Google SketchUp

regedit77 napsal:
Ahoj. V kečupu používej textury tga. Převodník v něm ti to automaticky převede - přeformuluje na ace. Název je jen dle libosti pro přehlednost lepší podle názvu modelu.

Jenom chci dodat,že textura .ace i .tga musí mít formát 256x256,512x512,1024x1024 a atd.Jiné formaty nebudou v MSTS vidět,
tzn.,že textury u stažených objektů z GoogleEart nebývájí vhodné pro svůj rozměr.

regedit77 napsal:
Ahoj. V kečupu používej textury tga. Převodník v něm ti to automaticky převede - přeformuluje na ace. Název je jen dle libosti pro přehlednost lepší podle názvu modelu.
Převodníkem máš na mysli plugin do MSTS ? Znamená to tedy, že není potřeba využívat služeb prográmků AceIt, TGATool apod. ? Platí nějaká obecná pravidla pro volby uložení textury do souboru TGA ?
Děkuji.

Jenom chci dodat,že textura .ace i .tga musí mít formát 256x256,512x512,1024x1024 a atd.Jiné formaty nebudou v MSTS vidět,
tzn.,že textury u stažených objektů z GoogleEart nebývájí vhodné pro svůj rozměr.
Toto pravidlo týkající se velikosti textur znám. Mám za sebou několik modelů v gmaxu. Ale modelování v kečupu považuju za mnohem snadnější.

jarx napsal:
regedit77 napsal:
Převodníkem máš na mysli plugin do MSTS ? Znamená to tedy, že není potřeba využívat služeb prográmků AceIt, TGATool apod. ? Platí nějaká obecná pravidla pro volby uložení textury do souboru TGA ?
Děkuji.
Odpovím za synátora,
Vezmeš obrázek BMP,otevřeš v npř.v TGATool,musí mít velikost jak je uvedeno navrchu,dáš uložit jako např. A.tga a potom dáš expotr do A.ace. Tím Ti vznikne soubor .tga i .ace.
Pokud chceš použit texturu z již existujícího modelu musíš ve SketchUpu dát uložit texturu jako např.A.bmp a nasledně ji otevřít v paintu a upravit na danou velikost.
Dál se se mnou spoj po ICQ,rád Ti poradím.
Mirek

Odpovím za synátora,
Vezmeš obrázek BMP,otevřeš v npř.v TGATool,musí mít velikost jak je uvedeno navrchu,dáš uložit jako např. A.tga a potom dáš expotr do A.ace. Tím Ti vznikne soubor .tga i .ace.
Pokud chceš použit texturu z již existujícího modelu musíš ve SketchUpu dát uložit texturu jako např.A.bmp a nasledně ji otevřít v pintu a upravit na danou velikost.
Dál se se mnou spoj po ICQ,rád Ti poradím.
Mirek
Mirku, děkuju za radu, už funguju! Já osobně s BMP formátem vůbec nepracuju. Textury sesazuju dohromady ve Photoshopu. Pracuju s vrstvami, takže primární formát souboru je u mě *.psd. Když mám texturu připravenou, uložím soubor jako *.tga a ten potom pomocí AceIt (nebo jiného konvertoru) převedu na *.ace. 3D model v kečupu potahuju texturou *.tga (dle rady výše). Přidal jsem si tě do ICQ, tak kdyžtak můžem pokecat :oops:

Naposled editoval moderátor:
jarx napsal:
Mirku, děkuju za radu, už funguju! Já osobně s BMP formátem vůbec nepracuju. Textury sesazuju dohromady ve Photoshopu. Pracuju s vrstvami, takže primární formát souboru je u mě *.psd. Když mám texturu připravenou, uložím soubor jako *.tga a ten potom pomocí AceIt (nebo jiného konvertoru) převedu na *.ace. 3D model v kečupu potahuju texturou *.tga (dle rady výše). Přidal jsem si tě do ICQ, tak kdyžtak můžem pokecat :oops:
Tak teď si sypu hlavu popelem,protože si myslím,že si ty vrstvy nechám od Tebe pořádně vysvětlit.Jinak já úpravy textur dělám samozřejmě ve 602 suite,která je sice předpotopní,ale jsem na ní zvyklej a noční a složité textury mě dělá regedit v Photoshopu.
Horší je,že nejsou kvalitní fotky tak jsem napsal ježiškovi o nějakej foťák.abych konečně mohl jezdi fotit,protože Nikon patří dceři,Olimpus odešel do věčnejch lovišť a přátelé zde na foru pořád jen slibují a slibují,ale to je již jiné téma!

Naposled editoval moderátor:
Vrstvy jsou právě ve Photoshopu (překrýváš jeden obrázek druhým). Pokud máš objekt který se ti nevešel na jeden záběr, v druhé vrstvě přidáš zbytek objektu nepotřebné vymažeš tím ze dvou polo-budov vytvoříš komplet celé strany. Jednodušeji roztrhni papír na dva a každá půlka je jedna vrstva. Ale dohromady je to celek. Photoshop, Corel je na to ideál. Ale máš pravdu texturu i s alfou uděláš i v malování. I když pracněji.

Miky945 napsal:
Tak teď si sypu hlavu popelem,protože si myslím,že si ty vrstvy nechám od Tebe pořádně vysvětlit.Jinak já úpravy textur dělám samozřejmě ve 602 suite,která je sice předpotopní,ale jsem na ní zvyklej a noční a složité textury mě dělá regedit v Photoshopu.
Horší je,že nejsou kvalitní fotky tak jsem napsal ježiškovi o nějakej foťák.abych konečně mohl jezdi fotit,protože Nikon patří dceři,Olimpus odešel do věčnejch lovišť a přátelé zde na foru pořád jen slibují a slibují,ale to je již jiné téma!
Pokud budeš mít zájem, vrstvy Ti rád vysvětlím, není to nic složitého. Domluvíme se na ICQ. Případně ti můžu poslat návod na Photoshop v PDF, kde je to hezky vysvětleno. Pro účely textur na 3D objekty do her dle mého názoru stačí obyčejný levnější kompakt.

Také v tomto softu modeluju, i když do jiné hry.

Ale k Vašemu tématu, ohledně textur, samozřejmě nejlepší je mít vlastní, ale stránky http://www.cgtextures.com/ jsou poměrně dost obsáhlé, při registraci je možné stahovat textury i v lepších rozlišení, akorát je denní limit 15Mb pokud neni účet placený.
Přesto se tam dá najít opravdu hodně slušných textur :)
Snad to využijete :)

Tak jsem zkusil přechod z Gmaxu do sketchup. Ale potřeboval bych pár rad ohledně mapování textur, protože mi to připadá strašně složitý a nepřehledný. Textury mam 512x512 připraveny jako doposud pro gmax. A jak dál? Importovat je dle návodů jako texturu na model? Jenže pak ty úpravy s těmi směšnými piny (špendlíky) kde ani pořádně nevidím kam je připichuji? Nemáte někdo solidní návod nebo odkaz na tutorial? Byl bych vděčný :)

Ahoj mám dotaz na ty co dělaj v Google SketchUp.Stáhl jsem si model,pro Dráždany a jak ten model převedu do MSTS.plugin na msts mám,ale nevím si rady kde mám vzít textury.Předem díky za odpovědi Lukáš

KimiR napsal:
Ahoj mám dotaz na ty co dělaj v Google SketchUp.Stáhl jsem si model,pro Dráždany a jak ten model převedu do MSTS.plugin na msts mám,ale nevím si rady kde mám vzít textury.Předem díky za odpovědi Lukáš
Stáhnutý model jsem do MSTS ještě nepřeváděl, ale v každém případě model musíš otexturovat texturou, která bude respektovat pravidla MSTS, tzn. textura čtvercové velikosti 512x512 px (resp. 1024x1024 px apod.) a tento soubor potom převést na formát *.ace Soubor s texturou (*.ace) musí mít shodný název jako soubor s modelem (*.s)

Tomas Lee napsal:
Tak jsem zkusil přechod z Gmaxu do sketchup. Ale potřeboval bych pár rad ohledně mapování textur, protože mi to připadá strašně složitý a nepřehledný. Textury mam 512x512 připraveny jako doposud pro gmax. A jak dál? Importovat je dle návodů jako texturu na model? Jenže pak ty úpravy s těmi směšnými piny (špendlíky) kde ani pořádně nevidím kam je připichuji? Nemáte někdo solidní návod nebo odkaz na tutorial? Byl bych vděčný :)
Mno, uvažoval jsem o tom, že bych zkusil udělat nějaký manuálek na tvorbu jednoduchýho modelu pro MSTS, třeba můj první model, který se mi povedlo otexturovat (grafiti zed) ... uvidim, jak bude čas. Na internetu je spousta videotutoriálů na modelování, ale žádný co popisuje tvorbu modelu do MSTS, jsem zatim neviděl.
Mimochodem ty špendlíky mě taky trochu serou, malý křížek by byl asi praktičtější.

jarx napsal:
KimiR napsal:
Stáhnutý model jsem do MSTS ještě nepřeváděl, ale v každém případě model musíš otexturovat texturou, která bude respektovat pravidla MSTS, tzn. textura čtvercové velikosti 512x512 px (resp. 1024x1024 px apod.) a tento soubor potom převést na formát *.ace Soubor s texturou (*.ace) musí mít shodný název jako soubor s modelem (*.s)

A texturu myslíš jak,když už to má textury na sobě,myslím že to není bílej obejkt jenom,ale že už to má foto textury na sobě.Kdyžtak icq pro vysvětlení,já už si tě přidal.

Modeláři v Google Sketchup prosím pomozte! Mám občas problém s texturou některé plochy modelu. Ve Sketchupu je textura natažená tak jak chci, ale po exportu do souboru "s" a prohlédnutí v Svieweru je to špatně viz obrázek. Je potřeba si na něco dávat pozor při texturování ve Sketchupu? Kde dělám problém? Díky za podněty.
01.jpg

jarx napsal:
Modeláři v Google Sketchup prosím pomozte! Mám občas problém s texturou některé plochy modelu. Ve Sketchupu je textura natažená tak jak chci, ale po exportu do souboru "s" a prohlédnutí v Svieweru je to špatně.
TO jarx:
Jakou verzi SketchUp a jakou verzi převodníku do MSTS používáš?
Mě to dělalo ve verzi 6. a SU2TS11.
Nyní používám verzi 7. a SU2TS20 a ani jednou se mě to nestalo!

Back
Nahoře