Hlášení chyb a chování v Open Rails

Navrhuju, aby Tax pročistil toto vlákno a příspěvky týkající se úpravy kabin přesunul do samostatného vlákna. Začíná to tu být pěkně zmatený.

Nikde na světě neměli Ppoollla, Boba57_cz, nikde nemají takový stavitele jako Z. Šemoru, Martina, nikde nemaj tak precizní modeláře vozidel a objektů jako máme my. Takhle jsem to myslel. Železnice sice (dejme tomu) funguje na celém světě na týž principech, ale zdaleka nefunguje na týž principech to, jak se daný národ k těmto reálným principům v otázce jejich transferu do počítačové simulace staví. Zatímco tady se řešily vždy vesměs podstatné věci (které by ostatní národy většinou nebyly s to ani pochopit), vedle se "obláčkovalo"... A obláčkuje dál.

Sečteno podtrženo, sebelepší programátoři jsou k ničemu bez dostatečnýho tlaku na řešení simulace reálných technických a fyzikálních záležitostí. To se pak OR snadno může dostat do podobné pozice a polohy jako Need For Speed, když to zaženu malinko do extrému... O něm se asi taky nedá říct, že by bylo špatně naprogramované, jen je tam stránka simulace na tom úplně posledním místě... A evidentně to nikomu nevadí - to je právě to nebezpečí... nečeské mentality.

Byl bych ti vdečný, pokud bys začal ladit brzdy pro engin Open Rails a nedržet se pořád starého MSTS. Já jsem schopný mluvit a psát pouze německy, tak nevím jestli bych na Elvasu mohl něco připomínkovat.

Byl bych ti vdečný, pokud bys začal ladit brzdy pro engin Open Rails a nedržet se pořád starého MSTS. Já jsem schopný mluvit a psát pouze německy, tak nevím jestli bych na Elvasu mohl něco připomínkovat.

Jak mohu ladit brzdy pro OR, když mi nikdo doposud ani nebyl schopen říct, zda v OR při brzdění je či není uplatňován proměnlivý součinitel tření? Mojim hlavní přínosem pro brzdy bude nástroj na vypočítávání MaxBrakeForce a pakliže proměnlivý součinitel v OR uplatňován není (pochybuju, že je), tak je tento nástroj použitelný v OR stejně dobře jako v MSTS. Pokud uplatňován je, pak bych potřebovat přesně znát jakým způsobem - funkce, jejich parametry...

V současném MSTS (a možná tedy i OR) je to "krásné" v tom, že brzdná síla závisí na rychlosti konstantně, a tedy i na čase konstantně, a že její náběh (plnění BV) je v čase lineární. Čili výsledná funkce, která se pak dvakrát integruje, je do určitého bodu lineární a od něj konstantní (v tomto bodě není diferencovatelná), přičemž po první integraci získáme závislost rychlosti na čase a po druhé závislost dráhy na čase (jednoduchý středoškolský princip), čímž se to všechno dá krásně spočítat v ruce a pak i snadno aplikovat do OpenOfficeCalcu. Koho to zajímá blíž, tak je to v mojem vlákně o nových brzdách v sekci pod pokličkou...

Jediné, co brzdí vydání, je příprava tabulky s již vypočtenými hodnotami MaxBrakeForce pro konkrétní vozidla z TBP (zatím mám odladěno 54 osobních vozidel)... A také fakt, že čas, který této práci věnuji, je přímo úměrný vašemu projevenému zájmu... Ukázka, že si nevymýšlím:

vozy.jpg

A na akú hodnotu ladis mg vozy?

Mg brzda v MSTS není. Hodnota MaxBrakeForce musí být společná jak pro rychločinné brzdění, tak pro provozní, přes to nejede vlak a nelze to nijak obejít. Každý Mg vůz má udány i brzdné váhy pro brzdění bez Mg brzdy, ladím tedy na ně.

Jasne. Takže toto by mohol byť podnet pre vývojárov or. Mať hodnotu pre prevádzkové a rýchločinné brzdenie zvlášť.

Mohl. Ale oproti dalším nedostatkům a nedokonalostem, které MSTS má v brzdách má a které kdo ví, plánuje-li OR vůbec odstraňovat, to lze považovat za detail... Mnohem zásadnější by byl onen proměnlivý součinitel adheze, byť by se už jen na matematický úrovni jednalo o poměrně komplikovanější věc... Každopádně bez něj to nikdy nebude ono. Jeho absence je mimochodem zodpovědná i za to, na co si sem tam někdo všímavý stěžuje, a to, že špalíková souprava, BS2, 20-30 km/h, 4 zoubkky - povolit - vyjde to do zastavení v MSTS (a velmi pravděpodobně tedy dosud a možná i navěky v OR) při zachování reálné rychlosti vypouštění brzdových válců prostě nijak nelze a bez proměnlivého součinitele ani nepůjde...

Dneska jsem si zkusil jet aktivitu od Alcapona s PN66393 s lokomotivou CDC 123.002-8 a přitom jsem narazil pod OR na problém u zvuku u chladiče. Byla špatně nadefinována smyčka s cue points.
Teď už vše zní jak má jako v MSTS.

Zde opraveno:
http://uloz.to/xfB71wfL/sndelok-rar

Mohl. Ale oproti dalším nedostatkům a nedokonalostem, které MSTS má v brzdách má a které kdo ví, plánuje-li OR vůbec odstraňovat, to lze považovat za detail... Mnohem zásadnější by byl onen proměnlivý součinitel adheze, byť by se už jen na matematický úrovni jednalo o poměrně komplikovanější věc... Každopádně bez něj to nikdy nebude ono. Jeho absence je mimochodem zodpovědná i za to, na co si sem tam někdo všímavý stěžuje, a to, že špalíková souprava, BS2, 20-30 km/h, 4 zoubkky - povolit - vyjde to do zastavení v MSTS (a velmi pravděpodobně tedy dosud a možná i navěky v OR) při zachování reálné rychlosti vypouštění brzdových válců prostě nijak nelze a bez proměnlivého součinitele ani nepůjde...

To zní velice zajímavě. Určitě to je další, veliký krok k realitě. Pro začátek by nám ale mohlo stačit to, aby se brzdové potrubí a samotné válce nafukovaly dle reálných časů. Teď se mi zdá s jakoukoliv lokomotivou, že to buď plní hrozně pomalu a nebo nereálně rychle. O brzdění nemluvě - tam musím hodně dopředu začít foukat do válců a pak brzy odvětrávat.
Já se v těch hodnotách nevyznám a ani na reálné mašině jsem nikdy nebyl. Zítra jdu na den otevřených dveří do Muzea tady v Chomutově. Tak se snad podívám i do reálné kabiny. :-)

Pro začátek by nám ale mohlo stačit to, aby se brzdové potrubí a samotné válce nafukovaly dle reálných časů.

To se všechno dá nastavit (v rámci možností samozřejmě). Sám jsem si s tím, a to zejména na základě časových údajů naměřených na reálných lokomotivách, hrál několik dnů... ( viz videa v mém vlákně http://www.forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/4577/ )

Já se v těch hodnotách nevyznám a ani na reálné mašině jsem nikdy nebyl.

Jsou lidi, kteří jezdí na mašině denně a taky neví, která bije, ...

Teď se mi zdá

... ale pakliže se v těch hodnotách nevyznáš, ani si na mašině nikdy nebyl, tak pak se ti opravdu jen může něco zdát...

Pokud tě to víc zajímá, tak odkazuju na služební rukověť SR15V. Mnohdy je to skoro lepší a jistější, než se pracně domáhat „zaručenýho“ infa od některých praktiků strojvedoucích... Možná by ses divil, kolik z nich vůbec nesleduje manometry... A i všechny ty teze typu „každej vlak se chová úplně jinak, každá mašina brzdí úplně jinak, každej vůz brzdí úplně jinak, každý kolo brzdí úplně jinak, všechno je úplně jinak“, coby univerzální odpovědi na všechny otázky, jimž dotazovaný zrovna nerozumí, jsou sice krásné a pravdivé, ale těžko na jejich základě něco smysluplně odladit... Zrovna tak, když někteří strojvůdci a budoucí strojvůdci a pseudostrojvůdci (zdravím Lukáše Maturu) v MSTS aktivní stále odmítají rozlišovat, co v MSTS nasimulovat lze a nelze... Ale jsou i tací borci, kteří dokážou říct: „Jezdil sem s touhle a touhle soupravou, taková a taková rychlost, tady jsem tolik a tolik brzdil, a tady a tady jsem pak zastavil...“ načež já pak v momentě, kdy mám odladěno, jdu, sestavím tutéž soupravu, rozjedu se udanou rychlostí a se stejnou intenzitou na tom samém místě začnu brzdit... a hle, ono to sedí! :)

Naposled editoval moderátor:
Nejsem si úplně jist, jestli to sem patří, ale jelikož je to vlákno o chybách v OR, proč ne. Mám problémy s pionýrskou tramvají:
1. "Volant" není tam, kde by měl, a je pouze poloviční
Open Rails 2015-09-06 07-42-1.jpg
Stejná chyba, jako např u kabiny na krokodýla.

2. Ať dělám co dělám, nerozjedu se s tramvají víc, než na 14 km/h

3. Neustále se spouští zvuk kompresoru (zapíná a vypíná).

Děkuji každému, kdo se v tom vyzná víc než já, za každou užitečnou radu.

K bodu 2/ U úzkorozchodných mašinek to (zatím) řeším tak, že mají v adresáři OpenRails alternativní eng, který obsahuje trakční charakteristiku.
K bodu 1/ Podle mne je to otázka vývoje OR. Zda se časem zvýší kompatibilita MSTS kabin. I když je tato kabina spáchána mnou a PepeQ, zatím s případnou úpravou vyčkáváme.

Je evidentní, že s tebou komunikujou, nechceš jim říct o trafiku, který se nezobrazuje po půlnoci a o pomalé jízdě trafiku okolo návěstidla s výstrahou. To jsou pro mě 2 věci k tomu říct, máme tu plnou náhradu MSTS.

Pořád ale nemáme jediné vozidlo, které by se chovalo alespoň tak reálně jako v MSTS. Zrovna tak by OR měl, dle mého, nikoliv MSTS jen nahradit, ale silně jej předčit... Zatím se však, a v tom s tebou souhlasím, nedá pořádně mluvit ani o tom prostém nahrazení.

Treba si ale uvedomiť jednu dosť podstatnú vec - projekt OR vznikol z nadšenia určitých ľudí a je úplne ZADARMO. Takže treba byť buď trpezlivý, alebo si proste kúpiť Train Simulátor 2016

Treba si ale uvedomiť jednu dosť podstatnú vec - projekt OR vznikol z nadšenia určitých ľudí a je úplne ZADARMO. Takže treba byť buď trpezlivý, alebo si proste kúpiť Train Simulátor 2016

Zrovna tak jen a jen z nadšení určitých lidí a rovněž úplně zadarmo se dokázal MSTS dostat na dnešní úroveň - aspoň já nevím o tom, že bych někdy musel platit za nějaký model, skin, aktivitu, ladění nebo trať (případné symbolické a distribuční poplatky v řádu stokorun nepočítám). :) A upřímně, nebýt v první řadě těchto lidí, žádný OR by dnes ani neexistoval. Podobně jako Train Simulátor 2016, byť může být sebekrásnější, nemá bez srovnatelné nabídky tratí, aktivit a vozového parku větší smysl...

Nevím, jestli je to v MSTS uděláno, ale v nejnovější aktualizaci při brždění přídavnou lokomotivní brzdou už se konečně odčerpává vzduch z hlavní jímky.

To s tím trafikem o půlnoci si nejdříve zkusím v aktivitě a pak uvidím co jim vlastně říct.

Pořád ale nemáme jediné vozidlo, které by se chovalo alespoň tak reálně jako v MSTS. Zrovna tak by OR měl, dle mého, nikoliv MSTS jen nahradit, ale silně jej předčit... Zatím se však, a v tom s tebou souhlasím, nedá pořádně mluvit ani o tom prostém nahrazení.

Tak si ho v engu nastav. :) Mají velice slušný fyzikální engine co se prokluzu a vlastního tření týče.

Je ale pravdou, že OR Team ty brzdy pořád ladí a vymazlujou. Ono by se teď muselo asi často kvůli tomu přenastavovat parametry. Ale i ty brzdy už teď mají o pár levelů výš než MSTS - jen je dobře naladit.

Back
Nahoře