Pár dotazů ke stavbě trati

Ondra.H

Provozní technik
Ještě mě zajímá, jak vlastně zjistím délku oblouku? Pochopil jsem, že např. A2t1000r1d znamená dvoukolejná trať s poloměrem oblouku 1000 m, to 1d znamená asi "jeden díl" (V nabídce je ještě 5d, 10d a 20d) Položil jsem si 100 metrů dlouhou rovnou kolej a zjistil jsem, že ta s 5 díly je o něco kratší a když přidám ještě jeden díl, zhruba to sedí na 100 metrů. Ale u kolejí s jiným poloměrem oblouku je ta délka zase úplně jiná. U r1500 třeba bude mít jeden díl něco přes 25m.

mikulda

Průvodčí
Správce
A bacha, ten poloměr je střed modelu, tedy na dvoukolejném modelu mají koleje poloměr 997,5 a 1002,5m.

mikulda

Průvodčí
Správce
Omlouvám se za ty neustálé hloupé dotazy, ale jak bych mohl položit to koridorové kolejivo?
Položíš normální kolejivo a pak vyměníš model za jiný. V TSRE5 přes tlačítko Name: Edit.
Ideální je mít ty modely v adresáři s tratí, pak se nemusí řešit problémy, že uživatelé nemají stažené nějaké složky s kolejivem a nefunguje jim to.

tsre1.jpg

tsre2.jpg

Ondra.H

Provozní technik
Pomohlo super. Nicméně teď řeším jiný problém. Hned za stanicí začíná oblouk ve stoupání, spočítal jsem si, že budu potřebovat dohromady 14d. Jeden 10d a čtyři 4d. Položil jsem jeden 10d, na to napojil první 1d a když chci napojit další, vypadá to nějak takhle (A to i se zaškrtlým Stick To Target, bez toho mám ty koleje úplně na zemi)
Untitled 1.jpg

Fana Staněk

Provozní technik
Tak si výškově ten zub srovnej v promilích. Ta žlutá linka je spojená dobře. Kdybys přes to místo jel teď vlakem, přejel by to bez poskočení. Ale blbě by ten zub vypadal. Buďto si tu žlutou datbázovou linku vypni, srovnej kolejnice proti sobě a zase databázi na těch dílcích zapni, anebo by šlo jen označit model kolejí a srovnat bez vypnutí databáze. Já jsem takhle rovnal zuby v kolejišti v Alföldu nebo trati Budapest - Györ. Tam jsem kdesi jel po trávě a koleje jsem pak našel kus dál v křoví. Tak jsem databázovou linku nevypínal, model kolejí jsem jen usadil na místo, srovnal pomocí promilového sklonu proti sobě, uložil, a funguje to dobře. Pak už se to nijak nepohlo z místa. Když bys to rovnal, pohni oběma díly. Tím bližším nahoru, tím vzdálenějším dolů. Oba díly přibližně o stejnou hodnotu. Abys nepoškodil celkový sklon kolejí a nevznikla ti tam například prohlubeň anebo hrb.

Groza

Cestující
Stačí jen y vypnout databázi a pak označit a přiklepnout. databáze se pak už zapne sama. Mě se tohle děje pořád. Někdy člověk při srovnávání sklonu zapomene vypnout databázi a další díl se pak napojí jak je na obrázku.
Mně se zase někdy stane, že když dělám dost táhlý dlouhý oblouk z dynamické koleje s velkým sklonem například 20 promile, tak i přesto, že ji přidám do databáze až po všech úpravách, tak ta databázová linka nekopíruje sklon té koleje a v některých místech klesá až pod kolej. Nepřišel jsem na to, čím to je, ale řeším to tak, že daný oblouk rozdělím na více DK a pak je to OK. Obecně se snažím těm DK vyhýbat, ale někdy je to pro přesnost nutné.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Dynamická kolej v oblouku se ohýbá i ve sklonu. Tedy když nahradím v táhlém oblouku ve sklonu například jeden díl 20d dynamickou kolejí, tak ta dynamika má nepatrně jiný sklon, když jí výškově srovnám, aby to dál přesně navazovalo. Také dodržuji limit uhlu do 250. Když je to nad, tak se to teprve víc ohýbá ve sklonu. Ale dynamická kolej má to kouzlo, že v oblouku, když mám v OR naklopení kolejí, tak koleje přesně navazují, nejsou tam zlomy a přebarvené pražce částečně drží texturu. Samozřejmě DK vždy převádím dynatraxem na klasické koleje, abych s nimi mohl dál pracovat, jako nejen změna textur pražců, ale i modely náspů pod nimi, tam, kde to je možné, tedy nejsou tam žádné podjezdy.

Ondra.H

Provozní technik
Docela mě to stavění začalo bavit, nicméně bych mě další sérii dotazů.
1, Hned na začátku je trať podnáspovaná. V Objects jsem našel sekci Náspy_BP, ale když jsem procházel náhodná místa po celé trati, žádný násep složený z těch objektů jsem nenašel, všechny náspy jsou složeny z objektů Nasep100m 4k a Nasep 50m 4k. Proč?
2, Zdá se mi, že pod Objects nemám zdaleka všechny objekty, které v trati jsou, čím to je?
3, Co je proboha objekt kuzel, na který pořád narážím a k čemu se používá?

Groza

Cestující
Docela mě to stavění začalo bavit, nicméně bych mě další sérii dotazů.
1, Hned na začátku je trať podnáspovaná. V Objects jsem našel sekci Náspy_BP, ale když jsem procházel náhodná místa po celé trati, žádný násep složený z těch objektů jsem nenašel, všechny náspy jsou složeny z objektů Nasep100m 4k a Nasep 50m 4k. Proč?
2, Zdá se mi, že pod Objects nemám zdaleka všechny objekty, které v trati jsou, čím to je?
3, Co je proboha objekt kuzel, na který pořád narážím a k čemu se používá?
1,Je víc modelů náspů a každý stavitel může použít jiný. Pokud chceš najít ty, co jsou v trati 321, tak si do vyhledávání napiš "násep".
2,Pokud daný objekt není zapsaný v .ref souboru, tak ho v tom seznamu nenajdeš. Takže pokud chceš mít ten objekt v seznamu, tak ho zapiš do toho .ref souboru (je to jednoduché, otevřeš ho v poznámkovém bloku a podle ostatních objektů pochopíš, jak má takový zápis vypadat)
3, "kuzel" je světelná záře lamp, uvidíš ho pouze v noci. Takže pokud chceš, aby byla tvá stanice (nebo cokoliv jiného) v noci osvětlená, položíš těsně nad zem ty kužely.

Ondra.H

Provozní technik
Dá se někde sehnat řeka, nebo voda jako objekt? Protože když plácnu vodu pod čtverec a pak to zvednu, nateče mi i do vedlejšího podjezdu. :D Untitled 1.jpg

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Martin tam má pevné bloky vodní hladiny. Stačí najet na nějakou jeho řeku, Select, kliknout na "vodu" a zapsat si název, respektive stačí jen zkopírovat název bloku vody. Pak tam kde chci udělat vlastní vodu, tak jen dám do koryta například strom nebo cokoli jiného a edituji název a přepíši Ctrl-V (název dílu vody) a po OK se mi strom promění ve vodu. Já tímto způsobem stavím snad už vše, protože nějaké jednorázové modely dávat do ref se mi už nechce, když to jde takto.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Na to dávej bacha. I z MSTS editoru se mi kolikrát stalo, že databázově mi pak kolej začínala/končila jinde, než je model koleje tedy i podobně jako u tebe, úplně mimo kolej. Respektive, když jsem jen potřeboval upravit poloměr nebo délku oblouku. Tak už mám zažito, že DK musím nejprve odpojit a dát zpět, pak už je změna hodnot na DK bezpečná.
A dále tady někdo zjistil, pokud vytvořím DK v TSRE5 a udělám do opačného oblouku, tak už nejde načíst do Dynatrax. Tedy proto dynamické koleje dělám jenom v MSTS editoru, je to sázka na jistotu. MSTS vůbec nemá rád některé vychytávky TSRE5 a pak je pro MSTS editor konečná.

Ondra.H

Provozní technik
To mi nepomohlo. To jediné, co se mění je, kam až ta kolej databázově dosáhne, ale jinak nic. Zkusil jsem ji smazat a položit znova, taky jsem zkusil, položit ji opačně (ze svážného pahrbku k té výbybce) ale žádná změna.

Nahoře