Využiju oživení tohoto vlákna a přidám slovo do pranice...
MSTS plugin pro SketchUp (poslední verze 2.0) fungoval statečně až do verze SU 2013. V SU 2014 byly provedeny větší změny a v pluginu přestalo fungovat generování LODů. LODy se nedaly nadefinovat a i když potom šlo něco naklikat "naslepo", vygenerovaný Shape soubor byl chybný.
Tento stav mi sice trochu nedal spát, ale nějak jsem to nelámal přes koleno. Tedy až do tohoto týdne. Dokopal jsem se k tomu podívat se zdrojovému kódu trochu na zoubek a ačkoliv neprogramuji v Ruby, podařilo se mi chybu najít a OPRAVIT. Po zběžném otestování si troufnu tvrdit, že plugin by měl být opět plně funkční a to i v nejnovější verzi SketchUp 2016. Upozorňuji, že jsem nerevidoval celý kód pluginu, zaměřil jsem se jen na příčinu nefunkčnosti generování LODů. Vzhledem ke copyrightu původního autora vypouštím do světa jen opravený soubor, nikoliv celý plugin. Pokud plugin nemáte, musíte si ho stáhnout z internetu.
Oprava je >> ZDE <<
Bližší info je uvnitř archivu.
Dovolím si ještě pár drobných rad k texturování a modelování (z vlastních zkušeností):
- textury je potřeba dobře připravit. Křivá textura se ve SU už jen těžko "dorovnává".
- při natahování textur na model můžete použít červený, zelený a modrý špendlík ( nástroj Texture | Position ), ale NESMÍTE použít ŽLUTÝ! S deformací žlutým špendlíkem neumí plugin pracovat. Pokud si pohnete žlutým špendlíkem, tato změna rozměru textury se buďto neuloží vůbec, nebo vám na modelu vyjde textura obludně deformovaná. Je to sice škoda, protože žlutý špendlík ovlivňuje perspektivní deformaci textury, ale skutečně se nesmí používat.
- pokud vám vyjde výsledné umístění textury na vyexportovaném modelu nakřivo, patrně jste si pohnuli žlutým špendlíkem. Pozor! Někdy dojde k pohybu při přílišném natahování textury, tedy bez toho abyste na žlutý špendlík kliknuli!. Potom nezbývá než v SU pozici textury vyresetovat a opětovně nastavit. Kdyby nepomohlo ani to, musíte stěnu modelu smazat, znovu ji vytvořit a znovu natexturovat. Většina chyb není způsobena pluginem, ale člověkem.
- postupy modelování v podstatě nijak nesouvisí s pluginem. Proto není důvod nepoužívat nejnovější verzi SU. Jediné co musíte dodržet je vhodná struktura modelu před exportem. Pokud si v SU vytvoříte sférickou plochu, patrně ji nevyexportujete. Pokud něco plugin neumí, smiřte se s tím. Při samotném modelování se ale omezovat nemusíte. Stačí na konci model patřičně upravit a případně zjednodušit.
Přeji příjemné "kečupování" (=modelování)
P.S.: Pokud admini usoudí, že by to chtělo samostatné vlákno, pak budiž příspěvek přemístěn.