Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Ešte raz.. Trat 321, BP nie je freeware. Ak niekto chce aktivitu musi si kupit trat cim vlastne aj podporujeme autorov tychto trati. Ak ich mas zadarmo tak nemoralizuj... Co sa tyka modelov a skinov tak áno s vacsinou autorov sme v priamom kontakte.. ci uz vsteci alebo niekto z nasej skupiny.. Čakam na vyjadrenie nejakeho autora.. Zatial nič.. ak niekto s tým bude mat problem nech sa ozve a budeme to riešiť dalej. A mimochodom nikto nikde nepovedal že herohero je konečné riešenie...
Já žádný placený věci zadarmo nemám, ale budiž. Bavil jsem se o freeware věcech pokud to není dost zřejmé, z tratí třeba ŽSR 130. Pokud je to řádně vykomunikováno s autory, tak pro mě za mě.

Nyní přešli na placenou platformu, kde jsou aktivity dostupné jen v případě, že si zakoupíš měsíční členství.
No vidíš. Tohle já vůbec nevím. Já toho ještě nevím. :) To je tak, když je člověk zabraný do své práce a nepoletuje nikde kolem. Ale i tak tohle může fungovat jenom když budou kladné recenze.
Najíždění je čistě v rukou
Ještě jednou se vrátím k peršanovi ORCZSK. Stáhl jsem si aktualizovaný balík, už brzdí líp asi jako v klasickém OR, ale zkoumal jsem ten rozjezd.
Pomohl mi ten gamepad. U klasického OR brnknu o rajčák a hned mám minimální výkon a jedu. U ORCZSK udělám do samé a nic se neděje. Brnknu podruhé a zase nic. Až napotřetí se mi mašina hne a po brnknutí o rajčák zpět, kdy sjedu z výkonu, jedu už 4. Ale je možné, že dělám něco špatně. Stačilo možná brnknout a chvíli počkat, jestli tam není nějaká prodleva. Ale já to zkoušel jen narychlo, nebylo moc času. A další problém je, že tření je relativně dost vysoké (všeobecně i u OR). Při jízdě výběhem ve 3 km/h touto rychlostí daleko nedojedu. Tedy pokud ještě nejsem na vozech, tak musím nepatrně přibudit a opět jsem rychlejší než 3. Klasické OR je v tomto u té samé mašiny kamarádštější a hlavně do soupravy klidně najedu i 3,6 km/h a spojím se.
Už brzy vydám aktualizaci trati s Topírna noc a sami si to vyzkoušíte v ORCZSK. Tedy pokud vydržíte 12 hodinovou noční. Možná se mi vysmějete, že to jde a já jen neumím jezdit. Ale těch najíždění na soupravu je v aktivitě celkem 30 a často se sunutým dílem. A polovina za úplné tmy.

U klasického OR brnknu o rajčák a hned mám minimální výkon a jedu. U ORCZSK udělám do samé a nic se neděje. Brnknu podruhé a zase nic. Až napotřetí se mi mašina hne a po brnknutí o rajčák zpět, kdy sjedu z výkonu, jedu už 4. Ale je možné, že dělám něco špatně. Stačilo možná brnknout a chvíli počkat, jestli tam není nějaká prodleva.
Nic neděláš špatně, prodleva tam není. Tohle je prostě chování mašiny, kdy se lze rozjet asi na 5 procent výkonu a víc (proč, to musí vysvětlit nějaký odborník, třeba fíra - ten ale nejsem). Jakmile je loko v pohybu, lze to regulovat "od nuly". :) A proto jsem ti snad i radil, aby sis nechal od soupravy větší mezeru a najížděcí rychlost doladil přídavnou. ;)

S těnahle věcma jsem se pral i já a rostl u compu. Kdo si zvykně na rozjezdy a brždění v OR, má pak problémy v ORCZ. Funguje to úplně jinak. Taky nejsem fíra a zda to tak je, netuším a u najíždění na vozy mně to taky vždy rozhodí. Ale jde zas jen o zvyk a vychytání najíždění. Škoda, že Zbyněk asi na 163 nejezdil, sám něvím, jak to u X6X je ve skutečnosti.

Škoda, že Zbyněk asi na 163 nejezdil,
Ale vždyť na tom jezdil bob57_cz. A je tady plno strojvedoucích, co s tím také určitě jezdili. Proč někdo nenapíše, jak to má být. Škoda. Na slezině v Praze kluci měli věrný trenažér 163. Podle mě to tam vše šlapalo jak na skutečné lokomotivě. Kdybych toho peršana v ORCZSK zkoušel už před slezinou, určitě bych si to tam nechal nasimulovat a vyzkoušel, jak se najíždí na vozy. Ale když toho času je tak málo, když člověk staví tratě, k tomu modeluje a ještě do toho sem tam uživit nějakou aktivitu.

Tak pkkud to bylo na slezině cajk, tak se tam nic neměnilo, co se brzd a výkonu týká. Možná se pletu, nevím.

Pokud si pamatuji, nejel se na slezině posun, ale klasický osobák či rychlík, tedy kde by se zjistilo, jak se to ovládá solo.

Ale vždyť na tom jezdil bob57_cz. A je tady plno strojvedoucích, co s tím také určitě jezdili. Proč někdo nenapíše, jak to má být. Škoda. Na slezině v Praze kluci měli věrný trenažér 163. Podle mě to tam vše šlapalo jak na skutečné lokomotivě. Kdybych toho peršana v ORCZSK zkoušel už před slezinou, určitě bych si to tam nechal nasimulovat a vyzkoušel, jak se najíždí na vozy. Ale když toho času je tak málo, když člověk staví tratě, k tomu modeluje a ještě do toho sem tam uživit nějakou aktivitu.
a na slezině se jelo na CZ SK :)

Na strojích 162, 163, 362, 363 je regulace dost složitá. Tyto lokomotivy mají motory s cizím buzením - regulace budícího a kotevních proudů probíhá zvlášť a jiným způsobem. Pulzní měnič buzení proud reguluje pouze změnou kmitočtu, kotevní měniče nejen, že mění kmitočet spínání ( 33,3Hz 100Hz 300Hz a horních 100Hz - to je to co slyšíme, když jedou kolem nás ), ale i délkou otevření pulzu. A aby zhášecí obvod ( který má tu délku otevření na starost) fungoval bezchybně, musí jím protékat určitý minimální proud. Proto když najedete na nejmenší výkon, kotevní proudy naběhnou na hodnoty ( odhadem ) 200A nebo 300A, přesnou hodnotu jsem nikdy neznal. Navíc, pokud se lokomotiva rozjede, má snahu díky regulaci cizího buzení se rozjíždět ještě víc. Stroj vlastně díky tomu stále "šuntuje". Tato optimalizace má obrovskou výhodu při jízdě, kdy třeba 242 při rychlosti 100km/h začíná táhnout až někde na 20.odbočce ( 20. výkonovém stupni ) asi po 15s, tyto lokomotivy už táhnou při 30% pom. tahu asi po 2s od najetí na výkon.
Nevýhodou je ale třeba právě najíždění na soupravu, kdy i díky tvaru lokomotivy nevidíte na nárazník. Většinou se najíždí s minimálním výkonem a rychlost se reguluje přídavnou brzdou. Praxe ale tuto činnost promění v rutinu a pak je vám jedno s čím jezdíte.
U lokomotivy 263, která má taky cizebuzené motory, ale s tyristorovými regulátory se podproud hlídat nemusí (střídavý proud prochází nulou ) a tak se tam dalo jezdit opravdu minimální rychlostí, i když i zde dochází k šuntování. Protože při najetí na výkon je i kotevní proud velmi malý.
Snad se mi to podařilo napsat aspoň trochu srozumitelně.

a na slezině se jelo na CZ SK
Však právě tím líp. Mělo se tam vyzkoušet to najíždění na soupravu. Mají to jako výukový trenažér, tak to určitě bude přesné. Já si myslím, že s těmi reálnými hejblaty je to citlivější než ovládání z klávesnice. Protože většina z vás má ve hře nějaký vlak a s tím jede, jako jsme měli na slezině. Tam to zastavování vlaku u peronů bylo jak v reálu. Ve hře za klávesnicí jsem byl kolikrát krátkej nebo dlouhej. Ale jak se najíždí na vozy, to byla škoda, že jsme si to nevyzkoušeli.

Tak byla to naprostá paráda. Jenže si celkem nedovedu představit mít pro každou mašinu pult. A jak jsme si na slezině dělali prdel, tak zajímavá by byla pára s hromadou uhlí v obýváku... :-) Ale mně klávesnice vyhovuje. Už ji mám tak zmáklou, že na ni při jízdě nekoukám a sleduji jen ovládače v kabině. Taksamo mám vykoukán nájezd na vozy, podle šutrů u kolejí, nebo perónů. Nepoužívám ani TM. Někdy, se mi stane, že odrazím vozy, když jedu přes 3km/h, ale to jen malinko, tak doťuknu a fertich. Dokonce i když ORCZ zabere nástup cestujících, je pro tohle dostatečná tolerance, aby se nenarušilo zastavení ve stanici. Takže opravdu v ORCZ nic nebrání zastavit těsně před vozy a doťuknout. V cézerku jsou ty nájezdy opravdu realistické, oproti tomu, co jsem kolikrát viděl na FB v OR kdy kindroši napálili na vozy v 10 kilometrové rychlosti a zasekli se na nich a svěšeno... :-) V ORCZ musí virtuální fíra fakt při posunu jezdit obezřetně, né jak dobytek 60 a víc, jak jsem taky na jednom videu viděl a hodně se bavil. Zde je třeba počítat s váhou vozů a taky smykem, když právě někdo napálí brzdu moc a skončí tak třeba v zarážedle, jako kdysi já, právě z neduhem z OR 1.5. :-)

Jak při testech aktivity stále jezdím po depu, tak mi začalo vadit jezdění přes přesuvny jako na svařovaném koridoru.
Tedy jsem vzal pilku a na přesuvnách koleje nařezal, aby tam byla i mezera. Ale aby to bylo cítit i na mašině, že jedu přes přesuvnu, tak jsem kolej na přesuvně buď mírně zvedl nebo snížil. A teď už bude i respekt jezdit přes přesuvny pomalu, když to tam pěkně drcne. Jen je škoda, že ty koleje nemají na konci záslepky, vypadalo by to lépe. Ale jak koukám na obrázek, schodek s mezerou je i v troleji. :)
A jak jezdím testy aktivity i průběžně opravuji co se mi podél trati nelíbí. Tedy po celé trase, přibyla vegetace traviček i polních lánů. Ještě chci vymodelovat část náplavky na Výtoni. Přece jen z mostu od Smíchova je vidět.
Hlavní důvod obnovy aktivity Topírna noc byla nová zástavba Prahy. Možná se mnohým tato aktivita líbit nebude, není to na okolní provoz tak akční jak tvoří jiní v ORCZSK. Já jsem napočítal 50 vlaků traffic, na 12 hodin to není tolik, ale je to až dost, když po 11 hodinách hraní mi zablokoval cestu jeden neposlušný vlak. Včera jsem konečně přijel do cíle v depu, kdy všechny traffic už jezdí jak mají včetně posledních neposlušných před šestou ráno na Masaryčce. Konec aktivity jsem udělal netradičně. Kdo bude moc rychlý nijak si nepomůže, aktivita jej pustí domů až přesně v šest ráno. A kdo naopak bude loudal a do šesti se do depa nedostane, tak bude vystřídán třeba i na trati, protože víc jak 12 hodin jet nemůže. :)
První část téměř do půlnoci je aktivita stejná, jen mírně upravená, jak byla ta původní, ale druhá část je úplně jiná a mě se takto i líbí víc. Přece jen jet v rozednívání do Benešova a zpět už za světla má větší kouzlo. Tenkrát tento úsek ještě neexistoval, konec byl někde za Uhřiněvsí. Ale ty kontejnery z původní aktivity tam zůstaly, jen tentokrát pojedou opačným směrem na Tábor. Krajina je tam nyní dokřovíčkovaná a dopolíčkovaná
0808TN1.JPG
0808TN2.JPG

Jako rozcvičku na náplavku jsem ještě vymodeloval tu dlouhou opěrnou zeď na Smíchově. Zatím nahrubo, ještě se doladí. Tam to bylo poskládané z těch stavebnicových dílů po 100m. Nyní je to 300m, 200m,300m a 120m. A náplavka bude variace z těchto zdí. Jen tam budou potřeba ještě schody a sjezd ze silnice pro auta.
0808TN3.JPG

Jak jsem po měsíci oprášil gmax, tak opět mi nefungovaly funkce na pravé tlačítko myši. Ale naštěstí už vím co a jak. Windows update a najít jakoukoli volitelnou aktualizaci. Po restartu už gmax šlape jako hodiny. To je daň za SW zdarma.

Ale ta náplavka nebude tak jednoduchá. Vedle železničního mostu je klenba mostu nad Botičem. Tedy ku zdi musím přilepit i jednu část z Negrelliho viaduktu přes Vltavu. A na druhé straně zase mezi schody ty hodiny. Něco jsem nafotil ve streetview, tak uvidím.

U ORCZSK je to jedno, ale já u této aktivity zjistil, že mám špatně spočítaná spřáhla u Bastardů. Všech. A také zjistil, že každý model má jiné rozměry. Co jsem se s tím natrápil. Viz první obrázek, kde je to už OK, nárazník na nárazník.
Jak stále už asi po dvacáté jezdím v depu, tak stále něco travičkuji a nakonec došlo i na pražce, které jsem použil od Pawlíka ty částečně zatravičkované. Ty tam nejlépe zapadnou. Minulé moc křičely na okrajích a víc problikávaly. Možná by to chtělo i někde zaolejovat.
1008TN1.jpg
1008TN2.jpg
Ale jinak jsem pozměnil pastičky v aktivitě. Některé lehčí prohřešky jsem namísto ukončení hry pokáral jen žlutou kartou. A kdo by ignoroval i tuto, definitivní konec.
Nepoužívám ani TM.
Tak tohle tady nejde. U všech posunů je důležité to odpočítávání na TM před reverzním bodem. Nechci totiž každých 10m dělat vyskakovací okno, že se už blížíš. A tedy pokud pojedeš bez TM a najednou vyjukne zpráva, že máš zastavit, tak bys často nedobrzdil a skončil. A také když suneš vozy a díváš se home/end, tak nevidíš rychloměr a snadno překročíš povolenou rychlost a skončíš. I proto F4. A F10 jen kvůli hodinám, tedy pokud nejedu s lokomotivou, která hodiny nemá. A když jsi s vlakem na trati, tak ti TM slouží něco jako ETSC. Máš přehled, co je před tebou a jakou máš traťovou rychlost.

Na téhle aktivitě mě hodně bavil ten časový limit v depu, bylo to dost adrenalinové, když jsem začínal jezdit tuhle aktivitu, tak si pamatuju, že jsem vždycky vypadl právě kvůli časovému limitu. Ale stejně jsem to nevzdal.

Zbyňku, nechával jsem to po prvním naťuknutí už bez odezvy, abych netlačil na pilu, ale nechceš abych na tu Výtoň skočil a vyfotil co je potřeba? Ony to nejsou hodiny, ale vodočet hladiny Vltavy z dob voroplavby, a je to celkem pěkná záležitost, takže když už bys tvořil, měl bys předlohu originál. Včetně Podskalské celnice, která je přes ulici a co by šlo, tak na náplavce kolem mostu.

A nakonec, když už jsi zajel i směr Benešov, ve Čtyřkolech u závor bylo hradýlko a šraňkobaba tam točila klikou až do koridorizace, to si musíš pamatovat. Hrozně bije do očí, že chybí. Nemáš na to nějaký mustr, který by tam šel plácnout? Bylo to klasické stanoviště, daly by se tam na podezdívce použít pohodlně modely jiných hradel u této trati. Je to tam takové prázdné...

když jsem začínal jezdit tuhle aktivitu, tak si pamatuju, že jsem vždycky vypadl právě kvůli časovému limitu.
Já při testech několikrát vypadl, když jsem překročil rychlost nad 15km/h, tak jsem ji zvýšil na 20. Přece jen ten puklík někdy vystřelí. Nyní se to dá stíhat krásně. Ale jen v klasickém Openrails. Protože v ORCZSK, ta samá mašina se stejným laděním vytvořeným pro Openrails se chová jinak. Víc klouže a mnohem hůř brzdí. Například máš problém rozjet ten konvoj 6 lokomotiv a když dostaneš pokyn, že máš zastavit, tak se zastavíš až o kozu v poště. Proto je dobré to odpočítávání na F4 a přibrzďuješ už s předstihem. Tedy jezdíš pomaleji a limit stíháš tak akorát.
Dál na trati už žádné pastičky s ukončením hry nejsou, kromě projetí stůj nebo předčasného odjetí ze stanice.

Ale stala se mi jiná věc. Jedu o půlnoci z Nymburka na Lysou a u zastávky Ostrá mám na stůj a přede mnou zůstal uváznutý traffic z neznámých příčin. Asi porucha autobloku. Tak jsem upravil jeho trasu, aby nekončil na trati, ale pěkně jsem jej uhnul v Lysé na kolej k výpravní budově. Tam si může klidně uváznout. Včera jsem otestoval a když jsem v podvečer přijel do Nymburka a měl tam chvíli čas, odběhl jsem si pěšky do Lysé zkontrolovat trať, jestli ten traffic zmizel. Nezmizel. Pro změnu stál u vjezdu do Lysé. Kouknu tedy do editoru a to vjezdové návěstidlo od Kostomlat na kolej vpravo nebylo nalinkované. Opravil jsem, načtu aktivitu, skočím do Lysé a trať konečně čistá. Pak jsem znovu načetl uloženou pozici do Nymburka a pokračoval s vlakem ve 20:02 ku Kolínu. Tak si to svištím přes Poděbrady a na TM očekávám žluté puntíky, kdy se jede Libicemi odbočkou kvůli zpomalení, protože tam doháním náklad před sebou. Ale svítilo jen zelené světlo a dál nic. Projedu tou zelenou na autobloku a na opakovači i TM je červená. Ze stovky rychlobrzda a když zastavuji před návěstidlem, je tam výstraha, ale na opakovači i TM červená. Dobrá anomálie. Na Tab Jízda není povolená, ale jedu. Po minutí návěstidla se vše vrátilo do normálu. Setkal se někdo s něčím podobným? Přitom závada na návěstidle není. Vždyť to jedu snad po patnácté a v pohodě.

Back
Nahoře