Zbyňku, tebou popsaný problém náhlého znebojeschopnění MSTS se mi objevil i v prostředí Win7. Zkrátka nějaká zázračná aktualizace.

To mě dovedlo v létě při celkové reinstalaci PC k řešení, kdy jsem nainstaloval
POUZE MSTS s český prostředím (z disku BP) a MSTSBinem jsem se vůbec nezabýval. A jezdím jen na OpenRails, nástroje v MSTS mám dostupné i bez onoho zkresleného zobrazování trati v AE. Vyhovuje to tak na 90%, protože trati a trainset musím mít ve složce MSTS a nemohu využít definici profilů, které nabízí OR. Zároveň odkaz na složku MSTS vyžaduje řada podpůrných nástrojů (CB, AC3, TS...), které jsou jinak k ničemu. Nebo je tam nějaké ojebávátko, o kterém nevím. A pokud, jak už poznamenáno, nebudou plnohodnotné náhrady za uvedené nástroje, vč. těch, co jsou součástí MSTS, a pokud nebude vyřešeno připojení trainsetu k vybranému profilu tratí v OR bez nutnosti ručního přesouvání, nezbývá nic jiného.
Teď obecněji:
A protože vlastním obdobnou GK jako Radek, chtěl bych poznamenat, že informace, podle níž nejnovější ovladač
není vždy ten optimální, je naprosto správná a každý slušný ajťák ji potvrdí. Mě se něco podobného stalo asi před rokem, kdy po určité aktualizaci Software Radeon (18.10.2) mi nechtěl pracovat
MSTS Editory a Nástroje (podobné hlášení o nemožnosti zobrazování 16 bitové grafiky), ačkoliv všechny ostatní programy vč. OR fungovaly. Vyřešil jsem to tím, že jsem si našel starší ovladač, kdy vše fungovalo a provedl reinstalaci (18.9.1). Hotovo. Od uživatele to vyžaduje kousek systematičnosti - mít v záloze nějakou, pro něj bezproblémovou verzi, ke které se může kdykoliv vrátit. A zároveň mít zažitý názor, že bezhlavé aktualizování ovladačů čehokoliv může být i kontraproduktivní a že nejnovější ovladač vždy nepomůže.
Takže Radku - koukni se na web AMD Radeon Software, zkus najít ovladač na svou GK s ohledem na OS (já vidím pouze 64 bit) a podívej se (i jinde) zda není k dispozici
starší verze. Stáhni si ji, odinstaluj původní ovladač a nainstaluj jiný. Restart - a zkoušet. Nic jiného nejde. Když jsem na podzim 2017 svou RX560 kupoval, byl k ní přiložen disk s tehdy aktuální verzí AMD Radeon Soft. Měl bys jej taky mít.
Ale abych napsal vše: po reinstalaci PC a nahrání tehdy aktuálního AMD Radeon (tuším 19.7.2) a po vlastně nové instalaci MSTS, už
jen jako podpůrného prostředí podle výše popsaných principů, chodilo vše korektně vč. onoho
MSTS Editory. Nyní mám instalovanou verzi 19.11.2, vše funguje dobře, takže instalák této verze mám stažený v zálohách (externí disky jsou úžasná pomůcka) a nepospíchám s další aktualizací. Až příští rok nebo až se objeví informace o rozšíření funkcí apod. Samozřejmě, že v zálohách už bude AMD Radeon Software v některé předchozí verze, odzkoušený a plně funkční.

Hlavně však asi pomohla reinstalace celková, tzn. přeformátování disku, tj. odstranění veškerého balastu a zbytků.