Cestovatelské ale aj iné aktivity člena Tax

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
Tax opäť odletel do Odessy. Už po deviaty krát. Tak niekoľko fotiek zo vzduchu a prvá pekná jesenná fotka. Inak v Odesse je kosa, v noci už mrzlo :eek:

Moje rodná víska, Bratislava na krásnom modrom Dunaji:

28_sam_01.jpg

Moje rodná víska, Bratislava na krásnom modrom Dunaji, dole vodné dielo Gabčíkovo, teda jeho začiatok:

28_sam_02.jpg

Lodičky mám rád, najmä keď "preletia" okolo vás ;)

28_sam_03.jpg

Pomaly sadáme:

28_sam_04.jpg

Dnes bolo na letisku nezvykle rušno. Okrem tohoto exota tam priletel aj nejaký turek Onur.

28_sam_06.jpg

Jeseň v Palais Royal Garden. Na jar a v lete je to jeden z najkrajších kútov Odessy. Teraz je to môj dočasný domov.

28_sam_05.jpg

Odessa 29.10.2016:

ČS4

vn01.jpg

VL40:

vn02.jpg

A obe mašiny spolu. Nemôžem si pomôcť, ale z tohoto pohľadu VL40 mi pripadá ako kópia ČS4:

vn03.jpg

Ten vlak je kuua dlhý, vôbec nevidím čo je na začiatku. Napravo je posledný vagón:

vn04.jpg

Tam vzadu čaká ďalšia ČS4:

vn05.jpg

A ešte raz spolu, VL40 aj ČS4:

vn06.jpg

@mikulda: nie, Dr. Václava Kulihracha na drezíne som nestretol

Niečo špeciálne pre Miloša:

Cicušky v parku. Najprv sa fotili, potom mi ochotne zapózovali a povedali že vás všetkých pozdravujú:

cicusky.jpg

cicusky2.jpg

cicusky3.jpg

cicusky4.jpg

Osadenstvo Pivného domu, vľavo Lora, vpravo Taisya

30_16_soborna.jpg

Taisyi bolo veselo, neustále tancovala a chrlila zo seba energiu. Bodaj by nie keď nemala službu. Lora slúži vždy cez deň, Taisya v noci. Chlap v popredí je môj kamarát Manvel, manažér a brat maliara Sashu. Manvel by zaslúžil zlatý metál za domácu alchýmiu. Orechovica, dulovica, drienkovica .... Ovocného dreva má plný sad. Pije výhradne arménsky koňak a arménske červené ;) Bodaj by nie, na svoj arménsky pôvod je hrdý.

30_17_soborna.jpg

Niektoré električkové trate, teda skôr väčšina sú v dezolátnom až katastrofálnom stave.

Napríklad koľaje a výhybky neďaleko autobusovej stanice a električkového depa pri trhovisku Privoz market

kolaje_1.jpg

kolaje_2.jpg

kolaje_3.jpg

Na Preobrazhenskej ulici a Tiraspolskom námestí prebieha rekonštrukcia trate

reko_1.jpg

reko_2.jpg

reko_3.jpg

Vďaka výluke som sa s električkou číslo 5 previezol úplne niekam inam a vďaka tomu som natrafil na modelársky obchod. Bol celkom slušne zásobený. Mňa tam potešili najmä tieto veci:
ˇ
Bojová Škoda PA-II "Želva"

model_1.jpg

Protitankový GAZ 69

model_2.jpg

Lietajúci Mig-3

model_3.jpg

Il-2 Šturmovik

model_4.jpg

PS: Fotky v modelárstve som robil mobilom a tak sú troška menej kvalitné než by mohli byť ;)

A ešte jedna fotka z modelárstva:

Letecký motor o obsahu 50 kubíkov. Ten by sa možno hodil aj do kosačky alebo do fechtla, ale primárne slúži na pohon lietadiel s rozpätím krídel okolo 3m. Pre zaujímavosť 8000 UH je teraz asi 8000 CZK

model_5.jpg

Inak je to dvojtakt na 93 oktánový benzín. Samozrejme s prídavkom dvojtaktného oleja. Ostatné motory lietali na "nitro"

@Stary: áno, vlani som si vyskúšal električku číslo 15 - to bol skutočne električkový tankodrom. Myslím že sme nešli rýchlejšie než 15 km/hod a preto mala tá električka číslo 15 ;) Tento rok som vyskúšal 5-ku. Tá išla troška hladšie, ale tiež to nebolo ako u nás alebo v Prahe či Brne. Ale všeobecne električka nič moc, hegluje to aj na najlepšej trati ;)

Nejlepší svezení je na lince 17 a 18, aby taky ne, když jí provozuje Dopravní podnik města Prahy ;)
DSCN5930a.jpg

DSCN5928a.jpg

A když náhodou tramvaj vykolejí, tak jí místní křehké tramvajačky zase samy nakolejí.

@mikulda: Kua, to video je brutal. Čučut nazad ;)
Inak oni nie sú nikdy pripravení na sneh, ten je tam naozaj zriedkavý v takom množstve. Ale práve tento rok v januári tam mali snehovú kalamitu podobnú ako my v roku 1987. Včera v noci tam bolo -1, ale cez deň bolo prijateľné teplo až do 9°. Teraz je tam -2. Ešteže som už doma. V mojom kvartieli ešte nebolo spustené centrále vykurovanie z mestskej teplárne, tak sa prikurovalo elektrickými konvektormi. Niektorí majú v bytoch vlastný elektrokotol alebo plynový kotol.

V decembri 2014 tam bolo -4°, poľadovica, sneh a morská vlhkosť, klepal som kosu ako keby u nás bolo -20 ;) Ale miestne kočky tam pobehovali v mini ;)

Odessa, Mestský park 5. - 8.12.2014.

city_garden_1.jpg

Či je zima, či je mráz, natiahnem si mini zas

city_garden_2.jpg

Že jej prdel na tej bronzovej stolične nezamrzla. U nás by jej nezamrzla, pretože už dávno by ju cigáni alebo bezdomovci ukradli a predali do zberu.

city_garden_6.jpg

Dedovia a chlapi hrajú šach na Chrámovom námestí bez ohľadu na počasie.

particka.jpg

Neni na tom poslednim snímku pod měsícem spíš Venuše? Včera byla právě takhle vidět i v Praze... Jinak doporučuji aplikaci pro android "Heavens-above", kde máte jízdní řád družic + aktualní mapu přeletů... ;-)

@Lukyn-CZ Je, a je to aj napísané nad tým obrázkom. Ja používam iný SW, ale tiež funguje a hlavne hlási mi prelety ISS a Iridium

A zas sedím v aeropláne. Dnes letel Embraer rakúskychh aerolíniíí opäť štýlom stíhacieho pilota s úhybnými manévrami. Navyše sa pridala silná turbulencia, ale najväčšie ródeo bolo pri pristávaní ;)

Bratislava zahalená oblakmi. Jasne je vidieť televízna veža na Kamzíku

S_09_01.jpg

S_09_02.jpg

Tu je vidieť aj meteorologická stanica na Malom Javorníku:

S_09_03.jpg

V pozadí sa črtajú Nízke (vľavo) a Vysoké Tatry

S_09_04.jpg

Z posledného výletu v roku 2016:

Oravský podzámok.

orava_00.jpg

Viete že na tomto hrade natočili prvý, ešte nemý č/b film o Drakulovi?

orava_01.jpg

Biela skala pri obci Podbiel. Podľa legendy tu kedysi dávno bol templársky kláštor.

orava_03.jpg

Červená skala nad obcou Podbiel. Kedysi v praveku tu bolo morské dno, ešte teraz možno nájsť nejaké drobné fosílie.

orava_04.jpg

Brumlavá kráska počas zastávky v Podbieli ...

orava_f1.jpg

... a v Párnici

orava_f2.jpg

Odessa, február 2017

Stanica Odessa Zastava v Malinovskom distrikte. Samozrejme pohľad z paluby stíhačky Embraer 195
f-24-01.jpg

Zamrznutý záliv. Suchij Liman. Tento rok tu bola šialená zima.
24-05.jpg

Primorskij bulvar nad ránom. Teraz stretneš akurát tak nejakých oneskorencov.
24-08.jpg

Deribasivska ulica nad ránom. Ďalší oneskorenci.
24-09.jpg

Naproti môjmu bytu drieme obchodný dom Europa. Skoro ráno na Deribasivskej
24-10.jpg

Sobota dopoludnia. Predpoveď počasia troška zlyhala. Namiesto povestného "chčije a chčije" môžem povedať kua zase sneží. Pohľad do susedného dvora. Tento ústi na Katerinskú ulicu, môj dvor zas na Deribasivsku a Lanzheronivsku. Tu sa dá pohodlne a bez problému prejsť z jedného dvora na druhý.
25-01.jpg

Back
Nahoře