Trať Berlín - Hamburk

Rulda

Cestující
Zdravím chci se zeptat jestli neví někdo kde najdu trať Berlín - Hamburg a nebo jestli by mi ji nemohl někdo poslat. Předem děkuji za odpovědi

Tygy

Hradlař
Berlin - Hamburk býval placený Addon označený jako Protrain PT a nějaké číslo. Býval tam i Trainset s modely loko a vozů. Tuhle trať ale asi zrovna nemám.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
No, jestli je to PT, tak to žádný zázrak nebude. Viz, co jsem viděl Lipsko-Dresden a Fana mi něco ukazoval v Dresden - Berlín. Ale asi to Němcům tak stačí. Jenomže to byly začátky MSTS někdy před 20 lety.

Tygy

Hradlař
Přesně tak, na tu dobu před 20 lety to bylo relativně super. Až do protrainu číslo 12 je to v podstatě na jedno brdo. Když některá ta místa osobně znám v Německu, tak nedokážu přesně posoudit, zda to odpovídá skutečnosti. Ale jsem tam se hodil nějaký ten objekt průmyslový či domek nebo nějaké depo.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
nedokážu přesně posoudit, zda to odpovídá skutečnosti.
Budovy mají rozměrově naprosto mimo, včetně kolejiště. Vše jen nahrubo, aby se to z dálky trochu podobalo. Je to krásně vidět, když takový model osadím do textury ortofotomapy. To je lepší přemodelovat. Sice by šly použít textury, ale ty mají tak strašné, že i ty jsem téměř všude nahradil.

Tedy nechápu touhu mít v této době takovou trať. To je snad také lepší si jí postavit sám. Také mám takové škubání u sebe koleje protáhnout alespoň na předměstí Berlína. Tam je to všude v rovině a kolem jen lesy. To by neměl být velký problém. Ale nejprve bych si tam někdy udělal výlet osobně. Vůbec netuším, kudy ty rychlíky jezdí. Těch paralelních tratích tam vede víc. Ani jsem nikde nenašel video. Asi jsem zadal nesprávná klíčová slova.

Tygy

Hradlař
To si ani Já nepamatuji, to jsem tam tudy několikrát jel až Hamburku. Máš pravdu, že ty paralelní tratě jsou nějaké divné německé kouzlo. Jsem jel jinudy každou jízdu. Možná to bylo způsobeno výlukami, ale kdo ví?

MERIDIAN

Pokladník
Budovy mají rozměrově naprosto mimo, včetně kolejiště. Vše jen nahrubo, aby se to z dálky trochu podobalo. Je to krásně vidět, když takový model osadím do textury ortofotomapy. To je lepší přemodelovat. Sice by šly použít textury, ale ty mají tak strašné, že i ty jsem téměř všude nahradil.

Tedy nechápu touhu mít v této době takovou trať. To je snad také lepší si jí postavit sám. Také mám takové škubání u sebe koleje protáhnout alespoň na předměstí Berlína. Tam je to všude v rovině a kolem jen lesy. To by neměl být velký problém. Ale nejprve bych si tam někdy udělal výlet osobně. Vůbec netuším, kudy ty rychlíky jezdí. Těch paralelních tratích tam vede víc. Ani jsem nikde nenašel video. Asi jsem zadal nesprávná klíčová slova.
Tratě Berlin - Dresden mám obě jak verzi "DR" tak i novější "2015". Nevím jaké měli podklady, ale úplná rovina to není. Jsou tam sklony až k 10 promile. A zpracování odpovídá PT Dresden - Lipsko. Ale já spíš reaguji na zmíněné "škubání". Nebylo by lepší vrátit se domů?

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Jsou tam sklony až k 10 promile.
Tak to jsem si všiml u videí od Mikuldy, ale je to na způsob, jako když se potřebuji dostat nahoru na nadjezd. Na oko prudká stoupání, ale hodně krátká. Protože rychlíky s tím Ragulinem by do táhlého stoupání jely max 50. Pamatuji si, když jsem jezdíval z Prahy domů nějakým tím mezinárodním expresem a jelo to odklonem přes Třebovou, tak do Brna zapřáhli Sergeje. A cesta do Svitav byla šnečí jízda. Proto bych poznal i jako cestující, že rychlík mezi Dresden a Berlín někde výrazně zpomalil. Kilo určitě jel v obou směrech. Jezdíval jsem tam dvakrát ročně. (Do NDR jsme měli dvě volné jízdenky na rok. Paradoxně do Rakouska jsme měli nárok na tři, ale tam se člověk dostal až po revoluci. Do Drážďan jsem jezdíval častěji, protože do státní hranice cesta na režijku a státní hranice - Dresden to stálo 20 korun )
Nebylo by lepší vrátit se domů?
Doma už mám vše, kde jsem pravidelně jezdíval, tedy někde i něco navíc jen proto aby tratě byly propojené. Hybná síla pokládat ty všemožné tratě byly vzpomínky. A citace výše je odpověď proč Německo. A další důvod je, že tam jezdí přímé vlaky od nás. Vždyť kdo by si nechtěl projet Hungárku v celé trase? Jen v Bratislavě by přesedl na projekt od Duusa. Snad to do Budapešti jednou dotáhne. Ale Dresden - Štúrovo už reálné je.
Je to asi o tom, tam kde mi to nic neříká, tam bych nenašel ani energii cokoli stavět, či modelovat. A pokud někdo touží mít nějakou lokálku, či vedlejší pěknou trať, tak jděte do toho a stavte. V dnešní době máte všude kolem zlatý podnos. To za mých časů nebylo a proto nejsem přesně v GPS souřadnicích a je problém cokoli stavět dál vygenerováním terénu. V úvahu právě připadaly tratě 072 a ještě by to šlo opravit ponovu do Hohenau, tam se dostanu do GPS hned za Břeclaví.

nebulus

Pomocník strojvedoucího
Zbyňku, vzhľadom na rýchlosť stavby trate 130, budeme radi keď sa dokončia rozostavané úseky,

Nahoře