Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Ráno u kafe jsem opravil TV Jaroměř - Pardubice plus vlečky a odbočka Plačice. A bude tady problém. Sloupy AS mají špatně pivot a nejdou automaticky pokládat, ani zarovnávat. A dále narazím někde na slučování, kdy tenkrát Mates k bloku objektů přidal i sloupy TV. Což bude velký problém. A já jej tenkrát upozorňoval, "TV k tomu nepřidávej". :) Roviny vadit nebudou, ale oblouky ano. V obou případech.
No nic, jdu pokračovat Hradec - Týniště - Choceň. :) Dokud tohle všude neopravím, je to škaredá trať. :) Tedy nejvyšší priorita a pak vydám aktualizaci.

J
No nic, jdu pokračovat Hradec - Týniště - Choceň.
Hotovo. Tady v těch rovinkách to šlo rychle. Jen jsem narazil v Týništi na zalomení uprostřed přejezdu. Tak jsem posunul silnici i s ulicí kousek vedle. :) Co je dál na řadě? Ústí nad Orlicí - Lichkov. A Plačice - Velký Osek -Kolín.
Ale teď mám jinou práci. :)

To je husty, uvazuje se o klikatosti i v prime? Stozary jsem na to mel prichystany - verze A a B. Jen raminko bylo vzdy v ose koleje. To bych ti klidne poslal zdrojaky, at si ty raminka posunes.

Já tohle řeším osobním posunem stožáru do boku, a v podstatě stačí používat jen jeden typ, jen se musí otočit o 180 stupňů. A osazuji ručně, žádný automat, tím pádem si mohu dávat stožáry vedle videa tratě, nebo podle podkladu plánů TV, pravdou je, že chybí spousta modelů bran, které bychom potřebovali a nějaké speciální stožáry, například s odtahem, těch tam opravdu moc nemáme

uvazuje se o klikatosti i v prime?
Uvažuje, ale to bych asi už nedal. To by musela být synchro i hra. Takto jsem rád, když mohu přeskakovat dlouhé rovné úseky. I tak to bude s opravou všech oblouků šílenost.
To bych ti klidne poslal zdrojaky, at si ty raminka posunes.
Tohle by právě musel dělat už někdo další. Jeden člověk nemůže dělat vše najednou. Ale nechal bych to raději až například za rok, jak se osvědčí tato úprava. Takto by se rozvrtalo vše a už by to nemusel dát dohromady vůbec nikdo. :) Představ si rovný úsek, kde jsou sloupy a teď tomu uděláš klikatost. A stovky kilometrů rovinek budeš upravovat do úplného zblbnutí. :)

Dnes jsem si řekl, že nepůjdu dřív domů, dokud nedodělám sloupy TV z Ústí nad Orlicí až do Polska. Tedy další jednokolejka hotová. Dokonce v Lichkově jsem uviděl neodebrané troleje na kolejích v kopřivách.
Ale jinak, to co dělám není osazení sloupů dle reálu, ale podle hry Openrails a ORCZSK, aby výložníky přesně lícovaly na zalomení troleje.
Dělat TV přesně podle výkresů, do toho bych nikdy nešel. Asi tak nějak.

Hotovo, mohu jít domů. Přesluhuji jen o 20 minut. :)

Dnes mám dosloupován další úsek a to Hradec Králové přes Chlumec do Kolína. Tady bylo hodně napínacích sloupů od modeláře Lubomíra, ale ty také nemají pivot pro automatickou pokládku. Ale vzpomněl jsem si na Deteriovy sloupy a stožáry a měl tam takové. A ty už mají pivot správně.
Tak jsem používal jeho a Těch po cestě bylo hafo.
A mohu na zasloužený oběd :)

Ještě se mi podařilo srovnat TV Kolín - Poříčany - Nymburk i okruh ve Velimi. Na té jednokolejce do Nymburka si se sloupy TV vyhrál tehdy Aleš Sláma, komplet to nasázel starými rezavými, jak to tam vypadalo, ale on také nemá u svých modelů vhodně pivot k automatickému zarovnání. A navíc má výložníky trochu níž než je trolej. Tedy sloupy, které jsem posunul do lomu troleje jsem musel i trochu zvednout. Navíc stanice Poříčany je sviňa v oblouku a jsou tam ručně poskládané SIK výložníky. Tohle posouvat a natáčet na manuál je peklo. Nejhorší je, že ty body zalomení nebývají všude v celém oblouku ve stejné přímce, tedy je to vystředěné kompromisně. Ale i tak to bude super. Ještě mne napadá, až Alois vymyslí to vystředění sloupů mezi dvě koleje, jako už funguje autopokládka, tak by to šlo zarovnat úplně přesně. Kdepak, tohle už bude úplně jiná jízda. Jen vydržet. :)
2808Poricany.jpg

Alois je rychlý a poslal mi novou verzi, kde jdou dvoukolejné sloupy zarovnávat do osy s připnutím k zalomení troleje i po Ctrl - V
Tedy dokončit Poříčany půjde rychleji.
U trojkolejky nejprve vložím dvoukolejný díl se zarovnáním mezi koleje a pak jednokolejný SIK, kdy jen změním zatržítka. A pak k tomu jen přilepím bránu bez výložníků.
Teď oprava sloupů půjde mnohem rychleji.
prichyceniVylozniku.jpg

Sobota dopoledne a mám srovnané sloupy až do Prahy Libně. Tedy včetně Suezu a Malešic.
Zjistil jsem dobrou věc. Normálně otáčím sloupy podle oblouku. Ale u dvoukolejných sloupů je to jednodušší. Stačí před Ctrl V kliknout myší vlevo nebo vpravo od koleje a výložníky po přiskočení k zalomení troleje se natočí správným směrem.
Dělal jsem esíčko z Běchovic do Malešic a levý i pravý oblouk jsem musel vždy otáčet. To je divné. A přišel jsem na to podle kliknutí myší. A zase jsem chytřejší. A ten nástroj, kdy se vystředí sloupy pro sudý počet kolejí do osy je v TSRE teprve od včerejška.
Odpoledne ještě dodělám Pražské centrum a pak se rozhodnu kudy dál. Asi Vysočany - Lysá - Velký Osek. A do Berouna a Tábora.

Ahoj Zbyňku, když už budeš v tom Oseku, koukni prosím na tu trasu z Kanína přes Osek do Kolína, proč tam tak blbě svítí ty návěstidla (viz video co jsem tu dával). Trasa od HK, vjezd Kanín rovně, výjezd Kanín do odbočky a přes Osek rovně a výjezdové zhlaví do odbočky směr Kolín.

Tak vidíš na videu, že tam něco blbne... :-) Nevím co, ale stejný problém byl kdysi v Děčíně. Mohu odpoledne, jak dojedu z Ostravy udělat trasu a poslat. Je právě zajímavé, že už vjezd Kanín má zelenou, i když na konci výhybny jedeš do odbočky 50 a vjezfové do Oseka, kterým ptojíždíš rovné je potmě a na odjezdovým z Oseka do Kolína do odbočky svítí 60, nebo 80, teď z hlavy nevím. Pak už ok. A pokud jedeš obráceně od Kolína přes Osek apak Kanín po pravé koleji Kanín a pak směr HK, zůstane za Kanínem viset 70 až do následné stanice.

Do doby, než srovnám veškeré sloupy mezi Berlínem a Bratislavou/Bohumínem jsem pro ostatní činnosti OFF. Poděkuj Pastrňákovi, že mi z TSRE udělal hračku snů. :) :) :) A až to všude srovnám, tak ještě dokončit mosty na Vláře. :) Ale proč to z Kanína není průjezdné, netuším. Ale vždyť je vás tady hafo, udělejte i jiné aktivity, jiné trasy, jestli to bude blbnout také. Nebo jeď po nové spojce a v Oseku uděláš úvrať. Návěstidla z Kanína jsou nalinkována správně a odvratné vexle smyčky jsou až za vjezdem do Oseka. Máš Alcaponeho, také aktivitář. Vyzkoušejte jiné kombinace.

Jaké jiné kombinace, proboha, to je klasicky trasa, kde jedou vlaky z Chlumce di Kolína, žádný posun, žádné křižování, jen trasa vlaku. Ona průjezdná je, jen když pojedeš bez TM, poze na návěstidla, tak v Kaníně vletíš do 50kové odbočky plnou traťovou rychlostí. :-) Je mi to vcelku jedno, jen jsem napsal co se tam děje. Klidně nech být, ale nějaká chyba tam prostě je.

Co tam chceš Zbyňku vymýšlet a testovat s ostatními aktivitáři? Ale schválně, zkuste postavit trasu stejně, jak jede vlak na videu:

Odpoledne jsem ještě dokončil pražský uzel od Masaryčky Hlaváku směrem na východ. Tedy ještě Holešovice a do Masaryčky přes Negrelliho viadukt. Měl jsem obavy, jak to půjde v tunelech. Ctrl - V nešlo, ale automatická pokládka ano. Tedy jsem odpojením krajních kolejí se odpojil z databáze, aby se tunelové TV nenaskládalo až do příští stanice :) Dokonce i Deterio se dočkal, že ve vítkovském tunelu a Bílá skála v Holešovicích jsou jeho tunelové výložníky. Nějak jsem zapomněl je osadit všude. Nyní už nehrozí.
2908tunelBilaSkala.jpg
Co tam chceš Zbyňku vymýšlet a testovat s ostatními aktivitáři?
Dane, já jsem teď pro jiné práce OFF. :) Teď se jedu trochu projet na kole. :)

Dnes jsem ještě zvládl naházet TV z Vysočan do Lysé/Milovic až do Velkého Oseka. Pak bych mohl z Kolína a Havlbrodu pokračovat do Brna. Pak Břeclav - Bratislava/Hohenau. Z Břeclavi do Přerova to bude sranda, tam těch oblouků moc není. Podobně Berlín - Dresden - Pirna. Raději ale nepočítám, kdy už budu v půlce. :)

Včera kamarád se nějak zapovídal s umělou inteligencí a napadlo jej, aby o mě jako servisáka kol a stavitele tratí vymyslela metalovou skladbu. Tak jsem se zasmál, nedalo mi to a doplnil video s aktuálními pracemi na TV. A živé kapely nebudou mít co žrát. :)
Tedy Zbyněk tvoří trať. :)

Back
Nahoře