CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Na ŽSR je bežné, že napríklad na trasu Bratislava Vajnory - Dunajská streda ( cca 50km ) sme dostali celý papier A4 plný obmedzení. Čerešničkou na torte je, že polovica POTR nie je označená, treba len hľadať kilometrovníky v tráve. A tie čo označené boli, tak tabule boli tiež v rôznom stave úpadku, alebo otočené všelijako.

Skúšam odladiť 843 pre ORCZ, ale vôbec neviem, odkiaľ ORCZ vzalo 6-kolesový podvozok, keď v engu mám definované ORTSNumberAxles ( 4 ) a ORTSNumberDriveAxles ( 4 ).
Ďalším problémom, na ktorý som narazil je, že keď v riadiacom vozni 943 zmením Type ( Diesel ) na Type ( Control ), vlak sa síce ovládať dá, ale väčšina kabínových prvkov prestane fungovať. Manometre ani rýchlomer nič neukazujú, nefunguje ani animácia radiča smeru, aj keď smer sa zaradí. Robím niečo zle, alebo je to problém ORCZ ako takého?843.jpg
943.jpg

Ta 843 je naprostá pecka, jen bude následovat řada školení z jízdy, je to úplně jiný styl, než jsme byli zvyklí v MSTS, nebo OR. V aktivitě jsem byl úplně v řit.. :) A hlavně bude chtít zprovoznit všechny řídící vozy v ORCZ. To je provozní ďuzna jako prase. Jsem neskutečně šťastný, že se toho někdo ujal. Dík moc. Jak jsem psal v SZ. Dodělám spěšňák a jdu se učit. Jen by asi bylo fajn, poslat to někomu, kdo jezdí ORCZ a zároveň má z dráhy zkušenosti s tímto motorákem. Já zase takový profik nejsem, jsem jen pařan simulátoru.

Skúšam odladiť 843 pre ORCZ, ale vôbec neviem, odkiaľ ORCZ vzalo 6-kolesový podvozok, keď v engu mám definované ORTSNumberAxles ( 4 ) a ORTSNumberDriveAxles ( 4 ).
Zadej tam raději NumWheels ( 4 ). V kódu používám nejčastěji tuto hodnotu. A hlavně kvůli kompatibilitě starých ladění MSTS.

Skúsil som, ale nepomohlo, stále tam je 6. Všimol som si, že jedna náprava sa pri jazde vôbec netočí a po zastavení sa pre zmenu ostatné točiť neprestanú.

Ale my jezdíme i ve tsrších dobách, než je rok 2024. Navíc, dělat aktivity pro poslední GVD je prakticky nemožné. Jízdní řády v tabletu fíry a nedohledatelné. Takže pro mne (a nejen mne, jak se bavím s tvůrci) poslední rok tvorby 2018 - 20 a 2020 už je celkem problém, pak konec. Takže přizpůsobovat modely posledním předpisům je k ničemu. A už vůbec nechápu, že se něco vyrobí, 5 let to nikomu nevadí a ani o to nezakopne a najednou se to strašně řeší, když se to upravovalo, bylo zde ticho po pěšině. Jsou i nové tabulky od Doda tuším, a rozvrtat to, by byl jen sekutečný bordel v starých aktivitách. Takže řešit značky PJ, mi přijde zcela zcestné, z křížkem po funuse. Asi tak...
No dobře, dobře, to nemělo být nic proti aktivitám a podobně. Já také nemám novější vozidla (viz. ten Panter a spol.) a s mými vlastními zcela kompletními pomůckami jsem skončil v GVD 15/16, takže si ve volných jízdách jezdím podle něj. Nicméně, ne že bychom měli zrovna zavádět ETCS i do simulátoru, ale... tak mi připadalo účelné poukázat i na to, že vývoj v návěstění se ubírá vpřed poměrně mílovými kroky. :D ...že je to z mého pohledu spíše o to nepřehlednější, je zase věc druhá. Ale třeba ty pomalé jízdy, tam s tím souhlasím, jak to udělali. Je to přehlednější. Beztak předvěstní štíty pro PJ už byly u spousty traťovek spíše omlácenou lidovou tvořivostí, než pořádné a daleko viditelné návěsti.:rolleyes: Samozřejmě v simulátoru máme neomlácené, tak ať si je tu co chce.:D

Tak po troche pátrania to vyzerá na problém modelu 843.024 od Ricara ako takého, pretože na inej 843 to ukazuje správne podvozok 4-4.

Ďalším problémom, na ktorý som narazil je, že keď v riadiacom vozni 943 zmením Type ( Diesel ) na Type ( Control ), vlak sa síce ovládať dá, ale väčšina kabínových prvkov prestane fungovať. Manometre ani rýchlomer nič neukazujú, nefunguje ani animácia radiča smeru, aj keď smer sa zaradí. Robím niečo zle, alebo je to problém ORCZ ako takého?
Tohle má jednoduché vysvětlení. Podpora Control nebyla pro diesely doteď implementována. Ale začal jsem kód rozšiřovat o vše potřebné a mělo by to už víceméně fungovat. V update.

Tak po troche pátrania to vyzerá na problém modelu 843.024 od Ricara ako takého, pretože na inej 843 to ukazuje správne podvozok 4-4.
Ano, je to tak. Ricar totiž Rakev snížil do správné výšky a dle načítacího obrázku trati 042 soudím, že k tomu bude i hezčí přívěšák a řidičák. ;) Ale ty animace dodrbané jsou, to je pravda. Jeden podvozek se neotáčí do stran, jedna náprava se netočí vůbec a nefungují dveře. Snad někdy přijde update modelu, kde bude toto opraveno... :D

Pravda, moje chyba nějakou dobu jsem s ní nejel a dveře jsem popletl s Xmz, na Rakvi fungují. ;) Akorát se tedy neotáčejí podvozky a 2. náprava je ve smyku (netočí se).

Schválně jsem ji včera stáhl, jestli neprošla opravou. ;) Dřív tam byla jako skin na původní model J. Tovačovského (1. verze, ta byla v pořádku) a teď tam je ta "snížená" a tam jsou ty chybky. Ale protože mám v záloze i tu původní verzi, tak mě to moc netrápí. :) Ale tím neříkám, že by mě oprava nepotěšila, když už je ta Rakev správně vysoká...

Pack šukafónů pro OR-CS je opravdu poctivě udělaná práce, pro uživatele přínosná a potěšitelná. Ostatně - tak jak jsme si u Dodovy a Icikovy tvorby zvykli... Díky a moje uznání. ;)
Rád bych ještě upozornil ty, kteří chtějí z nějakého důvodu ENG a WAG soubory používat přímo ve složce vozidla, mimo subsložku [OpenRails CzSk], že musí v řádcích s odkazy INCLUDE upravit zápis do podoby '../common.eng' a '../common.inc' namísto původního '../../common.eng' nebo '../../common.inc'. Jinak bude vozidlo nepoužitelné a OR-CS vám bude hlásit chybu - Vozidlo nenalezeno.
Odkazy na kabinu a zvuky se nemění.

Proč by se v tom měl někdo vrtat? Těch pár bajtů navíc snad nikoho nepos..., já nechápu to nutkání uživatelů furt do něčeho vrtat a ještě dávat návod, jak na to do vlákna ORCZ. Prostě to tak je a má to svoje opodstatnění. To je stejně duchaplné, jak psát návod do tohodle vlákna, kolik teček a lomítek přidat v opačném případě. :-) Prostě stáhnu a jezdím. Nehrabu se ve strukturách a už vůbec nepoňoukám návody, aby tak někdo činil. Tak předejdu problémům, ono mi to nejede.

Víš co Dane? A že by mě zajímalo, proč ty musíš do všeho vrtat... o_O
Ostatně, tuhle reakci jsem víceméně čekal. Nech na každém, ať si s tím dělá jak potřebuje. Jsme plnoletí, svéprávní a pečovatelák nepotřebujeme.

Protože třeba s Dodem trávíme XXX hodin dávat to do kupy? Narozdíl opět od některÿch "palečků" a "smajlíků" co pro ORCZ dělají akorát velké ho..o. Ty podsložky se tam pro srandu králíků nedělají a jestli chceš dávat návody, jak to bastlit, můžeš to rovnou celé zpracovávat a nemusíš tu poskytovat néjaké tvoje rady, jak to doj.bat dle tvých představ. Garantuju ti, že kdyby jsi nakopl do trsinsetu, to, co bylo v původním balíku, že jsi dojezdil.

Także pánové omlouvám se, že jsem se jako spoluautor na balíku 810 ozval!

Zásah do modelú a skinů, máš povětšinou popsán v ReadMe na daném webu, v soukromí si s tím třeba vytři zádel, ale nenabádej ostatní a nedávej zde návody jak to předělávat o tohle mi jde.

Dan má v tomhle pravdu, Venny. Nedávejte sem návody, jak změnit strukturu složek instalačního balíku nebo něco měnit kvůli tomu, že vám to tak vyhovuje. Pokud něco potom nebude fungovat, tak se to většinou hledá i x-hodin a nakonec se může zjistit, že chyba je v neoficiální úpravě dotyčného.

Mějte prosím pochopení, já tomu obětuji a vlastně celý náš tým opravdu dost času na úkor třeba rodiny. :rolleyes:

Já osobně si "vracím" nastavení do původní podoby - bez MSTS engu a bez podsložky. Je to pro mě srozumitelné a troufnu si tvrdit, že tohle ovládám. Tedy když mi něco na mašině nefunguje, pečlivě prohlédnu eng, spočítám závorky, apod. Pokud vím, že dříve bylo vše v pořádku i s "mojí předělávkou", pak až hlásím chybu. Zároveň ale rozumím tomu, že aktivitáři eng bez include souborů potřebují k tvorbě. Taky když se v tom bude hrabat nezkušený nováček, je mi jasné, že tam může dojít k chybě velice snadno. A protože jsem puntičkář, už si vytvářím za pomoci includů i "nové" MS varianty např. pro 150.2, 754... Možná tam nějakou chybku mám, protože se v konkrétních údajích nevyznám na 100%, ale vycházím z toho, že když ta MS verze jezdí, brzdí, zvuky vydává a je vidět model, tak že to asi bude v pořádku. :D

Já osobně si "vracím" nastavení do původní podoby - bez MSTS engu
Ale nenabádáš a nedáváš zde návod, jak překopávat balíky vydané na webu, dle obrazu svého. A stejně nechápu, proč někomu vadí parbajtový textový soubor navíc, místo aby byl rád, že když si bude chtít někdy něco zajet, bude mu to fungovat. Takhle vrácené soubory určitě ne. Jedn příklad:
Pro editor je název třeba CD754.XXX, v podsožce už je ale v name CD754.XXX ORCZ a pokud já vyrobím aktivitu, kde použiju textové zprávy, navazující na tuto lokomotivu a ty vrátíš neg pro ORCZ přímo do složky modelu, je problém, pak si to přeuložíš v TSTRE CE a ten ti vyrobí známou chybu s číslováním a jsi v... Zpráva se ti nezobrazí i kdyby jsi se rozkrájel. Takže platí tohle:
Nedávejte sem návody, jak změnit strukturu složek instalačního balíku nebo něco měnit kvůli tomu, že vám to tak vyhovuje.
Takto to bylo myšleno a nechápu, podstatu Vennyho sdělení a ještě pak blbé řeči kolem o nějakých pečovatelích. Opět, v každém RaedMe je nasáno něco o zásahu do reversního inženýrství.

Back
Nahoře