Tak jsem se projel mezi Pardubicemi a Přeloučí, abych se dostal na dlouhé roviny bez sklonů. Potřeboval jsem otestovat maximální rychlost.
Podle D2/1 a tabulky zátěží jsem tedy sestavil vlak 1400t s uhlím (typ jízdního odporu T, tř. sklonu I. a 88 km/h na 1400 t).
Vypustil jsem tři odporové stupně (18,31 a 38) a za poslední paralelní stupeň přidal ještě tři šuntovací.
Na hospodárných stupních je nyní lokomotiva při 24% (s), 41% (sp) a 73% (p) výkonu. Poslední tři stupně (82%, 92% a 100%) jsou šuntovací.
Vlak jsem rozjel, na sérioparalelu jsem vydržel do 45 km/h (~trvalá rychlost), potom jsem se procvakal na paralelní spojení (73%).
Vlak dosáhl rychlosti 70 km/h po 6 km jízdy, v 75 km/h jsem začal šuntovat. 80 km jsem dosáhl po 9 km a 90 km/h po 11 km (track monitor ukazoval, že by ještě 93 km/h dal). Potom jsem výkon snížil na nulu a přešel do výběhu. A za chvíli opět zpět do výkonu. K žádnému skákání ampérmetru do nuly už nedochází. V té rychlosti kolem 80 - 90 km se 1400 t po rovině ukazuje kolem 250A na jeden motor. Nepokládám se ovšem za fíru a nemůžu říct, že takové chování je vyhovující. Za mě vyhovuje "papírově".
Zde je nastavení s novými TCH, k dispozici pro zkušební účely.
Stupeň X jsem na počátku ponechal, nevěděl jsem, zda není vázaný na zvuk spouštění pomocných pohonů.