Pajavlakyho ladění

Taxi, můžeš mi normálně říct, co mi to teď podsouváš za nesmysly? Proč by se se mnou nemělo dát bavit normálně... Právě naopak.

Zbyňku, u BSE mi osobně výchozí poloha Brzdění (v MSTS Závěrná poloha), což je v reálu dokonce poloha nearetovaná, nesedí... Proto nastavuji u BSE reálnou výchozí polohu Jízda (v MSTS správně Neutrál, v zsr-ho a donedávna i mém nastavení nesprávně Nastaveno). To má výhodu, že mám po nástupu na mašinu resp. přestupu na druhé stanoviště skutečně brzdu zavřenou. Tím pádem samozřejmě musím nastavit výchozí polohu přímočinky zabrzděnou. Představa toho, že jsem přešel na druhé stanoviště, zabrzdil přímočinnou brzdu a až pak se (před povolením vlakové) ocitl "ve hře" mi osobně nepřijde o nic horší než to, když první, co udělám po příchodu na druhé stanoviště (třeba během posunu, kdy honím každou vteřinu), je to, že začnu dovypouštět brzdové potrubí...
Při přechazení vypneš spínač řízení a tím ztratí EP ventil brzdění napětí a začne se vypouštět vzduch z hlav.potrubí (stejně jako u nearetované polohy), takže u BSE je to dle skutečnosti. (aspoň u 150/1 350 162/3 362/3 263 754). Pokud tím při posunu naháníš každou vteřinu, docela dost se vzdaluješ realu. A to u MSTS šetříš čas i tím,že se nemusíš prodírat strojovnou. A to že na začátku se čeká na vypnutí kompresoru je nepatrný čas v porovnání s tím,jak dlouho plníš soupravu po přivěšení, zvlášť pokud tam máš víc vozů s uzavřeným WC. Takže je na každým,zda chce nerealně chvátat a nebo se alespoň trochu přiblížit zkutečnosti.

Díky za poučení, už jsem to pochopil, jak to napsal Michal. Nic to nemění na tom, že:

1) I při mých výchozích polohách je možný před přechodem reálně nechat vypustit hlavní potrubí.
2) I při Zbyňkových výchozích polohách je možný to nereálně uchvátat - otázka jen jednoho kliknutí navíc.
3) Pro správně nastavený brzdič BS2 připadá v úvahu jen varianta výchozí zabrzděné přímočinky a nezabrzděné vlakové (v neutrálu), jak jsem již vysvětloval. A pak je otázka, zda to chcem mít u mašin s BS2 nějak, a u mašin s BSE naopak.

A to že na začátku se čeká na vypnutí kompresoru je nepatrný čas v porovnání s tím,jak dlouho plníš soupravu po přivěšení

Soupravu ale ne vždy přivěšuješ dvě minuty před plánovaným odjezdem. A opět jsme u brzdiče BS2 - než po startu hry přecvakám ze Zbyňkovy polohy do neutrálu, už jsem natolik zabrzděn, že můžu mít problém vůbec před odjezdem stačit povolit. A většina aktivit je takhle koncipovaná.

Jak u koho, u mě máš minimálně 4 minuty čas. A z těch starších aktivtářu snad nikdo to nehrotí. To bude spíše problém nováčků a některých rádoby aktivitářů.

No ale ve skutečnosti to je u obou brzdičů jiné, jinak mě to Zbyňkovo nastavení BS 2 připadá taky taková lepší i když to realu neodpovídá,protože tam při přecházení uzamknu brzdič v závěrné poloze a tlak zůstává v hl.potrubí stejný,tedy takový,jak jsme si zabrzdili před odchodem. Na skutečném brzdiči je ale tato poloha mezi max. provozním brzděním a rychlobrzdou, takže u MSTS se mi to líbí vizualně a potom to trochu prodlouží dobu změny stanoviště,takže zase blíž skutečnosti.

MERIDIAN: Přečti si toto prosím ještě jednou, pozorně:

Co se týče BS2, tam je třeba si uvědomit, že je nesmysl mít v cvf na polohu Notch ( 0.87 0 TrainBrakesControllerSuppressionStart ) naanimovánu závěrnou uzamykatelnou polohu (byť tomu tak ve všech vozidlech je), protože funkčností tato poloha odpovídá už poslednímu zoubku, nikoliv až závěru... Tedy je bezpředmětné tuto polohu, pakliže jí přidělím správnou cvf animaci (tj. poslední zoubek - brzdič směřuje "kolmo dolů", nikoliv závěrná uzamykatelná - brzdič mezi "kolmo dolů" a rychločinným brzděním), definovat jako výchozí, protože to neodpovídá reálnému stavu. To už mi i zde opět přijde lepší definovat jako výchozí polohu Neutrál (v MSTS správně Neutrál), coby druhý závěr reálné mašiny... Výhodu to má tu, že opět po přechodu na druhé stanoviště mi zůstává v potrubí tlak, na který jsem před přechodem zabrzdil (vypustím nějaký tlak z BP - přemístím brzdič do Neutrálu, tím brzdu zavřu - přejdu na druhé stanoviště a mám brzdič opět v poloze Neurál, brzdu zavřenou.) Jinými slovy, Zbyňku, ač jsi v tom nevinně, tak tvoje obhajoba standardních výchozích poloh BS2 se opírá o obecně nesprávné naanimování brzdiče v cvf souboru... Tohle si ale měl ohlídat zsr. Tím nechci hanit jeho práci, jen konstatuji fakta.

Jak u koho, u mě máš minimálně 4 minuty čas

4 minuty zbytečně čekám... Nevidí jako problém, pokud to někdo dává na dvě minuty, proč taky? Abych si před odjezdem stihl naprosto zbytečně zabrzdit a odbrzdit? (Teď jenom čekám, kdy někdo přiklusá, že to nahrazuje zkoušku brzdy, to bude opravdu gól... :D)

Ale já tam nepsal,že je to správně dle skutečnosti (nebo aspoň jsem to tak myslel),ale snažil jsem se vysvětlit proč se mi to právě takhle líbí.

A tobě jako strojvedoucímu nevadí, že:

1) máš jakousi nesmyslnou polohu Minimální brzdění, namísto abys šel z Neutrálu rovnou na první zoubek, kterej ti vypustí BP o 0,3-0,4 Bar?
2) na posledním zoubku nemáš v BP 3,0 Bar, ale 3,5 Baru?
3) tam, kde je v reále závěr, je v MSTS poslední zoubek, tj. že v MSTS přeskokem z reálný polohy posledního zoubku do závěru, ještě vypustíš trochu tlaku z BP a navýšíš brzdný účinek?
4) všechny maximální brzdné síly jsou v MSTS nastavené na základě chybného výkladu brzdící váhy vozidla, a tedy reálu zcela neodpovídajícně?

Nevadí, viz předešlé. Ale ještě jednou. Když přejdu na zadní stanoviště,je pravda že brzdič v realu nevypouští vzduch z hlavního potrubí,ale nachází se vizuálně téměř ve stejné poloze. A to,že v MSTS v tomto nastavení vzduch vypouští,prodlužuje to čas,než je lokomotiva schopná jet a ta doba je bližší skutečnosti. Mockrát tady zaznělo něco o kompromisech. A pro mě je tohle nastavení lepší,ale nikomu to nevnucuju.

Ještě jednou tedy:

Co se týče BS2, tam je třeba si uvědomit, že je nesmysl mít v cvf na polohu Notch ( 0.87 0 TrainBrakesControllerSuppressionStart ) naanimovánu závěrnou uzamykatelnou polohu (byť tomu tak ve všech vozidlech je), protože funkčností tato poloha odpovídá poslednímu zoubku, nikoliv závěru... Tedy je bezpředmětné tuto polohu, pakliže jí přidělím správnou cvf animaci (tj. poslední zoubek - brzdič směřuje "kolmo dolů", nikoliv závěrná uzamykatelná - brzdič mezi "kolmo dolů" a rychločinným brzděním), definovat jako výchozí, protože to neodpovídá reálnému stavu.

Už opravdu nevim...

"Nevadí" byla odpověď na Tvou otázku. A "viz předešlé" bylo odkazování na mé předchozí příspěvky. A i kdybys to své vysvětlení napsal zlatě, já si to nechám tak,jak to mám. A proč? Viz předešlé.

Nech si to jak chceš, ale nemusíš argumentovat jak kolovrátek úplně bez ohledu na to, co píšu já, přece...

Toto jsem zase ted nepohopil. Nic nemam proti brzdam, ale kdyz jses tu Pavle zeptal na to, jestli nekdo jezdi tvoje vyladeni brzd, tak to bylo fajn :)
A kdyz ti uzivatele jednoznacne odpovedeli ( ne zrovna pozitivne), tak me prekvapuje, ze stale Meridianovi vnucujes tvoje brzdy. Sam napsal, ze mu stare brzdy sedi realneji, tak proc jemu stale predhazujes, ze v TBP je to na nic a tvoje brzdy jsou luxus?
Kdyby preci to tak bylo, tak jako fira by to poznal a rad by si tvoje modelove brzdy prekopiroval na cely trainset.
Mozna tvoje brzdy jsou super, ale nekolik let se jezdi na ty brzdy co jsou v TBP a nikomu to nevadilo a jak se brzdilo do stanic :)
Je to proste stale stejna pisnicka... :(
Nezlob se na me, ale cist denne o brzdach a nicem jinym v nekolika vlaknech, me uz prestalo bavit.
Hlavne me vadi to predhazovani. :(

To Pajavlaky:
Tak se podívej ty vejtaho. Jak jistě víš, chystám se v brzké době vydat patra BpJo. A protože jsem především modelář objektů a nikoliv "ladič brzd" tak tě tady veřejně žádám o spolupráci.
Nastav v těchto modelech, respektive v jejich *.wag souborech hodnoty, které tam patří a budeš uveden jako jeden ze spoluautorů tohoto modelu. Příslušné *.wag soubory ti milerád pošlu, i když je to zbytečné, jména modelů na které odkazují příslušné řádky si taky umím přepsat sám.
Jinak tvoje teoretické kecy nemají cenu.
Miran

Mirane, kde se vytahuju? To je první věc. Druhá věc, cos chtěl říct tímhle?

i když je to zbytečné, jména modelů na které odkazují příslušné řádky si taky umím přepsat sám

A jak si správně řek, jsem "ladič brzd" takže ti tam dám brzdy, tím to pro mě hasne. Maximálně ještě svojí strukturu světel, pokud je máš napozicovaný. Jízdní odpor musíš už mít nějakej rozumnej (tim se zabývat nebudu), stejně tak spřáhla a ostatní věci. Při tak vlídný prosbě nemůžeš teď čekat víc. charleetone@seznam.cz

Pokud chceš kompletní wag sakum prásk, napiš druhej tejden v červnu. Dřív na to nemam čas.

Back
Nahoře