Veľká debata z 12. stretnutia MSTS o viac aj menej pálčivých témach.

O tebe koukám stačí škrtnout a vyskakuješ jako papírový čertík. Jsem rád, že zde na fóru nemám žádné povinnosti a také to tak zůstane. Lajkovat budu zde co budu chtít já a nebudu se ohlížet jestli si v té debatě ty nebo kdokoliv jiný, změnit to může pouze admin mým banem či zrušením lajkování. Servus

Dobrý, ale proč sem zrovna tohle "musíš dát"? Je to přece úplně mimo. Já jsem svým obrázkem reagoval na Taxův pokus o cosi...

A zrovna tak můžeš ty, Jiříku, jít svojí cestou, která povede zcela mimo mě.
Osobně pana JiříkaTK neznám, ale moc rád čtu jeho příspěvky. Je v nich nadhled a moudrost. Je zvláštní, že zrovna on (alespoň se mi to zdá) patří mezi Tvé neoblíbence. To, že jsou rozdílné názory, je vlastně dobře, proto jsou i oponentní řízeni. Ale připadá mi nešťastné, že Ty své oponenty hned řadíš ke svým nepřátelům. A ještě k panu Jiříkovi, moudrých lidí bysme si měli vážit a nejen v MSTS.

Jenže JiříkTK má nejspíš tolik nadhledu a moudrosti, že zcela zapomíná naslouchat tomu druhému... Potom těžko říci, co je ve skutečnosti moudrost, a co je jen arzenál působivých frází.

Oponentů si vážím, očekávám od nich však minimálně to, že se aspoň na nějaké základní úrovni seznámí s tím, čemu oponují.

Mimochodem, v posledních dnech jsem namátkově prováděl nějaká kontrolní měření, porovnával to, co se děje v simulátoru s reálnými videi, a všechno to v rámci možností sedí jak p*del na hrnec... Navíc mám už nějakou dobu vymyšlený přepočet na modifikovanou variantu, která umožňuje na mašině naprosto správnou indikaci tlaků v BV a HP při provozním zabrzdění tj. 3,8 Bar a 3,5 Bar, nikoliv 3,57 Bar a 3,57 Bar, jako je tomu (a musí tomu tak být) nyní, ale vzhledem k tomu, že tato varianta vyžaduje navíc i drobnou úpravu cvf souboru, si vůbec nedovoluji a nedovolím to dávat ven, když už takhle je pro tolik lidí tak nepřekonatelný problém udělat CTRL C + CTRL V... Hlavně, že ten chaos, který dneska v Trainsetu panuje, že ta šíleně únavná nutnost před aktivitou dohledávat, postahovávat a doplňovat desítky vozidel (a opravovat jejich CB errory), která mnohdy zabere i dlouhé hodiny poctivé práce, nikomu nevadí. Ale překopírovat si do engu/wagu pár řádků, což je v nejhorším případě záležitostí tří minut, nebo si k tomu nedejbože i vypočíst MaxBrakeForce, když dávám k dispozici všechny k tomu potřebné materiály, naprosto jednoduchý prográmek i velmi podrobný návod s příklady aplikací, a je to tak v nejhorším případě záležitostí na minut deset, to je nepřekousnutelný problém...

JiříkuTK, mně taky tvoje tratě dodnes nestojí ani za to, abych si je stáhl, protože zrovna tak, jako tobě nestojí moje práce za to, aby sis ji aspoň zběžně prohlédl, protože nechceš, zrovna tak jako Poison a obávám se, že ještě hromada dalších lidí, pochopit, proč nelze v dnešním bordelu a chaosu vypouštět hotové engy/wagy, aniž bych se tím musel sám pustit do znovubudování jednotného trainsetu, tak mně zas nestojí za to zaobírat se fiktivními tratěmi, protože to v konkurenci dnešních reálných tratí považuji za naprostý nesmysl a ztrátu času. Ale, jak sis možná všiml, tak šla celé roky Dvojkolejka, Úzkokolejka atd. mimo mě a nikdy jsem nenapsal nic, čím bych tě od práce zrazoval a nikdy jsem nenapsal nic "oponujícího", protože si dobře uvědomuji, že jsou lidé (a není jich málo), kteří mají tvojí trať velmi rádi a pro které tvá práce je a bude velmi cenná. A je to naprosto v pořádku. Zrovna tak ale můžou existovat lidé, pro které může mít nějaký smysl to, co dělám já a kteří nemají žádný problém s tím aplikovat si brzdy sami, ba třeba i chápou, proč tomu tak je a nemůže tomu být (zatím) jinak. A těmto lidem pak s prominutím může být také úplně jedno, že JiříkoviTK se nechce rozklikávat eng/wag soubor...

Poisone, je mi líto, že nemůžu říct, že jsem nikdy žádnou tvou aktivitu nejel. Protože to bych pak s chutí řekl, že tvé aktivity jsou naprosto o ničem a určitě nikomu nepřinášejí očekávaný efekt. Čistě jen proto, abys věděl, jaké to je...

Nejsi starý na slzy? Jistě si vzpomínáš na jednoho člena, který také věděl co je špatně a co potřebujeme, nakonec se chopil práce a vydal finální produkt. Z tvého ukřivděného textu to mám teda chápat tak, že mé aktivity Jirkovo tratě, tvorba firem Kuju a Microsoft, modely Starého, Zbyňkův Trainset jehož obsah vyladil žsr atd. jsou k ničemu a to jen protože si nikdo nevšiml tvé skvělé práce. Podívej se na strukturu dnešní komunity. Staré jádro tvůrců, uživatelská část a náctiletí, kteří tohle hrají jen díky absenci podobné moderní hry a určitě nebudou všichni ochotni prodírat se trainsetem a přepisovat si "pár řádek", ti naposledy zmínění určitě ne. Takže pokud chceš protlačit své výpočty do této komunity, která tolik let dělá vše k ničemu, nestačí vypsat a nařídit pár řádků, chce to finální produkt. Vyjednej si u autorů jejichž dílo je k ničemu svolení, aplikuj tebou navrhované nastavení a dej odkaz na stažení finálního produktu. Zbytek je jak píšeš ztráta času, mlácení prázdné slámy a pláč na špatném hrobě.
Nekázat, tvořit.

Ale Pájo, cožpak Ti oponuji? Já nikde neřekl ani nenapsal, že Tvé dílo je špatné. Nikoho jsem od těchto úprav nezrazoval. Jen jsem napsal, že si trainset, který je v mé kompetenci ošéfuju sám, a že si půjdu svou cestou. Nějak sis nevšiml, že toto Fórum je i pro Open Rails, který, byť je stále nedokonalý, provozuji. Tak proč bych si měl upravovat něco, co je či bylo určeno pro MSTS?

Mne občasná práce na mých nesmyslných tratích docela baví, dělám to z tohoto důvodu, nepotřebuju k tomu Tvé požehnání a je mi úplně jedno, zda se Ti líbí či nelíbí. Ale piš dál, alespoň si tu užijeme i nějakou legraci.

Mnohých z nás zas baví jazdiť po týchto "nezmyselných" tratiach, odpočinieme si pri nich a vôbec nás neserie, že neplníme predpísané tonokilometre a osobokilometre na tzv. reálnych a večne nedokončených tratiach. Jirkove trate majú niečo čo ostatným chýba, a to je cit autora pre spojenie železnice s prírodou. Okrem toho, ruku na srdce, tie reálne trate sú reálne len natoľko, koľko simulátor dovolí. To isté platí aj o modeloch, ladení vozidiel a samozrejme aj o najdokonalejšom brzdovom modeli ;):p

Pavle bez akejkoľvek zlej pohnútky zareagujem na jednu vec.Engi pre nás nevyplatí jednoducho preto lebo to pre nás urobiť nechceš. Tak ako si napísal readme pre modely bŕzd, sa dá napísať readme aj pre engy, že za ktorú časť zodpovedas. Môj nestranný názor.

Ad Jiriktk.: mi mladý môžme len teoretizovat o tom čo on už má prakticky overené a prežité. A napísať o meteorológovi že má naučené frázy je veľmi nerozumné. Táto veda sa nedá nabiflit treba ju chápať... Porozumieť tomu čo sa okolo nás deje a prečo už vyžaduje praktickú múdrosť.... Matiku, fyziku, chémiu sa na škole nabiflis, ale používať ich s porozumením aby si pochopil život okolo seba už nedokáže každý.

Engi pre nás nevyplatí jednoducho preto lebo to pre nás urobiť nechceš. Tak ako si napísal readme pre modely bŕzd, sa dá napísať readme aj pre engy, že za ktorú časť zodpovedas

Ano. Buďto bude eng/wag soubor nastaven bez zbytečných chyb a pokud možno jednotně i v ostatních ohledech, nebo to na svý triko prostě nikde vydávat nebudu. Můžu vyjímečně modelářovi na jeho žádost brzdy do vozidel rozkopírovat a o víc se nestarat, ale není to určitě činnost, které by se mělo smysl stabilně věnovat. To by potom mnohem větší smysl už mělo pustit se rovnou do znovubudování jednotného a vyladěného trainsetu. Ale na to by nás muselo být víc. Minimálně aspoň coby pomocníků s přeznačováním a kompletací (jako jsem kdysi já pomáhal Ppoolllovi). Případně mohu v omezené míře modelářovi na jeho žádost aplikovat do vybraných vozidel brzdy a zároveň provést revizi dotčených engů/wagů, ale zde je opět nutné počítat s podstatně vyšší časovou náročností. Nyní je pro toto první na řadě Pikku, s tím jsem domluvený na červen, takže pokud budeš mít zájem, můžu se pak věnovat v podobném duchu vozidlům tvým.

A mimochodem, meteorologie je mnohem víc o matematice, než o stařeckém citu...

Mnohých z nás zas baví jazdiť po týchto "nezmyselných" tratiach

"...protože si dobře uvědomuji, že jsou lidé (a není jich málo), kteří mají tvojí trať velmi rádi a pro které tvá práce je a bude velmi cenná. A je to naprosto v pořádku." (můj příspěvek #33)

Nějak sis nevšiml, že toto Fórum je i pro Open Rails, který, byť je stále nedokonalý, provozuji. Tak proč bych si měl upravovat něco, co je či bylo určeno pro MSTS?

Obecně, ladění určené pro MSTS nemůže být zároveň určené pro OR a naopak. Hlavním kámenem úrazu je právě fakt, že si to nikdo nechce připustit.

Z tvého ukřivděného textu to mám teda chápat tak, že mé aktivity Jirkovo tratě, tvorba firem Kuju a Microsoft, modely Starého, Zbyňkův Trainset jehož obsah vyladil žsr atd. jsou k ničemu a to jen protože si nikdo nevšiml tvé skvělé práce.

tvé aktivity - nepochopils; neřekl jsem, že jsou k ničemu
Jirkovo tratě - opět nepochopils; neřekl jsem, že jsou k ničemu
tvorba firem Kuju a Microsoft - o těch nikdo nemluvil
modely Starého - o těch rovněž nikdo nemluvil
Zbyňkův Trainset jehož obsah vyladil žsr - Co se týče oněch brzd, tak zsr nevyladil vůbec nic... Kdyby ano, nikdy bych se do brzd nemusel pouštět sám. Jinak jsem ale podporovatelem a zastáncem TBP (navzdory tomu, že také zdaleka není bezchybný a na některé věci mám trochu jiný pohled než Zbyněk).

kteří tohle hrají jen díky absenci podobné moderní hry a určitě nebudou všichni ochotni prodírat se trainsetem a přepisovat si "pár řádek", ti naposledy zmínění určitě ne

A ochotní prodírat se před každou aktivitou milionem odkazů, doplňovat vozidla a opravovat stovky CB errorů (mimochodem zpravidla ne ničim jiným, než právě editací eng/wag souboru), budou?

Takže pokud chceš protlačit své výpočty do této komunity, která tolik let dělá vše k ničemu, nestačí vypsat a nařídit pár řádků, chce to finální produkt.

A teď se zamysli, kdo z nás dvou tady káže...

Obecně, ladění určené pro MSTS nemůže být zároveň určené pro OR a naopak. Hlavním kámenem úrazu je právě fakt, že si to nikdo nechce připustit..
No vždyť jo, já si to nejen připouštím, já to vzal za své na 100 procent. Ale pak nevím, proč bych se vůbec měl laděním pro MSTS ještě zabývat.

No vždyť jo, já si to nejen připouštím, já to vzal za své na 100 procent. Ale pak nevím, proč bych se vůbec měl laděním pro MSTS ještě zabývat.

Pak nevím, proč se jím zabýváš. Já ti neberu tvuj pohádkovej svět virtuálních tratí, kde se věci jako fyzika stávají zcela podružnými, a ty mi neber MSTS, který je schopen v rámci svých omezených možností poskytovat autentickou simulaci, což se o OR zatím bohužel říci nedá. A bohužel není ani jasné, zda chce OR na status simulátoru aspirovat víc než na to, aby byl líbivou a efektní hrou pro nenáročné... Už podle skladby příznivců, alespoň na české scéně, bych však tipoval, že nikoliv.

Back
Nahoře