Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Ale zajímavá je jedna věc.
Martin má Tsection.dat (soubor, kde se skládají vytvořené dynamické koleje) kolem 2 mega.
Můj Tsection.dat je veliký dvakrát tolik, tedy 4 mega. Protože já dělám z dynamických kolejí snad vše.
Když půjdeme do Global, tak Xtrackový tsection.dat se všemi klasickými kolejemi a výhybkami i co si tam Martin přidal je veliký 912114 a můj zjednodušený pro BP je veliký 174688.
Takže zřejmě porucha dynamické koleje není v počtu dynamických kolejí i když se to tak jeví.

Možná by bylo řešení, kdyby Martin vyházel z Global vše co nepotřebuje. Stejně už má Global ze standartu nekompatibilní. Úzkokolejky například on určitě stavět nebude a určitě je tam plno zbytečností pro normálního smrtelníka k ničemu. Mnohem rychlejší, než něco skládat z mnoha kolejových dílů, je použít právě tu dynamickou kolej a navíc se ušetří velký počet objektů na čtverec ve velkých stanicích.
Například v Ostravě Uhelné, jak je to kolejiště do oblouku s odstavnými kolejemi, tam mám každou kolej postavenou jen ze dvou kusů dynamických kolejí. Kdybych to měl vyskládat po kolejničkách, tak mám kolejových dílů 50x tolik.

@hanze.m
Jsem rád, že někdo nový přišel s tím, že bude stavět trať. Je to běh na dlouhou trať, ale určitě čas přinese i svoje výsledky. Doufám, že se to podaří dotáhnout až do Prahy. :)

´... Takže zřejmě porucha dynamické koleje není v počtu dynamických kolejí i když se to tak jeví ...
Máš pravdu, možná ten zakopaný pes bude někde jinde. Třeba má MSTS nějaký limit pro počet položek v obou tsection.dat. U Martina (alespoň tedy co mám já) je to v tsection.dat v Globalu 40000 a v Routes 8589, třeba při dosažení 50000 (což by teoreticky mohl Martin dosáhnout) je prostě konec. Ale to je jen má úvaha. Pak by opravdu možná mohlo pomoci to, co píšeš.
Fakt je, že v tom Globalu je opravdu spousta zbytečných věcí. Ono (čistě teoreticky, pokud bychom nebrali v úvahu tunely a sinice) se dá cokoli postavit pouze za pomoci metrové výhybky a dynamické koleje.

To, co uvádíš je počet (dejme tomu) "bodů", kde dochází k nějaké modifikaci DK - např. začátek, změna rovina/oblouk, konec, apod. Fyzicky máš dynamických kolejí 14132.

Já mám maximální možnou velikost souboru Tsection.dat 2558 kB, když tu hodnotu překročím na 2559 a víc, tak už je problém a dynamické koleje kolabují. Trochu jsem promazal některé odstavné koleje v Bratislavě, Trnavě a Leopoldově a velikost se snížila na 2532 kB, takže zase kousek můžu postavit, ale musím si hlídat velikost toho souboru. :confused:

Martin pozeram teraz na Zbynkov a ten ma cez 3500kb súbor, nebude problem niekde s povolením hry? Skúšal si editor spustiť ako správca? Inak si to neviem vysvetliť.

Ahoj, síce celý čas poslušne šúcham nohami a potichu čakám, no už mi nedá sa opäť neopýtať, že ako to teda vyzerá s vydaním plánovanej aktualizácie? Tie modely čo chýbali ešte chýbajú? Či nebodaj aj tie nešťastné dynamické koľaje ovplyvnili jej vydanie? Ďakujem

Ha! Na niečo som prišiel, možno je to výstrel do tmy, ale... ako tak pozerám na Martinove tsection.dat a Zbynkove, prišla mi čudná jedna vec. A to, že Martinove tsection sa začína číslom 40000 a končí číslom okolo 65204, čo sa blíži k číslu 65536. Toto číslo je praktický limit násobku dve na šestnástu, zároveň ho majú starodávne 16 bitové aplikácie. Lenže Zbynkove tsection sa začína od nuly, respektíve 376 a končí iba na čísle 38558 a teda ešte skorej, ako Martinove začína. Podľa mňa bude pes zakopaný práve v tom, že sa Martinove začína až na čísle 40000 a nie od nuly. Má niekto pre tento "skok" +40000 dáke pádne vysvetlenie?

Moje odporúčanie je teda nasledovné, treba skúsiť prepísať, respektíve posunúť všetky tieto čísla o 40000 menej a teda aby sa začínalo od začiatku. Ak to tak funguje u Zbynka, malo by to aj u Martina. V teórii problém vyriešený, som zvedavý, či aj v praxi...

Tohle je možná příčina. Defaultní kolejivo bylo do určitého čísla a následovala dynamická kolej. Pak přišlo kolejivo Xtracks a kvůli dalším desítkám nových kolejí bylo nutné dynamickou kolej odsunout na těch 40000 jako výchozích.
Takže mohu klidně dynamikovat do úplného udynamikování :) . Pokud tedy neudělám strop někde jinde. :)

A to bylo v minulosti keců, jak kolejivo BP je blbé kolejivo :) :) :)

Jsem rád, že nad tím alespoň někdo přemýšlí :-) Možná je to příčina, možná není, já nevím...
Každopádně teď jsem na čísle 65533 a Ty tvrdíš, že 65536 je limit, takže když udělám ještě 3 dynamické koleje, dál by mě to teda pustit nemělo?
No není problém to vyzkoušet, za chvíli se ozvu s výsledkem :-)

Ahoj, síce celý čas poslušne šúcham nohami a potichu čakám, no už mi nedá sa opäť neopýtať, že ako to teda vyzerá s vydaním plánovanej aktualizácie? Tie modely čo chýbali ešte chýbajú? Či nebodaj aj tie nešťastné dynamické koľaje ovplyvnili jej vydanie? Ďakujem

Přesně tak, modely stále chybí. Poděkovat můžete Miranovi, který vymodeloval požadované čekárny do stanice Ústí nad Orlicí a taky vymodeloval terminál v Mošnově, včetně některých letištních budov.
(dokonce s předstihem i čekárny do zastávek mezi Rokycanami a Plzní, za což mu také moc děkuji)
Ještě chybí silniční viadukt u Mošnova a železniční estakáda v Ústí nad Orlicí, zatím se žádný zájemce o vymodelování nepřihlásil...

A ohledně dynamických kolejí, provedl jsem tento test - umístil jsem do tratě 9 kusů dynamických kolejí (různé typy - rovinky, obloučky...), velikost souboru Tsection se zvýšila z 2534 na 2537 kB a uvnitř souboru ten počet z původních 65533 se nijak nezvýšil, zůstal úplně stejný :D
Tak teda nevím, podle čeho se mění to číslo uvnitř souboru Tsection.

Jediné, co mě napadá, že to číslo z původní hodnoty 40000 rostlo s tím, jak se rozrůstala trať, až když jsem se dostal na tu teoretickou horní hranici 65536, tak mě to stoplo a byl problém, ty dynamické kolejnice se při stavbě deformovaly.
Tak jsem nahrál starší zálohu, kde to ještě fungovalo, což je nejspíš to číslo 65533 a následně jsem provedl menší čistku na trase Púchov - Bratislava (promazal jsem několik desítek dynamických kolejí na odstavných kolejích atd.)
Ale při mazání dynamických kolejí se to číslo zřejmě nesnižuje, zůstane v tom Tsectionu zapsané na hodnotě 65533 a když teď pokládám další dynamické koleje do tratě, tak se to číslo nemění, jen si srovnává deficit, narůstat zase začne, až dosáhnu toho množství, které v trati bylo před promazáním úseku do Bratislavy.
No je to jen moje teorie, která navazuje na teorii uživatele Gr4Sp.

Z toho teda vyplývá, že teď můžu stavět, dokud nevložím do tratě ty dynamické koleje, které jsem odstranil z toho úseku k Bratislavě, až se to množství vyrovná, tak pak zase začne narůstat hodnota čísla v Tsectionu, a po umístění dalších 3 dynamických kolejí budu opět v pr... :D
No tak příčinu jsme možná odhalili a jaké je řešení situace?
Přepisovat ty čísla v Tsectionu je blbost, na to můžeme rovnou zapomenout, protože jednak bych musel ručně přepsat nějakých 25500 čísel, z čehož by mi hráblo a navíc ty čísla jsou jenom polovina obsahu Tsectionu, v dolní polovině jsou další zápisy, které na ty čísla navazují, takže si myslím, že když se nějaké číslo přepíše, už to nebude souhlasit s dalším zápisem a prostě to fungovat nebude.
A jiné řešení mě nenapadá :confused:
Ale víte co lidi, já jsem jenom stavitel, já jsem tu od toho, abych stavěl tratě a ne abych řešil tyto binární šifry, kterým prd rozumím, takže jdu dál stavět, dokud to jde a vy něco vymyslete, jestli chcete další postavené úseky :D

ručně přepsat nějakých 25500 čísel, z čehož by mi hráblo a navíc ty čísla jsou jenom polovina obsahu Tsectionu, v dolní polovině jsou další zápisy, které na ty čísla navazují, takže si myslím, že když se nějaké číslo přepíše, už to nebude souhlasit s dalším zápisem a prostě to fungovat nebude.

tak to by mohlo jít udělat nějakým prográmkem, který by ty čísla přepsal.

Hmm, možnože berie editor v úvahu rozhranie od 40000 (reálne východzie číslo prvého aktuálneho zápisu) do 65536 (ak by bolo systémovo možné zápisať prvý zápis už na číslo 1, respektíve 00001 pre ľahšie pochopenie), alebo teda 65535 (ak sa môže začať už nulou), ale to je drobnosť.

Možno by sa toto rozhranie rozšírilo na plný rozsah tak, že by si prepísal hneď prvý zápis 40000 na trebars 100 a tak by mohol editor zapisovať medzi čísla 101 až 65536... ak to teda nieje niekde inde tvrdo nadefinované... Fungovať by to mohlo práve vďaka tomu, že ako sám popisuješ, editor zapisuje nie vždy na koniec, ale v rámci daného poľa od do.

Pokud je to tak jak se tady píše, začínám přemýšlet na nějakou utilitou. Problém je v tom že ten tsection.dat je textový soubor a snadno by se mohlo stát že utilita přepíše něco co by neměla.
No nic, nechte mne přemýšlet....
A kromě toho zatím nemám vyzkoušenou ani změnu té první položky s id 40000 ;)

Možno by sa toto rozhranie rozšírilo na plný rozsah tak, že by si prepísal hneď prvý zápis 40000 na trebars 100 a tak by mohol editor zapisovať medzi čísla 101 až 65536... ak to teda nieje niekde inde tvrdo nadefinované... Fungovať by to mohlo práve vďaka tomu, že ako sám popisuješ, editor zapisuje nie vždy na koniec, ale v rámci daného poľa od do.

Za pokus to stojí, ale udělat to můžu teprve až doplním dynamické koleje, které jsem z toho úseku do Bratislavy smazal, prostě až se vyplní mezery v Tsectionu a hodnota 65533 bude mít zase snahu narůstat. Potom první číslo 40000 přepíšu na nižší hodnotu, nějak s tím musím přepsat i navazující zápisy ve spodní části toho souboru a pak se uvidí, jestli nově pokládané dynamické koleje budou zaplňovat vytvořený prostor, nebo ho budou ignorovat.

Kdysi dávno, když jsem zkoušel přejít na kolejivo Xtrack, tehdy bylo nutné předefinovat všechny osazené dynamické koleje. Na to byl nějaký SW Horace. Tak jsem jej spustil, několik hodin to chroustalo a výsledek byl, že všechna návěstidla a značky databáze na dynamických kolejích ujely kamsi do pryč. Podrobnosti si nepamatuji, ale rozdrbalo to celou trať. a to jsem měl tenkrát jen pár stovek km. Opravovat se mi to nechtělo, tak jsem volil vlastní kolejivo, kde jsem zaplnil volné pozice. Takže posouvat hodnotu DK kus zpět by mohlo mít podobný efekt.

...a pak se uvidí, jestli nově pokládané dynamické koleje budou zaplňovat vytvořený prostor, nebo ho budou ignorovat.

Ak by aj ten nový priestor ignorovali, ale aspoň nanovo ručne prepísané koľaje s menším číslom ako 40000 by fungovali, dali by sa takto odkladať na bok aspoň všetky nové koľaje zapísané od každého posledného sejvu. Ťažšie by už bolo ich v tej kope sena najskôr nájsť, ale aj na to sú rôzne utilitky.

Back
Nahoře