Aktivity ZS pro trať Bratislava - Praha - archív #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Tomes napsal:
Zbyňku, ten 1 km/hod je možná krutý, kdyby aktivita skončila, ale tady naskočí pouze hláška
No v nějaké aktivitě (osobní vlak ČT - Brno) aktivita končila při překročení toho 1 km/h. To už nebyla krutost, ale vyloženě sadismus. Pod hláškou o ukončení bylo navíc vidět na rychloměru 120 km/h. Mohlo to být možná 120,5 - 120,9 km/h, ale jak to chcete poznat?

Aktivita den blbec pro mne končí na 254 km za Ústím nad Orlicí a to pádem celého simulátoru.Snažil jsem se ukládat i těsně před pádem,ale vždy to padne na stejném místě.Ústím projíždím s půl minutovým zpožděním a v době pádu proti sobě na vedlejší koleji vidím nějaký vlak.
Mám celeron335;2,8GHz;533MHz;2xDDR512MB;Radeon 9600;128MB
Scren mi z toho bodu zatuhnutí nejde pořídit,také nevím proč.

Ppoollll napsal:
Jediné, co by to mohlo ovlivnit je položka reversable. Nikdy jsem nezjistil, jestli to něco dělá. Asi jsem to nepoužil správně abych viděl výsledek. Proto to není ani přeloženo.

Já ji použil práve ke hlídání rychlosti v některé z mých aktivit a mám dojem, že při testech se hláška opravdu zobrazovala opakovaně. Ale ruku do ohně za to teď nedám.

Mates napsal:
Aktivita den blbec pro mne končí na 254 km za Ústím nad Orlicí a to pádem celého simulátoru.Snažil jsem se ukládat i těsně před pádem,ale vždy to padne na stejném místě.Ústím projíždím s půl minutovým zpožděním a v době pádu proti sobě na vedlejší koleji vidím nějaký vlak.
Mám celeron335;2,8GHz;533MHz;2xDDR512MB;Radeon 9600;128MB
Scren mi z toho bodu zatuhnutí nejde pořídit,také nevím proč.
Mates, jestli jedeš směrem do ČT, tak se nediv. Vypni si konečně všechny stíny. Tam potkáváš Skůrovu vymakanou ČEZ a jeho všechny varianty včetně Poštovní spořitelny, kterou potkáš u Adamova se mají rády se stíny jako oheň a voda. Proto ti to spadne.

Zbyňku,děkuji za radu.Je to ono.Já jsem dneska měl malý experiment se dvěma monitory,a to mi rozhodilo nastavení v simulátoru.Rozlišení jsem si srovnal,ale do nastavení grafiky jsem se nedíval a tam to bylo zase všechno zapnutý.Takže hurá můžu uhánět dále na Břeclav.

Pánové

Podstatná poznámka k těm kontrolním bodům v čase a místě. Pokud má Zbyněk v čase nadefinovánu hlášku zobrazující pokyny k manipulacím s brzdama, tak už prostě musíte někde na určitém místě být. A totéž platí i pro pokyny k odjezdu. Je totiž nesmyslné aby se zobrazovala jakákoliv hláška závislá na čase ale přitom hráč byl ještě někde před stanicí na volné trati a dotyčná hláška pak byla zcela nesmyslná.
Takže všechna časová omezení jsou postavena právě s ohledem na tyto hlášky závislé jen na čase. Nic víc v tom u této aktivity nehledejte. Dokonce jsem se nemohl shodnout se Zbyňkem ani na tom, že dojezd na danou pozici by měl být alespoň půl minuty před odjezdem. Zbyněk jako hlavní tvůrce aktivity si zdůvodnil to (a já ho v tomto respektuji), že všechny dojezdy jsou nastaveny na minimální čas. Takže se může někomu i stát že zastaví a během jedné vteřiny dostane pokyn k odjezdu či jinou časovou hlášku.
A narozdíl od náročné služby v DB není nikde šponován čas tak aby bylo nutné jet stylem jízdy plyn/brzda. Všude jsou určité rezervy - viz Bobova jízda s pauzami na cígo, záchod, a podobně.
A co se týče trafiku tak se Zbyněk snažil maximum tras tentokrát umístit tak aby nedocházelo k jejich křižování či překrývání s trasou hráče. Takže tentokrát nikoho a nikde trafik neomezuje a nehoní.

neviem teraz narychlo najst prirucku k mirel-u, ale aj tam to je tusim nejak tak:
* prekrocenie o 3 km/h -> rozblika sa cislo
* prekrocenie o 5 km/h -> zvukovy signal
* prekrocenie o 8 km/h -> rychlobrzda

inak ma rychlobrzda po prekroceni o 5 tiez sr... a to hlavne ked dobrzdujem napr. na 80 (napr. do ceskeho brodu) a pri navestidle sice mam 90, ale prva vyhybka je este daleko a tam uz budem mat spolahlivo 80 a menej (ja viem, predpisy hovoria od navestidla za vyhybky... na druhu stranu, tu je to od navestidla po navestidlo co ma obvzlast potesilo v poricanech, kde naviac aj za zelenou na konci stanice mam stale tratovu v_max 80, ktora je od sadskej do stanice a nie 120 ktora je tam normalne na 1-0-2 od kolina na prahu a az po rychlostnik 130. clovek ktory ma "spoznanie trate" a vie, ze poricany su 120, za tym 130, cez cb 120 potom 140 po uvaly kde sa brzdi na 100 pri vjazdovych atd... celkom nastve, ked tesne pred rychlostnikmi 130 dostane rychlobrzdu lebo ide 85)

a inak apelujem na zbynka (ako som to uz par x po prejdeni den blbec robil) aby do useku brno-breclav umiestnil stvorznakovy autoblok (na miesta povodnych trojznakovych navestidiel) -> predlzi sa tym zabrzdna vzdialenost o jeden usek co by mohlo na 200 stacit (zaroven by samozrejme max 120 okolo vystrahy malo byt kontrolovane az pri opakovanej vystrahe; naviac ak sa zachova pocet usekov, neznizi sa mnozstvo sucasne iducich vlakov)

miesta zastavenia: pisal som o holesoviciach kde som bol cely pri perone a dostal som prikaz potiahnut. inak bez problemov (aj ked riesit problemy kde maju v tynisti asi dopravnu kancelariu (v skutocnosti by som to tam poznal, a na ten napis videl)).

2zbynek: bol by taky problem urobit pre tuto aktivitu variantu trate (proste s aktivitou dodavane .w subory), kde by na miestach zastavenia (aspon na niektorych, menej obvyklych) stal vypravca s cervenou vlajockou? (ked uz mozu byt na sedleci zlodeji navestidiel - teda teraz uz asi budu na bulovce na traumatologii ;)

Ppoollll napsal:
. Dokonce jsem se nemohl shodnout se Zbyňkem ani na tom, že dojezd na danou pozici by měl být alespoň půl minuty před odjezdem. Zbyněk jako hlavní tvůrce aktivity si zdůvodnil to (a já ho v tomto respektuji), že všechny dojezdy jsou nastaveny na minimální čas. Takže se může někomu i stát že zastaví a během jedné vteřiny dostane pokyn k odjezdu či jinou časovou hlášku.
.
Tady se jedná o to, že ne každý ví a chápe, jak dráha funguje. Pokud mám někde mimořádný pobyt z dopravních důvodů, což je například plánované křižování u odklonového vlaku, předání eventuelního rozkazu V, atd, ...Takový pobyt není povinný, že by vlak musel stát například minimálně 30 sekund.
Pojedu později, křižující vlak je tedy pryč, tak pobyt z dopravních důvodů pomine a výpravčí může dávat v tuto chvíli plácačkou odjezd, aniž by vlak zastavil. Ale jelikož se tak v praxi děje, že výpravčí vyleze až po zastavení vlaku, proto ta vteřina rezervy v aktivitě. To je opravdu nejreálnější situace z celé mé aktivity.
Ale pokud se jedná o pravidelné zastavení pro výstup cestujících, tak tam je nastavena rezerva 20 nebo 30 sekund. Alespoň doufám. Tak jak to Ppoollll myslel, že všechny dojezdy jsou nastaveny na minimální čas, nechápu.

Jeffer. Na trati Brno - Břeclav není čtyřznaký, ale trojznaký autoblok. Jelikož se tato trať používá pro rychlostní zkoušky vlaků pro 200km/h (pendolino, Taurusy), tak jsem zde také zvýšil rychlost na 200km/h. V mé aktivitě se jednalo o mimořádnou testovací jízdu s novou lokomotivou a to že se jelo v Zaječí odbočkou byla simulovaná chyba dispečera a účelem bylo, jak bude strojvedoucí reagovat. :lol:
Ohledně Poříčan, dle návěstidel musíš jet až k odjezdovému návěstidlu 60, tak jsi bez šance, aby jsi se k rychlostníku 130 rozjel víc než na 80. Jel jsem to mnohokrát a vždy to vyšlo.
Bohužel, zatím nelze v MSTS nastavit návěstidla, aby jsi na 40 a volno mohl hned zvyšovat rychlost už ve stanici. Třeba Džordž něco vymyslí, aby omezení rychlosti návěstidlem se zrušilo ihned po jeho projetí.

Zbyňku to zvyšování rychlosti po minutí výhybek když přejíždíš z jedné traťové na druhou a na odjezdu už máš volno,by šlo možná vyřešit vložením nějakého skrytého návěstidla se zrušením omezené rychlosti.Ještě jsem to nezkoušel,ale logické by to bylo.

Šnek napsal:
Zbyňku to zvyšování rychlosti po minutí výhybek když přejíždíš z jedné traťové na druhou a na odjezdu už máš volno,by šlo možná vyřešit vložením nějakého skrytého návěstidla se zrušením omezené rychlosti.Ještě jsem to nezkoušel,ale logické by to bylo.
Ono to jde, ale nesmíš jet za ničím na blok, protože to skryté návěstidlo ti udělá oddíl a u něj pak hráč projede červenou, kterou samozřejmě nevidí.

Dneska už je takových stanic kde výpravčí vůbec není,že se strojvedoucí řídí návěstní soustavou.
Jako příklad Plzeň Jižní př.451 a 453 zastavení z dopravních důvodů a buď se to v Plzni povede nebo ne.

Na Slovensku na väčšine staníc výpravca iba stavia vlakové cesty a odchod vlaku si robí sama vlaková čata. Za správny čas odchodu je zodpovedný rušnovodič.

Ještě k té rychlosti 200 - pokud by se někde u nás takhle začalo jezdit, znamenalo by to dvě věci. Jednak by se zásadním způsobem změnil způsob zabezpečení včetně VZ a došlo by k prodloužení zábrzdných vzdáleností. Když už Zbyněk zmínil ty zkušební jízdy, tak ty jsou zabezpečeny zcela nestandartně: Výluka sousední koleje, jen "po rovných", střežené a předem uzavřené přejezdy apod... Jak to tedy aplikovat do MSTS? Můj názor je takový,že když už jedu na mašince, která ještě nespatřila světlo světa, tak si tam "dosadím" VZ, která také nespatřila světlo světa, t.j. prostě bych tam někde cca 500m před oddíl, na kterém je ještě volno, dal hlášku, že k následujícími oddílovému návěstidlu bude nutno snížit rychlost na 120km/hod (jinak jsem to ještě zkoušel a pokud zareaguji dostatečně rychle, tak z těch 200 po naskočení žluté na opakovači to do 120 lze ubrzdit - holt rychlíkový fíra musí mít rychlé reakce).

K zrušení omezení rychlosti - já osobně, když si nějakou testovací aktivitu narychlo vyrobím, využívám raději vjezd "po rovné" a snížení rychlosti až na odjezdu, kde mi ho omezovač (označník) zruší hned za výhybkami. Samozřejmě tohle je na tvůrci aktivity, ale mně taky "moc nebere", když musím celou stanici projíždět sníženou rychlostí, když v reálu, jakmile minu obvod výhybek přilehlých k návěstidlu, můžu zvyšovat rychlost.

V souvislosti s omezovačem mě napadá jedna otázka. Jak to, že na trať tě omezovač rychlosti za vlakem pustí až po uvolnění celého oddílu (myšleno od odjezdového návěstidla) a do stanice od vjezdového hned po uvolnění úseku před omezovačem? Viz třeba Praha-Libeň, tam dva omezovače na 20. a 21. koleji ve směru od Vítkova/Masaryčky jsou a chovají se tak, jak je popsáno.

Bobe, naprostý souhlas. Také se snažím ze stanice odjet na sníženou rychlost na odjezdu, ale ne všude to lze. Pokud ale rychlost přes stanici je omezena na 80 a víc, tak to nevidím jako tragedii.
Praha Libeň, Břeclav, tam jsem se prostě neudržel a risknul jsem vložení návěstidla se zrušením omezení rychlosti. Jak by dopadla jízda na blok jsem netestoval. Ale v nejhorším případě by to šlo ošetřit servisem.
Jet z Břeclavi přes celé přednádraží 40 nebo to samé v Libni, to by zkazilo celkový dojem z odjezdu ze stanice, kdy má každý zažito, jak tam vlaky jezdí.
Jestli jsem to takto upravil ještě jinde nevím, ale asi ne.

nebulus napsal:
Na Slovensku na väčšine staníc výpravca iba stavia vlakové cesty a odchod vlaku si robí sama vlaková čata. Za správny čas odchodu je zodpovedný rušnovodič.

U nás už je i pár velkých stanic takhle zabezpečeno.Např.Cheb.Souhlas k odjezdu vlaku dává vlaková četa.Jedinou podmínkou je,že u každé koleje musí být odjezdové návěstidlo.

Šnek napsal:
U nás už je i pár velkých stanic takhle zabezpečeno.Např.Cheb.Souhlas k odjezdu vlaku dává vlaková četa.Jedinou podmínkou je,že u každé koleje musí být odjezdové návěstidlo.
Paradoxne na Slovensku je "funkčný" výpravca hlavne vo veľkých staniciach. Ako to funguje v staniciach bez odjazdových návestidiel neviem, na väčšine ( hlavných ) tratí sú.

V Plzni směrem na západ tj Domažlice,Klatovy,Cheb jsou odjezdová návěstidla u každé koleje,opačným směrem mimo kolejí pro náklady jsou skupinová.Tam se to bez vnějšího výpravčího neobejde.Když jsem sloužil jako vnější a nebyly vysílačky,tak směrem na západ byl pro mě souhlas k odjezdu postavením návěstidla,opačně jsem si pro souhlas musel chodit osobně do kanceláře hlavní služby.Dnes už je hlavní služba přestěhována na domažlické zhlaví tj.St 5 Radbuza a souhlas k odjezdu dáváme vysílačkou.Jinak se omlouvám,tohle už do vlákna nepatří.

Šnek napsal:
nebulus napsal:

No je to i proto, že tyto stanice snad ani nejsou obsazeny normálním výpravčím .... právě na trati Plzeň-Cheb je DOZZ

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře