Google SketchUp

Dobrý večer
Chtěl bych se zeptat, jak je to s úpravou textury pro program Sketchup. U zahraničních modelů jsem si všiml, že každá použitá textura ma svůj vlastní ACE soubor. Zajímalo by mne, zda Sketchup dokáže načíst několik textur z jednoho souboru, jako GMax.

Ano, tedy umí použít texturu z jediného souboru na libovolný počet ploch modelu, záleží na tvůrci, jak si textury připraví. Co SU neumí je dlaždicové použití části textury na ploše modelu. Pokud potřebujete použít texturu dlaždicově, je nutné tuto konkrétní texturu uložit do samostatného souboru. Jinak není problém umístit rozřezané jednotlivé plochy např. domku do jediného souboru a použít každou část na jinou plochu modelu a to klidně i opakovaně.

Využiju oživení tohoto vlákna a přidám slovo do pranice...

MSTS plugin pro SketchUp (poslední verze 2.0) fungoval statečně až do verze SU 2013. V SU 2014 byly provedeny větší změny a v pluginu přestalo fungovat generování LODů. LODy se nedaly nadefinovat a i když potom šlo něco naklikat "naslepo", vygenerovaný Shape soubor byl chybný.

Tento stav mi sice trochu nedal spát, ale nějak jsem to nelámal přes koleno. Tedy až do tohoto týdne. Dokopal jsem se k tomu podívat se zdrojovému kódu trochu na zoubek a ačkoliv neprogramuji v Ruby, podařilo se mi chybu najít a OPRAVIT. Po zběžném otestování si troufnu tvrdit, že plugin by měl být opět plně funkční a to i v nejnovější verzi SketchUp 2016. Upozorňuji, že jsem nerevidoval celý kód pluginu, zaměřil jsem se jen na příčinu nefunkčnosti generování LODů. Vzhledem ke copyrightu původního autora vypouštím do světa jen opravený soubor, nikoliv celý plugin. Pokud plugin nemáte, musíte si ho stáhnout z internetu.

Oprava je >> ZDE <<

Bližší info je uvnitř archivu.

Dovolím si ještě pár drobných rad k texturování a modelování (z vlastních zkušeností):

- textury je potřeba dobře připravit. Křivá textura se ve SU už jen těžko "dorovnává".
- při natahování textur na model můžete použít červený, zelený a modrý špendlík ( nástroj Texture | Position ), ale NESMÍTE použít ŽLUTÝ! S deformací žlutým špendlíkem neumí plugin pracovat. Pokud si pohnete žlutým špendlíkem, tato změna rozměru textury se buďto neuloží vůbec, nebo vám na modelu vyjde textura obludně deformovaná. Je to sice škoda, protože žlutý špendlík ovlivňuje perspektivní deformaci textury, ale skutečně se nesmí používat.
- pokud vám vyjde výsledné umístění textury na vyexportovaném modelu nakřivo, patrně jste si pohnuli žlutým špendlíkem. Pozor! Někdy dojde k pohybu při přílišném natahování textury, tedy bez toho abyste na žlutý špendlík kliknuli!. Potom nezbývá než v SU pozici textury vyresetovat a opětovně nastavit. Kdyby nepomohlo ani to, musíte stěnu modelu smazat, znovu ji vytvořit a znovu natexturovat. Většina chyb není způsobena pluginem, ale člověkem.
- postupy modelování v podstatě nijak nesouvisí s pluginem. Proto není důvod nepoužívat nejnovější verzi SU. Jediné co musíte dodržet je vhodná struktura modelu před exportem. Pokud si v SU vytvoříte sférickou plochu, patrně ji nevyexportujete. Pokud něco plugin neumí, smiřte se s tím. Při samotném modelování se ale omezovat nemusíte. Stačí na konci model patřičně upravit a případně zjednodušit.

Přeji příjemné "kečupování" (=modelování) ;-)

P.S.: Pokud admini usoudí, že by to chtělo samostatné vlákno, pak budiž příspěvek přemístěn.

Je tedy lepší používat starší verzi SketchUp 8 s pluginem SU2TS20, nebo přejít na novější verzi ? Jestli jsem četl správně, tak SketchUp 2016 je pouze trial verze. Chtěl bych dělat jednoduché objekty, většinou stavby. Pro textury přemýšlím o větším rozlišení 1024x1024. Doufám, že to nebude moc graficky náročné.

SketchUp po instalaci funguje nějakou dobu (několik hodin) jako SketchUp Pro trial a pak se přepne do verze SketchUp Make (něco jako lite verze). Pokud se nemýlím, tak Pro verze umožňuje funkce jako generování výkresů, přímou tvorbu 3D scén, tvorbu dokumentů přímo z modelu a další funkce, které využijí projektanti. Čili CAD. Pro tvorbu statických objektů do MSTS není verze Pro potřeba. Naprosto stačí verze Make. Lze samozřejmě používat i verzi SU 8, ale například některé novější pluginy, které mohou pomoct s konstrukcí např. sférických ploch bohužel ve verzi SU 8 už nefungují. Stejně jako nefunguje např. přímý přístup do WareHouse. Jinak je SketchUp Make neomezeně k nekomerčnímu použití zdarma.

Tedy není důvod k používání SU 8, snad jen vzhledem k dostupné češtině. Pokud ovládáte alespoň pasivní znalost angličtiny (na úrovni porozumění programům), pak klidně můžete používat SketchUp Make 2016.

Pro domečky bohatě stačí textury 512x512. Větší textury pochopitelně lze používat, ale obecně platí, že čím víc dat a souborů se musí za časovou jednotku načíst do paměti počítače, tím nižší a méně plynulý chod simulátoru bude. Větší textury mají smysl u velkých a členitých budov, kdy je potřeba hodně jednotlivých textur.

Viete sem prosím niekto hodiť ten plugin do sketchupu? Ja som googlil a okrem pár stránok som ten plugin nenašiel a ked našiel tak odkazi boli nefunkčné. A podporuje ten plugin SU 2016? Diky

Funkční odkazy o kterých vím (bohužel nutná registrace):

http://www.elvastower.com/forums/index.php?/files/file/1893-sketchup-to-msts-exporter-plugin/
http://www.trainsim.com/vbts/tslib.php?searchid=6181446

Originální stránky autora už neexistují a jinde jsem plugin zatím nenašel. Kvůli copyrightu autora by asi nebylo jednoduché plugin vystavit volně.

V SU 2016 nefunguje generování LODů - je potřeba moje oprava (viz #44 ve vlákně). Ostatní funkce pluginu jsou OK (testováno).

Ahoj
Mám velkou prosbu ohledně exportu souboru z Google Sketchup do MSTS. Mám vytvořený objekt, nastavené LODS dám export do MSTS, otevře se nabídka na uložení, ale nenabídne mi to typ souboru S. Mám nainstalovaný SU2TS20 + SU2TS20_patch_v1.1.Lods a jiné nastavení fungují, jen export se nedaří.
:(

V "mém" Kečupu verze 8 mám pouze SU2TS a když dám export, tak mi to taky nenabízí vytvoření .S Pouze napíši název, jak se má soubor jmenovat a pak dám Uložit, poté se to zeptá, zda se má vytvořit .SD
Občas se mi .S ani .SD nevytvoří pokud to mám nasměrovaný někam do složky, proto to nechávám vytvořit na plochu. Někdy se mi .S a .SD vytvoří rovnou, ale někdy bez koncovek ve tvaru XXX a druhý ve tvaru XXX.D První přejmenuju na XXX.S a druhý na XXX.SD a funguje to.
Dále co jsem zkoušením zjistil je, že objekt nesmí obsahovat žádné komponenty, nebo skupiny. Kdyby to nepomohlo, můžeme to zkusit tak, že mi to pošleš a já to zkusím vyexportovat ;)

Karlos: Díky za tip, zkusil jsem export na plochu a funguje to. Model se zobrazuje i v Shape Vieweru, tak ještě otestovat v MSTS.Musím si ještě natrénovat usazení textury na model.Když budu dělat malý objekt, například rychlostník, tak se rozměry musí zadat vždy v metrech ?:)

Můžeš to dělat v rozměrech, kterých chceš, klidně v metrech, aby se ti lépe dělalo. Až to budeš mít celé hotové, tak vezmeš nástroj metr, označíš si jednu stranu - klikneš na začátek a pak na konec a bez dalších klikání napíšeš do okénka s rozměry požadovanou hodnotu té dané strany a Enter a mělo by se tě to zeptat, zda chceš změnit velikost modelu, tak to potvrdíš a mělo by to být. Trénoval jsem dle tohoto videa:

Moc šikovnej človíček, co to takto názorně předvedl a sdílel ;)

Karlos: Moc děkuji, také jsem to zkoušel podle tohoto videa.Zkouším udělat staré návěstidlo pro prvorepublikové tratě návěst "Pomalu".Zatím jsem spáchal sloupek a teď přemýšlím, jak tam přidělat ceduli s rychlostí a šikmé rameno.Návěst Pomalu.jpg Takto by to mělo vypadat ve finální verzipokus sloupek.jpg

Takto to vypadá rozpracované

Tak přimodelovat dané části jistě není problém, do textury si případně připravit i tu rychlost a pak ji natáhnout na model, ale to je pak jen statický model, aniž by uměl skutečně omezit rychlost na trati. Jak se toto dělá netuším, to by musel poradit již někdo v tomto směru zkušenější.

Ahoj
Měl bych dotaz na modeláře, kteří pracují s programem Sketchup s pluginem pro MSTS. Mám problém se souborem S, který má vygenerována LODS. Editor MSTS tento soubor vyhodnotí ,jako chybný. V programu Shape File Manager, nelze soubor komprimovat, editovat však lze. Když se model z Ketchupu uloží bez LODS, tak jej vidí editor MSTS a SFM dokáže komprimovat soubor S. Ještě bych se zeptal na soubor SD vygenerovaný pluginem, kde jsou vypsány údaje ESD Bouding Box. U statických modelů, snad tato data nemusí být ? :(

Zdravím Vás

Mám Sketchup make 2017. Existuje nejaký plugin pre export msts *.S? Stiahol som si síce ten čo je tu vo vlákne, ale to vôbec nezodpovedá tomuto Sktetchupu. Ďakujem za pomoc.

Ahoj, lze použít Google Sketchup 8 pro modelování jednoduchých objektů pro tratě (staniční budovy apod.) do TS2021? Pokud ano, jakým způsobem lze vyexportovat resp. dostat do hry? Děkuji.

Ahoj, lze použít Google Sketchup 8 pro modelování jednoduchých objektů pro tratě (staniční budovy apod.) do TS2021? Pokud ano, jakým způsobem lze vyexportovat resp. dostat do hry? Děkuji.
Zdar.
ja mam Sketchup 2019 aj s pluginom ( najdes na nete) ale, v editore budovy vidím ale v OR už nie,čize shape viewer povedal ze zobrazovacia vzdialenosť je 0m, čiže riešim to tak že v Sketchupe ai vymodelujem barák a potom ho exportnem do suboru .obj a ten otvorím v Blenderi kde dodám textúry a aj zobrazovaciu vzdialenosť.
Iné riešenie som zatiaľ nenašiel.

Zdar.
ja mam Sketchup 2019 aj s pluginom ( najdes na nete) ale, v editore budovy vidím ale v OR už nie,čize shape viewer povedal ze zobrazovacia vzdialenosť je 0m, čiže riešim to tak že v Sketchupe ai vymodelujem barák a potom ho exportnem do suboru .obj a ten otvorím v Blenderi kde dodám textúry a aj zobrazovaciu vzdialenosť.
Iné riešenie som zatiaľ nenašiel.
Ten plugin je toto: SU2TS20 ? Můžu poprosit, poslal bys mi ten plugin popř. odkaz. Nemůžu ho nikde najít :-( Děkuji moc.

Back
Nahoře