Dílna Jiřík.TK & spol

Tak to je bomba. Na perfektní vylepšování "starých" tratí jsem si už tak nějak zvykl a pobírám to, ale tohle je zase úplně jiný level.
Velká paráda pane Stavitel (velké "s" dávám záměrně).

Ten titul patří Vám všem, které to ještě nepřestalo bavit (a nebo se nenechali odradit rýpaly) a nezlomili jste nad stařičkým simulátorem hůl. Vám všem Stavitelům, Aktivitářům, Modelářům, Skinařům ...

Pohrál jsem si s texturou vzdálených lesů pro použití v OR.

stary.jpg

Na horním screenu je textura původní, kterou používáme v MSTS. Na dolním screenu je textura upravená. Pro porovnání tam zůstal kousek textury původní.

novy.jpg

Prosím o poznámky a připomínky. Stačí to takto? Mám pokračovat a dotáhnout to do konce anebo se na to vyprdnout?

Vypadá to lépe a realističtěji než ta tmavá. Simuluje opar nad lesem. Za mě dobrý. :-)

Koukám, že máš nad stromečkama vidět nějaký koordináty pro model či co.

Koukám, že máš nad stromečkama vidět nějaký koordináty pro model či co.
Nevydumal jsem, jak nastavit grafiku tak, aby se vyalfované horní části modelů vegetace takto nezobrazovaly. Rádců bylo spousta, ale nikomu se to nepodařilo. Takže snad až zdědím příští počítač.
Zajímavější na tom je, že to dělá jen část vegetace. Objevit, proč to tak je a na čem to závisí, se mi zatím nepodařilo.

Nevydumal jsem, jak nastavit grafiku tak, aby se vyalfované horní části modelů vegetace takto nezobrazovaly.
Jirko, čo tak skúsiť pozrieť textúru či nie je zle vyalfovaná? 1 šedivý pixel sa dá poľahky prehliadnuť a pritom môže narobiť paseku.

Dělá mi to spousta modelů. Nějaké jsem už prohlídl, zkoušel jsem prohodit textury, jindy i vlastní model, ale bez jednoznačného úspěchu. Nechci se tím zatím příliš zabývat, protože někomu se ty čáry zobrazují, jako mně, jiným jen trošku a dalším vůbec. V Hradeckých tramvajích jsem to vyřešil tak, že jsem použil pouze stromy, které to nedělají. Ale to je šestikilometrová trať.

Možná, že až podědím další počítač, bude i u mne vše OK. Možná, že to vyřeší vyšší verze OR, .... Teď by mne spíše zajímal názor ostatních na ty vzdálené kopce.

Musel jsem se jít podívat z okna... Bohužel, je opar a slunce nízko, takže není vše úplně stoprocentně podané. Jinak podle viditelných Opičích hor (Slavkovského lesa) je Jirkův stávající návrh realitě spíše podobný, než originální zelený masiv. Podle mého názoru chtělo by ten modrý odstín pokusně ztmavit a nebo do něj přihodit trochu tmavé zelené barvy (je-li to uskutečnitelné).
Jinak Hynďovi bych věřil, je z Jizerek a má kopce denně před nosem. ;) :D

Což o to, já se v rámci své profese koukám z okna už přes 30 let a určuju podle vzdálených kopců dohlednost. Jenže ono to není tak jednoduché. Barva kopců závisí třeba na této limitní dohlednosti. Při dohlednosti 40 km jsou 30 km vzdálené kopce modré, kopce vzdálené 35 km jednolitě šedé až modrošedé. Při dohlednosti 130 km jsou tytéž kopce docela zelené a je na nich vidět i okem řada detailů. Samo liší se, pokud jsou na nich louky či les. Čím více se kopec svou vzdáleností blíží k té "limitní" dohlednosti, tím je modřejší. Pak to závisí na ročním období, na denním období, na směru osvětlení sluncem, na srážkách = tedy má-li vegetace dost vláhy či krajina trpí suchem. ....

V OR budou všechny tato jakoby vzdálené kopce barevně skoro stejné. A ony totiž zpravidla nejsou vůbec vzdálené. Takže lépe položená otázka by mohla znít: Byla by tato textura "vzdálenějších lesů" pro experimentální vyzkoušení přijatelná? Její zahrnutí do tratí také nebude jednoduché. Trať, do které se vloží, se bude muset přehlídnout. Protože někteří kolegové ji dávají i jako podklad pro lesy v blízkosti trati.

Back
Nahoře