vaskovy_vlaky
Pokladník
Ono je těžké prosadit nějakou metodu, když si náš milý OR dělá, co se mu zamane. Udělal jsem si tedy kopie nastavení žehličky a vozu Eas za účelem zkoumání chování brzd přímo v simulátoru. Postavil jsem soupravu upr210+origEas+uprEas, upraveným nastavil diskutované TVR na 2.53. U změn tlaků v BV se nedělo téměř nic. Nastavil jsem tedy TVR na 2.6 a začalo se dít: upravený vagon měl vyšší konečný tlak v BV, ale ovlivňoval i vyšší tlak v BV sousedního neupraveného! Tak jsem seskládal novou soupravu s 11 Easy a ten upravený dal doprostřed, aby se dal dobře pozorovat vliv na ostatní vagóny. Výsledek? U většího počtu vozu se žádné ovlivňování již neděje. Takže jsem postupně zkoušel TVR s 2.2, 2.5, 2.53 a 2.6. Vždy jsem skončil při úplném provozním zabrzdění na hodnotách tlaku ve válcích na 3.6. Během postupného brzdění se tlak v upraveném vagonu za ostatními "opoždoval" (při TVR 2.2) nebo "předbíhal" (při TVR 2.6) nebo byl průběh stejný (při TVR 2.5 a 2.53). Ale vždy s rukojetí brzdiče na 99% skončil tlak na 3.6 baru!
Tak jsem soupravu poskládal jen z upravených Easů - a konečný tlak opět končí na 3.6 barech.
Na počáteční a konečné hodnoty tlaků v hlavním potrubí i brzdových válcích mají parametry s hodnotou tlaku (ne rychlosti změn tlakování). To umím ve svých nastaveních odlišit, protože používám jednotek SI. To má za následek, že u hodnoty musí být zapsána jednotka, v mém případě bar u tlaku a bar/s u rychlosti změny tlaku.
Parametry brzdy Easu:
TripleValveRatio ( 2.5 ) násobitel poměru tlaků
MaxReleaseRate ( 0.209bar/s )
MaxApplicationRate ( 0.445bar/s )
MaxAuxilaryChargingRate ( 1.216bar/s )
EmergencyResChargingRate ( 1.216bar/s )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce ( 3.8bar ) tlak v BV pro vyvození max. brzdné síly
EmergencyResVolumeMultiplier ( 1.0 )
EmergencyResCapacity ( 100l )
BrakePipeVolume ( 12l )
Parametry brzdy 210 (vozová část):
TripleValveRatio ( 2.5 ) násobitel poměru tlaků
MaxReleaseRate ( 0.212bar/s )
MaxApplicationRate ( 0.475bar/s )
MaxAuxilaryChargingRate ( 0.608bar/s )
EmergencyResChargingRate ( 0.608bar/s )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce ( 4bar ) tlak v BV pro vyvození max. brzdné síly
EmergencyResVolumeMultiplier ( 1.0 )
EmergencyResCapacity ( 200l )
BrakePipeVolume ( 12.7l )
část pohonu a řízení:
TrainBrakesControllerMinPressureReduction ( 0.3bar ) náskok tlaku na prvním zoubku brzdiče BS2
TrainBrakesControllerFullServicePressureDrop ( 1.5bar ) pokles tlaku v HP pro plné provozní zabrzdění
TrainBrakesControllerMaxApplicationRate ( 0.67bar/s )
TrainBrakesControllerMaxReleaseRate ( 0.67bar/s )
TrainBrakesControllerMaxQuickReleaseRate ( 2.0bar/s )
TrainBrakesControllerEmergencyApplicationRate ( 1.86bar/s )
TrainBrakesControllerMaxSystemPressure ( 5bar ) max. tlak v hlavním potrubí (odbrzděno)
Zvýraznil jsem všechny parametry tlaků, které OR používá pro samočinnou tlakovou brzdu a mají vliv na počáteční i konečné hodnoty tlaků v hlavním potrubí a brzdových válcích.
Závěr? Rozdíl hodnoty 2.5 a 2.53 u TVR nemá na chování brzd žádný praktický dopad. Tedy je úplně jedno, která hodnota je použita. Větší nebo menší hodnoty potom mají vliv na velikost tlaku během brzdění, vše ale končí při plném provozním zabrzdění na tlaku 3.6 baru ve válcích.
U ostatních parametrů nevidím důvod k nějakým změnám. Později jsem si řekl, že zkusím snížit alespoň konečný tlak v HP z 3.5 na 3.3 abych dostal ty dvě desetinky do válců. Zvedl jsem tedy TrainBrakesControllerFullServicePressureDrop na 1.7 místo 1.5. Výsledek? HP 3.3 a BV pořád 3.6. Takže ani tudy cesta nevede.
O brzdovém modelu OR si začínám myslet své. Jsem nakonec rád, že jsem těch 70 parametrů popsal a zkouškami, počítáním nebo opsáním z předpisů dosadil hodnotami, při kterých se to celé alespoň troškou podobá realitě - brzdí na předepsané dráze +/- 20m (podle rychlosti), tlaky ve válcích a v HP jsou takové, které tam očekávám, brzdiče dělají z větší části, to co mají a celé to cvičí v časech, které vyžadují předpisy nebo předvádí některá videa ze stanovišť. Uvítám, když někdo najde nějakou další nesrovnalost ve zbylých parametrech, ale TVR je asi slepá ulička. Já jdu dělat něco užitečnějšího, z čeho budou mít radost hlavně pánové ze Spišské Nové Vsi.
Dovolil bych si nesouhlasit s "MaxApplicationRate ( 0.445bar/s )". Pokud bych na žehličce přestavil OBE1 do polohy B, tak na 4,5 baru v brzdovém potrubí bych se nedostal za 1 sekundu nýbrž za 2-4 sekundy, takže bych MaxApplicationRate nastavil na 0.212bar/s stejně jako u MaxReleaseRate. Nevím, jestli jste to už doděali, ale nebylo by špatné dát k x6x zápis EP brake. Pokud už to je, tak ok. Jinak co jsem to tak četl, tak nechápu, jak může někdo ladit brzdy podle videa.....to mi nedává logiku, vždyť skoro nevíte, co udělal....a souhlasím s někým, co to tu psal, že si prostě nenecháte poradit.....je to smutné..