OR CZ/SK - Jak a co...

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dan J.
  • Datum začátku Datum začátku

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj všem, poněvač se množí klávesové zkratky, různé vychytávky, doufám, že nebude vadit, když založím vlákno, kde budu dávat videa a různé věci z aktivit, jak a co. Samozřejmě, že bude super, když zde přispějou i jiní uživatelé různýmí návody né jen k tvorbě.

Pro hráče aktivit - Manuální svěšení vozů:

Pro tvůrce aktivit - Pár kódů k tvorbě:

Návěstidla:
3XXXX
Blok před návěstidlem (náhrada za servis 2) jak pro soupravu hráče, tak AI vlak. Umisťuje se do trasy jako vyčkávací bod, před návěstidlo, které chcete blokovat. Příklad, chci li, aby se mi postavilo na volno, ve 12:00, umístím do trasy vyčkávací bod a zadám hodnotu 31200, do 12. hod., bude shozeno na stůj a se postaví vlaková cesta.
60002
Opět kód do vyčkávacího bodu, tentokrát pro AI vlak, který nahrazuje klávesu Tabulátor jízdy proti návěsti stůj. Umisťuje se před návěstidlo, kde má AI projet přes stůj, AI vlak na tomto bodě zastaví na 20 s, a rozjede se přes návěstidlo ne kterém svítí červená.
60001
Opět kód do vačkávacího bodu, tento funguje, aby AI vlak najel na 2. AI vlak. Umisťuje se kousek za konec soupravy, na který má vlak najet. Pokud jede přes návěstidlo, nutno umístit před něj kód 60002. A pozor! pokud takto spojena souprava má v aktivitě zmizet, musí se předtím opět rozdělit, jinak nepůjde aktivita nahrát.

Houkání AI vlaku:
6001X

Opět jako vyčkávací bod do trasy AI vlaku:
60011 - mašina po najetí na vyčkávací bod pískne, jakoby hráč použil kl.: "B", tedy píšťala.
60012 - a více, AI vlak zahouká, jako by hráč stiskl kl.: "mezerník". Poslední číslo, tedy zde 2, by měla být délka houkání (to jsem ale nezkoušel, používám tyto dvě hodnoty).

Pro hráče - "Vyhození" cestujících z vozu, jenž bude v aktivitě odstaven AI vlakem (posunem):

Po zastavení u perónu otevřete nabídku F9 a v tomto případě nabídku vozu ČD BDtax. Pak zadejte "zákaz nástupu cestujících".
Kontrola přestupu a nástupu cestujících (Paxů):
Tabulka pod kl.: F10
Tabulka pod kl.: Shift+F10
Zde videoukázka, fajnšmekři si mohou po přestoupení cestujících, až je vůz prázdny, v jeho nabídce zavřít dveře ručně. Netřeba ale, jakmile posun AI na vaši soupravu najede, odvěsí jej a rozjede se, dveře se zavřou i tak samy. AI dokonce rozpojí hadice a zavře kohouty, aniž by jste jako hráči aktivity do něčeho museli zasahovat:

Pro tvůrce aktivit - Jak docílit situace na videu výš:

Nebudu zde dávat návod na tvorbu aktivit, ten naleznete v sekci pro MSTS v patřičném vlákně zde na fóru. Dále dělám v Activity Editoru MSTS, TSRE Activity Editor je na složité aktivity k ničemu. Můj názor a prosím předem, zde nevyvracet.

Další kóod pro odvěšení vozu AIčkem od soupravy hráče: 499XX:
XX počet vozů odebraných od soupravy hráče včetně lokomotivy AI vlaku.

Zde je video, AI posunu ČD 742 v celé jeho délce:

Zde obrázky z editoru aktivit MSTS, kdo ví jak tvořit, určitě pochopí:
Posun_AI+hrac_001.jpgPosun_AI+hrac_002.jpgPosun_AI+hrac_003.jpgPosun_AI+hrac_004.jpgPosun_AI+hrac_005.jpg

Zde už jen ono zakončení, kde na videu 742 hodí vůz BDtax k vozům:
Posun_AI+hrac_006.jpg

Souprava v kombinaci se servisy 4, jako Loose Consist, pod vozem LC, na nějž "Kocour" s BDtaxem najede (neviditelný servis 4) a pod ním revers a hned za ním kód 4XXXX.

Kód 4XXXX, funguje pro AI posun a odvěšování vozů.
XX - Počet vozů i s mašinou, v tomto případě 01, Kocour se odvěsí od všech vozů, včetně těch LC, ke kterým přihodil BDtax.
XX - Doba pobytu u vozů, v tomto případě 59, což znamená 59 sekund bude stát loko 742 u soupravy a pak se rozjede.

V tomto případe, kdy má ČD 742 přihodit vůz k Loose Consist vozům a odvěsit se od nich a po 59 sekundách odjet (nejvyšší možná hodnota) bude: 40159.

Zbytek dokončení posunu na videu bude tvůrcům aktivit parcujícím s AE MSTS jasný (snad).

Pro tvůrce aktivit - Pár kódů k tvorbě:
Zkratky do consist:
AirE:
Tato zkratka v consist udělá to, že bude lokomotiva hráče "natvrdo mrtvá", ať je v nastavení ORCZ zadáno "odstavená lokomotiva", či nikoliv. Mašina bude bez vzduchu, se zataženou ruční brzdou, s vyplými bateriemi, tak jak by byla odstavená v depu. Hráč je nucen na začátku aktivity mašinu oživit.
MC: Tato zkratka v consist vynucuje manuální svěšení vozů, nezávisle na zadání v nastavení. Hráč je donucen v aktivitě svěšovat manuálně, aby nemohl fixlovat. Za tuto novou funkci v ORCZ Icikovi velký dík.

Příklad z chystané aktivity, kde má být začátek s "mrtvou" mašinou a během aktivity musí hráč vozy svěšovat manuálně:

Tvar consist, mrtvá mašina a manuální svěšování vozů:
dan_bp_Os14516_Os14516_AirE_MC

Pro hráče - Informace k topení:
Icik napsal:
"Trochu jsem to předělal. Nyní, pokud hráč startuje s oživenou lokomotivou, bude topení vozů aktivované. To dříve platilo také. Ale pokud hráč najede na opuštěný vůz, který nebyl ve vlaku AI s nahozenou lokomotivou, bude mít topení deaktivované. Pokud vůz byl ve vlaku, který měl nahozenou lokomotivu, tedy ten vlak byl již připraven do provozu, bude mít vůz aktivované topení."

Pro tvůrce aktivit - Použití zvukových souborů v ORCZ:

Já osobně používám typ souboru WAV, soubor musí být stereo, neboli obsahovat dvě stopy, pokud má jen jednu stopu, ORCZ jej nepřehraje (i samotný OR), takže dávat dvě stejné stopy je nesmysl. Proto stereo (jde si vyhrát s panoramou atd...). Udělat takto můžete dabing rozhovorů, fíra/dispečer, nebo jiné vychytávky, jde tak dělat i hromobytí, nebo různé ruchy, prakticky cokoliv...

Bohužel, zatím trvá situace, že když se v aktivitě přehrává zvukový soubor, tak:
- Pokud aktivitu pozastavíte pauzou, ORCZ soubor přehrává dál i tak, jen jej neslyšíte a když dáte pokračovat, už je přehrán a vy jej už dále neslyšíte, nebo slyšíte pčeskok.
- Pokud aktivitu uložíte a nahrajete, ORCZ už konkrétní soubor nepřehrává. Další soubory použité v aktivitě ano.
Takže pokud se přehrává konkrétní zvuková stopa v OR, nelze zatím použít pauzu a nelze přeuložit, aniž by byla situace stejná.

Kódy pro druh přehrávání:
Cab = zvuk je slyšet jen v kabině. Tohle již nepoužívám, poněvač pokud hodíte venkovní pohled a vrátíte se zpět, soubor už OR nepřehrává.
Ground = zvuk je slyšet v konkrétním místě (venku i v kabině), když odjíždíte vzdaluje se.
Everywhere = zvuk je slyšet v konkrétním místě (venku i v kabině), hlasitost zvuku všude stejná.

A samozžejmě zápis pro ORCZ: "ORTSActSoundFile"

Tohle jsou koncovky, jak má ORCZ zvukový soubor přehrát + začátek, co má udělat.. Samotný soubor si musíte vytvořit sami, budu teď dávat příklad z chystané aktivity.

Zbrojení v aktivitě Labský Soptík a zpestření zvukovým souborem:
1. Vytvořil jsem si soubor v prográmku na tvorbu zvuku, samozžejmě, jsem použil studiovou práce s několika stopama, kde jsem si dodával efekty pro věrnost zvuku u jeřábu doplňujícího uhlí a cisterny s vodou. A soubor uložil jako WAV s názvem "dan_zbrojeni_jerabem_uhli":
WAV_001.jpg

2. V editoru aktivit pro MSTS mám zprávu na pozici a zatrženou po zastavení, která mi dá instrukce co udělat a tato zpráva mi aktivuje zprávu časovou, u která dáte aktivaci 0 a do kolonky text, zadáte "nic". Z editoru zde obrázek dávat nebudu, mám za to, že už jej aktivitář ovládá.

3. Nyní si musíte otevřít soubor ACT., v něm najdete onu časovou zprávu, která bude aktivovat WAV soubor v aktivitě a doplnit ručně.
Název vašeho souboru, který jste si vytvořili: "dan_zbrojeni_jerabem_uhli" a samozřejmě musíte dát typ, jaký druh ORCZ přehraje (jeden z kódu výše. Takže celá řádek, který budete doplňovat pod zapsanou zprávu v editoru bude:

ORTSActSoundFile ( dan_zbrojeni_jerabem_uhli.wav Ground )

WAV_002.jpg
Hned nad je v časové zprávě píšťalka pro odjezd, kde není definovaná platforma v editoru, ale chcete odbavit vlak a vidíte, že koncovka pro typ je jiná, přehrání stejně hlasite všude.

A POZOR! Pokud pracujete dál na aktivitě a v AE MSTS dáte uložit, všechny dolněné řádky editor smaže. Takže je dobré si ACT. soubor zálohovat a popřípadě vkopírovat po práci s editorem zpět-

A v neposlední řadě video, jak potom situace vypadá:

Pro tvůrce aktivit - Nový kód k tvorbě:
A máme zde nový kód do consist, za nějž Icikovi velký dík. Poněvač mne štvalo, že když třeba u páry, kde není rchloměr, nebo je špatně viditelný, nebo hodně nepřesný a vy musíte mít zaplý traťový monitor, měli jste vlastně zaplý návěstní opakovač a dalo se tak fixlovat. Teď je tomu konec. Po zadání kódu do consist, návěstidla na TM nejsou a vy tak musíte po výstraze dojíždět k další návěsti tak, aby jste byli schopni zastavit a mít tak oči na stopkách a bedlivě sledovat návěstidla na trati dle viditelnosti. Takže:

Nový kod do consist je - NoSig

A vzorový consist vypadá nějak takto:
"dan_bp_ls_2x464-0_hrac_NoSig"

Traťový monitor je bez návěstidel a tím musite i sledovat, jak zastavíte, aby jste klacek neprojeli.
TM.jpg

Ještě dám jeden obrázek z volné jízdy, rychlosti na TM samozřejmě zůstavají. Tím, že je na obrázku z aktivity výš shozeno na stůj, není na TM max. rychlost.
TM2.jpg

Pro tvůrce aktivit - volitelná pomalá rychlost v aktivitě pro ORCZ:
Jedna novinka - jedna rychlost pomalé jízdy v definici tratě je už minulostí. Nyní je možné zadat pro každou pomalou jízdu vlastní rychlost pomocí parametru Speed ( xxkm/h ). Pokud nebude zadáno, vezme se rychlost z tratě.

jpegtext.jpg
Icikovi velký dík za další parádní vychytávku.

Pomocí parametrů "WarningPosition" navolíte vzdálenost návěstí upozorňujícího snížení rychlosti od PJ a pomocí "Location" určíte, zdali má být vybrán model dle CZ nebo SK předpisů. Zatím jsou oba stejné, ale v brzké budoucnosti budou odlišné.

1.jpg

Jen doplním, teď vyzkoušeno, pokud pracujete v AE MSTS a doplníte řádky do pomalé rychlosti, po přeuložení je Activity Editor MSTS smaže, podobně jak u tvorby dynamického počasí, tak i u dokazů na zvukové zprávy, Takže zálohovat a po pracech v editoru, znova doplnit ručně do souboru ACT.

Musíš mať ten eng v podzložke OpenRails.
... a nebo upravit odkazy (Include) v ENGu do podoby "../common.eng/xxx" a "../common.inc/xxx" a pak jej můžeš mít PŘÍMO ve složce vozidla, např. v [cdc_742] atd. Samozřejmě je nutné upravit pro všechny odkazy. K tomu se hodí zejména funkce hromadné náhrady / výměny (třeba i ve více souborech ENG zároveň), součástí každého slušného textového editoru.
Toto použít jen v případě, že nehrozí použití jiného ladění např. pro MG-OR / MSTS, tedy jen pro použití výlučně v prostředí OR-CS.

Čau, chlapi, poradnu ohledně chyb, prosím přesuňte jinam, tohle vlákno jsem založil pro návody "jak a co v ORCZ". Ale budiž, už je to tady, tak příště. :)

Pro tvůrce aktivit - Průjezd nelinkovaným návěstidlem + odvěšení mašiny u prónu, při objezdu soupravy AI vlaku
Ahoj. Dávám zde návod na průjezd AI vlaku nelinkovaným návěstidlem, který určitě využijete na trati 321, kde jich je požehnaně. V tomto případě na trati 323 z Valmezu do Ostravy. Nelinkované návěstidlo poznáte tak, že buď přímo v trase hráče, nebo po přestupu do AI vlaku, svítí na klacku červená a při stisknutí tabulátoru se neozve povolení, či zamítnutí jízdy proti stůj. Jak tedy donutit AI vlak aby projel? Jednoduché, na kolej AI vlaku za kritické návěstidlo (může být i dále od něj) umístíte servis 2 a AI vlaku, který před kritickým návěstidlem zastaví, dáte před toto návěstidlo kód s příkazem jízdy proti stůj, WP "60002". Vlak tak před klackem zastaví, ale pak jej projede. Jen pozor, servis 2, který jste umístili do trasy vlaku, musí zmizet, jakmile AI vlak projede návěstidlem, neboli, v žádném případe se nesmí spojit. Pokud by se tak stalo a pak by souprava v aktivitě zmizela, už ji od této chvíle nenahrajete z uložené pozice. Pokud má takto odjet AI třeba na trati 321 do cancouru odbočné tratě, kde není linkováno (příklad z Pardubic směr Hradec králové) a vypadalo by dost blbě, kdyby vyjel od perónu a pak zastavil u klacku a vyjíždí od perónu, dáte WP blok 3XXXX, tak aby vlezla mezi výchozí bod trasy a onen blok souprava a hned za něj dáte 2. WP 60002 s požádáním průjezdu návěstidla stůj. Vždy ale musí být při požádání za klackem servis 2,, jako blokující vozidlo, aby bylo proti čemu žádat, jinak to nefunguje.

Zde ukázka AI vjezdu vlaku na trati 323, pak odvěšení (popis níže) a stejná situace přes nelinkované návěstidlo podruhé (video níž).
NNP_001.jpgNNP_002.jpg

Odvěšení AI lokomotivy před objetím soupravy, aby otevřela souprava dveře, zavřela, mašina se odvěsila a objela vozy. Bohužel po najetí z druhé strany, to jsem zde na videu nedával, nelze zadat opět perón, souprava otevře dveře přesně na druhé straně, neý má, takže jen kód odjezdu.
NNP_003.jpg

Zde je video, snad je tento návod pro tvůrce aktivit srozumitelný. :)

Mohu se zeptat zkušených. Potřebuju spojit dvě soupravy AI. Druhé dám kod do WP 60001. A ona mi místo spojení první soupravou bez zastavení projede skrz a pokračuje dál. Nevíte kde dělám chybu?

Moje chyba, trošku víc jsem tu pátral. Jeden jeden WP 60001 jsem musel dat do trasy AI před soupravou na kterou měl najet ( bez něj před ní zastavil a nechtěl na ni najet ) a druhý WP 60001 přímo pod soupravu na kterou měl najet ( bez něj soupravou projel ). Takto s dvěma WP se oba AI spojili a pokračovali dál.

Back
Nahoře