Hlášení chyb a chování v Open Rails

Jirko, zkus ve hře vystoupit z vlaku a uvidíš ten hrozný schod, vzduchový polštář, na kterém jsou pražce. To vypadá strašně scifi. Raději se vzdám naklopení oblouků. Respektive by se měla zvedat trať jen v oblouku u vnější kolejnice, pokud by naklopení bylo aktivováno a byli by spokojení všichni.

Jirko, zkus ve hře vystoupit z vlaku a uvidíš ten hrozný schod, vzduchový polštář, na kterém jsou pražce. To vypadá strašně scifi.
Já vím, procházím své tratě a upravuju to, co jde jednoduše. Pozvedl jsem velké množství objektů (naštěstí je raději strkám kousek pod terén) a někde jsem pozvedl i terén pod kolejema. Dělám jen to, co je patrné z kabiny, fíra má podle mne sedět v kabině a ne lítat nad vlakem, jako pták.

Ono i MSTS má koleje nad terénem, ale ne tak vysoko. Naklopení jsem se vzdal, neboť používám modely náspů, které jsou spojené s kolejemi (jsou součástí kolejiva) a ty OR neumí naklopit. Respektive koleje naklopí a zobrazí jen základní kolejivo a násep ne.

Píšou, že standartní X-Traks koleje mají pod sebou násep (3D???), který vyhovuje právě zvýšený koleji. Ono kdyby koleje v českých tratí byly takto podnáspované tak i v oblouku to vypadá dobře a nebyl by tam takový vzduchový polštář.

Je fakt, že ty náspy řešíte asi úplně jinak a změna k OR nebude jen tak možná.

Píšou, že standartní X-Traks koleje mají pod sebou násep (3D???), který vyhovuje právě zvýšený koleji.
Ano, takto jsem dělal náspy, akorát to OR neumí naklopit, což je ale jen kosmetická vada. Dají se tak dělat i koleje. Ale to je ne standartní, ale nadstandartní Xtrack.

dobrý deb můžu se zeptat proč mi v openrails vypadává kolejivo a objekty jsou úplně na jiným místě ?

Ano, takto jsem dělal náspy, akorát to OR neumí naklopit, což je ale jen kosmetická vada. Dají se tak dělat i koleje. Ale to je ne standartní, ale nadstandartní Xtrack.
Pokud by byly 3D pražce, tak nechci vidět, co to udělá s FPS ve velkých uzlech, jako Praha, Bohumín, či Ostrava. Ty se hodí snad jen na lokálky s menšími stanicemi. Další minus zvednutých kolejí je, že se pod pražci utopí i veškeré přechody kolejí. Proto by bylo dobré, kdyby tyto hodnoty byly stejné jako v MSTS.

Pokud by byly 3D pražce, tak nechci vidět, co to udělá s FPS ve velkých uzlech.
Nejsou to 3D pražce, ale 3D svršek eventuálně i s náspem. Já změnu na FPS nezaznamenal. Tvoje argumenty jsou OK, ale pokud tudy vývoj OR nepůjde, tak se budeme muset přizpůsobit my. Žial, ale co naděláme.

OR tým nic nepředělá. OR prý výšku kolejí nemění, zobrazuje je tak jak jsou zapsané souřadnice v souborech. Funkci "terénní objekt" považují za trik MSTS a neví jak funguje a tudíž jen těžko čekat, že ji implementují.
Dokonce tam jeden z vývojářů nebo admin psal, že svojí trať předělal, aby mu to nelítalo ve vzduchu. Převedl si data do excelu a tam přepsal určitou souřadnici.

Pane Šemora zvažte ten postup v excelu, ale co to udělá v MSTS - to bude asi pěkná paseka. Jedině udělat 2 typy souborů se zápisy souřadnic.

A nebo vytvořit shape pro koleje s náspem tak, aby srovnal tu výšku kolejí.

Upravit nějakou trať do 200 km, nevidím problém, ale 2000 km to by bylo prokletí. Terenní objekt není trik MSTS, ale základní nástroj, jak odlišit místa, kde mají být vidět pražce a kde jen kolejnicové pásy.
Jinak já žádný postup v Excelu neznám. To je právě to, že někdo chce zachovat věci vytvořené v MSTS, ale nějaké vodítko pro autory těch projektů nikdo nevydá.

dobrý deb můžu se zeptat proč mi v openrails vypadává kolejivo a objekty jsou úplně na jiným místě ?

Mne tiež niektoré objekty hodí úplne na iné miesto, nepomôže ani nová inštalácia OR alebo trate. Avšak vtipné je na tom práve to, že to čo robí trebars mne, iným nie a opačne...
Koľaje by vypadávať už skutočne nemali, bolo to ošetrené viac než dosť. Skôr by som tipoval malú RAM alebo že nemáš zaškrtnutý Large Adress Aware v nastaveniach OR.

A nebo vytvořit shape pro koleje s náspem tak, aby srovnal tu výšku kolejí.

S týmto súhlasím maximálne. Je to určite jednoduchšie riešenie a podľa mňa veľmi žiadané, pretože sú miesta - a nájde sa ich žial veľa, kde si trať jednoducho len tak levituje a v praxi to vyzerá tak zle, že mám čo robiť, aby som trebars vytvoril "funkčný" screenshot keď si chcem vyrobiť pekné obrázky.

A TÝ čo sú majú s držania myši už zdravotné problémy vo forme bolestivých šliach a svalov.

S týmto (vytvořit shape pro koleje s náspem tak, aby srovnal tu výšku kolejí) súhlasím maximálne. Je to určite jednoduchšie riešenie a podľa mňa veľmi žiadané, ...
Toto je přece už dávno vytvořeno, není problém to používat. Mrkněte do mých tratí nebo do Burkyho trati Fantazie. Nakonec Icik o tom píše v příspěvku 143, byť s otazníkem. Ale i v MSTS představuje tato technologie přizpůsobení se a dělání některých věcí tročku jinak, než to bylo zvykem.

Tak jsem myslel, že někdo poradí a nic. Koleje s modelem náspu jsou vhodné pro stavitele, kteří chtějí stavění tratí trochu urychlit, či nemají dost trpělivosti na ruční osazování a pro stavitele fiktivních tratí, kdy si okolí kolejiště přizpůsobí podle toho, jak to nejlépe vychází. Pokud stavíte tratě podle předlohy, tak uvidíte, že koleje nejsou jen násep, ale je to samý mostek či propustek. Navíc většinu jednokolejných tratí mám vytvarovaných jen z dynamických kolejí. Také praxe ukazuje, že zarovnané obloukové díly ve stoupání trati někdy na okrajích pronikají do pražců a je nutné je manuálně snižovat. Proto jsem do těchto vychytávek nešel.
Otázkou zůstává, kvůli jakým projektům OR začali vývojáři tvořit. Možná chtějí zachránit jen oblasti svých zájmů a nějaké CZ jich vůbec nezajímá. Ale i tak, MSTS bylo všude ve světě stejné, proto by měli vyslyšet připomínky každého stavitele s dlouholetou praxí. Pokud ne, bude to škoda.
Jinak všem přeji pěkný Štědrý den. Píši z prodejny, do 12.00 jsem na značce.

Copak náspy, ale největší průser je priorita zabrání cesty, kdy OR dává vždy prioritu hráčovi a pak trafiku. MSTS to dělá přesně naopak a tudíš si 95% starých dobrých aktivit přes OR nezahrajeme. A nejdou ani nijak snadno předělat.
OR-tým to v tomhle totálně podělal. Jsou maximálně napůl kompatibilní s původním MSTS, ale s MSTSbin nemaj skoro nic společného. Stále zdůrazňují, že OR není MSTS.

Jedou si svojí cestou a přidávají si tam funkce, který nemají ani pořádně popsaný a pro naše aktivity nepoužitelný. Vzniká jen něco, co umí jen načíst objekty ze souboru a to ještě některý blbě.
To co si tam přidávají, funguje v TS2016 už nějakou dobu a graficky a hlavně funkčně je to tam o 100% lepší.

Zůstávat u nehotového produktu jen proto, že u nás existují 10-leté projekty tratí - krásných tratí, to se mi nezdá jako dobrý řešení a ani jako omluva.

Vykašlat se na OR, ať si pytlíkujou ten svůj zastaralej projekt.

Přeji Vám šťastné a veselé Vánoce a jinak klidný zbytek dne!!!

PS: Pane Šemoro a Vy ostatní stavitelé - věnujte energii do něčeho co naší simulaci posune správným směrem a to si myslím je TS2016. Vznikají krásný modely a i tratě - jen doladit brzdy respektive tlak v celkovém potrubí.

Pane Šemoro a Vy ostatní stavitelé - věnujte energii do něčeho co naší simulaci posune správným směrem a to si myslím je TS2016. Vznikají krásný modely a i tratě - jen doladit brzdy respektive tlak v celkovém potrubí.
Huš, my starší jsme udělali něco pro dědka MSTS ve variantě BIN. Věnovali jsme tomu tisíce hodin a Zbyněk ještě víc. Teď se musí ujmout žezla mladší generace. Chlapci, je třeba učit se a dělat a ne vyzývat nás starší, abysme dělali a dělali a ještě více dělali. My už si chceme užívat své práce. A rádi si jednou (alespoň doufám) koupíme vaše budoucí dílo.

Icik napríklad TS2016 je lepšie ako MSTS bez pochyby, ale je len v niečom lepšie od OR. Nechcem tu už rozoberať detaily, ale mne ten TS2016 vadí podstatne viac ako OR a radšej by som bol za nekonečné bombardovanie autorov ORka o spätnú kompatibilitu s MSTS a binom, ako nahovárať kohokoľvek pre tvorbu tratí do TS2016. Je ale pravda, že by sa tam trate tvorili ľahšie a lepšie by všetko fungovalo, ale mne aj s uživateľského hľadiska viac sedí práve OR. Je to samozrejme vec názoru a každý ho môže mať iný. :)

....

PS: Pane Šemoro a Vy ostatní stavitelé - věnujte energii do něčeho co naší simulaci posune správným směrem a to si myslím je TS2016. Vznikají krásný modely a i tratě - jen doladit brzdy respektive tlak v celkovém potrubí.
Já buduji co buduji už 12 let a nechtěl bych vše stavět znovu. Ani poslední práce na Ostravsku. Položit tam koleje byl očistec. Jedině kdyby existoval nástroj vše exportovat do TS 2016 a tam to postupně oživovat.

Pánové, když už jste to tu nakousli, tak jedna poznámka. Pokud jakkoliv uvažujete o TS2016, tak se oprostěte od porovnávání s MSTS nebo jinými simulátory, jinak se tam nikam nepohnete.

Back
Nahoře