Trať 238

Okrem toho my staviame jednu trať, spolu sme začali a presne vieme, čo od toho druhého môžme čakať. Keď niečo nesedí, posedíme spolu, pokecáme o tom, upravíme a na druhý deň nás s toho bolia hlavy :D . Nechcem si predstaviť taký scenár, že Zbyněk by to dovolil, Mathis by to tam postavil, Zbyněk by si to pozrel a srdcový kolaps je na svete, lebo mal úplne inú predstavu. Samozrejme nechcem uraziť Mathisa, možno bude král stavitelov zachvílku. Podla mňa vôbec nič sa nestane, keď bude ďalšia samostatná reálna trať.

Zbyněk Šemora napsal:
Pokud jsem dobře rozumněl, tak autor pro tuto trať nemá žádné podklady ani zkušenosti se stavbou. Jen si vzpomeňte, kolik takových pokusů u trať už bylo. Stačí projít tohle fórum. A kolik se toho zveřejnilo. Stavět trať není tak jednoduché jak to vypadá. A Dráčikovci? To se jedná o sehraný tým.
Ale nevidím problém, aby dotyčný začal stavět na mé trati a až bude hotov a bude to mít pečlivě postaveno, není problém nahrát terén a objekty. Silnice a koleje śe pak můžou položit znovu opisováním z druhého monitoru.
Jenomže pokud nebude mít přesné podklady, může být takové snažení zbytečné. Stavět dvě trati a přesně se potkat s dodržením sklonových a směrových poměrů není žádná sranda.
Tak, tak. Stavět trať není nic jednoduchého. Když jsem začínal, tak jsem zkoušel stavět na již hotových tratích. Zkoušel jsem prodlužovat trať, pokládat objekty atd. Ale když jsem se dal do tratě, kterou stavím teď, která má být podle reality a určena pro ostatní, tak je to dost těžké. I já jsem si myslel, že to bude jednodušší, ale ne, ne.
Jinak stavět dva na jedné trati si myslím taky, že jde. Ale spíš jen objekty. Koleje, silnice by se musely dělat znovu.

Nemusia sa robiť znovu. My máme určené, kto môže manipulovať s kolajami. Väčšinou ja pokladám kolaje a Duuso sa ich nesmie chytiť, no on môže pokladať objekty, ale zas na iných štvorcoch ako som robil ja. Keď si "preberie" databázu Duuso, tak sa zas kolají nesmiem chytiť ja. Cesty majú vlastnú databázu, takže tie robiť môže.

Technicky se dá stavět jedna trať na více počítačích, jak tady psal Dráčik, jeden pokládat koleje, silnice atd. a druhý tvořit okolní vegetaci, zástavbu a takové podobné detaily.
Jenže to je ten nejmenší problém, důležitější je to, jestli by si autor tratě nechal do svého díla zasahovat...
Dráčik a spol je něco jiného, oni spolu začínali, jsou sehraný tým, ale to je asi jen jediný případ.
Já říkám upřímně, že mě by bylo dost proti srsti, kdybych si v klidu osazoval stromečky kdesi za Tatrama a mezi tím mi tu někdo překopával Olomouc, nebo pokládal koleje do Otrokovic... :mad:
Hold každý autor tratě má své představy, svůj styl stavby a chce si to postavit podle svého oka a i když se ten druhý bude snažit sebevíc, tak to nikdy nebude tak jak by si hlavní autor přál. Pak už záleží na toleranci a ústupcích, bohužel já ústupky moc nedělám, takže proto jsem se stavbou spíš takový vlk samotář 8)
Jen jednou jsem dovolil Vladovi, aby si doladil krajinu z Frýdlantu do Ostravice, protože je to tam takový jeho úsek, stavěl jsem to hlavně pro něho, tak to byla taková vyjímka. Samozřejmě pouze domy, stromy atd, se žádnými objekty, které zasahují do databáze manipulovat nesměl.

No takže tím bych chtěl zdejšímu Matthis Janebovi doporučit, aby si raději začal tvořit vlastní trať, jednak si nemyslím, že by Zbyněk souhlasil, aby mu do toho někdo "šťoural" (možná se pletu), ale hlavně můžeš stavět zcela podle svého uvážení, nebudeš na nikom závislý, zkrátka si na trati můžeš dělat úplně co chceš :wink:
Jinak přeji hodně štěstí, a mnoho postavených kilometrů.

Naposled editoval moderátor:
Jak tu tedy čtu, tak asi s tou tratí budu stavět sám. Podle ohlasů mi to tak vyšlo.
Všem, kteří si myslí že jsem začátečník (nechci nějak machrovat, poněvadž to nemám v povaze), ale já sám jsem si postavil trať 330 v úseku Přerov - Otrokovice (tam pouze koleje) a Otrokovice - Moravský písek, včetně krajiny, objektů atd.. ale neměl jsem originály. Ač jsem tu z vás asi nejmladší (je mi 16 a půl) jo vlastně heme je mladší než já, ale ten v MSTS nestaví ani nehraje a navíc ho dobře znám, tak MSTS hraju od svých 10 roků a pravda stále se učím, ale už něco mám za sebou. Můj projekt 330-tky byl moje nejdokonalejší co jsem kdy dokázal, ale po pádu celého MSTS jsem si říkal že s tím asi zkočím, ale pak jsem nabral něco jakoby druhý dech, a zatím to vypadá že se něco rýsuje na obzoru, ale nebudeme předbíhat.
Začal jsem stavět v trati "Vysočina" - tam se pro mě stavění stalo "drogou" a od té doby se toho nemůžu zbavit.
Plánů je mnoho, ale to jsou pouze mé představy jak 238 upravit a zůstane to zatím mým tajemstvím. Uvidíme jak bude vše probíhat.

Jinak co se týče mých podkladů pro 238.
Jak říkám já, nejlepší ze všeho je si okolí tratě pořádně projít pěcha a nafotit veškeré objekty, důležité pro stavbu. hlavně skloníky. Mám sice doma papíry se skloníky pro 250 a 251, ale 238 nemám. Ptal jsem se v HB, ale nedali mi je (nevadí, projdu si těch 92 km tratě a nafotím), ikdyž moje příjmení je v okolí 250 a 251 hodně známé (táta je přednostou v žst. Žďár nad Sázavou...). Dnes jsem položil koleje kousek před Hlinsko v Čechách, ale dál nemůžu pokračovat, potřebuji si to tam v úterý jít nafotit a pak se vrhnu na práce v úseku Hlinsko - Žďárec. Chtěl bych mít trať detailně udělanou tak jako můj vzor na MSTS, kterého obdivuji ze všeho nejvíce.

Tak tohle vlakno me donutilo se tu registrovat... :)

Ac travim vetsinu tydne v Praze, jsem puvodem choteborak a trat 238 je taky moje srdecni zalezitost.

Pokud bys mel zajem, tak si myslim, ze by v mych silach bylo nafotit a vymodelovat objekty pro zastavky a nadrazi minimalne v useku Brevnice - Zdirec nad Doubravou.

Jak jsem tak vycitil pri cteni fora, obecne se neveri novym lidem, kteri slibuji velke veci, takze prihodim takove mensi CV :)) Od roku 2000 jsem clen Czech Virtual Aviation Design, ma na konte nekolik vlastnich modelu a scenerii do MS Flight Simulatoru + spolupraci na hromade dalsich. Od lonskeho roku se venuju hlavne plachtarskemu simulatoru Condor, pro ktery dokoncuju scenerii Vysocina, podilim se na scenerii Slovakia a pripravovane Ceske republice. Soucasti 10. oficialniho patche na tenhle simulator je muj model Z-226 jako dalsi vlecne letadlo, od zacatku letosniho roku s autory spolupracuji primo jako clen uzavrene beta skupiny.

Predpokladam, ze vymodelovat nadrazi neni tezsi nez vymodelovat letiste nebo letadlo ;)

Mimochodem, mam do scenerky vymodelovano i par zjednodusenych objektu, ktere by mozna sly pouzit i v MSTS, treba nekde na polich podel trati... (to je nabidka pro vsechny tvurce trati).

bfac8545d83df66b85bb18eefc9eb14b.jpg
fe21db01ecac276a529ee471c0caa877.jpg

Ano, přesně takto by se měl představit každý začátečník zde ve fóru. Ukázat co umím a pak se ptát na rady a pomoc druhých.

Ty kombajny jsou velice hezké, doufám jen že na texturách máš alfakanál, aby se nechaly ostatní textury kromě letní udělat průhledné. Přece jenom potkat kombajn na zasněženém poli není příliš obvyklé.... :lol: :lol:

Miran napsal:
Ty kombajny jsou velice hezké, doufám jen že na texturách máš alfakanál, aby se nechaly ostatní textury kromě letní udělat průhledné. Přece jenom potkat kombajn na zasněženém poli není příliš obvyklé.... :lol: :lol:

Alfa kanal tam je, resi pruhlednost u prihanece na liste, ale vzhledem k tomu, ze v Condoru se de facto rocni obdobi nemeni (resp. ne v tehle verzi, ale v 2.0 uz snad jo), tak nebyl duvod delat nejake sezonni textury. Pokud me nakopnete smerem ke spravnemu SDK, kde se doctu jak udelat sezonni textury pro MSTS, tak modely rad upravim, aby vyhovovaly :) V FSce se to dela jen patricnym sufixem u jmena souboru a jednim zaskrtavatkem pri exportu, do TS jsem jeste nic nedelal, takze to bude badani :)

JBr napsal:
Miran napsal:

Alfa kanal tam je, resi pruhlednost u prihanece na liste, ale vzhledem k tomu, ze v Condoru se de facto rocni obdobi nemeni (resp. ne v tehle verzi, ale v 2.0 uz snad jo), tak nebyl duvod delat nejake sezonni textury. Pokud me nakopnete smerem ke spravnemu SDK, kde se doctu jak udelat sezonni textury pro MSTS, tak modely rad upravim, aby vyhovovaly :) V FSce se to dela jen patricnym sufixem u jmena souboru a jednim zaskrtavatkem pri exportu, do TS jsem jeste nic nedelal, takze to bude badani :)

Bud vitany. Ty si mi v behol rovno pod ruku. Potreboval by som prave taketo objekty usadit do FS2004 pred RWY22 v LZIB. Mohol by si mi poradit ako na to? Mozes sukromne. ICQ<MSN a tak dalej. Na www mam aj mail. Dikes.
Ide mi hlavne o tu E512 ku.

JBr:
pokud je celý kombajn v alfě, tak bych ještě dal ty bílá místa na té žací liště do alfy, i ve skutečnosti je to uvnitř prázdné

jinak moc pekná práce

Vrbam napsal:
JBr:
pokud je celý kombajn v alfě, tak bych ještě dal ty bílá místa na té žací liště do alfy, i ve skutečnosti je to uvnitř prázdné

Jojo, to jsou prave mista kde alfa resi pruhlednost :) Jen to delam v gmaxu postaru, mapuju bmp bez pruhlednosti a tak to v nahledu videt neni.

JBr napsal:
Vrbam napsal:
JBr:
Jojo, to jsou prave mista kde alfa resi pruhlednost :) Jen to delam v gmaxu postaru, mapuju bmp bez pruhlednosti a tak to v nahledu videt neni.
Prima, tak je vidět, že s tím počítáš, tak můj příspěvek ber jako balast

Jsem velmi rád že se mi JBr ozval (my už si to povíme pře icq). Jinak já jsem se vám už všem představil, řekl jsem co jsem postavil, ale bohužel nemám screeny z toho co jsem stavěl tak před rokem (byla dost hnusná bouřka a já doma nemám přepěťovou zásuvku, takže mě to vypálilo harddisk...)
Jinak, jsem ještě zapoměl připsat, že trať stavím v Globalu z tratě od p. Šemory, včetně zvuků, a vetšinu současných věcí jsem si z jeho tratě nakopíroval, ale časem si je budu mazat, protože doufám, že budu mít svoje objekty, a ještě požívám několik objektů z tratě od p. Volejníka (čili Luhačovice).
Včera večír se mi ještě povedlo otexturovat koleje ve Žďárci (ale pouze výhybky).

Hosi já jen koukám. Sice chápu že se asi nehádáte (pouze vyměňujete názory), ale opravdu jsem toto vlákno nezaložil na takovéto povídání, ale je to o trati 238 a o její stavbě!!! :D
TAk se buď přesuňte si povídat jinam, nebo mi alespoň poraďte co a jak mám dělat, ať poznám vaše zkušenosti a také aby byla trať co nejpovedenější.

-----
Pozn. Martens : Nesouvisející příspěvky přesunuty do HP. Upozornění pro nejmenovaného člena fora : toto není cenzura.

JBr napsal:
Pokud me nakopnete smerem ke spravnemu SDK, kde se doctu jak udelat sezonni textury pro MSTS, tak modely rad upravim, aby vyhovovaly :) V FSce se to dela jen patricnym sufixem u jmena souboru a jednim zaskrtavatkem pri exportu, do TS jsem jeste nic nedelal, takze to bude badani :)
Zimné a nočné textúry do MSTS nie sú žiadna veda. Stačí vytvoriť príslušne zasneženú, alebo nočne zatmavenú ( resp. osvetlenú )textúru z normálnej dennej ( letnej ). Takáto textúra sa uloží pod rovnakým názvom ako letná textúra, ale do príslušného adresára Snow, alebo Night. A vykoná sa zmena jedného čísleného parametra v SD súbore.

bob57_cz napsal:
Matthis Janeba napsal:
Prosím vás, kde si můžu stáhnout satelitní snímky? :eek:
mapy.cz - letecké, ze satelitních nic nepostavíš.
Jinak v návodech je , "jak si vygenerovat terén" a tam jsou i linky na stažení map z US.

bobe, trošku bych Tě poopravil či spíše malilinko upřesnil......

1) Pro vygenerování terénu Ti mapy.cz ani náhodou nepomůžou

2) Pro vygenerování terénu se používají datové soubory, vytvořené právě ze satelitních snímků - s těmito soubory pak pracuje DEMEX, který vytvoří s určitou přesností profil terénu.

3) nevím, jestli máš aktuálnější linky na ty soubory, ale ty linky v odkazovaném vlákně už nejsou aktuální.

bob57_cz napsal:
Satelitní snímky tam taky nenacpeš stejně jako letecké, je potřeba ta databáze. A linky na ně byly právě někde tam, co píšu. Jestli je aktuální, to já už neovlivním. Pokud máš novější linky, tak to jako moderátor snad napravíš.
Nepsal tu někde někdo nedávno, že má staženou komplet databázi a je ochoten na požádání zaslat požadované sektory ? Snad se mi to nezdálo.
Taky se tu něco hovořilo o "olepení placky" leteckým snímkem a na tom pak stavět...Já se do takových harakiri nepouštím :D .

ad snímky - teď už je to správně - byly

ad odkazy - nerad bych aby si někdo myslel, že moderátoři zodpovídají za aktuálnost odkazů a to i historických - toto je omyl, nelze to uhlídat. ale pokud někdo narazí na internetu na aktuální ftp s těmito strm souboru, rád to zaktualizuji, pokud budu vědět na co.

ad databáze - nemýlíš se, zcela prozíravě jsem si kdysi stáhnul všechny srtm soubory pro ČR a SR, co kdyby náhodou, takže to mám v archivu stejně jako ty celý web Filipa H. ......z pochopitelných důvodů jej nebudu celý vystavovat, no v případě zájmu příslušné soubory můžu zaslat ....

Takže pokud dotyčný stavitel trati 238 zašle geografické souřadnice pro jeho trať, může ty soubory taky obdržet.

Back
Nahoře