Kankova dílna

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Kank
  • Datum začátku Datum začátku
Tak toto teda nemá chybu.Najmä ten šrot.Ako živé.Parádna práca

Naposled editoval moderátor:
PAja26 napsal:
Kank napsal:
Tak Eas jde do finále a brzy by se na mém webu mohla objevit jedna z jeho prvních verzí. Jsou totiž komplet dodělány a vyexportovány další náklady. Co bude kromě dřeva, uhlí a šterkopísku možno vozit je na obrázcích níže:

Dále děkuji všem co mi zaslali nějaké fotografie na tvorbu textur pro vůz Uacs/Raj. Můžu říct, že je z čeho tvořit :)

Super modely jen jednu poznámku k variantě se železnou rudou. Ten Vagon se mi zdá příliš plný, ž. ruda je dost těžký materiál a co si pamatuju tak bylo vždy ve voze jen "popráženo" dno. Takto ložený vůz by se asi zlomil.
Asi jsem opravdu dost přestřelil a listové pružnice by se lámaly jedna báseň. Na netu jsem si vyhledal hustoty hlavních složek železné rudy a vyšlo mi, že náklad by bylo možno ložit zhruba do výšky 0,4m nad podlahou. Zdá se tedy, že se opravdu velké objemy do Easu nenaloží. V Praze Easy s rudou nejsou běžně k vidění, tak jsem vycházel z nákladu rudy jednoho zahraničního Easu (ten má rudy dokonce ještě víc než já). Díky za upozornění, jdu vykládat.

Kank napsal:
...tak jsem vycházel z nákladu rudy jednoho zahraničního Easu (ten má rudy dokonce ještě víc než já). Díky za upozornění, jdu vykládat.
To byl ten vůz asi ložený rudou z Ukrajiny, nikoliv ze Švédska.:D
Vagóny jsou samozřejmě krásné, dostalo mě to zpracování železného šrotu, jednoduše paráda.

PAja26 napsal:
Kank napsal:
Tak Eas jde do finále a brzy by se na mém webu mohla objevit jedna z jeho prvních verzí. Jsou totiž komplet dodělány a vyexportovány další náklady. Co bude kromě dřeva, uhlí a šterkopísku možno vozit je na obrázcích níže:

Dále děkuji všem co mi zaslali nějaké fotografie na tvorbu textur pro vůz Uacs/Raj. Můžu říct, že je z čeho tvořit :)

Super modely jen jednu poznámku k variantě se železnou rudou. Ten Vagon se mi zdá příliš plný, ž. ruda je dost těžký materiál a co si pamatuju tak bylo vždy ve voze jen "popráženo" dno. Takto ložený vůz by se asi zlomil.

Jak která ruda, švédská vysoce kvalitní byla jak píšeš ty - malé kopečky ve voze, ta ruská nekvalitní - téměř plný vagon.

Otázka je, s jak kvalitní rudou se lze na území ČR/SR setkat. Aktuálně jsem rudu upravil takto:
c5414f0aa8841fe8ed7374d9b8f16370.jpg
Vůz je naložen zhruba do jedné třetiny ložného prostoru. Ještě to klidně upravím, ale po vydání už se mi do toho moc chtít nebude. Proto bych byl rád za jakékoliv připomínky od lidí mající transporty rudy před očima :)

Nazdar Kanku,
ohledně železné rudy sice nepomohu,protože jsem ji prvně v životě viděl ve tvém voze :D,ale nové verze nákladů pochválit třeba je.
Do další tvorby přeji mnoho zdaru.

David

PS.
Ze záchodového okénka naší dílny koukám přímo na dvůr ostravské "žosky" /dnes OOS a.s./ :D a už se mi v hlavě rodí plán potřebný k realizaci nafocení vozů řady Talls a jakýchsi nových dvounápravových kousků určených k přepravě kulatiny.Uvidíme,jak to dopadne.;)

Já jsem viděl železnou rudu přepravovat pouze ve Wapkách a do nich jaksi není moc vidět. A byly to Wapky šestinápravové, dokud jsem je neviděl, tak jsem netušil, že něco takového vůbec existuje.

duuso napsal:
No najskôr stretneš v našich končinách asi rudu ruskú...
Právě, ale když zde byla zmíněna ta kvalitní s větší hustotou... ...mno zatím to nechám otevřené.

David Hájek napsal:
Nazdar Kanku,
ohledně železné rudy sice nepomohu,protože jsem ji prvně v životě viděl ve tvém voze :D,ale nové verze nákladů pochválit třeba je.
Do další tvorby přeji mnoho zdaru.

David

PS.
Ze záchodového okénka naší dílny koukám přímo na dvůr ostravské "žosky" /dnes OOS a.s./ :D a už se mi v hlavě rodí plán potřebný k realizaci nafocení vozů řady Talls a jakýchsi nových dvounápravových kousků určených k přepravě kulatiny.Uvidíme,jak to dopadne.;)
Že bych v budoucnu opět převedl do 3D podoby nějakou ostravskou rekonstrukci :)? Ty dvounápravové kousky by měly být rekonstrukcí vozů Gbgkks na dvovouzovou jednotku řady Laaps. Té by se mělo dostat většího využití než nešťastným Kilsům.

Já si myslím že takto naložený vůz železnou rudou odpovídá zhruba skutečnosti a řešit detaily odkud rudu veze už je trochu přehnané hledání chyb. Každopádně je toto další krásný náklad na voze se kterým se dneska dá setkat tím pádem potřebný. Díky za něj.

Když je v plánu ten Radotín....
dcec3936c2a58bcf058c69142935114b.jpg
63134331e46631d256398bf4e0dc59cc.jpg
nevydržel jsem, a po dnešním návratu z předávacího kolejiště ČMC v Radotíně (kde jsem oblézal cibule s metrem :)) zkusil něco vymodelovat. Ještě toho dost chybí a něco se bude ještě upravovat, ale jistá podoba už tam je :)

duuso napsal:
No do Žiaru by to ako static tiež dobre padlo.Textúry nato máš.:D
Neboj, za fotografie se ti odvděčím slovenskou Rajkou :) Jen nebude sranda z fotografií vyrobit pořádné textury. Mám na mysli hlavně jímky, kde je třeba fotku "rozvinout" do plochy a doladit nasvícení a barvy. Půjde to, ale bude to vyžadovat pěčlivost a trpělivost.
Na stránky jsem hodil 5 screenů téměř dokončeného vozu Uacs a nějaké info o chystaných modelech.

Tak jsem se po sobotní zastávce v Berouně pokusil o vytvoření textur pro pravděpodobně nejobtížněji realizovatelný vzhled jímek vozů Uacs/Raj - tedy pro jímky řádně ošlehané provozem a povětrnostními vlivy. Zde je totiž nejvíce práce a mohu říci, že tvorba textur spočívala v masivním využívání retušovacích a klonovacích nástrojů ve Photoshopu. Zabralo to celé jedno odpoledne, ale výsledek je snad uspokojivý. Naštěstí méně zaprasené jímky půjdou skinovat lépe, páč nebude tolik práce se stvárněním stop po stékající rzi atd.
Snad jediný nedostatek je deformace textur na horních částech jímek kvůli použitému způsobu mapování (mapováno na nedeformovaný válec, posléze horní podstava zmenšena). Naštěstí je tento defekt patrný pouze při velkém přiblížení modelu a pouze na flekaté textuře (jako zde). U "jednolitějších" vršků to prakticky není vidět vůbec. Šlo by to vyřešit přemapováním, ale to by zase na kotli vznikla nepěkná hrana. Zde je tedy výsledek v SV:
e614658b9c888f98ab765e2f8411d997.jpg

Mimochodem, cesta zpět z Berouna do Prahy byla absolvována v moderní jednotce bez naklápěcích skříní řady 451, které byla nasazena na R 1251. Záměrně byl obsazen oddíl nad podvozkem a musím říci, že to bylo parádní svezení :bounce: Občas nás i mistrně odpružený podvozek pozdravil příjemným zakřupáním a zavrzáním :)

Jeden screen z tvorby Uacs - zatím levitující zrezlotina s propadlou revizí :):
cd_Uacs14_640.jpg
Tato barevná klasika půjde ven jako první. Možná jí ale předělám do verze ČSD. Případně pokud by v nějaké trati vyrostla cementárna, lze Rajce přišít na míru popisky a konkrétní domovskou stanici :)
Zde bych měl dotaz na pamětníky - pamatujute si někdo, jak vypadaly nátěry těchto vozů za dob ČSD? Na K-Reportu mi človíček s nickem Qěci odpověděl toto:
"Modré rakve se žlutými cibulemi si nevybavuju, ale cementárna Radotín měla v devadesátkách cca šest nově nalakovaných Uacs s tmavozelenými rakvemi a jasně žlutými cibulemi. Ostatní měly rakve červené, cibule žluté až žlutozelené, pár kousků mělo cibule žlutooranžové, jeden oranžové. Později se lakovaly výhradně rakve červené a cibule okrové, pak přišla éra firemného laku, jak lze vidět dodnes.
Ještě dříve, za komančů, bylo zelených rakví se žlutavými cibulemi (barvičky nebyly, tak se to nějak míchalo, aby to bylo aspoň trochu nažloutlý) mnohem větší procento. Zase ty vozy byly tak zasviněné, že to nešlo skoro ani poznat."

Zajímá mě, jestli existovala verze s modrou rakví a žlutými cibulemi. Výrobci modelové železnice ji nabízejí, ale z mládí si vybavuji pouze nějaké zelené rakve a žlutooranžové jímky. Někde se ještě uvádí, že horní plocha rakve byla dříve natírána v barvě jímek.
Když jsem tak přemýšlel nad možnými variantami nátěrů, tak ono jich není zas tak málo.... ( asi mi tam i nějaké chybí, mohu doplnit)

Existující nátěry:
CZ
  • Českomoravský cement, dom. st. Praha Radotín, Blažovice
  • Lhoist, dom. st. Beroun
  • Lafarge, dom. st. Lovosice
  • Vápenka Vitošov, dom. st. Zábřeh na Moravě
  • Hasit, dom. st. Horažďovice
  • KVK (Krkonošské vápenky Kunčice), dom. st. Kunčice nad Labem
  • Holcim, dom. st. Prachovice
  • Transportservis Beroun, dom. st. Beroun
    + firmy využívající klasický nátěr:
  • Kotouč Štramberk, dom. st. Štramberk
  • Cement Hranice, dom. st. Hranice na Moravě
  • Diamo, dom. st. Stráž pod Ralskem
  • OKD, dom. st. Ostravahl. n.
SK (níže uvedené vozy mají prakticky shodný nátěr, liší se logy a popisy)
  • Raj wagon Trenčín, dom. st. Trenčín
  • Závod SNP, dom. st. Žiar nad Hronom
  • Cemenťáreň Ladce, dom. st. Ladce
Možná ještě existující nátěry:
  • Calofrig, dom. st. Nová Ves nad Lužnicí
  • Rifest, dom. st. Brniště
  • BTK (BeToniKa), dom. st. Hranice na Moravě
Neexsitující nátěry:
  • Vápenka Čertovy schody (nyní Lhoist), dom. st. Beroun
  • CVM - cementárny a vápenky Mokrá (nyní Českomoravský cement), dom. st. Blažovice
  • Cementárny a vápenky Prachovice (nyní Holcim), dom. st. Prachovice
  • JIKA, dom. st. Bechyně

Červeně označené jsou nafoceny. Sám všechny varianty udělat v nějakém rozumném čase nezvládnu, proto kdyby chtěl nějaký odvážlivec (na jímkách se prověří jeho kvality :)) přiložit ruku k dílu, budu jedině rád.
Tři obrázky ve větším rozlišení jsou u mě na webu.

Kank napsal:
Zde bych měl dotaz na pamětníky - pamatujute si někdo, jak vypadaly nátěry těchto vozů za dob ČSD?
Ahoj Kanku.
Vozy ČSD vypadaly úplně stejně jako je máš na screenu (i s tou rzí:D) jiné varianty jsem nikdy v dobách ČSD nepotkal. Nevím jak nápisy, ale to A, B, C, D tam bylo taky, to vím na 100%.;) Pokud by byly ve variantě ČSD, tak to by byla paráda. zatím používám v aktivitách ČD Uacs se žlutými rakvemi, právě proto, že jsou nejvíce podobné. Jinak vozy nádherné. Ostatně jako všechny vozy předtím.
S pozdravem Dan.

Co vím, tak na naktěrých vozech byly jímky značeny i čísly 1-4. Velikost a pozice číslic odpovídaly zhruba písmenům A-D jako voze výše. Na některých vozech se později obejvily ještě obří číslice - jeden vůz radotínského Cementu Bohemia Praha (dnes součást Českomoravského cementu) mám takto vyfocen... možná se také dočká realizace.

Dan J. napsal:
Kank napsal:
Zde bych měl dotaz na pamětníky - pamatujute si někdo, jak vypadaly nátěry těchto vozů za dob ČSD?
Kromě těch červenohnědých "rakví" byl ještě rozšířený odstín "Zeleň Agáve". Je to takové vybledlé zelené, skoro šedozelené. Kdyžtak vyfotím tu svoji TT.

Back
Nahoře