Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
climber napsal:
pls o radu. Konfig1- desktop XP SP1, graf128, ram256, a fps tak okolo 12. Konfig2- notebook w2000 SP4, zdiel graf geforce2, ram 128 a fps bum 30 !

To vse na default trati (napr Japan2). Na XP je povypinane vsetko co moze byt. Scem si jazdit doma a nie z roboty corovat NTB na blacka.

Dik za rady.

Tak to je jednoduché. Win XP je hotovej požírač výkonu. Ale na Win 2k stačí sestava jako na Win 98 či ME. Nestačí to jen povipínat oni xpéčka si to zapnou znovu ikdyž je to vyplé ( furt na něčem pracujou). My sme ořezali xpéčka na 50MB a fungovali na sestavě pro Win 95.

Jediná rada zní koupit nový procesor či ram nebo změna systému na Win 2k a níž.

dal som pokus, ten isty desktop, len w2000 a taky fps 12-13. Asi bude comp pre train simul(msts ci trs) zakliaty :cry: :cry: :cry: . V FS2004 si lietam v pohode na fps25-30. bud to nestiha CPU-celeron2,5G, abo sa nejako biju HW. hold nevim...

climber: Mas tam nainstalovany MsTS bin? Ten dost optimalizuje pracu s pamatou ... inak jednoznacne dokupit RAMku ...

Chtěl bych upozornit na novější aktualizaci systému windows,který teď microsoft uvolnil k 15.březnu.
Ve čtvrtek došlo k automatické instalaci Windows Update a dneska tento update způsobil,že pokud chci spustit jakýkoliv soubor přes klasického průzkumníka, tak počítač zatuhne a trvá to dlouho,než se soubor spustí. Čili pokud máte nainstalovánou aktualizaci z 15.3. tak ji klasicky přes ovládací panely/přidat a ubrat programy odinstalujte.
Chyba je pouze u klasického průzkumníka tedy chyba je v souboru Explorer.exe Zkoušel jsem třeba v průzkumníkovi přejmenovat soubor,jakmile jsem myší označil soubor či adresář,tak počítač zatuhnul až pak sem mohl vypnout průzkumníka.

V tomto případě raději používejte nějaký jiný prohlížeč souborů například Windows Comander, ten vám nebude způsobovat tyto potíže. :(

To bude od Jiřího nějaká poplašná zpráva,protože mě ta aktualizace taky přišla a všechno mě funguje normálně.

Matýsek napsal:
To bude od Jiřího nějaká poplašná zpráva,protože mě ta aktualizace taky přišla a všechno mě funguje normálně.
No mne ta aktualizace způsobuje nestabilitu průzkumníka ve Windowsu,proto jsem nastavil zrušení automatické aktualizace Windows. Ne každá aktualizace automaticky znamená vylepšení, ba naopak aktualizace Windows může způsobit výše uvedené problémy. :roll:

Ano, už se i stalo, ale ihned se objevilo upozornění na forech a Bill to rychle vyřešil. Ale na forech jsem neviděl nic, takže je to vpořádku.
Přímo WinXP se týkala jedna (celkem byly 4) a tu bych teda zrovna neodinstalovával.

Nové PC a problémy s MSTS

Zdravím,
měl bych dotaz, už si nevím rady :( . Mám nové PC (AMD Athlon64 X2 4000+, 2.1GHz@2.4GHz; deska ASUS M2N32-SLI Deluxe (s.AM2, chipset nForce590 SLI); RAM Kingston 1GB (2x512MB v dualu) DDR2 800MHz CL4; HDD Seagate 250GB SATA-II a druhý HDD Maxtor 80GB SATA-I; grafika ATI Radeon X1650XT 256MB DDR3) a nedaří se mi zprovoznit MSTS, neustále mě to posílá k Billovi. Jakákoli trať (BP, Trať 321, Luhačovice,...) se mi rozjede jen ve volné jízdě, pokud chci kteroukoli větší aktivitu, hra po načítání spadne (pošle mě k Billovi). Některé aktivity, které nezačínají ve velkých městech (nebo ve městech, kde ještě není dodělaná grafika, např. Olomouc v BP v.75.1) se rozjedou, ovšem po nějaké době se ocitám opět na ploše Windows. Stejné je to s editorem tratí (buď po načítání ihned Bill nebo až po chvíli stavění), u editoru aktivit to stejné po pár pohybech myší (přiblížení, oddálení). To stejné to dělá ve Windows XP SP2 (32bit) CZ i ve Windows XP x64 EN (OS jsou čerstvě nainstalované, takže to žádným "bordelem" v PC být nemůže :? ). BTW, tím overclockem CPU z 2.1 na 2.4 GHz to není, zkoušel jsem to i s původní frekvencí. Nejdřív mě napadlo, že XPčka měly nějaké problémy s dual-core Athlonama, takže jsem vyzkoušel všemožné hotfixy od Microsoftu, až po oficiální ovladače pro XP od AMD. A nic :( . C'n'Q a podobné věci mám zakázané. Nepomohl ani MSTS Bin, pořád to samé, už fakt nevím, co s tím. :roll: Blbne jen MSTS, jinak nemám žádný problém! Ovladače pro grafárnu, chipset a vůbec všechny komponenty bych měl mít nejnovější (ale jelikož už se 2 týdny nemohu dostat na download-stránky ASUSu, možná něco vyšlo...).
Budu vděčný opravdu za jakoukoli pomoc, morduju se s tím už týden :mad:

P.S.: Na starém PC (Sempron 2200+ (soc.A), 512MB RAM, 256MB GRF ATI Radeon 9200) vše jelo OK...
P.S. no.2: Pokud se tady už něco podobného řešilo, tak se moc omlouvám, ale opravdu jsem to tady poctivě hledal půl hodiny :)

Naposled editoval moderátor:
bob57_cz napsal:
Hmmm, nevím, čeho se chytit. Pro začátek zkus ty paměti přehodit z duálu do singlu.

Máš v pořádku Trainset a oddělené Global pro jednotlivé skupiny tratí a nekompatibilní přesunuty do cache ?

Přehodil jsem je do singlu a nic... :( Stejná situace.
Trainset a Global mám určitě OK, v editoru aktivit to dělá i u defaultních tratí, a s původním trainsetem (hned po čisté instalaci MSTS). Fakt nevím, čím to ještě může být. Jenom co se mi podaří dostat na download-web ASUSu, podívám se, jestli nejsou nějaké aktualizace ovladačů, protože mě už nic jiného nenapadá... :?

Měl jsem problémy s ovladači na ten samý Radeon a taky blbnul MSTS,tak jsem vyzkoušel ovladače Omega 3.8.291 a MSTS šlape jako hodinky.Už se tady psalo,že nejnovější ovladače nemusí dělat dobrotu,ten samý problém jsem měl na jiném PC,kde byla grafika NVidia FX5600 a s novými ovladači byly neskutečné problémy,přešel jsem na ovladače 53 a byl hned klid.Za pokus to stojí.

Mám takový problém s řadičem IDE. Neustále mi Windows XP vypíná režim přenosu Ultra DMA 6 a zapiná mi režim PIO.

Ve správci zařízení,je kořen ŘADIČE IDE ATA/ATAPI
Pod ním jsou nainstalovány ovladače :
PCI STANDARTNÍ DVOUKANÁLOVÝ ŘADIČ IDE
PRIMÁRNÍ KANÁL IDE
SEKUNDÁRNÍ KANÁL IDE

Když otevřu Primární kanál IDE, a v záložce UPŘESNIT NASTAVENÍ mám napsáno.
Zařízení 0
REŽIM PŘENOSU :DMA ( JE-LI K DISPOZICI )
AKTUÁLNÍ REŽIM PŘENOSU : REŽIM PIO

Zařízení 1
REŽIM PŘENOSU : DMA ( JE-LI K DISPOZICI )
AKTUÁLNÍ REŽIM PŘENOSU : Nelze použít

Viz obrázek http://data2.edisk.cz/stahni/04850/ide.gif_33.19kB.html

Zkrátka problém nemám se sekundárním kanálem, ale jen s primárním, mám takový program,který detekuje ty řadiče a při zjištění,že je zapnut režim PIO, tak automaticky nabízí restart počítače a po restartu se zapne režim Ultra DMA 6 ten program se jmenuje DVD FAB PLatinum. Jinak není možné zapnout ten režim ultra DMA 6 ve správci zařízení.

Nevíte,kde by mohl být problém, proč mi Windows XP po každé to natvrdo přepne do PIO módu ? Zajímavé je to,že kdysi jsem mohl týden v kuse mít zapnutý aktuální režim přenosu ULTRA DMA 6 a pak mi to Windows přepnul do PIO módu a tento týden je situace taková, že pokaždé jakmile to přepnu tak po restartu počítače se opět přepne do PIO módu.

Jsem z toho zoufalý, protože nemůžu normálně pracovat, počítač je hrozně zpomalenej, start Windows trvá snad roky a inicializace antiviráku po spuštění Windows trvá snad 15 minut. A to nemluvím o vypalování a kopírování souborů na disku. Jak je možné, že předtím jsem mohl delší dobu provozovat mód ULTRA DMA 6 a teď už windows trvale zapíná PIO mód ? Prosím poraďte mi jako blbému laikovi, který ani se neumí vyznat v BIOSU ( tam jsem to taky zkoušel ale je to pro mě složité )

Jinak jsem čerpal různé rady a náměty i v jiných fórech a na serveru http://www.zive.cz a stjejně to moc nepomáhá. Zkoušel jsem v BIOSU vypnout něco o režimu SATA1/SATA 2
SATA3/SATA4, tedy deaktivoval jsem funkci, ale to mělo zanásledek, že počítač neustále pracoval s procesorem, hardiskem a tak jsem musel natvrdo restartovat počítač a opět v BIOSU to povolit, jinak bych nespustil žádnou aplikaci.

Pak jsem v BIOSU objevil jakousi funkci SATA RAID, co to vlastně je ? Protože ta v BIOSU není aktivována.

P.S. Zkoušel jsem dle rady na http://www.zive.cz odinstalovat ovladače a po restartu se ovladače zpět sami nainstalovali ( windows je zpět nainstaloval ) a stejně to nepomohlo. Opět mám PIO mód.

bob57, Jirka: Ono to staci spustit ten instalacny program co je na CD k doske ... ten si povacsinou vie aj sam zariadit podvrhnutie spravnych .inf suborov ...

Sata RAID mu bude k govnu uz len kvoli tomu, ze tama zrejme nema SATA disky ... a ono taketo dosky ani moc hraciek s RAID neumoznuju ... a este ma nahovno BIOS, co nevie spravne identifikovat SATA radic, takze ked sa vypne WINDOWSu rupne v bedni ...

No to bol skor problem nejakeho konkretneho ovladaca ... v sobotu som robil dve upgradovane zostavy na ASUSoch a tam ficalo vsetko krasne ... aj IDE disky ... osobne povazujem veci z ASUSu za dost dobre ... (MSI az tak nepoznam, ku nam to vozi len blby Agem, takze z logistickych dovodov je to nepouzitelne)

Este sa Jirku opytam, ze aky ma KONKRETNY model dosky (ak to ma skladane aj od firmy, vacsinou ma od dosky krabicu /davaju sa do nich vsetky CD a prebyvajuce kable/, inak to vedia zistit veci ala SiSoft Sandra alebo Belarc advisor) ci mu to robi od instalacie windows alebo to robit "zacalo" az casom a ci si pamata ze pri instalacii spustal nejake instalatory ovladacov (lebo ono to povacsinou ide aj bez toho) a co ma vsetko do XP doinstalovane (service pack, ...) ...

bob57_cz napsal:
Vypni si zálohování systému na všech jednotkách, odinstaluj ovladače řadičů a v okamžiku, kdy si win chtějí doinstalovat tyto znovu, tak nedávej volbu automaticky, která je přednastavena a zadej, odkud si mají win ovladače vytáhnout, přitom jim nabídni ty, které jsi dostal k základní desce ( pro VIA např 4in1xxxx rozbalené ). Pokud jim (win) nedáš ty správné, tak si automaticky nainstalují nějaké základní ze své databáze, což právě vytrvale a správně činí.
Na RAID zapomeň, že jsi něco takového někde zahlídl, stejně nemáš pole nainstalované a mít nebudeš, když nevíš na co to je a jaké má které vlastnosti ( 0,1,5,10..).

A jak se to zálohování vypíná. Odinstaloval jsem ty ovladače řadičů, ale po restartu windows sám je automaticky nainstaloval, tak kde mám zrušit volbu automaticky a co se týče základní desky, tak nevím co to má být, ale mám něco jako Maxtor 6B200P0.
Jinak jak ve správci zařízení poznám ten název základní desky ?

bob57_cz napsal:
Jiří Maxa napsal:
bob57_cz napsal:
Vypni si zálohování systému na všech jednotkách, odinstaluj ovladače řadičů a v okamžiku, kdy si win chtějí doinstalovat tyto znovu, tak nedávej volbu automaticky, která je přednastavena a zadej, odkud si mají win ovladače vytáhnout, přitom jim nabídni ty, které jsi dostal k základní desce ( pro VIA např 4in1xxxx rozbalené ). Pokud jim (win) nedáš ty správné, tak si automaticky nainstalují nějaké základní ze své databáze, což právě vytrvale a správně činí.
Na RAID zapomeň, že jsi něco takového někde zahlídl, stejně nemáš pole nainstalované a mít nebudeš, když nevíš na co to je a jaké má které vlastnosti ( 0,1,5,10..).

A jak se to zálohování vypíná. Odinstaloval jsem ty ovladače řadičů, ale po restartu windows sám je automaticky nainstaloval, tak kde mám zrušit volbu automaticky a co se týče základní desky, tak nevím co to má být, ale mám něco jako Maxtor 6B200P0.
Jinak jak ve správci zařízení poznám ten název základní desky ?
Hmmm, tak dost. Nic nedělej, než to úplně zmrvíš a pak to bude na mne. Vytáhni všechny dráty ze všech konektorů, bednu ulož do tašky a odnes do "nemocnice doktorovi" ( specializovaný servis PC - jako pro auta ).
To bude nejbezpečnější. Vypisovat další dlouhé manuály na jednoduché operace se mi opravdu nechce. Sorry.

A to je zajímavé, mě nechceš pospat jak se to zalohování vypíná a jinému si popsal manuál k řešení určitého problému viz

bob57_cz napsal:
Zakaž restartování systému:
pravé myšítko pro kontextmenu, "Vlastnosti" (poslední dole), karta "Upřesnit", oddíl "Spouštění a zotavení systému", tlačítko "Nastavení", sekce "Selhání systému", zrušit zatržítko u "Automaticky restartovat", OK,OK.
Poté by měl padnout jen program a ne celé win.
Jak psal Džordž, může být problém s pamětí, která se plní a neuvolňuje. Po přetečení buferu padne celý systém bez ohledu na výše popsané nastavení.
Pokud tedy poté padne celý systém, prověřit RAM testovací utilitou ( třeba http://www.goldmemory.cz/ ).
Pokud systém nepadne, podívat se v biosu, jestli není zbytečně zapnuté cachování videoram, případně zkusit vyměnit GK za jinou a testnout.
Toliko zatím nyní, dále se pak uvidí podle výsledků z výše...

Jiří Maxa napsal:
A to je zajímavé, mě nechceš pospat jak se to zalohování vypíná a jinému si popsal manuál k řešení určitého problému viz...
Jenže podle tvých reakcí vůbec nevíš, co děláš. To označení "základní desky" cos sem dal, to je ve skutečnosti 200GB disk!
Proto ve tvém případě bude opravdu lepší, když ti to opraví nějaký profesionál.

Jiří Maxa napsal:
A to je zajímavé, mě nechceš pospat jak se to zalohování vypíná a jinému si popsal manuál k řešení určitého problému viz

Jiří, jestli to není tím, že ne všem se dá po telefonu nebo mailu poradit - pokud si dotyčný rádce není jistý, že bude druhou stranou pochopen a nemá jistotu, že druhá strana udělá přesně to, co se radí, tak od toho logicky de pryč .... nakonec by se mohlo stát, že ten, kdo se pak snaží pomoct až do poslední mrtě bude obviněn, že Ti zničil desku či cokoliv jiného ..... stejně tak jsem to udělal i já s bratrancem z Ostravy ...... raději ho poslal do kamenného servisu.....je to jistější a bezpečnější pro obě strany .....

Je to tak pro Vás pochopitelné?

bob57_cz napsal:
Vypni si zálohování systému na všech jednotkách,

Máš snad na mysli kliknout levým tl.myši na "Tento počítač"/"Vlastnosti"/Obnovení Systému/ a zaškrtnout políčko
" Vypnout nástroj Obnovení systému na všech jednotkách" a pak potvrdit OK :?: :idea:

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře