Virtuální železniční dílny - OR nastavení pro modely

Ty náklady jdou kombinovat? Já jen, že ta kombinace vpravo dole je silně nepravděpodobná.
Vozy s podlahou se používají na odvezení kontejneru z terminálu do fabrik, aby se dalo zajet ještěrkou přímo do kontejneru.

Napsal jsem "Aby byla možná rozmanitost, má každý z typů vozů cca. třicítku nákladů, které se skládají z kontejnerů různých typů a dopravců."
Je něco na tom špatně?
Na ilustračním obrázku je vpravo dole vagon řady Sgs a kontejnery InnoFreight. Co je na tom silně nepravděpodobné?

12-0.jpg
(fotek kombinací Sgs + InnoFreight by se na netu našlo i našlo více. Vozila se takto štěpka právě do Plzeňské teplárenské)

Čau Pepo.
Prosím tě, vždy na to zapomenu, otevří si prosím cisterny v TSRE Con Editoru, některé varianty mají kotle mimo podvozky, v aktivitě je to OK, ale v con editor se zobrazí takto rozsypané, to samé dělají třeba cisterny od Rumnů. Je to jen kosmetická chyba, ale blbě se skládá souprava. :)

Vozy s podlahou se používají na odvezení kontejneru z terminálu do fabrik, aby se dalo zajet ještěrkou přímo do kontejneru.
Trochu se přiznám, že téhle poznámce v souvislosti s vozem Sgs a jeho využitím pro ISO kontejnery moc nerozumím. Vagon má jako jediný s z uvedeného čtyřlístku pevnou podlahu a jako jediného jej lze využít i pro jiný typ nákladu. proto má taky jako jediný kromě nákladu kontejnerů ještě čtyři další náklady: roury (3x, 4x), plechy a I profily.
Má však i upínací rohové prvky pro 40´ a 20´ kontejnery, které tím pádem nesedí na vagónu "na volno". Kontejnery InnoFreight mají spodek shodný se standardem ISO 1C a určitě se rovněž nepřeváží volně položené na podlaze, ale usazené na úchyty. Manipulaci ještěrkou z volné plochy to nevylučuje.
Nebo jsem něco přehlédl?

Čau Pepo.
Prosím tě, vždy na to zapomenu, otevří si prosím cisterny v TSRE Con Editoru, některé varianty mají kotle mimo podvozky, v aktivitě je to OK, ale v con editor se zobrazí takto rozsypané, to samé dělají třeba cisterny od Rumnů. Je to jen kosmetická chyba, ale blbě se skládá souprava. :)
Víš o konkrétních? S tímhle jsem se dost pral.

Vlak přijede z Hamburku/Rotterdamu/Bremerhavenu do terminálu v Uhříněvsi a tam se kontejnery překládají:
a) na kamion dveřma dozadu - kamion ve fabrice nacouvá k rampě, otevřou se dveře na kontejneru a nakládá/vykládá se, kontejner se sundá až zase zpátky v terminálu
b) na vůz Sgs buď jedna 20' bedna nebo dvě 20' bedny dveřma k sobě, na vlečce ve fabrice se vůz přistaví k rampě, otevřou se dveře na kontejneru a nakládá/vykládá se tak, že ještěrka/paleťák zajíždí do kontejneru po podlaze vozu Sgs, kontejner se sundá až zase zpátky v terminálu

Pokud je vůz Sgs použit na jinou přepravu, je to dost neobvyklé.

Tak TSRE otevřen a jdem na to, takže chybné zobrazení mají:
ČD Zaes 7985-019 Spolchemie
ČD Zaes 7986-857
ČD Zas 7958-090 Lovochem.
Ostatní kotle jsou v pořádku.

b) na vůz Sgs buď jedna 20' bedna nebo dvě 20' bedny dveřma k sobě, na vlečce ve fabrice se vůz přistaví k rampě, otevřou se dveře na kontejneru a nakládá/vykládá se tak, že ještěrka/paleťák zajíždí do kontejneru po podlaze vozu Sgs, kontejner se sundá až zase zpátky v terminálu

Pokud je vůz Sgs použit na jinou přepravu, je to dost neobvyklé.
Nakládka (pominu-li orientaci) se řídí typem použitého vozu a dovoleným nápravovým zatížením na předpokládané trase přepravy. Pro každý vagon má ČDC nakládací schéma. Tři ložené kontejnery 20´ jsou pro Sgs za čarou, ale prázdné mají jen vlastní hmotnost. Jiná je situace v případě štěpky a kontejnerů InnoFreight (papírny, teplárny atp.). Hmotnost tohoto kontejneru vč. štěpky není vysoká, takže naložení tří kontejnerů není vyloučené. Vůz Sgs je navíc určen už jen pro vnitrostátní dopravu, takže se pro přepravu kontejnerů InnoFreight docela dobře hodí a taky se dost na to využívá.

Ještě uvedu perličku: Když jsem na netu hledal a shromažďoval různé podklady k vozům, kontejnerům a kontejnerové dopravě obecně, narazil jsem na ani dva roky starou bakalářskou práci "Analýza kapacity vlakových souprav kombinované přepravy". Autorem je Rostislav Kolmačka. To jsem od našeho guru železniční historie nečekal.

Tak TSRE otevřen a jdem na to, takže chybné zobrazení mají:
ČD Zaes 7985-019 Spolchemie
ČD Zaes 7986-857
ČD Zas 7958-090 Lovochem.
Ostatní kotle jsou v pořádku.
To jsou kotle, kterým jsem dělal nový repaint. Pochází od rumunského modeláře Dorina Dronca. Na stejném modelu jsou repainty SNCF Zas. Kdy si je z activitysimulatorworld.net stáhnu do trainsetu, je u nich v TSRE5 stejný problém v zobrazení:

obrázek_2021-02-13_132657.jpeg

Tím chci říci, že zádrhel bude pravděpodobně někde přímo v modelu a na to jsem už krátký. naštěstí je to jen problém vizuální v TSRE5. V simulátoru jsou normální.

JJ, však jsem psal, že originál rumunské kotle dělají to samé, myslel jsem, zda to nejde nějak opravit, ale přesně jak píšeš, jde jen o náhledy v TSRE, Shape Viewe to zobrazuje v pořádku a v simu je to taky ok.

Závistivě jsem koukal v Pikkově vlákně na screeny nově chystané lokomotivy 524.0 a vzápětí se rozhodl jednat.
Přesně v duchu slavné filmové hlášky: "Když vy přistavíte, tak mi to požeme o štok, když vy břizolit tak my kachličky, a když vy inženýrku, tak my.......! To budete koukat!!!"

Ve virtuálních dílnách je nachystaná speciální zakázka. Na konci I. sv. války vyráběly budapešťské strojírny MÁVAG (Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak) sérii lokomotiv řady 328. Protože nové maďarské státní dráhy neměly dostatek financí pro nákup objednaných lokomotiv, bylo 17 ks odprodáno ČSD. Lokomotivu, tendr i 2D kabinu vytvořil šikovný maďarský modelář ZazA, který se bohužel této činnosti už nevěnuje a jeho web plný vozidel pro MSTS už nefunguje. Repaint pro ČSD opatřil ... a nastavení pro ORTS já. Má všechny dostupné fičury jako je dynamické zbrojení, odkalování kotle nebo třeba topení párou do vozů.

375_1.jpg

Závistivě jsem koukal v Pikkově vlákně na screeny nově chystané lokomotivy 524.0 a vzápětí se rozhodl jednat.
Přesně v duchu slavné filmové hlášky: "Když vy přistavíte, tak mi to požeme o štok, když vy břizolit tak my kachličky, a když vy inženýrku, tak my.......! To budete koukat!!!"

...
Tuhle hru mohou hrát dva, vojáku. :p
524014a.jpg

Roztopeno, vyjíždíme.
Na webu Virtuálních železničních dílen jsem připravil parní lokomotivu řady ČSD 375.1 (ex. MÁV 328) pro vozbu rychlíkových a osobních vlaků. A aby jí tam nebylo smutno a na své si přišla i nákladní doprava, přidal jsem k ní i nastavení na poměrně letitý model Miloše Starého - lokomotivu 434.2. Možná není tak vyšperkovaná jako ty současné páry, ale v nastavení pro OR nebyla v ničem ošizena.

375-1_434-2.jpg

Ahoj Josko, nevím, kam připomínku napsat, ale asi nejlépe sem. Konečně jsem měl čas se porozhlédnout, co nového v ladění vozidel pro OR. A co mne nejvíce zajímalo, byl panťák 452, který máš také v nabídce ke stažení. Já na tom odsloužil 19 let života a chování této jednotky se nezapomíná.
Tak jsem si jen přepsal řadu Tvého ladění na 452017/18. Přistavil do Pha hl. n. a hurá na Benešov.
Dám manipulaci... nic moc, ta už bývala cítit víc. Následuje série a má to trochu vystartovat na tu čtyřicítku. Nic se nedělo, jen na rychloměru pozoruji, že se to pomalu rozjíždí. Tedy série odpovídá asi manipulaci v reálu. 40 jsem dosáhl na začátku tunelu. Pak v tunelu na 80tce zařadím paralel a měl následovat svižný rozjezd. Kdepak. Tak jsem musel dát všechny shunty, což se do rychlostí 80 dávat nemá. Ale i tak, za tunelem jsem měl rychlost teprve necelých 70, což je naprosto mimo. (normálně to na 80 rozjedeš ještě v tunelu) Tedy toto ladění je naprosto nepoužitelné. Odpovídá to spíš rozjezdu těžkého nákladního vlaku.

Mě by jenom zajímalo, proto píši veřejně, že tohle ještě nikomu nevadilo a nepoukázal na tento nedostatek. I cestující ve voze cítí, jak se to chová, kdy jede mašina na sérii a kdy na paralel a kdy začne shuntovat. To je v prvním voze slyšet. Nemusím na tom jezdit. Zřejmě odporové lokomotivy, kde je série a paralel, s tím má problém MSTS a zřejmě i Openrails. Proto je asi nutné improvizovat umělým navýšením některých výkonových hodnot. Viz, jak byla debata u Acatuse s laděním 350.
To co jsem kdysi nastavoval pro MSTS, lepší kompromis jsem zatím nenašel, ale doufal jsem, že například Openrails se s tím popere lépe. Mé nastavení i pro OR, sice zápisy parametrů v engu určitě tabulkově špatně, ale funkčně téměř jako v reále.
Ještě nejsou ale pro OR dořešené B1 a B2. I s tvým laděním když dám EDB, tak to není ve dvou krocích, ale nabíhá plynule.

Zbyňku asi tolik :
1) ORTS dodnes neumí přepínání motorových skupin, tedy sérii a sérioparalel. Ale to neuměl ani MSTS.
2) 452 na mám webu nepoužívá v nastavení tabulku trakčních charakteristik, protože se mě je nepodařilo nikde sehnat. Průběh tažných sil je tedy u tohoto nastavení vydán napospas nějakému univerzálnímu průběhu ála OR a já s tím těžko něco udělám. Situace se může změnit až trakční charakteristiku někde seženu a nastavení 452 jí vylepším.
3) Jsme oba u simulátorů MSTS/ORTS i v této diskuzi zhruba stejně dlouho. Proto vím i ze starších příspěvků, že tvoje zásahy do nastavení vozidel v MSTS vyvolávaly spíše kontroverzní reakce. A sleduji, že se historie opakuje i v ORTS. Nastavovat chování vozidel podle toho, jak si představuji "JÁ", tedy subjektivně, je možné jako individuální řešení. Ne však obecně.

A propo: Jako bývalý fíra na 451/452 náhodou někde jejich trakční charakteristiky nemáš?

Ahoj, tak to pak jo. Mě to jen zajímalo, jestli OR dokáže něco lepšího. A také mne zajímají názory ostatních. Asi by bylo dobré to doložit videem, pokud si někdo myslí, že to má nastavené správně.

Bohužel bez upravené verze OR se nedá přesně nastavit adheze a jízdní odpory. To, co vyplivne paskvil Fcalc za Davis koeficienty, je mírně řečeno mimo realitu. Pomocí trakční charky se dají zachránit některé věci.

Back
Nahoře