Chování parních lokomotiv v Open Rails

Jedno malé update .wag souborů pro můj balíček Bai.
... obsahuje v každém souboru text bez uzavření poslední závorkou. Opravte si dopněním na úplný konec souboru.

Soubory jsou bez koncové závorky neúplné!
) tohle je to, co tam chybí a je potřeba dopsat, aby to správně fungovalo.

Píšu to tu znovu, protože to nějaký chytrolín hodil do odpadu kvůli blbům.

Simuluje OR u traktorů i spotřebu vody?

To jsem nezkoumal, jen si hraju s efekty :) Ale už si mi cestující stěžovali, buď že jim přitápím, nebo naopak že je jim zima. Jak je to možné, že nikdy nejsou všichni spokojení :D

Jak píše Pikku, topení by mělo jít i v létě, topení je manuální záležitost, pokud by chtěl fíra cestujícím udělat saunu, tak by topení klidně zapnout mohl. Já jsem si myslel, že ta pára v létě nejde právě kvůli traffic, aby netopil. Ale znova píšu, traffic efekt topení nemá, což je škoda. Jenže, ono by musel traffic rozlišit, jestli netáhne třeba nákladní vlak, aby mašina netopila a za ní nejely třeba uhláky. :-) Tím se dostávám k tomu, jestli by nebylo fajn to dopisovat do consist, jako je tomu u Pendolína a většímu naklípění.

Zdravím vo spolek.
Tak, konečne sa dostalo vykúšať aj mne túto novinku a som milo prekvapený.
Moju súpravu tvoria tu už predstavené vozidlá :)

T444.162 v Podhore
1.jpg
2.jpg
Jazda
3.jpg 7.jpg

V Skalke
Po príchode so zapnutím PG
10.jpg
PG vypnutý
12.jpg

Po odpojení mašinky so zapnutým PG sa animácia unikajúcej pary z vagónov nezorbazuje
13.jpg 14.jpg

Po pripojení vagónov s mašinkou so zapnutým PG sa začnú vykurovať aj vagóny (z vagónov po pripojení uniká animácia pary)

Záverom ďakujem tvorcom ORTS za milé prekvapekvapenie, a teším sa na ďalšie.

Kouzlo vidím hlavně v tom, že místo původních dvou definic, kdy "zimní" verze byla vlastně hnací vozidlo eng., zde stačí pouze jeden .wag. A díky zvědavosti odzkoušet tuto funkci, našel jsem konečně odvahu naladit parničku podle OR parního modelu. Samozřejmě, že to "odskákala" jedna z nejmenších, co v trainsetu mám:

Zimní idylka.jpg

Chci zkusit jít ještě kousek dál. Kdysi jsem si přeskinoval vytápěcí vagon. Ten se používal v Německu za války pro vytápění lazaretních vlaků stojících bez lokomotivy v nádraží. ČSD pro ty své kořistní našla využití na přelomu 60tých a 70tých let, kdy končily výkonné páry a dlouhé vlaky tahaly ruské Sergeje. Ty sice měly sílu, ale neměly pro zimní období parní generátor. Ekvivalentního Kyklopa nám soudruzi zatrhli a tak nezbylo nic jiného, než mezi Sergeje a zbytek vlaku vřadit staré německé vytápěcí vozy. Takhle jezdil např. západní expres z Prahy do Chebu:
01.jpg

Měly kotel z úzkorozchodných loko, některé později nahrazený PG500.
V MSTS jsem ale nedokázal docílit víc jak jednoho "kouřového" efektu. Mohl jsem nechat pojízdnou kotelnu dýmit, ale bez páry na topných spojkách. A nebo nechat pářit topné spojky, ale bez dýmu z kotle (a tvářit se, že je to "ten po reko na PG500).
Vytápěcí.jpg

Zkusím tedy obojí.

@Josef Vogeltanz a navyše keď bol voz definovaný v msts tak animácia pary sa odvíjala od výkonu lokomomtivy..

Ten vykurovací vozeň bol dakedy dávno vo Zvolene na osobnej stanici a predkurovali sa s ním ostatné vozne. Ak sa vyrieši vykurovanie trafficu, bude takýto "vozňový PG" príjemným doplnkom. :)

Větší ořech než jsem si myslel. Pokud jej nadefinuji jako .wag, jsem omezen pouze parním efektem parních spojek a odfuku páry na střeše. Komín u vagonu nerozdýmím. A co hůře: Za předpokladu, že hnací vozidlo má definici pro vytápění párou. Bez úpravy .engu hnacího vozidla, které ve skutečnosti topit párou do vagonů neumí, nepůjde efekt spustit. A kombinace vozidla s PG500 a vytápěcího vozu zase nedává smysl.
Tak jsem se vrátil pokorně k definici jako engu a utěšoval se přitom, že alespoň bude moci vytápět odstavený vlak bez loko. To funguje (viz. obr.) bez toho, abych prznil definici hnacího vozidla, které žádný PG500 nemá.
Jenže i tahle volba má háček: Protože vagon funguje jako "loko" na přípřeži, nedokážu pro změnu zase zapnout topení (Alt+U/Alt+D). Kabina pro přechod Ctrl+E by šla nasimulovat nějakým pohledem do vagónu. Na netu je obrázků a dokumentace poměrně dost, hlavně na německém webu. Stačí hesla heizwagen nebo dampfheizwagen. Ale obávám se, zda by to pomohlo.

Vytápěcí2.jpg

Má-li někdo zájem se v tom babrat souběžně, dávám vůz (eng i wag laděný pro OR) volně k dispozici na https://uloz.to/!hoh2Ny4cOCQm/csdvagvytapeci-zip
Bohužel již nedokážu určit autora původního modelu. Stránky s downloadem již dnes neexistují a na TheTrain.de tento vůz není. Skinování jsem si provedl sám již před lety pro MSTS.

@Josef Vogeltanz Voz som stiahol, dík za vykonanú prácu. K enginu - Do voza sa nedá nastúpiť. Conbuilder hlási "Non-driveable engine" a tým pádom sa do voza nedá prestúpiť a spustiť kúrenie. Skúsil som rozpracovať druhý engin, už do ktorého sa dá prestúpiť, uvidíme ako dopadne test.

Tak, po dodaní nového enginu a kabíny sa dá do vykurovacieho vozňa prestúpiť. Vozeň je však považovaný za rušeň :D s tým, že to umožňuje aj normálnu jazdu sólo len súprava vozňov, a vyzerá to takto:
VV1.jpg
Každopádne do vozňa sa bude dať prestúpiť z klasického rušňa len keď bude stáť, cez klasické prejdenie na iné stanovište.VV2.jpg
Toľko môj poznatok k vykurovaciemu vozňu.;)

Vozeň je však považovaný za rušeň :D s tým, že to umožňuje aj normálnu jazdu sólo len súprava vozňov, a vyzerá to takto:
A aby to nešlo, tak je potřeba v souboru.eng nastavit takové výkonové parametry, aby se to ani nehlo. Výkon 1W-1kW, sílu 1N. Tohle jsme řešili už dávno u řídících vozů, které se nesmí samy pohnout, ale ve spojení s mašinou to jede.

To není moc povzbudivé. Takže veškeré vagóny s vytápěním kamny (typicky Daak, Bai, poštovní apod.) skončí jako imitace engine. Tedy stejně jako předtím v MSTS. Funkční u .wag je pouze pára a topné spojky.
Když už to tak musí být, měl by to toho vytápěcího vozu přijít alespoň statický cabview s jedním frontem. Dá se na netu najít:
heizwagen_bedienseite.jpg

Chlapi, ono by stačilo, kdyby zase někdo, kdo mluví anglicky napsal připomínky na fórum OR, jeden český kolega tam nedávno řešil vzdálenosti k vozům, nebo co.... Tam by stačil jeden parametr navíc, kouř z komína, který by se u klasických vozů nezadal. Jenže, pokud bude vůz v traffic, tak setjně kouřit nebude, jen když se do něj fyzicky přestoupí, zapne topení a přeleze se zpět na vlak, kouřit bude, ale nevím jak po load. Nicméně OR se vyvíjí a třeba ovládání parních mašin je luxusní, s ČSD 475.1 (všemi) se jezdí perfektně, což se nedá říct o jízdě v MSTS. Dokonce mne překvapila zpráva, když jsem to do kopce "roštoval" přespříliš, že nestíhá topič, tam už chybí jen animace, kdy vás po nějaké době pokud neuberete ubije lopatou... No, to už nechme do jiných her... :-) :-) :-)

Nateraz je jedine že to bude ako rušeň. Vhodné by bolo ak by sme ho zapísali ako vagón, a dal by sa u rušnov bez PG urobiť taky zápis, že by bol efekt vykurovania súpravy z vykurovacieho vozňa, ale obávám sa že pre takúto činnosť treba upraviť simulátor

Josef - na nete som nejaké fotky našiel, ale je ich žalostne málo, a sú s malým rozmerom. Dočasne som nastavil cab so základnej 380 aby som to vedel testovať. Navyše vykurovanie mi išlo s T435.0 ak som mal vykurovací vagón radený hneď za rušňom. Potom som zobral rosničku do čela vlaku, a vykurovací voz na koniec vlaku. Po spustení kúrenia sa vagóny v tom prípade nekúrili, až kým som neodpojil rosničku z čela vlaku. Takže nejaký vplyv na to bude mať buď model, alebo radenie vykurovacieho vozňa vo vlaku. Keď prídem najbližšie k svojmu notebooku, skúsim ešte niečo vymyslieť a potestovať ;)

Potom som zobral rosničku do čela vlaku, a vykurovací voz na koniec vlaku. ...
Kdybys použil stejnou mašinu i v tomto případě, mohl jsi už mít rovnou zodpovězenu nejméně jednu otázku v uvedených polemikách. Bohužel dnešní mladí už neovládají základní logiku a proto ve všem tápou.

Back
Nahoře