Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

alcapone

Pomocník strojvedoucího
Jo přesně, nedávno vydaná Vindobona, no na odstavných nemám nic krom Bubnů, jezdí mě to z a do Masaryčky. Tedy asi jen ta jedna trasa.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Právě trasa vlaku se poškodí jenom tehdy, když hýbeš nebo přidáváš výhybky, ale cokoli na trati mezi výhybkami můžeš měnit jak chceš, ale žádnou trasu tím nerozbiješ. Ale tady to bylo opravdu potřeba trochu srovnat, když tam chci dosazovat originální modely. A Praha začne být konečně trochu i pěkná. Tedy ona už má velké množství originálních modelů, ale Praha je moc velká a těch staveb u trati je moc.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Zatím Negrelliho viadukt skládám jenom z kostek, ale doufám, že to nějak půjde takto načíst i do gmax a tam to plynule pospojovat do větších bloků. Zatím nevím jak. Ale i když to bude jen vyskládané, tak to nějak přežiju. Ten oblouk by mi k tomu stavědlu i vyšel, protože současně asi zbourali tu šopu dole. Jinak na cihlových obloucích to zábradlí za cihlové vyměním. Za mostem na Pernerové je už zábradlí ocelové. Tedy ještě jedna varianta oblouku. Ty bílé oblouky mají být tři vedle sebe, ale mezi mosty mi nevejdou. Tímto už mám použité všechny nafocené varianty.
1103Negrelli4.JPG
1103Negrelli1.JPG
1103Negrelli2.JPG
1103Negrelli3.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Odpoledne jsem neměl čas, protože jsem měl frmol zákazníků a konečně se prodávají kola, tedy jsem musel jedno poskládat z krabice.
Ale před padla jsem zkusil ten tříkolejný poskládat do poloměru 500m, jak jsou nahoře koleje. 7 oblouků přijde ještě z jedné strany zaslepit, protože jsou tam perony autobusového nádraží. Oblouky nepoůjdou ohnout klasicky, tedy na druhé straně mám mezery a ty pak ručně propojím k sobě. Nebo možná zkusím udělat rovnou lichoběžníkový model. Zatím je to jen test. Dál následuje prudší poloměr 200 až 250 R
1103Negrelli5.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Vyměnil jsem texturu, ještě že těch fotek jsem udělal víc. A už se mi ty namnožené spojené oblouky i líbí. Ta vnitřní klenba, ta mi šla namapovat jen z textury zdiva solo. Tedy pokud udělám čtverec textury, té originální, co jsem si také vyfotil, tak to půjde vyměnit. Ale i tak, vlaky dole jezdit nebudou, tedy to tolik nevadí. Ale hlavně, mám ty textury krásně ostré, žádné mazanice. Ze Streetview použít nemožné, protože tam to mají za sluníčka se stíny.
Ale ještě to nemám přemapované, proto tam jsou dvě černé tečky a mezi oblouky nábojnice. Podstata je, že vše plynule navazuje bez rušivých stínů.
1208oblouky.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Tak jsem trochu zapracoval na texturách, tedy i nové oblouky, aby to lícovalo. Také jsem dal pryč ty "náboje z pistole" mezi oblouky. (Nové mapování.) Už mám skoro všechny šablony. Ještě zbývají nějaké mosty.

Ale nevypadá to až tak zle, ne? Netuším, proč mi Deterio nepřeje a dává mi stále naštvané smajlíky, ale já už jsem zvyklý. Nesoutěžím o lepší model, ale chci to mít podle svého. A celkem mne to i baví i když dnes na to padl celý den.
1203Negrelli1.JPG
1203Negrelli2.JPG
Ty textury na most, na to že jsou ze streetview vypadají celkem i ostře. A zcela mimořádně tam nesvítilo sluníčko.
1203Negrelli3.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Dokončil jsem tyto pilíře, aby to bylo trochu autentické. Tento se tam opakuje a pak ještě budou další u toho rozvětvení pod stavědlem.
Do toho zděného zábradlíčka se mi moc nechtělo, ale takto to vypadá lépe. Ale padlo na to celé dopoledne. Tedy ještě jsem opravoval ty světlé oblouky, nějak mi tam něco ujelo při neopatrném hrábnutí myší v gmax. To je hned a nechtěné posuny se dějí často, jen je nutné si toho hned všimnout.
1303Pilir.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Od podjezdu ulice Sokolovská to už začíná být náročnější. Já myslel, že mi z těch zalomených zábradlíček už hrábne. Stále tam mám nějaké drobné díry. A přitom stačí jenom jeden kus, který se jen namnoží.
Model směr Masaryčka končí jak je ten prosklený oblouk. Je i vidět, že následuje jen ilustrační první verze, jinak otexturovaná. Proto to nenavazuje (okraj vpravo) Nejhorší asi bude to rozvětvení. Tam musím improvizovat, protože model stavědla je původní verze, nenásledovaly mosty dva, ale jeden ucelený.

1403NV_Sokolovska.JPG
1403NV_Sokolovska1.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Viadukt do oblouku je pěkná piplačka. Musel jsem poskládat jen kvádry do oblouku v tomto případě R500, upravit mapování, aby to lícovalo s beranidlem a pak postupně po 1,2 stupních natáčet a prorážet beranidly, viz zásobník střeliva za modelem. Ale koukám, že mi to takto pospojované sežere část portálu uvnitř. Právě kvůli tomu nemám odmazané zbytečné polygony jak nahoře, dole i na bocích. Naštěstí pro tyto případy mám vedle v tom nepořádku vpravo i náhradní kompletní vnitřky portálů. Ale tase budu muset postupně otáčet po 1,2 stupních. Vrch viaduktu i se zábradlím už je ohnutý a nachystaný soustředně dole. Pak se jen vysune nahoru spojí a vyexportuje.
V popředí je původní pokus jen tak naskládaný podle šablony, ale to nebyl dobrý nápad.
viaduktR500.JPG

Tom Kanka

Průvodčí
Viadukt do oblouku je pěkná piplačka. Musel jsem poskládat jen kvádry do oblouku v tomto případě R500, upravit mapování, aby to lícovalo s beranidlem a pak postupně po 1,2 stupních natáčet a prorážet beranidly, viz zásobník střeliva za modelem. ...
Tohleto umí GMax taky, že ti poskládá za sebou klony objektu v určené vzdálenosti a v udaném poloměru. Jenže teď nejsem u počítače, a z hlavy si to už nepamatuji. Myslím, že to bylo pod stejnou záložkou co je Boulean (nebo jak se ta funkce jmenuje).
Až budu u PC, podívám se na to.

Dělal jsem s tím kdysi náspy, než jsem zjistil, že Dynatrackem je to jednodušší a rychlejší.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Trpělivost se vyplácí i když ve finále se mi to už pletlo. Natočit, průraz válec, znovu nabít, průraz kvádr, znovu aktivovat a vložit vnitřní portál a spojit s modelem. Pootočit model o 1,2° a znovu stále dokola x počet oblouků. :)
Ještě mi zbývají asi 4 oblouky, ale už jen R250m. Mělo by to jít napojit, jen se překalibruje pivot na 250m.
Jelikož bloky jsou do lichoběžníku, tak to mapování pohledem z blízka má nějaké chybky, ale fíra z kabiny to nevidí, ani fotograf vláčku na viaduktu si toho nevšimne.
1403NV.JPG
Asi takto. Jak jsem ohýbal do poloměru, tak se to mapování trochu rozházelo. Ale přitom jsem vnitřní a vnější stěnu hromadně v mapování dolaďoval, protože hlavně klenba byla mírně mimo beranidlo. V tom gmax je to takové rozmazané a ty stíny nahoře v portálu, myslel jsem, že to mám pokryté. Snad to nevadí. Musel bych celou proceduru dělat znovu. A ten prudší poloměr bude asi na mapování horší.
1403NV1.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Myslím, že to půjde. Postupně jsem nabaloval na oblouk o poloměru 500 další tři klenby o poloměru 160m a navazující tři klenby o poloměru 250m. Tedy mohu nadělat díry a nahoru stejně ohnout mostovky se zábradlím. Podobným způsobem udělám i ten oblouk do Hrabovky. Ten je zatím jenom provizorně naskládaný ze segmentů. Tam jsou také různé poloměry.1503NV.JPG

Nahoře