Trať 238

Jj, stránky znám, s předsedou jsem se loni osobně bavil. Mám i informaci že by snad stále měly existovat nákresné plány trati, takže pak by zbývala jen osobní intervence. Ba i mám pamětníky kteří tamtudy jezdili.

Ale.

Takováhle stavba fakt není "one man show". Osobně mám co dělat se stavbou stávající verze (cca první polovina 90. let). Je sakra znát že to není koridor ale lokálka. A čím členitější terén, tím jde stavba pomaleji. Za stejnou dobu, za kterou jsem položil koleje z Moravan do Holic jsem poskládal kilometr kolejí do Kostelce, kostelecké nádražíčko a dva kilometry k Tasovicím. Prostě to nepřibývá zdaleka takovým fofrem jako panu Šemorovi.

Pokud někdo řekne "Chrudimské lokálky 1930", jsem pro všemi deseti, ale jenom sám to nepostavím. V tomhle jsem realista. Pokud na to chcete čekat..... za pět, šest nebo deset let by to možná mohlo klapnout. Bez spolupráce více lidí, bez nezbytné technické podpory modelářů či spolutvůrců čehokoliv potřebného je to opravdu reálné až tak za dvě, za tři pětiletky. Mám i prozkoumáno co všechno se dá s Route Editorem dělat a dokonce i to že stavět může i víc lidí současně (ba i pokládat koleje!).................... nicméně to nestačí...

Tím neříkám že to nejde. Jen to, že sám na takový dvojitý projekt nemám dostatek času a sil.

Ahoj. No heleď, teoreticky bych měl být schpen nákresy budov sehnat. Hodně se toho najde u našeho známého od něhož čerpáme pro stavbu modelů, ale reálných na klubová kolejiště (já i taťka jsme členy KŽM Chrudim ;) ) Tak se pozeptám jestli nejsou náhodou výkresy budov z těchto tratí. Co můžu říct s jistotou tak jsou nákresy Chrudimi hlavního a snad i Města.

To by bylo vynikající, čím víc informací a dat se sežene, tím reálnější by stavba prvorepublikové verze tratí kolem Chrudimi mohla být.

Pořád je to zatím ale ve stejné rovině. Čili pokud upřesním můj minulý příspěvek: sám to nedám. Viděl bych to přibližně tak: 1-2 stavitelé, nejméně jeden modelář, 1-2 fotografové (grafici) a někdo kdo by sháněl podklady (blíže neurčený počet osob). K tomu možná jeden programátor. Nejlépe nic z toho "v jedné osobě". Pak už můžeme stavět. Zlatohorka je třeba krásná a vymazlená záležitost, ale tohle je úplně jiná relace. I jenom přidržet se historických podkladů (terén, obce, zeleň) by byl mazec, pokud uvážíme že jediný kvalitní zdroj jsou mapy na kontaminace.cenia.cz - kdo je znáte, víte o čem mluvím. A pak jsou ty horší věci - návěštění, vzhled zastávek, nádraží, některé detaily z map nezjistitelné... Materiály se mezitím shánět můžou, čím víc, tím blíž k výsledku. V tuhle chvíli je jazýček vah rozhodování jednoznačně na straně "NE", čím víc faktorů přibude na straně druhé, tím spíš se dá licitovat o stavbě. Neboli jinak řečeno: řečnit už netřeba, pokud takový projekt chcete, přesvědčte mě o tom prakticky :cool: .

Chápu že moje příspěvky vypadají dost pesimisticky. Nechci tím nikoho odrazovat, spíše naopak. Krotím tím totiž vlastní lehce megalomanské sklony a přemrštěný entuziasmus. Takže klidně se kdokoli nadchněte, když z toho na konci budou i nějaké výsledky - jedině dobře. Do té doby se ale já osobně raději budu držet při zemi.

Stingray napsal:
.. Zlatohorka je třeba krásná a vymazlená záležitost, ale tohle je úplně jiná relace.
Jasně, dělat Zlatohorku byla skvělá zábava, nehledě ke skvělé partě spolupracovníků. Zatímco tady se chystá tvrdá makačka.

Prosím nechápejte to ve zlém, není to tak míněno. Naopak. Zlatohorka je úžasná trať a když jsem ji poprvé viděl, byl jsem doslova "stajf". Proto "krásná a vymazlená záležitost", to je prostě hluboká poklona všem tvůrcům a spoluautorům (pokud jsem to dobře pochopil tak Zlatohorka není dílem jediného člověka). Zatím nemám čím se jim ani přiblížit natož rovnat :eek: . Krom toho se zatím žádná tvrdá makačka nechystá. Jenom jsem se snažil poukázat na to, že je rozdíl mezi fiktivní tratí a pokusem o kopii reality. Prostě postupuju při stavbě v některých případech jiným způsobem, více se musím držet podkladů (konkrétní geografie, architektury) atp... Tím je míněno že některé postupy jsou jiné, neříkám tím že jsou složitější nebo jiné lehčí. Prostě jiné. Alespoň tak to mi to připadá, takový z toho mám pocit. A zase to není míněno ve zlém, nesnažím se např. zlehčovat něčí práci. Naopak obdivuju všechny autory, tím spíš že sám zkouším stavět. Možná nejlepší přirovnání by bylo asi tohle: kdybych si chtěl postavit (třeba i jen pro sebe) fiktivní trať podle vzoru Zlatohorky, uvažoval bych o tom. Mohl bych si tu trať utvořit k obrazu svému, s krajinou a všemi prvky dle vlastního uvážení. Stavět rekonstrukci reálných historických tratí - na to nemám v tuhle chvíli ani dost podkladů, ani dost zkušeností a ani dost času a sil. A říkám to, prosím vás, jen za sebe, není v tom žádná narážka, nadsázka nebo něco tak... Jen vlasní a hluboce osobní pohnutka. Nic víc.

Jestli jsem se Vás tou větou dotknul, pak je mi to líto, ale vážně to bylo míněno jen a jen v dobrém slova smyslu.

Naposled editoval moderátor:
Stingray napsal:
Jestli jsem se Vás tou větou dotknul, pak je mi to líto, ale vážně to bylo míněno jen a jen v dobrém slova smyslu.
Ale néé, jak by ses mne mohl dotknout, když jsi trať pochválil. Jen jsem chtěl zdůraznit to, o čemž v podstatě píšeš též. A to, že stavět fiktivní tratě je radost, zatímco reálné spíše řehole. Ve fiktivní trati se může skoro cokoli, co se kolektivu autorů líbí a co zapadá do zvoleného období. A ve výsledném díle Tě nikdo nebude kritizovat za to, že jsi osadil na kilometru 28.1 bílý patník se sklonem od trati a na zachovalé dobové fotografii je patník žulový sklánějící se ke kolejím.
A tak si náš kolektiv autorů raději "dělá" radost z díla, než aby otročil historické realitě.

Tak to jo, omlouvám se, bylo to špatně pochopeno.

Naprosto souhlasím a zároveň si trvám na názoru, že rejsnilové a kritici-skeptici-profesionálové mi můžou tak leda........ (doplní si každý dle libosti). I tu stávající trať stavím jako polofiktivní, ačkoliv se snažím držet všech dostupných podkladů co to jde. Ale už jenom fakt že trať by měla být cca ze začátku 90. let a např. videa a fotodokumentace je stará obvykle nanejvýš několik let znamená, že to prostě bude polofikce ať kdo chce a nebo nechce. Takže jestli někdo chce na konci prskat, že na fotce z jeho soukromého archivu je (třeba) cedule a v trati není, tak může. Ale to je všechno co může.

A stavět tak dávnou historii jako je první republika... To už by bylo opravdu jen v rovině "jakákoli podobnost se skutečností je čistě náhodná..." ;)

Tak jsem mluvil s taťkou, něco by se sehnat dalo, zejména bych potěšil Vápenným Podolem, ale jak říkáš, tohle je téměř nemožné..Já zjistil, že mi gmax už přestal úplně fungovat, už ho nějak ten náš počítač jen s tou základní grafárnou asi přestává chtít...což mně dosti štve, měl jsem tam rozdělanej takovej vcelku hezkej komunistickej betonovej seník od nás z vesnice :D Nicméně plánky, pokud by byl zájem poskytnout mohu ;)

Je poslední den v roce kdy bývá zvykem bilancovat. Pokusím se i já o malé shrnutí letošního roku...
Byl pro mě vpravdě hektický. Odhodlal jsem se ke stavbě tratě, podstoupil řadu eskapád s editorem, nahlédl pod pokličku MSTS, úspěšně začal amatérsky tvořit objekty do hry, programoval, tvořil, vymýšlel.....
Výsledkem je mnohakilometrové staveniště lokálek na chrudimsku a pardubicku. Pravda, 1. vydání ještě neproběhlo a Bůh ví kdy proběhne, ale staví se. Teď se stavba poněkud zadrhla, bo během prosince jsem provozoval hnedle dvě zaměstnání a to se vážně nedá ještě stavět. Přesto (od minulého reportu) vznikla většina pardubického hlavního nádraží včetně dvou překládek a ještě jedna parciální do finální podoby mě čeká. Ale cca 90% už je hotovo.

A co dál? Nu doufám že v roce příštím bude víc času než v závěru letoška. Stavba sice občas asi půjde pomaleji, ale opustit ji rozhodně nehodlám. A víc raději předjímat nebudu ;)

Takže sbohem v roce 2013 a štastný nový rok 2014!

A nyní již vzhůru do víru zábavy...

Naposled editoval moderátor:
Sáákryš..nějako jsem tenhle příspěvek propás a to tu tohle vlákno bedlivě sleduju..nu což..tak s týdnem a něco zpožděním přeju taktéž mnoho štěstí a úspěchů do nového roku, hodně zdraví a také slinu pro tvorbu a pevně věřím, že si pardubické lokálečky budu moci projet! :) Práci zdar!!

Protože se blíží první výročí staveniště tak podám aspoň kratičkou zprávu o stavu. Ani mi to nepřijde že už je to rok.
Inu, od ledna se stav nijak výrazně nezměnil, stavba tratě zatím stojí. V mezičasech mezi prací a rodinou po troškách modeluji, před dokončením je pár domečků, pokusný zářez a něco testovací zeleně. Po dvou letech se znovu potýkám s jistou nejmenovanou kabinou k jistému nejmenovanému modelu. Takže ne že by se nedělo nic...
Bohužel v práci bude maximální nasazení ještě pokračovat nejméně do května, takže do té doby nečekejte zázraky. Pak, doufám, se zase staveniště zahemží technikou a četami lopatostřelců ;-)

No..já bohužel nepotěším již víceméně slíbenou dokumentací budovy z Chrudimi-města..přítelčin otec mi sliboval že mi jí obstará, ale než to stihnul udělat..přitelkyně se semnou rozešla..takže..bohužel...A co jsem se ptal svého taťky, tak jemu právě jak na potvoru budova vzoru 17H chybí...Já si teď jen zbožně přeju, ať mám za sebou maturitu a můžu vyrazit do okolí nafotit právě nějaké ty budovy, abych tu konečně jen nemlel hubou, ale něco pomohl..

Re: RE: Trať 238

brejlobára napsal:
No..já bohužel nepotěším již víceméně slíbenou dokumentací budovy z Chrudimi-města..přítelčin otec mi sliboval že mi jí obstará, ale než to stihnul udělat..přitelkyně se semnou rozešla..takže..bohužel...A co jsem se ptal svého taťky, tak jemu právě jak na potvoru budova vzoru 17H chybí...Já si teď jen zbožně přeju, ať mám za sebou maturitu a můžu vyrazit do okolí nafotit právě nějaké ty budovy, abych tu konečně jen nemlel hubou, ale něco pomohl..

Nu stane se, to je prostě život. Chrudim město mám rozpracované, leč blbě jsem si vyměřil výšku budovy, tak to budu muset předělat. Hlavák je skoro celý, jen dodělat garáž a naskinovat. Před dodělávkou je podchod a podjezd na Čáslavské. Bohužel je ve hře překládka celé Chrudimi kvůli počtu objektů. Inu, chybami se člověk učí...

Každopádně každá fotka se bude hodit, nestíhám se dohrabat na focení v terénu.

čumim na to přes mobíl

Tak přeci jen se dneska chvilka našla. Udělal jsem si výlet do Chrudimi a nafotil alespoň jedno z místních vozidel - 810 351, kterou jsem si konečně posléze projel i celou lokálku do Moravan. Teď se jen pokusím sehnat nějakého šikovného skinaře, jestli by z toho šlo něco spáchat a bylo by do základu i jedno originální vozidlo ;) :)

Inu, pokračuje, jen v tuto chvíli velice zvolna. Letošní rok je pro mě, jak bych tak řekl, v poklusu a v kotrmelcích, takže ke stavbě se dostanu jen občas. Aby toho nebylo málo, rozsypala se mi na jaře databáze tratě, takže na kompletní rekonstrukci čeká pardubické nádraží. Tentokrát totiž selhaly všechny pokusy o opravu - žádný z programů zobrazujících kolejiště se nechytil. Prostě fatální chyba. Pomohlo až vymazat z TDB všechno ve čtverci, natáhnout zpátky jen statické objekty a koleje "oklikat". Druhý poněkud práci brzdící bod je chrudimský čtverec, kde se projevují mé "hříchy z mládí", čili příliš mnoho objektů. V tuhle chvíli přestavuji Chrudim - město, po přestavbě už je souběh tratí před nádražím Chrudim. Cílem je dostat se na únosnou mez, aby se do čtverce vešla ještě nějaká zástavba a zeleň. Jinak vytrasováno už mám až do Havl. Brodu včetně některých vleček. Ale na to je zatím dost času.

To je jednoduché :D

Jak to vždy hlásí i mnozí ostatní tvůrci tratí či obsahu, až to bude, tak to bude :cool:

V tuto chvíli bohužel nelze ani odhadnout, kdy a zda bude první vydání. Bude to bezpochyby nějaká dokončená část postavených úseků, pokusím se aby to byla již loni avizovaná trať Chrudim - Heřm. Městec. Nicméně žádný přesný fahrplan není.

Asi tak.

Po dlouhé odmlce dodám trochu informací ke stavbě. Chápu že to vypadá jako další vytroubený a opuštěný projekt, ale není tomu tak. Loňský rok byl pro mě opravdu lavinou událostí a havárek, takže na stavbu bylo pramálo času. Letos se to doufám vylepší, leč nechci to zakřiknout. Loni jsem se ještě chvíli pral s těmi rozbitými Pardubicemi, zatím bez efektivního výsledku. Kus mezi peróny je opraven, na zbytek jsem zatím rezignoval. Chrudim je zredukovaná a když zruším náspy a vyměním obyč. koleje za podnáspované, tak už se do počtu objektů ve čtverci nějak vejdu (otestováno na pokusné verzi tratě).

A protože se mi tak zoufale nechce do přestavby Pardubic, pustil jsem se do stavby jinde, abych zase nabral elán do další činnosti. Stavba se tedy opět pohnula a v tuhle chvíli jsou položené koleje z Chrudimi až za Vrbatův Kostelec, skoro hotové jsou Slatiňany a rozpracovaná Chrast u Chrudimi. Trochu mě potrápily údaje z nákresáků, musel jsem upravit v některých úsecích sklon tratě, jinak bych byl za Vrbaťákem už asi 3 metry pod terénem. Půjde-li všechno dobře mohl bych být brzy ve Žďárci u Skutče. Tam to bude trochu zásek, chtěl bych Žďárec ještě postaru, s mechanickými návěstidly, ale chybí mi dostatek dokumentace. No snad se podaří něco sehnat, ale kdybyste věděli o nějakém zdroji, budu velmi vděčen za cokoliv.

Zpráva o tom,že to není mrtvý projekt mě moc potěšila. A to,že se staví na H.Brod dvojnásob. Takže držím moc palce, aby vše šlo podle Tvých představ.

Back
Nahoře