Pro tvůrce aktivit - Použití zvukových souborů v ORCZ:
Já osobně používám typ souboru WAV, soubor musí být stereo, neboli obsahovat dvě stopy, pokud má jen jednu stopu, ORCZ jej nepřehraje (i samotný OR), takže dávat dvě stejné stopy je nesmysl. Proto stereo (jde si vyhrát s panoramou atd...). Udělat takto můžete dabing rozhovorů, fíra/dispečer, nebo jiné vychytávky, jde tak dělat i hromobytí, nebo různé ruchy, prakticky cokoliv...
Bohužel, zatím trvá situace, že když se v aktivitě přehrává zvukový soubor, tak:
- Pokud aktivitu pozastavíte pauzou, ORCZ soubor přehrává dál i tak, jen jej neslyšíte a když dáte pokračovat, už je přehrán a vy jej už dále neslyšíte, nebo slyšíte pčeskok.
- Pokud aktivitu uložíte a nahrajete, ORCZ už konkrétní soubor nepřehrává
. Další soubory použité v aktivitě ano.
Takže pokud se přehrává konkrétní zvuková stopa v OR, nelze zatím použít pauzu a nelze přeuložit, aniž by byla situace stejná.
Kódy pro druh přehrávání:
Cab = zvuk je slyšet jen v kabině. Tohle již nepoužívám, poněvač pokud hodíte venkovní pohled a vrátíte se zpět, soubor už OR nepřehrává.
Ground = zvuk je slyšet v konkrétním místě (venku i v kabině), když odjíždíte vzdaluje se.
Everywhere = zvuk je slyšet v konkrétním místě (venku i v kabině), hlasitost zvuku všude stejná.
A samozžejmě zápis pro ORCZ:
"ORTSActSoundFile"
Tohle jsou koncovky, jak má ORCZ zvukový soubor přehrát + začátek, co má udělat.. Samotný soubor si musíte vytvořit sami, budu teď dávat příklad z chystané aktivity.
Zbrojení v aktivitě Labský Soptík a zpestření zvukovým souborem:
1. Vytvořil jsem si soubor v prográmku na tvorbu zvuku, samozžejmě, jsem použil studiovou práce s několika stopama, kde jsem si dodával efekty pro věrnost zvuku u jeřábu doplňujícího uhlí a cisterny s vodou. A soubor uložil jako WAV s názvem "dan_zbrojeni_jerabem_uhli":
2. V editoru aktivit pro MSTS mám zprávu na pozici a zatrženou po zastavení, která mi dá instrukce co udělat a tato zpráva mi aktivuje zprávu časovou, u která dáte aktivaci 0 a do kolonky text, zadáte "nic". Z editoru zde obrázek dávat nebudu, mám za to, že už jej aktivitář ovládá.
3. Nyní si musíte otevřít soubor ACT., v něm najdete onu časovou zprávu, která bude aktivovat WAV soubor v aktivitě a doplnit ručně.
Název vašeho souboru, který jste si vytvořili:
"dan_zbrojeni_jerabem_uhli" a samozřejmě musíte dát typ, jaký druh ORCZ přehraje (jeden z kódu výše. Takže celá řádek, který budete doplňovat pod zapsanou zprávu v editoru bude:
ORTSActSoundFile ( dan_zbrojeni_jerabem_uhli.wav Ground )

Hned nad je v časové zprávě píšťalka pro odjezd, kde není definovaná platforma v editoru, ale chcete odbavit vlak a vidíte, že koncovka pro typ je jiná, přehrání stejně hlasite všude.
A POZOR! Pokud pracujete dál na aktivitě a v AE MSTS dáte uložit, všechny dolněné řádky editor smaže. Takže je dobré si ACT. soubor zálohovat a popřípadě vkopírovat po práci s editorem zpět-
A v neposlední řadě video, jak potom situace vypadá: