Chování parních lokomotiv v Open Rails

To je dobrá pripomienka, avšak bude treba vyskúšať správanie vykurovacieho vozňa aj pri iných vozidlách.

Zdravím Vás,

Chcem sa opýtať skúsenejších v ORTS, či je možné nejak upraviť nastavenie dymu a pary z parného rušňa (ak by bol jednoduchší spôsob ako vyladiť eng, bol by som rád)? Pretože pri jazde na Zlatohorke, mi dym z kotla úplne zacloní výhľad z mašinky a okolo nej, a FPS veľmi klesá.
Posielam screen:
Open Rails 2017-08-21 03-55-00.jpg

Za tým kúdlom dymu je 524.245 s manipulačným vlakom.
Za pomoc vopred ďakujem :)

Aktualizace #3937 přesunula některé "kouřové efekty" z hnacích vozů na na vagóny. K topným spojkám HeatingHoseFX, kde je unikající pára spouštěna Alt+U (Alt+D) přibyl WagonGeneratorFX a
WagonSmokeFX. Pro první jsem nenašel využítí, ale druhý se hodí pro vagóny s topením kamny, vytápěcí vůz apod. Pro vagony s vytápěním kamny tedy už není nutná varianta .eng.
Má to však i nedostatky. Ačkoliv vozy kouří i samostatně (bez hnacího vozidla), dýmení je trvalé bez ohledu na počasí a roční dobu. Bez možnosti ovládání. Znamemá to tedy mít "zimní" verzi .wag.
A pozor - aby efekty fungovaly. vč. původních topných spojek, je nutné mít v kódu vozů zápis:
Effects (
SpecialEffects (

nikoliv SpecialSteamEffects nebo SteamEffects.
Pro hnací vozy jsem si žádných změn na tohle téma nevšiml.
Pokud jde o efekt WagonGeneratorFX, nenašel jsem žádnou fotku, kde by bylo viditelné dýmení generátoru PG500 (myšleno u hnacích vozidel).
kamna.jpg

Tak jsem to našel, proč mi asi vozy nekouří, ale vůbec jsem nepochopil, jak to tedy změnit? Kde co dopsat? Ve vag to bylo takto:

Effects (

SteamEffects (

Comment ( == Steam Heating Leak == )

HeatingHoseFX (

-0.70 0.58 -6

0 -1 0

0.30

)

HeatingHoseFX (

0.70 0.58 6

0 -1 0

0.30

)

Tak sice mně bolí hlava z překládání přes Google a hledání na fóru OR, testů pokus a omyl (zaltá ruština :) :)), le vozy topí, mělo by to být takto ve wag souboru je změna:
Pro toení parní (hadice):
Effects (

SpecialEffects (

Comment ( == Steam Heating Hose Leak == )

HeatingHoseFX (

-0.70 0.58 -6 ( -6 je vzdálenost kouře od středu vozu)

0 -1 0

0.30

)

HeatingHoseFX (

0.70 0.58 6 (to samé jen na opačné straně)

0 -1 0

0.30

)

A další dvě hodnoty by měly dle mne být jedna kouř z kamen a druhá z komína bokem, třeba u jídelních vozů, ale 100% si jistý nejsem:

Comment ( == Wagon Generator Smoke == )
WagonGeneratorFX (
0.0 4.66 9.19
0 1 0
0.1

)

Comment ( == Wagon Smoke == )
WagonSmokeFX (
0.0 4.66 7.19
0 1 0
0.2

Hodnoty u těchto dvou dpolnění jsem nezkoušel, zatím mne zajímá jen parní topení :) Nad obě tyto varianty přijde samozřejmě jako nahoře v případě páry u hadic Effects a Special Efects.
No a já mohu jít přepisovat celý trainset, kde mám u vozů parní topení nanovo. :)
Dan

Tak ČSD Da mi nechce topit i když mám psáno správně:
Topení.jpg
A netopí ani Dsd, i když je nadefinován stejně jako Be, že by OR nějak poznal, že jde o služební vůz a bral jej, že má kamna a odmítal topit parním topením?

Tak pro služebák funguje pouze 3 varianta, což je kouž z kamen a tam je nanic, že vůz kouří i v létě a nelze ovládat kl. Alt + D a Alt + U.

A netopí ani Dsd, i když je nadefinován stejně jako Be, že by OR nějak poznal, že jde o služební vůz a bral jej, že má kamna a odmítal topit parním topením?
To by byl další nedostatek OR. Dsd nemá kamna ale parní topení, stejně jako ostatní Rybáky. ;-)

U mě jak jsem popsal i ukázal výše. Vozy vybavené kamny (služební, poštovní, vojenské, staré přívěšáky apod.) - kamna kouří, roura žhavá (Odyssea Rock :-)). A to i samostatně odpojené.
Bohužel ne na povel jako parní spojky. Proto u nich uvažuji o letním/zimním wagu.

Nikoliv, naštěstí stačí dvojí varianta: standard se definovanou párou. Ta je na "povel" a v létě nikdo páru do vozů pouštět nebude. Bohužel kamna jsou nezávislé a tak veškeré vozy vybavené kamny (služebáky, přívěšáky, vojenské a pošta) budou potřebovat druhou verzi - zimní s definicí kamen. Zato mají výhodu, že můžou bafat i odstavené. To zase pára nemůže, leda s vytápěcím vozem. Ten byl ostatně k tomu účelu za války vyvinut - aby bylo možné vytápět odstavené lazaretní vlaky.

Tak jsem si udělal obě verze Fka a jedna věc mne potěšila, narozdíl od parního topení, kouří i vozy traffic. Ale BYCHA. Poněvač nestačí dát wag. soubor jen do složky Openrails, neviděl by jej CB, ani Activity Editor, musí se dát do klasické složky s vozem. Takže je jej třeba označit v názvu OR a udělat variantu pro MSTS a do složky Openrails ve voze udělat klon a pro OR ladit jej, jinak mi editoe řve chybu v řádku wag. souboru. ČSD F zatím koncový ViaFlex mám pojmenován zatím takto: "CSD vuz F5-0758 Vifl.OR_zima_kamna".

Když si posunovači topí gumovýma podložkama....
Da-K hoří.jpg
Takový námět k aktivitě... :-) :-)
Samozřejmě takto je to správně, jen jsem zkoušel parametry topení:
Da-K OK.jpg

Je zajímavé, že mně to editor MSTS zobrazí celé. :) CB malinko zkrácené.
Za předpokladu, že to hrozné pojmenování je jen položka "name" v souboru.wag a nejmenuje se tak samotný soubor.wag. Tam to udělá v consistu zmetek.
Rád se podívám na screny z editace sestavy/tvorby či rovnou odzkouším ten vozík, pokud pošleš (maila máš).

Back
Nahoře