Pár dotazů ke stavbě trati

Ondra.H

Provozní technik
Jelikož Stavitel už na stavbu trati 321 asi kašle a ten Vsetín mi asi nepostaví, už delší dobu přemýšlím, že bych si ho postavil sám. (Nebude to poprvé, posledních deset let jsem stavěl Vsetín a okolí do autobusového simulátoru Omsi 2 ) proto bych měl pár otázek:
1, je někde nějaký manuál ke stavbě tratí?
2, prý se nedoporučuje mít openrails ve složce Program Files, že by s tím při stavbě trati mohly být problémy. Jaké?
3, dá se nějak hromadně bourat? Protože první, co musím před samotnou stavbou trati udělat, je všechno za výtažnou kolejí zbourat. Ten kilometr dlouhý, pravotočivý oblouk za Valašským Meziříčím opravdu není.)

mikulda

Průvodčí
Správce
1. na stránkách TSRE5 je základní návod
2. přístupová práva k souborům
3. nevím o tom, prostě označit objekt a smazat

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
2. tohle vadí jenom ve Win Home. Proto pořizuji výhradně professionály a tam soubory v Program Files opravdu nevadí.
Jinak manuál je vlastní experimentování, tedy nejlépe editace již postavené trati. Nový čtverec udělám Ctrl - B a jedu. Když na něco konkrétního narazím, tak se zeptám. Problém nastává když pokládám koleje na mostech, aby se koleje připnuly. Ale jsou situace, které umím vyřešit jenom v editoru MSTS. (pokládat koleje a osazovat návěstidla v tunelech, překřížení železnice silnicí na mostě, kdy díl vždy přiskočí na kolejiště pod mostem a linkování kolejí složitějších zhlaví) Tedy začít stavět a ptát se.

Venny

Průvodčí
Nejlepší je mít vše okolo OR, tedy vlastní simulátor, trati, trainset, podpůrné nástroje (např. TSRE, ShapeShifter, ShapeViewer, atd.), různé pomůcky a návody na samostatném datovém SSD disku. Vím proč to říkám.
Např. cca před 14 dny mi po bodu obnovy z problematické aktualizace po restartu nabíhala modrá smrt (že by něco na způsob letištní krize?) a bylo nutno systémový disk přeformátovat a po stažení chybných ovladačů RAID přeinstalovat. Tím by bylo samozřejmě vše pryč, kdyby byl OR a věci okolo na něm.
Jinak důrazně doporučuji - zálohovat, zálohovat a jako soudruh Lenin - do třetice zálohovat. :cool:;)

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Zálohovat je nutné, ale nevzpomínám si, kdy mi naposledy odešel pevný disk. Ano to bylo v dobách, kdy jsem sehnal disk o nevídané kapacitě 20 GB. Běžně tenkrát bylo 10 :) A ten mi náhle odešel a s ním i hodně práce na BP. Tenkrát jsem myslím začínal stavět do České Třebové. Ale od té doby nic. Nebude to i tím, že mám všude UPS a tedy nehrozí při výpadcích sítě jejich poškození. Ale to zálohování spíš z důvodu, že nastane nevratná chyba při stavění, kterou nelze nijak opravit. Pak poslední funkční záloha, nejlépe na jiném počítači.

bobeksoft

Pokladník
Zdravím, ohledně hromadného mazání:
a) F1/Select/držet Ctrl a myší klikat na objekty/klávesa Delete NEBO
b) F1/Select/kliknout na objekt/pravá myš/Select Similar 3x3/klávesa Delete (smaže všechny shodné objekty z 9 okolních čtverců World)
Vrátit krok (Undo) Ctrl+Z

Martin S.

Posunovač
Případně možná pomůže i tohle vlákno...

Ondra.H

Provozní technik
Daly by se k importu fotomapy použít mapy.cz? Tam číslo kreditky nechtějí, ten api klíč se dá vygenerovat zadarmo (což už jsem i udělal) akorát se v tom jejich rest api mapy.cz vůbec nevyznám a hlavně pak vůbec netuším, co mám do imageMapsUrl = namísto http://maps.googleapis.com/maps/api/staticmap?center={lat},{lon}&zoom={zoom}&size={res}x{res}&maptype=satellite&key= dát.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Tam se dá nastavit výška vygenerování. Já používám v Load Height korekci -185 nebo podobně. je nutné vyzkoušet najít hodnotu, aby to navazovalo na existující terén.

Groza

Skladník
Tam se dá nastavit výška vygenerování. Já používám v Load Height korekci -185 nebo podobně. je nutné vyzkoušet najít hodnotu, aby to navazovalo na existující terén.
Akorát nevím, jestli má v tomto případě smysl generovat reálný terén, protože podle screenu usuzuji, že se to nachází na trati 321, a ta je absolutně mimo souřadnice, takže vygenerovaný terén nebude vůbec odpovídat s terénu v daném místě.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Akorát nevím, jestli má v tomto případě smysl generovat reálný terén, protože podle screenu usuzuji, že se to nachází na trati 321
Na tohle jsem už upozorňoval. Když jsem začínal s vygenerovaným terénem, tak jsem se nejprve musel dostat do reálných souřadnic. Ale v případě Martina, to by byly stovky km mimo. On to tenkrát posouval kvůli kritické rovnoběžce.

Nahoře