Železniční vozy pro Open Rails z dílny Pikku Locomotive (and Wagon) Works Inc.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
No já si myslím, že černoši v těchto vozech nikdy nejezdili. Když už se u nás vyskytovali, tak to byli VIP lidé, prominenti u nás na studiích a ty si umím představit jen v první třídě. Přece syn či dcera nějakého náčelníka nebude otlačeně cestovat v nějaké dělnické baji (bai)
A jsou tam pod okny ta kolečka s kličkou, kterými se okna otevírala?

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Tak to bylo kde? V M262? Člověk zapomíná. Ano, tam to bylo. Tam je plné okno. Jako děcka jsme si s tím rády hráli. A pak následoval pohlavek od rodičů, že na lidi táhne. :)

Dan J.

Strojvedoucí
Takže, když jsem řekl, že si Bajky zaslouží aktivitu, hned jsem k tomu sednul a začal zpracovávat scénář, půjde o rok 1975 a v tomto roce pojedou mládežníci SSM na výstavbu dalšího bloku v uhelné elektrárně v Huhřicích, takový malý nástřel:

Pikku

Pomocník strojvedoucího
Nějaká serie těchto vozů měla kličku ovládání okna vedle okna na sloupku. Dole ne. Bylo to takové ploché do stěny zapuštěné kolečko s průměrem asi 25-30cm a vystupujícím držátkem. Podobné měly i patra.
Myslím, že to měly „papíráky“ Aa, Ba.

Dan J.

Strojvedoucí
Tak jsme se vykecali na téma černochů a kliček, ale důležité veci jste si u vozů ČSD Bai všimli? V OR mizí moc brzy, OpenRails zobrazuje vlaky dále viditelné. Zde je ukázka, je to fakt nepěkné:

Pikku

Pomocník strojvedoucího
Taky je možné, že zobrazovací vzdálenost modelu je nastavená při exportu jen 800 nebo 1000 metrů.

Pikku

Pomocník strojvedoucího
Před šesti lety jsem ve spolupráci s @viaxern vytvořil mimo jiné i vůz Bdmpee. Z mnoha důvodů nedošlo k release, nějaké textury vytvořil snad i Milda Hůrka, ale opět nedošlo k finální realisaci. Stejný model brázdí virtuální koleje TS2020 a nevypadá zase až tak špatně. Tak nakonec asi ten vagon zveřejním, koneckonců tohle potřebujeme. Navíc se tvorby textur pro ORTS model ujal člověk nad jiné povolanější - @Lukyn-CZ a tak se snad nakonec dočkáme všichni nějakých těch moderních vozů. (Zatím jsou dva kousky, ale ony vypadají všechny stejně vcelku.)
Bdmpee01.jpg

Dan J.

Strojvedoucí
Pánové, vracím se opět ke kauze ČSD Bai a kličky na stahování oken. Velká omluva Zbyňkovi, tak paměť má naopak výbornou, ně jak prohlásil ve vlákně srazu v Praze. Bai opravdu měly tohle stahování oken, ovšem něvím, zda to nebylo na vozech 8 dveřových Cai, pak přeznačených na Bai. Poněvač s tímhle otevíráním oken jsem se fakt u těchto vozů, co jezdily na ostravsku nesetkal, včechny měly dvě kovová madla na rámu vrchního okénka. Zde je důkaz, že má Zbyněk pravdu. Nalezeno na netu:
bai.jpg

Nahoře