jsme se v zimě přestěhovali do RD). Otázka, kdy přesně budou je zatím nezodpovězena, rodiče říkají že budou, ale kdy to opravdu nevím, ale snad do léta.

Mezi tím, než bude deska, se pokusím spojit s lidmi a kamarády, kteří mi s tím přes léto pomáhali, a něco spolu nafotíme, natočíme a třeba i vymodelujeme.

Prosím, neposmívejte se mi, realita už je taková, jakmile bude PC, pokusím se zveřejnit nějaké screeny. Díky za pozornost! :salut:

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak pokračuje stavba této tratě? Pokud by bylo potřeba, můžu poskytnout veškerá pasportní data v úseku Havlíčkův Brod - Hlinsko. Taktéž videa, i z měřích vozů, atd atd... Asi pochopíte co tam dělám, když mám tohle k dispozici :-)

Zdravím všechny a především mistry modeláře a stavitele. Dlouho jsem přemítal jestli sem něco psát, ale nakonec jsem se rozhodl, že za pokus to stojí.
Plichtím něco okolo trati 238, zatím spíš formou rozcvičky s RE. Po úvodním období zuřivosti a beznaděje už jsme se s RE docela zkamarádili, teď si zvykám na XTracks a peru se s databází statických objektů. Dře to, ale jde to

Hlavně bych měl prosbu (asi tušíte co příjde). Pokud byste, prosím, někdo měl technickou dokumentaci k trati 238 a k chrudimským lokálkám, nebo aspoň kontakt na někoho, kdo by mohl něco opatřit, budu vděčný za cokoliv. Zatím stavím kombinací SRTM-DEMEX + ortofoto + video + ZABAGED (výborná věc, jenom je těch nivelačních bodů málo), ale občas člověk staví spíš jen fikci než "polorealitu". TTP a plánky stanic mám, nějaká videa a fotky taky (ale nic moc kvalita). Bohužel můj jediný kontakt u dráhy dokonale zklamal, takže už nemám čeho se chytit.

Jinak hned předem odpovím na některé nevyřčené otázky:
1) Ne, rozhodně mi není 14 ani jiných -náct
2) trpělivosti by bylo dost, čeho stále není dost je čas
3) tenhle příspěvek rozhodně NENÍ chvástavým vyhlášením "že se bude stavět a vydávat trať". Vznik závisí na příliš mnoha faktorech, takže to ani nelze odhadnout. Jestli z toho něco vznikne, tak vznikne. Když ne, tak nevznikne.
4) Ne, MSTS není jedinou mojí "mimopracovní" činností a zálibou což koresponduje s výše zmiňovaným časovým deficitem
5) bylo by sice větší terno dát sem rovnou screeny něčeho hotového, ale shánět podklady až když bude postaveno a přestavovat je nesmysl a zatím není co ukazovat. Tahle kruhová reference se nějak nedá efektivně zrušit...
6) pokud vůbec někdy bude co, vystavím tu nějaký ten obrázek...
7) už mě nic nenapadá :cool:

Naposled editoval moderátor:
Máš na mysli Traťová schemata (přesnou kilometráž, sklony, délky a poloměry oblouků, rychlosti, druhy pražců, apod.)?

Tom Kanka napsal:
Máš na mysli Traťová schemata (přesnou kilometráž, sklony, délky a poloměry oblouků, rychlosti, druhy pražců, apod.)?

Jj, sklonový a směrový profil zejména, kilometráž nebude sedět (při stavbě podle GPS - koho probůh u výrobce napadlo použít průmět mapy světa do Goodova homolosinu???), oblouky taky úplně ne. Beztak to bude taková spíš polofikce - zmiňovalo se to tu tuším u stavby 310-ky, rovinky víceméně, oblouky dopasovat jak výjdou a zbytek schovat terénem. Koneckonců nekopírujeme realitu na milimetr. Je ale mazec, když každé stoupání překládám na třikrát abych se trefil do dalšího výškového bodu... :(
Tahle železniční oblast je prostě moje srdcová záležitost a tak pro potěchu srdce i ducha klidně udělám pár kompromisů v rámci MSTS co do přesnosti ve srovnání s realitou (luxusní by byly třeba důlní drážky u Prosetína, ale to už hodně fantazíruju a předbíhám.....).

Já jsem podklady získal přímo od traťmistra(ů). Zjistil jsem si číslo, zavolal jsem mu, vysvětlil jsem, na co to potřebuju, dohodl jsem se, že ho navštívím v kanceláři a tam si opíšu potřebné. Někde mi dovolil si to ofotit.
To, co sháníš, se jmenuje Nákresný přehled železničního svršku, až ho seženeš, tak se ozvi, naučím tě v něm číst.

Jinak stavění reálné trati je kompromis mezi několika přesnými podklady, které si navzájem odporují.

Zabaged je co? Já jsem výšky sháněl ze stránek ČÚZK z databáze bodových polí, občas je tam nějakej šikovnej blízko trati.

mikulda: OK, díky za info. Uvidíme co se povede sehnat.

O těch kompromisech žádná. Krom podkladů které nemají shodné údaje je další mazec s MSTS. Dobře týden jsem strávil detailním zkoumáním jak že to vlastně v tom RE je. V kostce se dá říct, že někdo (asi v Kuju) udělal dost ošklivou chybu v průmětech mapového zobrazení do 3D prostoru MSTS (geografové by se divili i ušima :D ). Inu programátor nebyl zeměměřič. Pak nezbývá než se spokojit s kompromisy. Ono těch chyb je v MSTS víc ale to by vydalo na jednodenní intenzivní školení :cool:

ZABAGED - aaaano, CUZK, "ZÁkladní BÁze GEografických Dat", bodová pole. Šikovná to věcička. Často jsou nivelační body přímo na pilířích mostů nebo na propustech, takže člověk získá dobré informace o nadmořské výšce. Hodí se to hlavně v terénu generovaném DEMEXem. K mému překvapení není zas tak nepřesný jak jsem původně čekal.

Stingray napsal:
mikulda: OK, díky za info. Uvidíme co se povede sehnat.

O těch kompromisech žádná. Krom podkladů které nemají shodné údaje je další mazec s MSTS. Dobře týden jsem strávil detailním zkoumáním jak že to vlastně v tom RE je. V kostce se dá říct, že někdo (asi v Kuju) udělal dost ošklivou chybu v průmětech mapového zobrazení do 3D prostoru MSTS (geografové by se divili i ušima :D ). Inu programátor nebyl zeměměřič. Pak nezbývá než se spokojit s kompromisy. Ono těch chyb je v MSTS víc ale to by vydalo na jednodenní intenzivní školení :cool:

ZABAGED - aaaano, CUZK, "ZÁkladní BÁze GEografických Dat", bodová pole. Šikovná to věcička. Často jsou nivelační body přímo na pilířích mostů nebo na propustech, takže člověk získá dobré informace o nadmořské výšce. Hodí se to hlavně v terénu generovaném DEMEXem. K mému překvapení není zas tak nepřesný jak jsem původně čekal.

Demex je přesný akorát v plné verzi.v té demo co je ke stažení to přesný né na 100 % jako u plné verze,která stojí cca 25 dolarů,možná i více.

KimiR napsal:
Demex je přesný akorát v plné verzi.v té demo co je ke stažení to přesný né na 100 % jako u plné verze,která stojí cca 25 dolarů,možná i více.

Souhlas, na 100% určitě ne, odhadoval bych tak 80%, ale čekal jsem to horší. Například výškové rozdíly oproti ČS státní nivelaci jsou v řádu jednotek metrů (v průměru do 5-ti metrů), což považuji za úspěch. Ono jisté zkreslení si nese už zdroj od NASA. Při přesnosti měření reliéfu povrchu 3 úhlové vteřiny (u nás cca 60m rovnoběžkově a cca 90m poledníkově) je to hlavně v členitém terénu znát.

Back
Nahoře