Strojvedoucí

Bomba, dát za svezení traktorem po poli 120 Eur může jenom magor, co do té doby žil v inkubátoru.
Až se bude nabízet zážitek s lopatou a krumpáčem, jdu do toho. :)

Ty si nechceš vyskúšať riadiť neuveritelný kolos za 157 eur? (čéčé neblázni veď je to plných 30 minút. )

p.s: ak sa zopár bláznov nájde čo zaplatia túto 300 percentne premrštenú cenu , tak zachvílu môžu na tej 211 ke meniť miliusku, čo ju tak dodrbú....

orlov napsal:
Dobrý nápad na podnikanie ... Ináč ľudia túžiaci riadiť vlaky trpia rôznym stupňom postihnutia :D ...

Máš na mysli třeba případ,kdy "fírovi" čouhá z dutiny břišní hadice od systému přímého vstřikování paliva ...

ce68d992d6f0f1cd5aa7a8cd9bd4757d.jpg ? :P

David

Naposled editoval moderátor:
poison napsal:
Davide pěkně jen chybí měrka oleje :)

Pravda
a proto někdy vypadám i takto /nalevo senzor pro kontrolu hladiny glykémie - "oleje"/ ... :D

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.angis.cz/angis_revue/images/obrazky/2010/AR110_05_d.jpg

Jen pro vysvětlení níže uvádím citaci části vyhlášky 101/1995 Sb. Holt,když se do těla musí inzulín pumpovat externě a kvůli tomu na stroj nastoupit nelze,je třeba si na něj pomoci jinak.;)

A. Podmínky zdravotní způsobilosti žadatelů o vydání průkazu způsobilosti k řízení
drážního vozidla a osob řídících drážní vozidlo na dráhách železničních při vstupních
preventivních lékařských prohlídkách

1. Vady, stavy a nemoci, které podmiňují zdravotní nezpůsobilost
a) všechny druhy infekčních a parazitárních nemocí ve stádiu aktivity,
b) zhoubné novotvary,
c) diabetes mellitus,
...

David

Dobrý večer,
konečně jsem dočetl toto vlákno. A mám samozřejmě i otázku. K železnici mě to vždy táhlo a chtěl bych v budoucnu nastoupit mezi zaměstnance ČD jako strojvedoucí (nejlépe elektrická trakce-Olomouc). Studuji osmileté gymnázium a jsem v tercii (8.třída klasicky). Takže kdybych chtěl přestoupit na jinou střední školu, za rok dělám přijímací řízení. A teď mi poraďte. Je lepší za onen rok přejít na odbornou střední školu (např. v Šumperku je prý "železničářská") nebo udělat maturitu na gymnáziu a jít na VŠ elektrotechnickou (ta mi přijde, z toho co jsem četl, nejlepší)? Vím, že se prý možná přijímá na strojvůdce už i bez maturity, ale myslím si, že kdybych měl VŠ, tak mám větší šanci místo dostat. Navíc za těch x let asi o místo budou tlačenice. S VŠ bych měl možná nárok i na lepší plat?! (nevím) S učením zatím žádný problém nemám a přijde mi škoda z gymnázia odcházet. Hlavně nevím, jestli s VŠ bych měl jistotu, že místo dostanu. Taky nevím, jestli vzhledem k povolání, není středoškolák na stejné úrovni jako vysokoškolák, tzn. že je na ně nahlíženo stejně. Zdravotní stav mám bez problému.
Děkuju za názory.

S VŠ budeš mať skôr problémy. Na plat sú tabulky a vzdelanie tam rolu nehrá. Ak tam prídeš s VŠ, tak si možno chvílu pojazdíš a potom Ťa budú hnať vyššie do kanclu. Ak máš o to záujem, tak je to dobrá volba.

liborvymola napsal:
Dobrý večer,
konečně jsem dočetl toto vlákno. A mám samozřejmě i otázku. K železnici mě to vždy táhlo a chtěl bych v budoucnu nastoupit mezi zaměstnance ČD jako strojvedoucí (nejlépe elektrická trakce-Olomouc). Studuji osmileté gymnázium a jsem v tercii (8.třída klasicky). Takže kdybych chtěl přestoupit na jinou střední školu, za rok dělám přijímací řízení. A teď mi poraďte. Je lepší za onen rok přejít na odbornou střední školu (např. v Šumperku je prý "železničářská") nebo udělat maturitu na gymnáziu a jít na VŠ elektrotechnickou ...

Zdravím,
coby obyčejný "maturant" nemohu moc radit,ale můj názor je jasný - když to jde a hlavě to "pálí",je dobré študovat co se dá.;)
Jestliže je v tomto případě zájem o práci strojvůdce,k zahození by nějaká ta elektrotechnická VŠ zcela určitě nebyla. Nevím jak to teď je s přijímáním fírů /postačí-li výuční list pro pekaře apod. - bez urážky !!!/,ale mám zato,že přednost bude mít vždy někdo,kdo má nějakou "elektřikařinu". Co vím,tak i v bohumínském depu jezdí jako fíra jistý pan Ing. i přesto,že by mohl pracovat i v zcela jiném oboru a za zcela jiné peníze.Ovšem záliba v železnici je zřejmě silnější.:oops:
Co se týče toho nahlížení na vysokoškoláky či jen "obyčejné" maturanty a vyučené,osobně v tom žádné rozdíly nevidím. Když svou práci zvládáš a rozumíš ji,není u "výše" vzdělaných kolegů důvod k nějakému projevu nadřazenosti apod. Samozřejmě se ale všude najdou i VŠ-borci,kteří ze sebe dalají frajery i přesto,že věcem prd rozumí. Ale to je již v lidech a jejich povaze.
K otázce platové se detailně vyjádřit nemohu. V každém případě jsou i u dráhy zřízeny platové třídy a jestliže vysokoškolák dělá to co jeho vyučený kolega /pracuje na shodné pracovní pozici/,tabulkově mají plat samozřejmě shodný. Neřeším zde ovšem prémie či jiné platové mimořádnosti,které mohou být u každého zaměstnance jiné. ;)

David

Naposled editoval moderátor:
Dobrý večer,
když už Davide mluvíš o té elektrice, myslíš, že je nějaké plus mít vyšší paragraf padesátky? Tedy, pokud nedělaš přímo elektromontéra? S mým paragrafem pět asi nikoho neohromím, co? Spíš mít alespoň tu šestku? Jaký máš Ty?

Tom.

Bývá to tak, jak psal Dráčik. V platu rozdíl není a až budou potřebovat, stáhnou tě z mašiny a půjdeš do kanclu (ale třeba taky ne).
Ale ne každý vydrží tohle poměrně náročné povolání dělat do důchodu takže vejška by mohla sloužit jako solidní zadní vrátka.
Osobně jsem chtěl jezdit od malička takže hned po maturitě jsem se vrhnul na dráhu a jsem rád, že mě okolí nepřemluvilo k VŠ. Takže je to spíš na tobě

E499_2002 napsal:
Dobrý večer,
když už Davide mluvíš o té elektrice, myslíš, že je nějaké plus mít vyšší paragraf padesátky? Tedy, pokud nedělaš přímo elektromontéra? S mým paragrafem pět asi nikoho neohromím, co? Spíš mít alespoň tu šestku? Jaký máš Ty?

Tom.

Zdravím,
jen pro neznalé,"padesátka" je v elektrikářském žargonu název pro "Vyhlášku č.50/1978 o odborné způsobilosti v elektrotechnice,která stanovuje stupně odborné způsobilosti pracovníků,kteří se zabývají obsluhou el.zařízení nebo prací na nich". Toliko citace.;)
Když jsem opouštěl SŠ,bylo to s paragrafem č.5 /"Pracovník znalý"/. Jestli se nepletu,jde o první nejnižší paragraf,se kterým jeho držitel může pracovat na zařízeních pod napětím,ale jen za dozoru osoby s paragrafem č.6 /"Pracovník znalý s vyšší kvalifikací"/. Na vyšší paragrafy se dá "poskočit" jen po zmíněnou vyhláškou předepsané délce praxe na el.zařízeních,takže na učilišti či SŠ by se mělo dosáhnout jen na tu pětku. V zaměstnání pak po praxi postupně na tu šestku a výše. Doporučuji tedy prostudovat vyhlášku č.50/1978.
S platným pátým paragrafem ohromíš každého,kdo Tě bude chtít po škole zaměstnat.Z výše uvedeného totiž vyplývá,že vyšší paragraf hned po učilišti či SŠ ani mít nemůžeš. Také jsem s ním kdysi začínal a skončil zatím s devítkou.:rolleyes:

U strojvůdců nevím,možná postačí paragraf č.5. U el.trakce bych to již viděl spíše na paragraf č.6. Jde o to,zda může fíra v rámci své šichty "pracovat" i na el.zařízeních /např.řešit nějaký el. zádrhel ve strojovně apod./.Tam to je již práce na el.zařízení a protože je fíra na mašině sám /nemá dozor s paragrafem č.6/,musel by mít již tu šestku.
Raději ať se ale k tomu vyjádří skuteční stojvůdci.

David

Tak, tak. Pětka je nejnižší paragraf, na který máš papír. Jsou §1, 3, 4, 5, atd. Na Internetu si to najdete. Šestku bych si udělal v případné práci ( pracovník pro získání §6 musí splňovat praxi na el.zařízení 1 rok pro napětí do 1000 V a 2 roky pro napětí nad 1000 V ). Woow, takže Ty máš devítku, jo? Máš můj respekt. :D Radši ani nechci vědět, jak často musíš chodit na přezkoušení...

U nás je to osoba poučená, pre SŽDC som dostal pracovník seznámený par.3. Je jedno, či na akej trakcií jazdíš. Rušňovodič nieje oprávnený robiť nijaké zásahy na el. zariadeniach. Tú osobu poučenú má maximálne na odpájanie kábla vlakového kúrenia.

E499_2002 napsal:
Tak, tak. Pětka je nejnižší paragraf, na který máš papír. Jsou §1, 3, 4, 5, atd. Na Internetu si to najdete. Šestku bych si udělal v případné práci ( pracovník pro získání §6 musí splňovat praxi na el.zařízení 1 rok pro napětí do 1000 V a 2 roky pro napětí nad 1000 V ). Woow, takže Ty máš devítku, jo? Máš můj respekt. :D Radši ani nechci vědět, jak často musíš chodit na přezkoušení...

O držitelích vyšších padesátkových paragrafů či jakýchkoli titulů si iluze nedělej - i devítkář či "inža" může být pěkný blboň.;)

Ještě k té šestce,paragraf č.6 je víceméně nejvyšší možný pro běžného dělníka. Paragraf č.7 je totiž určen de facto jen mistrům a tak záleží pouze na zaměstnavateli,zda Tě na zkoušku pro paragraf č.7 časem pošle nebo ne. V každém případě ta šestka pro poklidný život elktrikářův bohatě postačí.;)

David

Back
Nahoře