fiktivní trať Údolím Nalezená

Matěj Menšík

Cestující
Zdravím, chtěl bych vám představit menší projekt fiktivní tratě Údolím Nalezená. Větší část tratě je elektrifikovaná dvoukolejná. Je to jen taková moje zkušební trať, na které si zkouším co a jak...Trať ještě není dodělaná, ale krajina je již z větší části hotová. V trati chybí sklonovníky, kilometrovníky a v některých úsecích i návěstidla a námezníky. Dále také mezi Ústí nad Labem - Žďár nad Metují špatně fungují některá návěstidla, ukazují stůj, ale dá se kolem nich projet, dříve to normálně fungovalo, teď to najednou začalo zlobit. Na příčinu jsem zatím nepřišel, zkoušel jsem je úplně vyměnit, ale nepomohlo. V tomto úseku je také na vjezdu do Diviak od Ústí 40km/h bez linku, s linkem mi také najednou přestal fungovat. Trať je odzkoušena pouze přes OR, MSTS nemám. Trať běží pod UniGlobalem. Pokud v trati naleznete nějaké chyby, pište je prosím sem do vlákna nebo do SZ.

trať stáhnete zde: https://sites.google.com/view/uzasnazeleznice/open-rails/tratě
Uniglobal zde: https://blazovak-msts-aktivity.webnode.cz/uni-global/#:~:text=Můžete si jej stáhnout ZDE a nechť Vám ke spokojenosti slouží. Nezapomeňte si ale přečíst read_me. Dozvíte se v něm, že

Ještě bych vás chtěl poprosit, pokud by jste někdo měl k dispozici nahrávku hlášení ČD/ZSSK některé ze zastávek/stanicí na této trati, pošlete mi ji, aby se mohlo vytvořit i hlášení pro MSTS hlásič.

Přikládám také pár screenů, více jich je na webu.

Přílohy

• image.jpg
    image.jpg
    20 KB · Zobrazeno: 0
  • Snapshot 2022-03-19 21.36.37.jpg
    Snapshot 2022-03-19 21.36.37.jpg
    87.3 KB · Zobrazeno: 0
  • maxresdefault (2).jpg
    maxresdefault (2).jpg
    114.5 KB · Zobrazeno: 0
  • sddefault.jpg
    sddefault.jpg
    58.3 KB · Zobrazeno: 0
  • maxresdefault (1).jpg
    maxresdefault (1).jpg
    142.3 KB · Zobrazeno: 0
  • maxresdefault.jpg
    maxresdefault.jpg
    110.8 KB · Zobrazeno: 0

mmouka

Hradlař
taky sem to chtel napsat a taky nazev adresare dvojslovny ALE s MEZEROU a DIAKRITIKOU
a dále ty názvy stanic. To se nedalo neco vymyslet, než použít skutečná stanice ?

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Co je Uniglobal. To je klasický Xtrack, do kterého jsou nacpané stovky modelů baráčků, které v Global vůbec, ale vůbec nemají co dělat. Vše je jen o správném parametru v souborech sd ve složce Shapes. Pokud hra řve, že chybí nějaký noční nebo zimní model, tak hlásí chybu v Global, což je pro laika matoucí a kopii modelu tedy dá i do Global. Namísto aby v sd přepsal hodnotu z 256 nebo 1 na 0. Anebo si doplnil zimní či noční verzi do Textures/Night nebo Snow.

Matěj Menšík

Cestující
Zdravím, ze začátku jsem vůbec nic nevěděl, takže jsem prostě použil UniGlobal, časem jsem také zjistil, že to byla základní chyba a proto to také uvádím jako moji zkušební trať, na které jsem se snažil vše naučit, prostě nic extra. Ale dal jsem ji k dispozici ke stažení, třeba se někomu bude líbit...Dál bych chtěl zkusit dokončit Posázavský Pacifik, ale nepodařilo se mi zatím kontaktovat autora, tak nevím.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Ale to by mělo jít vyměnit, ne? Jedině kdyby měl Uniglobal nějaké koleje navíc, tak je odmazat. A pak vyměnit. Dá se to vyzkoušet, když vyměním jen tsection.dat a hlavně pročistit složky Textures.

Tom Kanka

Průvodčí
Co je Uniglobal. To je klasický Xtrack, do kterého jsou nacpané stovky modelů baráčků, které v Global vůbec, ale vůbec nemají co dělat. ...
To není pravda, žádné baráčky apod. v Uniglobalu nejsou. Ani to není klasický XTrack - co je horší, autoři ve snaze sjednocení globalu do něj nacpali všechno možné ze všech globalů které z XTrack vycházejí, a při té příležitosti náležitě upravili i Tsection.dat. Takže výsledek je takový, že některé tratě stavěné pod XTrack, XTrack+UZK, či vlastními globaly z XTrack vycházejícími pod Uniglobal jedou. A uživatel se pak diví, cože je to za tunelový tubus, kterým právě jede, jaké je to divné zaráželo, apod., či jak to že (při použití New Roads) se auta vznáší nad silnicí, nebo naopak v silnicích brodí. Jenže zatímco tyto tratě lze pod Uni spustit, u tratí na Uniglobalu postavenými je potom problém pod spuštěním v Xtracks.

Přitom si stačí zde na fóru zadat do vyhledavače "Uniglobal", a něco si o tom přečíst, a když to nepomůže tak se řídit sdělením na stránce, kde je ke stažení: UniGlobal je určen pouze pro ježdění, nikoli pro stavění tratí ! ! ! ! !.

Nehledě na to, že dnes se staví již úplně jiným způsobem, a tak defacto ke stavbě stačí základní Xtracks, a jednotlivé druhy podloží a modely se nahrazují Dynatraxem nebo přepisem ve World. Když půjdeme úplně do extrému, pokud ne trati není tunel, dá se postavit pouze za použití dynamických kolejí a výhybky A1tPnt1mStrt, u které se přepíše její model na potřebný tvar.

mmouka

Hradlař
jelikoz je UNIGLOBAL je takovy myšmaš, tak pokud budes mit takovy global s 310 nebo 183 tak s klidem na nem muzes stavet.
Co to teď prochazim v TSRE tak krajinove to nevypada tak spatne, nekde jsou sice az moc prudke oblouky, nektery navestidla by chtely vetsi logiku, (4zn AB uz se nepoužívá) u nástupišť se používý směrová výseč kvuli otvírání dveří AI vlaků.

Matěj Menšík

Cestující
Ale to by mělo jít vyměnit, ne? Jedině kdyby měl Uniglobal nějaké koleje navíc, tak je odmazat. A pak vyměnit. Dá se to vyzkoušet, když vyměním jen tsection.dat a hlavně pročistit složky Textures

Ale to by mělo jít vyměnit, ne? Jedině kdyby měl Uniglobal nějaké koleje navíc, tak je odmazat. A pak vyměnit. Dá se to vyzkoušet, když vyměním jen tsection.dat a hlavně pročistit složky Textures.
O tom nevím, že by to šlo vyměnit, ale pokud ano, bylo by to určitě super. Jak se to tedy přesně dělá?

Matěj Menšík

Cestující
jelikoz je UNIGLOBAL je takovy myšmaš, tak pokud budes mit takovy global s 310 nebo 183 tak s klidem na nem muzes stavet.
Co to teď prochazim v TSRE tak krajinove to nevypada tak spatne, nekde jsou sice az moc prudke oblouky, nektery navestidla by chtely vetsi logiku, (4zn AB uz se nepoužívá) u nástupišť se používý směrová výseč kvuli otvírání dveří AI vlaků.
Co to je směrová výseč? Je to ta možnost níže na obr.?Bez názvu.jpg

mmouka

Hradlař
jen jeste par poznatku pokud davas Vjezdova svetelna navestidla tak je davej jako 5 znak ( vjezdem předvěstis i odjezd ) u odjezdu pokud nemas na trati AB tak nezatrhuj predvest. Urcite bych ale Vj navestidla linkoval. Vsiml jsem si ze nektera navestidla mas i v koleji a ne vedle do stejny i rychlostniky a ty bych urcite vymenil za nase cesky.
U Žďáru nad Metuji bych radši dal místo toho oddílového návěstidla normální 3zn návěstidlo jako Automatické hradlo a k tomu i píslušnou oddílovou predvěst. (tj jako vjezdové a s nav volno bez linku a nahoře zaškrtnout přivolávačku)
Dalsi poznatky budu psat prubezne.

mmouka

Hradlař
jinak u hlavnich trati (Most - Ústí nad Labem) i (Ústi nad Labem - Suchdol nad Odrou) linkovana návěstidla ve stanicich (vj/oddilova(pokud jsou)/odj) a hlavne s předvěsti (protože mas na trati AB)
Jak jsem pral předelal bych ty nazvy stanic (je mi jasny ze bude potreba upravit i ty nadrazni cedule) ale s tim se musi pocitat, pokud nestavis real)

mmouka

Hradlař
... (tj jako vjezdové a s nav volno bez linku a nahoře zaškrtnout přivolávačku)...
Proč, když se stejně nedá nalinkovat? ;)

nekdy to menilo poradi svetel u navestidla
a navic u 3zn se nemuze stat ze by tam roznul zlutou pokud neni definovana ( a poradi by bylo zelena / cervena / bila

Nahoře