Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Přece jen tvorba aktivit má něco do sebe. Když jsem projížděl úsek přes Lysou, zíral jsem, jak to tam těmi travičkami a poly s obilí a kukuřicí pěkně prokouklo. Dříve takový prázdný nudný úsek. Jelikož je to taková zdlouhavá práce tohle osazovat, pokud je trať zvlněná i samý oblouk, tak člověk brzy vyhoří a do dalších úseků se už nechce.
Ale díky aktivitě Topírna noc jsem už zkrášlil traťový úsek Poříčany - Nymburk a také Praha - Benešov. Ještě mi zbývá Úvaly - Kolín.

Potom se tedy nabízí obnovit denní aktivitu Den blbec, kdy by bylo nutné zkrášlit úseky podobným způsobem Kolín - ČT - Brno/Olomouc, Pardubice - Hradec - Týniště - Choceň a Hodonín - Holíč - Kúty. Po dokončení Topírny noc o tom budu přemýšlet. Ale až do aktualizace 104, protože to bude chtít přepracovat úsek z Břeclavi do Hohenau. ( první levý oblouk za Břeclaví a jsem v GPS souřadnicích. )
Tedy Ali se možná dočká obou aktivit. U Den blbec by byla škoda těch hlášek. Tenkrát mi pomáhal s překladem do hovorové Slovenštiny Nebulus a do Němčiny jeden člověk, který asi už nežije. Už nevím, jak si říkal v MSTS komunitě.
I apk této aktivity mám naštěstí zálohované na svém úložišti. Jinak obě aktivity byly funkční ještě v BP90.

Tohle pak bude opět úplně jiná jízda.
2307Sadska.JPG
2307Horatev.JPG
2307Pysely.JPG
2307Svojsovice.JPG

Tak jsem si myslel, že aktivita Topírna noc jde do finále. Vše šlapalo jak hodiny, všech asi 200 událostí fungují jak mají, vlaky traffic také poslouchaly. Pak jsem narazil v Uhříněvsi. Asi krátké označení nákladní koleje a mě se pak nevybavila událost a provázaně další následné tři, které ta původní má aktivovat. Ale to by nebylo nejhorší. Když jedu do finále z Benešova, tak 30 minut před koncem 12 hodinové aktivity mne v Říčanech zablokoval zaseklý traffic.
Moje chyba. Ukončil jsem jej v Říčanech a myslel jsem že po příjezdu sám zmizí. Nezmizel a zůstal tam stát před odjezdem na červenou na věky. Kdybych jej u konce dal na vedlejší kolej, tak tam mohl stát jak dlouho chtěl a nikomu by nepřekážel.

Jaké jsou podmínky aby traffic na konci své trasy zůstal stát a jaká je podmínka, aby traffic na konci trasy zmizel. Pokud je traffic mimo trasu hráče, tak je to jedno. Ale tady bohužel to nejde jinak, než traffic v trase hráče, když jedu tam a zpět.

A ještě by mne zajímalo, jestli lze před návěstidlo zadat vyčkávací bod s časem přes půlnoc. (Klasický Openrails) Ale mohu to vyzkoušet na testovací aktivitě. Někdy by se hodilo odjezdové návěstidlo podržet.

A pak je ještě jedna věc. Omylem jsem o něco zakopl na klávesnici a pak při těžkém rozjezdu mi mašina (130) začala klouzat už při 200A. Normálně drží na 360A. Asi jsem aktivoval nějakou změnu počasí do vlhka. A to je průšvih. Tato aktivita je hratelná jen za letního sucha. (Těžké rozjezdy do stoupání) A pak je nebezpečná klávesa pro zrychlení času o kterou zakopnete, když brzdíte přídavnou brzdou a prsty se spletou o řádek výš. Na začátku aktivity stačí jedno brnknutí o tuto klávesu, posune se čas dopředu, ale prakticky jsem nedojel na určitý bod, který zruší časovač ukončení aktivity a tak nastane konec. Proto jsem se nedávno ptal, jestli je možné nějak naprogramovat ovládání na gamepad. Tím by se hodně problémů vyřešilo.
Tedy mi zbývá ještě udělat nějaké opravy v trati, někde ještě trochu upravit trasy hráče. Ale co mě těší, veškeré posuny fungují všude na bílou. Jenom v Kutné Hoře ten cesťák v trase posunu. Možná zkusit jet o kolej vedle. Trolej nepotřebuji, sunu traktorem.

Musím si rýpnout do Pawlíka. Pokaždé když jedu pod tímto mostem ve čtvrt na dvě ráno, jakou mají vytrvalost s máváním na vláčky. :)
Pawlik_rodinka.JPG

Jinak jsem aktivitu konečně dojel i s traffic, který konečně poslouchá jak má až na ty dva poslední na Masaryčce. Mají to být 8 a 6 vozové soupravy a takto ráno vypadaly:
TopirnaNoc1.jpg
TopirnaNoc2.jpg
A ani se do šesti ráno neráčily pohnout z místa. Měl jsem špatně čas. :)
Já si myslím, že to bude tím, že OR nestíhal. ORCZSK by to asi dal. Protože když přijedu na začátku aktivity do Libně na svůj první nákladní vlak, tak mi tam uprostřed soupravy chybí vozy s auty. Tedy je nutné save/load a to se asi mělo udělat i v tomto případě.

Ale jinak, tato aktivita se přímo nabízí, aby se hrála po částech. Například příjezd do stanice, udělat posun na další vlak a uložit. To jsou vše cancoury kolem hodiny. Já to tak jezdím a pak nenastane, že by se zahltila paměť. Protože jet 12 hodin v kuse může jenom blázen.

Asi jste všichni na dovolených, ale možná někdo poradí.
U aktivity s lokomotivou cd_163078_hk_v2021, kde jsem jen doplnil ladění pro klasické Openrails jsem si všiml, že světla nemají nadefinovaný tlumený reflektor. Vyzkoušel jsem směrování na ORCZSK a tam sice dálkový/ tlumený funguje, ale pozičky svítí stabilně bíle a červeně současně. Tedy jsem odtud zkopíroval jenom definice pro dálkový a tlumený reflektor a přepsal stávající 3 zápisy na 6, tedy dopsal počet Lights o tři více. Vše funguje jak má, ale jakmile přejdu na druhé stanoviště, tak vzadu z červenými mi svítí i horní světla.. Poradí někdo, jak to dořešit? Díval jsem se i do balíku staženého od Icika a tam jsou světla podle Igora Hnízda pro ORMG ale i tam je to stejné jako pro CZ.
Stanoviště 1 mi funguje správně
163svetla1.jpg
Stanoviště 2 horní reflektor třeba vypnout. I když na vlaku to asi vadit nebude.
163svetla2.jpg

Světla jsem ještě včera vyřešil, problém byl v zápisech, které OR nezná. Stačilo tedy jen opravit názvosloví.

Ale další věc, která mi vadila je ovládání z klávesnice. Tedy jak aktivovat gamepad. Máme tady Copilota, tak proč se nezeptat. Doporučil mi JoyToKey. A pomohl mi i jak se v tom orientuje v nastavení.
A nyní gamepadem mohu vlak řídit třeba z kuchyně. Tedy pokud se jedná o nějaký vlak loudák jedoucí na blok. Mám tam i klávesové zkratky jako například Shift podtržítko nebo Ctrl-A pro rychlé zkrokování z výkonu (ale to platí jen pro OR)
Jenom ty joysticky se dají použít jen dopředu dozadu, protože když něco přiřadím vlevo vpravo, tak se to nechtěně aktivuje. Například houkačka. A pak když jedu na výkon, tak nechtěně zahoukám. :) Hned jsem odebral. Praktický provoz ještě ukáže, jak ještě doladit.

Shift+podtržítko, je fajn, pro rychlý reset brzd a tlaku v jímce + pitrubí. Ale nese taky rizika, kdy třeba když má mašina aktivaci závěru tlačítkem a ty jej nezapneš, tak se to celé zblázní a končíš. Už dávno v aktivitách doporučeným postupem, je:
- spojit hadice, ty dvě tečky u průběžné brzdy
- povolit ručky, klávesa Shift + Ů tuším, teď nevím, píšu z mobilu.

Tak si v klidu kompresor natlakuje potrubí, doplní jímku a nedojde k zacyklení.

Ke světlům. ORCZ, pokud je nastaveno, má zcela jiné ovládání světel. Umí každé světlo na mašině zvlášť. Přední levé, pravé, zadní levé pravé, bílé i červené. To je vypsáno v nápovědě, přímo v IRCZ.

Shift+podtržítko, je fajn
Je to opravdu fajn. Už to tak praktikuji roky a žádný problém.
Hadice nespojuje strojvedoucí, ale posunovač. Když byli mechanici, tak také někdy plnili práci posunovače. Až možná v poslední době fíry přinutili se také někde odvěšovat a svěšovat. Ale to už je pakárna. Dane v době tvých aktivit fíra byl pan někdo a nikdo by se odvážil jej poslat aby si šel svěsit /odvěsit mašinu. když tak na to měl toho mechanika.

Mě spíš vadí, že OR nepřevzal z MSTS bin tu povinnost při přecházení stanoviště, že musíš zavřít vlakovou a na druhé straně ji zase otevřít. I když to nebyl skutečný závěr, ale rychločinné brzdění. Alespoň byla prodleva při přechodu na druhé stanoviště. Ale nyní se to dá ošulit právě tím shift podtržítko. Používám často, když například potřebuji rychle odbrzdit. Vlak by jinak i zastavil.
Ale u CZSK se mi na peršingovi líbí, že musíš na druhé stanoviště přenášet řídítko. Jen je škoda, že se s ním nedá optimálně jezdit. Viz připomínky výše. Proto zatím aktivitu testuji jen v Openrails. Tam jezdí dobře.

Počkej, v ORCZ musíš dát brzdu do závěru. Pokud není závěr, musíš jej zadat tlačítkem Shif+Insert. A právě pokud jej nevypneš a uděláš ten reset brzd, nemusíš se rozjet vůbec. Jinak je zvláštní, že ORCZ nedává páku závéru dole, ale před odbržďovací polohu.

Ale u CZSK se mi na peršingovi líbí, že musíš na druhé stanoviště přenášet řídítko. Jen je škoda, že se s ním nedá optimálně jezdit. Viz připomínky výše. Proto zatím aktivitu testuji jen v Openrails. Tam jezdí dobře.
Také přes mašinu pod napětím strojovnou neprojdeš. Strojovna musí být bez napětí. Ale venkem přes pohled "á" už to jde. To sis nevšiml???

Jen pokud není na ovladači průběžné brzdy. Pokud nedáš závěr, tak ti nastavená poloha brzdiče na opuštěném stanovišti bude adekvátně kecat do brždění. To dá snad rozum, pane. :)
Ano pane, já jsem se snažil jen Zbyňkovi sdělit, že ta volba shift+podtržítko může být smrtící.

Hadice nespojuje strojvedoucí, ale posunovač. Když byli mechanici, tak také někdy plnili práci posunovače. Až možná v poslední době fíry přinutili se také někde odvěšovat a svěšovat. Ale to už je pakárna. Dane v době tvých aktivit fíra byl pan někdo a nikdo by se odvážil jej poslat aby si šel svěsit /odvěsit mašinu. když tak na to měl toho mechanika.
Dnes se přivěšuješ běžně a běžně si i sám děláš jednoduchou zkoušku brzdy (spojení, nikoliv průchodnost), odstavuješ či přebíráš odstavený vlaky atd. Osobně mi vzít železo do ruky nijak nevadí.

Až možná v poslední době fíry přinutili se také někde odvěšovat a svěšovat. Ale to už je pakárna.
Ano, třeba v takovém Tanvaldu na pražských rychlíkách, si takhle fírové odvěšovali a přivěšovali Katr po objetí Btn už před rokem 2010. A to tam jezdila turnusy poměrně "elita", bývalé depo Libeň. Ještě stíhali i mýt motory a kompletně si uklízet stanoviště. Já se svými na Xkrát přelámanými zády a 198 cm vždycky obdivoval ty sušinky šedesátníky posunovače, co skákali pod perony mezi vozy a házeli s kuplemi jako s tenisákem. :p
A takové flamendry na Pacifiku do Čerčan, tam se v hluboké noci samozřejmě také fíra přivěšoval sám. Zahrnovalo to i přípravu odstavené svěšené 010+810, která se potom v Týnci vyvěsila (fíra svépomocí) a jela první spoj do Čerčan.

Onehdá jsem známému, čerstvému fírovi, dělal pilota, jelikož v té zimní noci a mlze s ním musel jet na stanovišti někdo, kdo zná Pacifik už od kolébky. :D V Čerčanech jsem mu ještě udělal kompletní přípravu vlaku, včetně kontroly olejů čerčanské 810. Nechal jsem tenkrát v zimě kouli zadního motoru ve zvýšeném volnoběhu a pak jsem se bál, aby si to postrkový fíra nezapomněl seřídit a nedrclo mu to. Nedrclo, čerčaňáci byli super, i jejich motory. Ta vršovická vlaková 810 byla chudák celá...všeljaká. Ještě měla i původní vzduchové stěrače.:eek:
No a hádanka nakonec, v Čerčanech byla rozsvícená bílá k najetí na ty odstavené krabičky. Jestlipak jsme dostali pokyn k posunu a najetí na vozy dle tehdy ještě D2? No... Ještě jsem kamaráda buzeroval, aby ukázkově dodržel regule a vysílačkou výpravčího vyvolal a pokyny k posunu vyžádal. ...Asi bychom tam stáli dodnes.:D

Dnes se přivěšuješ běžně a běžně si i sám děláš jednoduchou zkoušku brzdy
Když jsem byl na dráze do roku 1994, tohle bylo sci-fi. Fírové sarkasticky říkali. "ještě po nás mohou chtít, abychom prodávali jízdenky, hahaha. Nebo se budeme sami svěšovat namísto posunovačů. hahaha." A nedávná současnost? Na 810 okénko a fíra prodává jízdenky. V době nedávné mne jeden známý z komunity svezl na plecháči ze Šakvic do Břeclavi a zpět a v Břeclavi nasadil rukavice a šel se odvěsit. Objel soupravu a opět se sám přivěsil.
Ale já tohle myslel jako odpověď Danovi. který dělá aktivity z dob ČSD. Tehdy měl každý svou funkci a v každé stanici byl posunovač. I já si pamatuji, že jednou mne z denní pohotovosti vyhnali do Řevnic, kde byly napěťové výluky, abych tam přepřehal lokomotivy nezávislé trakce. A ve finále směny mi povídá výpravčí, že náklad co přijíždí, prý se mu jiskří od podvozku. Kouknu na to odborným okem a jak je rozsocha, tak tam chyběl jeden čep a ta spodní příčka šmirglovala kolejnici. Ve šturcu byly odstavené nějaké vagony se stejným podvozkem, tak abych nemusel s vlakem šíbovat, náhradní díl jsem si vzal z podvozku odstaveného vozu a podvozek byl během pár minut opravený. Jako správný mechanik jsem si v tašce nosil sikakleště, šroubovák i nějaké závlačky. Jen jsem výpravčímu řekl, že pro změnu má neschopný vůz ve šturcu, ať si jej polepí. :)

Zbyňku, ty furt dáváš prohlášení na moje aktivity, ale očividně jsi žádnou moji aktivitu nejel. :-) To je jak kdyby jsi recenzoval nějakou kapelu a v životě jsi neslyšel, co hrají. :-)

Dane, vždyť sem dáváš videa a fotky. A nikdy tam nebyl parní štokr model 2025 :)
Já se moc omlouvám, ale já mám problém projet své nové aktivity a ne ještě jezdit aktivity jiné. Tady platí "Buď si budeš hrát nebo tvořit" obojí najednou nejde.

A vyzkoušel jsi už gamepad nebo Joystick? To je paráda s tím ovládat lokomotivy. Už nehrozí, že si nechtěným překlepnutím zrychlím čas nebo změním adhezní podmínky. A to pohodlí v ovládání.

Ale když už jsi na drátě. Já na rychlé zkrokování z výkonu u všech lokomotiv používám zkratku ctrl-A. Už to mám zažité a dal jsem si to i na tlačítko gamepadu. Jenomže kluci z ORCZSK tuto zkratku použili na něco jiného. Jaká je tedy adekvátní zkratka v ORCZSK? Je to opravdu dobrá věc. Protože například u lokomotivy 130 by ti za chvíli hráblo, než volantem zkrokuješ po stupních.
Já mám Topírnu noc s ORCZSK vozidlově kompatibilní, až se vše doladí, testnu i v tomto.

Back
Nahoře