Open Rails - galerie obrázků a videí

Zdravím přítomné !

Prostřednictvím OR se podíváme na obrázky z trati CR 310.
Jedná se o malý TimeTable pro motorové osobní vlaky Bruntál - Malá Morávka + Valšov - Rýmařov + okolní provoz.
TimeTable je dle JŘ z roku 1969 - pracovní dny.

01-Valsov
Na zatím prázdném nádraží Valšov stojí náš motorový osobní vlak MOs 2809 čekající na přípoje od Opavy i Olomouce.
01-Valsov.jpg

02-Valsov
Osobní vlak z Opavy do Olomouce právě dorazil v čele s Papouškem 477.04002-Valsov.jpg

03-Valsov
Papoušek 477.040 na této trati asi nikdy nebyl, leč máme jich málo a tak bereme co je k mání ... :)
03-Valsov.jpg

04-Valsov
Dým smíšený s párou upozorňuje na blížící se vlak od Olomouce04-Valsov.jpg

05-Valsov
A je to populární 477.025 - Papoušek, který na této trati skutečně jezdil na přelomu 60. a 70. let v takovém nebo podobném černém provedení.
05-Valsov.jpg

06-Valsov
A nyní jsme kompletní, pan výpravčí uděluje příkazy k postavení vlakových cest, aby potom postupně "fouknul" odjezd pro všechny tři vlaky.
06-Valsov.jpg

11-Valsov
Náš motoráček do Rýmařova je "pronásledován" osobním vlakem do Olomouce.
11-Valsov.jpg

12-Valsov
Papoušek v čele osobního vlaku za valšovským přejezdem.
12-Valsov.jpg

13-Valsov
Poslední pohled na souběžnou jízdu, zde se cesty vlaků rozdělí.
13-Valsov.jpg

14-Bridlicna
V Břidličné nás čeká křižování s motoráčkem patřící na trať Bruntál - Malá Morávka, ze které dvakrát denně sem zajíždí pro návoz a odvoz dělníků dřevařských závodů.
Motoráček svítí jako vánoční stromeček - kdyby se našel někdo, kdo umí poradit jak se toho zbavit - budu velmi rád.
14-Bridlicna.jpg
Pokr.

Pokračování:

15-Bridlicna
Pohled na čelo našeho vlaku a záď vlaku na Malou Morávku.15-Bridlicna.jpg

16-Bridlicna
Břidličná zastávka - pohled z kabiny.
Verze OR "OpenRails64 MG – 2019-10-22" je moje poslední verze, ve které při jízdách v TimeTable se motoráček M131.1 chová normálně - tedy má mechanickou převodovku.
Všechny další vyšší (novější) verze z něj dělají "krabičku" s automatickou převodovkou. Ale jen v TT !! V Act nebo Volné jízdě se M131.1 chová normálně.
Prosím, ví někdo co se s tím dá dělat - jak to opravit ???
16-Bridlicna.jpg

17-Rymarov
Motorový osobní vlak (nyní již Mos 2810) v Rýmařově je připraven na jízdu zpět do Valšova. Nyní je v čele skvělý model M131.I09 od Pikku !
Tento motorák asi nikdy ve svém životě v Rýmařově nebyl, ale uznejte - ten model = to je paráda ...
17-Rymarov.jpg

Ahoj, tobě jede Hurvajs v OR s klasickou převodovkou? Nebo jsi musel přenastavit na "automat", jak to mám zatím od Josefa? Mně to v aktivitách pro OR s M131 moc nejezdilo.

Ahoj, tobě jede Hurvajs v OR s klasickou převodovkou? Nebo jsi musel přenastavit na "automat", jak to mám zatím od Josefa? Mně to v aktivitách pro OR s M131 moc nejezdilo.
Ahoj

u mne M131.1 funguje skvěle s mechanickou převodovkou. Jiný typ engu pro tuto řadu nemám a jezdím již výhradně v OR.
Jediný problém je správně řadit převodové stupně tak, aby se "nerozhádal" sled zvuků vzhledem k stavu a rychlosti vozu.
Nejcitlivější je rozjezd a následně přechod z 1. stupně na 2. stupeň.
Při rozjezdu je nutné krokovat přidávání výkonu tak, aby zvuk motoru postupně stoupal až do maxima - nesmíš ho nechat klesnout !
První stupeň je lepší rychlostně přetáhnout (v = 10 - 14 km/hod), stáhnout výkon na 0, předřadit 2. rychlostní stupeň a vyčkat až otáčky motoru klesnou na chvíli do ticha.
Teprve potom nastavit výkon na cca 28 - 36% a pokračovat v dalším krokování výkonu.
Řazení dalších převodových stupňů je již snazší, ale je stejně nutné neustále bedlivě střežit stav zvuků a stav vozu.
Klasický příklad je:
Vlak mám rozjetý a chci řadit 4. stupeň. Vše probíhá dobře, ale na 4. stupni začne zvuk i rychlost vlaku klesat.
To znamená, že ta "čtyřka" je na traťové poměry a zátěž vlaku slabá. Přeřadím zpět na nižší stupeň a vytáhnu výkon na maximum.
Není nic neobvyklého, že do svahů jedeš na trojku ...
Například při jízdě z Malé Morávky se solo motorem (!) nemá smysl pokoušet se zařadit 3. stupeň - motor to prostě "nevezme".
Takže celé to stoupání z Malé Morávky jedeš na druhý stupeň až na jeho vrchol, kde je zastávka.
Konstruktéři dobových jízdních řádů s tím počítali a jejich jízdní doby to respektují.

Jízda s M131.1 je tedy náročná - uživatel musí stále sledovat chování a zvuky motoru a vědět jak reagovat.
Nejen pro toto mám tuto řadu velmi rád. Navzdory tomu, že počátky ježdění jak v MSTS a později i v OR byly velmi obtížné a nebyla to krátká doba, ve které jsem se učil řídit tento motoráček k oboustranné spokojenosti ... :)

Takže toto byl první (obecný) problém s provozem řady M131.1 a nyní problém druhý:

Chování mechanické převodovky v programech OR.
Jak jsem se zmínil, některé verze OR udělají z M131.1 motorák s automatickou převodovkou, ačkoliv eng tvrdí něco jiného ...
Automatické řazení probíhá asi podle výkonu a rychlosti, převodové stupně se řadí samy (včetně animace v CABu) ...
Ale tento nešvar probíhá jen v režimu jízdy v TimeTable.
V následující tabulce uvede své zkušenosti, kde
ANO = mechanická převodovka funkční
NE = mech. převodovka se změnila na automat

Program Volná jízda Act TimeTable
---------------------------------------------------------------------
X3861 ANO ANO ANO
X4222 ANO ANO ANO
MG 2019-10-22 ANO ANO ANO
U2020-01-25-0551 ANO ANO NE
U2020-04-17 ANO ANO NE

Všechny uvedené verze OR mám dostupné, protože moje dlouhodobá zkušenost říká:
"Neaktualizuj OR - založ si nové verze jako nový program".
Například v oboru tramvajových provozů jde vývoj OR směrem, který negativně ovlivňuje jejich používání a je tedy výhodné mít dostupné i starší verze.

Já mám ta nastavení pro M131.1 obojí: mechaniku i pseudomechaniku (d-e přenos).
S mechanickým přenosem laboruji už velmi dlouho (T334.0, 820, 810, MVTV, M131.1) ale bez valných výsledků. Jen několik postřehů: zvuk samozřejmě nemá na jízdu vliv, naopak se jízdou řídí. Musí být velmi přesně vyladěna přeřaďovací rychlost spolu s tažnou sílou. Bohužel ale nefunguje užití reálných parametrů (mám celou M131.1 dobře zdokumentovanou).
To však není vše. K tomu je ještě potřeba perfektně sladit otáčkové parametry v bloku diesel u motoru, tj. rychlost snižování a navyšování otáček. Když to neladí, začnou otáčky lítat vysoko a pulzuje tažná síla.
A když už si člověk myslí, že už to všechno má, zapojí za motorák přívěs nebo vozy za lokomotivu a všechno je změněnou zátěží zase jinak.
I když ORTS funkčnost mechanického přenosu deklaruje, taková hitparáda to není.
Nakonec člověk rezignuje, DieselEngineType ( mechanical ) změní na electric a mechaniku alespoň trochu simuluje trakční charakteristikou podle převodovky Mylius.

Já mám ta nastavení pro M131.1 obojí: mechaniku i pseudomechaniku (d-e přenos).
S mechanickým přenosem laboruji už velmi dlouho (T334.0, 820, 810, MVTV, M131.1) ale bez valných výsledků. Jen několik postřehů: zvuk samozřejmě nemá na jízdu vliv, naopak se jízdou řídí. Musí být velmi přesně vyladěna přeřaďovací rychlost spolu s tažnou sílou. Bohužel ale nefunguje užití reálných parametrů (mám celou M131.1 dobře zdokumentovanou).
To však není vše. K tomu je ještě potřeba perfektně sladit otáčkové parametry v bloku diesel u motoru, tj. rychlost snižování a navyšování otáček. Když to neladí, začnou otáčky lítat vysoko a pulzuje tažná síla.
A když už si člověk myslí, že už to všechno má, zapojí za motorák přívěs nebo vozy za lokomotivu a všechno je změněnou zátěží zase jinak.
I když ORTS funkčnost mechanického přenosu deklaruje, taková hitparáda to není.
Nakonec člověk rezignuje, DieselEngineType ( mechanical ) změní na electric a mechaniku alespoň trochu simuluje trakční charakteristikou podle převodovky Mylius.
Vím, že zvuky nemají žádný vliv na chování motoru !
Ale mají vliv na chování uživatele ... :-)
Na celém problému změny mechaniky na automat mne zaujalo to, že se odehrává jen v prostředí TimeTable.

Jinak jsem s řadou M131.1 spokojen jak v solo provozu, tak i MV+VV, MV+VV+VV, MV+VV+MV, MV+VV+VV+MV.
Větší soupravy jsem nezkoušel, ačkoliv dobové fotografie dokládají existenci poměrně velkých vlaků sestavených z kombinací 3 MV a celé řady různých dvounápravových VV.

Nejsem znalý tajů ladění eng souborů. A tak jsem původní engy lehce (!) ladil metodou pokus/omyl a je tedy více než pravděpodobné, že moje M131.1 jsou o trochu více silnější a dravější než jakými byly ve skutečnosti.
Například u zmíněného případu jízdy solo motoru z Malé Morávky jsem na té horní zastávce o cca 60 - 90 vteřin dřív než jak stanovil dobový jízdní řád ... :)

Apropos:
Řada 820 to je M240.0 ??

T334.0 a 820 jsou hydrauliky
Ahoj Tome
možná kolega měl na mysli "ruční" řazení měničů, jaké jsem měl aplikované na M152.0013. Ale brzy jsem jej opustil, protože mi vadilo, že není možné během jízdy přepínat režim Automat a ruční řazení a zůstal jsem u této řady u verzí automat ... :-(

T334.0 a 820 jsou hydrauliky
Ovšem, ale OR tento druh přenosu nezná. Potom je jednodušší diesel-hydrauliku nastavit jako diesel-elektriku a nebo se pokoušet o laborování diesel-mechanického přenosu s automatickým řazením. To je jen otázka kam to má hydraulický měnič blíž, zda k mechanické převodovce nebo elektromotoru.

... ještě si dovolím (ve vší slušnosti) přidat něco z Bruntálu a okolí.
Jaro 1969 Bruntál v pracovní dny ráno.
Vpravo motoráček M131.1360 na MOs2703 do Malé Morávky.
Souprava s M262.0 I.série na MOs 1214 z Olomouce jen do Bruntálu, kde bude čekat více jak hodinu na přípoj MOs 3007 z O.-Poruby. Teprve potom bude vracet zpět do Olomouce.
Dále je zde Os 1261, který přijel od Krnova a zde končí.

01-Bruntal.jpg

Pohled na MOS 1214 a Os 1261 z opačné strany.
02-Bruntal.jpg

Posledním vlakem, který měl přijet před odjezdem MOs 2703 na Malou Morávku je Os 1202 z Olomouce do Krnova vedený 477.035.
03-Bruntal.jpg

Probíhá přestup virtuálních cestujících a staniční personál chystá vlakové cesty.
04-Bruntal.jpg

... a jako první odjíždí Os 1202 do Krnova
05-Bruntal.jpg

Zde na této planině mezi budovou a silničním přejezdem se nacházela zastávka Staré Město u Bruntálu.
06-Bruntal.jpg

V dnes neexistující zastávce Staré Město u Bruntálu ze strany bývalého nástupiště
07-Bruntal.jpg

Blížíme se k zastávce Rudná pod Pradědem
08-Bruntal.jpg
... a pokračování až zas někdy příště.
Díky tomu, že PepaH získal informace od bývalých a déle sloužících zaměstnanců, máme solidní představu jak vypadalo složení vlaků osobní přepravy v tomto regionu. Pepo, díky !

Back
Nahoře