Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Konečně jsem terén kolem trati 250 dotvaroval. Je úsměvné, že někdy před 15 lety jsem se s tímto tvarováním terénu piplal bod po bodu také, abych to nyní současně zasypal a znovu vytvářel kousek vedle.
Jinak je paráda, že tehdy Roman vymodeloval všechny nadjezdy. Tedy jsou originální. Jasně, až to zaroste vegetací, bude to i totožné s videem.
0801Sklene.JPG
0801Krizanov1.JPG
0801Krizanov2.JPG
0801Orechov.JPG
0801OsovaBityska.JPG

Jsem rád, že se ty rychlosti vzaly v úvahu.
A má pravdu, předsedo. Vždyť jde jen o přepsání rychlostníků, nic víc. (Mezi Žďárem a Tišnovem) A nutno poznamenat, takto je tam jízda mnohem zajímavější než znuděně udržovat stovku. Jen tu 160 u Vlkova jsem nedělal. Na tak krátkém úseku vůbec nemá smysl a navíc je na nové zastávce Vlkov - Osová, kterou nemám a ani mít nebudu. Ale když jsem někdy před 15 lety to tady stavěl, tak jsem se divil, proč na tak velké poloměry je jen traťová stovka? Ale stejný údiv byla i max 100 na Brno - Břeclav nebo Břeclav - Přerov. Úplně proti přírodě. Ale na šlechtičnu to stačilo.

Tak nějak byla představa? Ještě je nějaká krátká 120 u Kuřimi. a dál je už jen 105. To už nijak jízdní doby neovlivní. Tedy nemá smysl řešit.
250_rychlosti1.JPG
250_rychlosti2.JPG
250_rychlosti3.JPG
250_rychlosti4.JPG

Chtěl jsem dogenerovat pozadí, ale v TSRE5 tam ty čtverce mám. Jak je možné že ze stejných souborů mi MSTS editor nenačte dva čtverce? Co mu brání? Zkoušel jsem i refreš a nic, Nemá někdo zkušenosti? Já jsem se s tímto ještě nesetkal. Jako by chyběly soubory Tiles, ale nechybí, jsou tam. Soubory world tam také jsou, ale je zajímavé, že když otevřu, nejsou tam ty bloky lesů. Měly pivot vedle. V TSRE5 se nesmí myší přesouvat, ale jen ctrl C ctrl V. Pak už tyto v e world neviditelného čtverce mám, ale i tak se nezviditelní. Fakt nevím.
Nenactene.JPG

Největší krása, když jsou natažené fotomapy, je, že mohu přesně umístit návěstidlo kam patří. Například předvěst do Křižanova jsem měl úplně špatně.
Takto je to správně. Tady jsem se orientoval podle polní cesty, protože zde je kolej na vysokém náspu.
prace_teren.JPG
Jinak ta práce s dynamitem při bagrování zářezů na jednokolejkách, není o co stát. Nikdy to nebude tak hladké jako na dvou a vícekolejkách kvůli rastru terénu.
Tady je další oblouk za zastávkou Martinice. Zatím nahrubo. Vrch vyhladit půjde, ale u kolejí budou zuby. Ale ty se pak zamaskují vegetací. A takto bude titěrná piplačka bod po bodu až do Studence. Naštěstí všude nejsou zářezy.
zarez.JPG
zarez1.JPG

Jak je možné že ze stejných souborů mi MSTS editor nenačte dva čtverce? Co mu brání?
Příčinu nevím, možná jsem zapomněl zkopírovat TD, nevím, jestli by poté TSRE5 i tak dokázal zobrazit nové čtverce jen z Tiles, ale zkusil jsem tyto čtverce vygenerovat v MSTS. Tam vykřížkované nebyly. A úspěch, jen jsem musel znovu natáhnout fototextury. Ty zmizely i ve TSRE5. Naštěstí vygenerovaný terén zůstal zachován.
To jen info pro stavitele tratí, kdyby někdo měl podobný problém.

U tunelu v Meziříčí,
tady je to pěkně v 3,1415926535898........
:)
Už jsem ten terén skoro měl. Jeden překlep v číslech a terén fuč. Hory se změnily na Polabí. :) Chtěl jsem trochu snížit roklinu, která má být pod dálnicí 76 metrů. Tak znovu. (MSTS editor nemá "zpět")
Bude to tady ještě pěkně divoké. Most ještě nemá pilíře. Ale asi vyedituji trochu jinou mostovku. Ale to až bude na řadě modelování.
A zrovna v tomto táhlem oblouku je na mapách z trati šišojd, tak jsem částečně mimo trasu, abych dodržel poloměr. Ale tam stejně bude vegetace
1101VM1.jpg
1101VM2.jpg
Tady mám před tunelem menší zával, ale to musím opravit až v MSTS editoru.
1101VM3.jpg

Trochu mi vadí ty bývalé skalní bloky. Jednak nemají srovnaný pivot a při pokládce se každý díl musel natáčet podle kolejí a jednak byly moc úzké a pak z druhé strany jsou v terénu občas díry. A také byly moc šikmé.
Tak jsem zkusil experimentovat a upravil si model podle aktuálních potřeb. Protože na trati do Studence, co zářez, to skály. A často kolmé skály. Zatím mám dvě délky 60 a 120m. Chtěl jsem i do oblouku, ale jak je vidět, poskládat se to dá i tak.
Tady je názorně i vidět, jak bylo důležité řešit i šířku skály. protože v mnohých případech zamaskování terénem téměř nemožné.
1301Skaly1.JPG
1301Skaly2.JPG
1301Skaly3.JPG
Protože ve většině trati to vypadá v reálu takto:
skalyreal.JPG

Dotaz pro Dana nebo jiné profiaktivisty.
Je funkční v aktivitách tento námezník pro křižování vlaků? Na obou vjezdech je lichoběžníková tabulka.
Když tak bych to nějak opravil jinak. Ale tenkrát Jirka Polák říkal, že ten námezník má fungovat jako návěstidlo. Ach ty lokálky. Samé komplikace.
1404Rudikov.JPG

Včera jsem projel zkušební jízdu a údiv. Ačkoli pod dálnicí nemám tunelovou kolej, protože je tam dynamická, tedy jen statický tubus, když jsem vjel do tunelu, tak se mi zapnula noční kabina. Že by to bylo vázané ne na tunelové koleje, ale na skutečnost, že vjíždím pod terén?
Ale spěchal jsem, tak jsem to z Rudíkova pustil z rychlosti 100 a zavřel výkon. A bylo to jak na horské dráze. I následné stoupání 17 promile jsem vyjel setrvačností, aby se to zase na klesání rozjelo a nabralo energii do dalšího prudkého stoupání. :)
A tady jsem si vzpomněl na studentská léta, kdy mě spolužák z průmky povídá, "zajedeme si o víkendu do Studence, tam stále ještě jezdí Bejčci." Páry v té době už téměř vymizely.
Ale dopadli jsme jak Deterio, když fotil Křižanov. Všude Icikovo-Danova oblíbená mlha.
Tady jsou ty fotky. Jeli jsme pak prvním vlakem zpět, protože to nemělo cenu.
433.jpg

... Je funkční v aktivitách tento námezník pro křižování vlaků? ... tenkrát Jirka Polák říkal, že ten námezník má fungovat jako návěstidlo. ...
Ano, ten námezník přenáší návěsti ze společného návěstidla za krajní výhybkou - tedy dovolí jízdu z koleje ze které je postavena vlaková cesta, pokud jízdu bude dovolovat i společné návěstidlo. Tzn., že má smysl pokud tam to návěstidlo fyzicky (v reálu) je. Pokud ne, musí se společné návěstidlo skrýt, a v tom případě je jednodušší dát je rovnou ke každé koleji.

Mnohé ohledně funkce (nejen těchto) návěstidel člověk pochopí z manuálu, který je součástí balíku od Jirky Poláka

Ano, ten námezník přenáší návěsti ze společného návěstidla za krajní výhybkou...
Čau Tome.
Ahoj, nejsem stavitel a tomuhle nerozumím, tak se zeptám. Když otevřu editor aktivit, tak jsou při použití těch námězníků na konci koleji návěstidla, před která dám WP s hodnotou 3XXxx? Nebo je tam jen furt to jedno sloučené za výhybkama?

Ten námezník nemám sloučený pro víc kolejí, ale každý platí pro konkrétní kolej, jako by u ní bylo návěstidlo. Na těch lokálkách jsou vždy jen dvě dopravní koleje. Na manipulačních je jen výkolejka.

Čau Tome.
Ahoj, nejsem stavitel a tomuhle nerozumím, tak se zeptám. Když otevřu editor aktivit, tak jsou při použití těch námězníků na konci koleji návěstidla, před která dám WP s hodnotou 3XXxx? Nebo je tam jen furt to jedno sloučené za výhybkama?
Ten námezník se chová stejně jako návěstidlo, které supluje - akorát je jednodušší. V AE tedy budeš mít značky návěstidel jak u sloučeného návěstidla, tak u námezníků.
Ten námezník nemám sloučený pro víc kolejí, ale každý platí pro konkrétní kolej, jako by u ní bylo návěstidlo. Na těch lokálkách jsou vždy jen dvě dopravní koleje. Na manipulačních je jen výkolejka.
A mezi tou manipulační a dopravní kolejí námezník nemáš? Máš, takže tam jsou dva, a každý použiješ pro jednu dopravní kolej, ne? Sloučený námezník je nesmysl, čti pořádně, co jsem napsal! ;-)
Znova - na každé dopravní koleji je námezník, sloučené návěstidlo je za výhybkou. Každý námezník přenáší návěst z toho sloučeného návěstidla, pokud je na koleji, ze které postavená cesta, jinak návěstí "Stůj". On v podstatě "přenese" tu návěst se sloučeného návěstidla na sebe. Je to totéž, jako bys u každé koleje dal vložené návěstidlo.
A ještě jednou - má to smysl, pokud ve stanici to sloučené návěstidlo za výhybkou skutečně v reálu je. Pokud ne, tak ho "utopíš" aby nebylo vidět, a bude to fungovat také, akorát tam budou tři návěstidla (sloučené + dva námezníky), takže je v tom případě je jednodušší dát ke každé koleji odjezdové návěstidlo, a to "utopit".

čti pořádně, co jsem napsal!
To bych vzkázal i tobě.
Vycházej z toho, že na obrázku je stanice Rudíkov. Tam žádné skupinové návěstidlo není. To jsi si tam přibarvil sám. :)
Je opravdu dobré se nejprve podívat o jakou stanici jde.
A jasně jsem napsal, že každá dopravní kolej má ten námezník jako návěstidlo. Tak co tam maluješ za mechaniky :)
A hned mne pohlavkuješ "čti pořádně" a sám nečteš. :)

.. Vycházej z toho, že na obrázku je stanice Rudíkov. Tam žádné skupinové návěstidlo není. To jsi si tam přibarvil sám. :) ...
... ten námezník přenáší návěsti ze společného návěstidla za krajní výhybkou ... Tzn., že má smysl pokud tam to návěstidlo fyzicky (v reálu) je. Pokud ne, musí se společné návěstidlo skrýt, ...
A seru na to!

Back
Nahoře