CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
To že je napsáno konec trasy Pha- Holešovice, to ještě nic neznamená. Můžeš si přeci postavit trasu jen na záhlaví stanice, ze které vyrážíš, a dále jet na náhodu, s tím, že si prostě postupně naházíš trasu tam, kam budeš chtít... ;) Nebo si sestav trasu, v timetable editoru si napiš 1 čas ke stanici, kde začínáš, 1 tam, kam chceš dojet a pod F10 bys to pak měl vidět. :)

To že je napsáno konec trasy Pha- Holešovice, to ještě nic neznamená. Můžeš si přeci postavit trasu jen na záhlaví stanice, ze které vyrážíš, a dále jet na náhodu, s tím, že si prostě postupně naházíš trasu tam, kam budeš chtít... ;) Nebo si sestav trasu, v timetable editoru si napiš 1 čas ke stanici, kde začínáš, 1 tam, kam chceš dojet a pod F10 bys to pak měl vidět. :)
ano to taky vím že neznamená konec, ale u tratě 321 volná jízda už mě to než na konečnou nepustilo protože třeba mě to odstavilo na vedlejší kolej

V tom případě to chce stiskem G (shift + G při jízdě z 2. stanoviště) přehodit výhybku před sebou, abys neskončil ve šturcu... :D A nebo si postavit kvalitní trasu až tam, kam se chceš dostat. ;)

Fakt není nad lenost vytvořit si jdnu blbou trasu hráče, pro volnou jízdu, místo toho požadovat po vývojářích ORCZ,, aby něco zapasovávali do simulátoru. :-) Tohle fakt zvládne úplně každý. Tohle jsem dělal v MSTS, hned, jak jsem dostal placku se simem. To jde udělat s přehledem i Activity Editoru TSRE. A návodů je na to pkkt.

Jinak Iciku, prosím tě, nejde nějak udělat, aby ORCZ zobrazoval text, proč, jsi byl vyautován z úkolu?! Tohle MSTS zobrazoval ve zprávě, dyž tě vyvalil z aktivity. OR, se neobtěžuje, ten vypisuje dole pracovní názvy události v editoru, což je dobře, při testech. To je zase výhoda. Ale chtělo by to, aby ORCZ zobrazil zprávu v tom okně, co je zatrhnuto červeně. Pokud je to tedy možné.
Nově přidáno v update.

Pokud strojvedoucího upozorníš, že bude posunovat na obsazenou kolej/záhlaví, je to jen tvoje dobrá vůle, nikoliv povinnost. Nebo ne?
Pravda je, že předpis to výslovně nenařizuje, ale pokud tam jede pro vozy tak to ví, a pokud tam něco stojí a má před tím zastavit, tak bych mu měl říct, kam nejdál může posunovat. Každopádně věta "Bacha fíro, stojí tam mašina" mě nezabije. ;)

pokud tam něco stojí a má před tím zastavit, tak bych mu měl říct, kam nejdál může posunovat.
To by ale znamenalo, že by ses v případě srážky při „podjíždění“ mašin, u kterého bys před svolením k posunu opomněl určit, že je dovoleno posunovat nejdále k nárazníkům druhé mašiny, stal spoluviníkem. Nebo obecně v případě srážky, před kterou bys strojvedoucího neupozornil, že posunuje na obsazenou kolej a nebylo prokazatelné, že byl s touto skutečností srozuměn jiným způsobem... Domnívám se tedy, že smysl bodu z D1, na který tímto narážíš, je jiný.
Každopádně plně souhlasím, že existuje něco víc než předpisy, a to je lidskost.

Narážím na čl. 200 bod 2aa, že výpravčí musí (mimo jiné) oznámit "začátek a konec posunových cest včetně kolejí, po kterých bude posun prováděn".
Nechápu, jaký jiný smysl by to mělo mít.
Znělo to spíše, jako když narážíš na čl. 200 odst. 2 písm e) předpisu D1:
„Výpravčí musí zaměstnanci řídícímu posun a výhybkářům, v jejichž posunovacím obvodu se bude posunovat, oznámit, kam se smí nejdále posunovat, je-li toto zapotřebí určit.“
Tvá aplikace písmena aa) odst. 2 zmíněného článku, které cituješ nyní, by tě však pořád povinovala výslovným ukončováním posunových cest před stojícími vozidly, ba nyní dokonce i kdyby při zmíněném najíždění na soupravu bylo prokazetelné, že strojvedoucí o obsazení koleje ví. To považuji za absurdní.

Nikoliv, posunová cesta musí být volná, vyjma koleje, na kterou se posunuje.
Je ovšem otázka, jestli je kolejí, na kterou se posunuje, myšlena kolej, na které se má ukončit celý sjedaný posun, nebo kolej, na které končí dílčí posunová cesta. A jelikož se příslušný odstavec, na který odkazuješ, týká výhybkářů, kteří si žijí jen ve svém posunovacím obvodu, tak mi to opravdu nepřijde jednoznačné...
Pro tebe je bezpečnější první výklad, pro mě ten druhý.

Ještě OT k těm světlům, konkrétně na 151: "Některé" kusy neměly v zapojení diody, takže se na to snadno dalo zapomenout. Za mě je nejlepší před opuštěním stanoviště všechno dát do přímé polohy a na druhém stanovišti si to navolit znovu, včetně zadních bílých. Podobně se chovala například i 854, když jede sólo a navolí se na zadním stanovišti koncovky zvlášť. Potom se zapomene/vystřídá, dojede, přejde, na tomto stanovišti se zapne pakeťákem poloha "posun", samostatné přepínače koncovek ale také zůstaly zapnuté. A rázem vpředu svítí jak dvě bílé, tak obě červené... Konec OT.

To jsem jednou viděl na Masaryčce v Praze, tak přidávám obrázky.

Přílohy

• 20231022_165427.jpg
    20231022_165427.jpg
    397.5 KB · Zobrazeno: 0
  • 20231022_165658.jpg
    20231022_165658.jpg
    355 KB · Zobrazeno: 0
Hlásim klimatické problémy :), pri vonkajšej teplote 24°C ( leto, daždivý deň ), je teplota v kabíne 754 047 bez kalorifera 9°C. 754 bola odstavená a pripojil som ju na vlak. OR vonk.jpgOR int.jpg

Back
Nahoře